Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν θέματα που αφορούν την απασχόληση. Υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου στους συναδέλφους σας.

Ο Πρωθυπουργός, εισαγωγικά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Στις επόμενες δέκα μέρες κρίνεται η ηγεσία σε κάθε νομό και κάθε δήμο. Κρίνονται τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τις τοπικές κοινωνίες. Κρίνεται αν θα είναι μια τετραετία έργων και ανάπτυξης ή μια τετραετία με λίγες ή πολλές εστίες οπισθοδρόμησης και στείρας αντίδρασης σε νομούς και δήμους της χώρας. Οι επιλογές της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν την απόρριψη. Καταφεύγει, γι` αυτό, η Νέα Δημοκρατία στο διχασμό και την καταστροφολογία. Επιχειρεί να αποπροσανατολίσει. Με την τακτική της απαξιώνει τους υποψηφίους που η ίδια επέλεξε. Αλλά το πιο σημαντικό: απαξιώνει τους θεσμούς, την Αυτοδιοίκηση. Δεν θα ακολουθήσουμε τη Ν.Δ. στις παλινωδίες της. Η συσπείρωση και η κινητοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών από όλα τα κόμματα μπορεί να εκλέξει τις ικανές ηγεσίες που έχει ανάγκη κάθε νομός και κάθε δήμος. Ολοι εμείς, στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη μας και οι φίλοι μας σε όλη τη χώρα έχουμε χρέος να πρωτοστατήσουμε σε αυτή την κινητοποίηση. Το χρέος είναι μεγαλύτερο για τα μέλη της κυβέρνησης. Ο αγώνας και η παρουσία μας κοντά στους υποψηφίους μας, ο κοινός αγώνας με τους πολίτες αποτελεί κρίσιμη συμβολή στην κινητοποίηση για δημιουργικές, ικανές και προοδευτικές ηγεσίες σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο".

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να φύγουμε λίγο από το Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή τόσο την εκδήλωση που είχε οργανώσει το "δίκτυο", όσο και την επίθεση στην εφημερίδα "Απογευματινή", ακούγονται απόψεις που φθάνουν στο σημείο να μιλούν για προληπτικές απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, αλλά ακόμα και για προληπτικές συλλήψεις νεαρών των Εξαρχείων. Τι άποψη έχει η κυβέρνηση επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημά σας έχει δυο σκέλη και θα τοποθετηθώ στο καθένα απ` αυτά.

Πρώτον, θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να επαναλάβω την καταδίκη της επίθεσης και όσων συμμετείχαν σε αυτήν, κατά της εφημερίδας "Απογευματινή". Ο στόχος αυτής της βίαιης επίθεσης ήταν η ελευθεροτυπία και η διακίνηση των ιδεών. Εμείς πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε τη βία που εκδηλώνεται κατά της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και να δεσμευθούμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια -και εμείς ως Πολιτεία θα το κάνουμε- ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνησή μας σέβεται τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων. Γι` αυτό και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τις επιτυχίες που υπήρξαν, ακριβώς γιατί θεωρεί ότι η τρομοκρατία αντιστρατεύεται τη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν θα δεχθούμε το κλίμα αμφισβήτησης για τα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων, για να μη δικαιωθούν αυτοί που αμφισβητούν τη Δημοκρατία. Αλλά, επίσης, και δεν θα αποδεχθούμε αντιλήψεις περί προληπτικών απαγορεύσεων ή προληπτικών συλλήψεων, που σε τελική ανάλυση επιδιώκουν, όχι μόνο να μειώσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και να επισκιάσουν την επιτυχία που είχε η κυβέρνηση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Είναι γνωστό ποιοι καλλιεργούν αυτές τις ακροδεξιές αντιλήψεις.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι και η ηγεσία του κόμματος της Ν.Δ. θα πρέπει να σταθεί υπεύθυνα και να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί μας, μαζί με όλους τους Έλληνες, σε αυτή την προσπάθεια. Ενέργειες που έγιναν όλο αυτό τον καιρό και ανακοινώσεις, όπως η χθεσινή και η σημερινή και μάλιστα από τον ίδιο τον αρχηγό της, δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, το πόσο ανεύθυνα και λαϊκίστικα φέρεται το κόμμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί είναι ανεύθυνα αυτά που λέει η Ν.Δ.; Κατά την άποψη της, πρέπει να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία, ώστε να μην επαναληφθούν τα γενικώς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό το θέμα. Αναφέρομαι στην αποστροφή εκείνη όπου η κυβέρνηση κατηγορείται για ανευθυνότητα, γιατί δήθεν έκανε διάλογο με τους τρομοκράτες. Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα, όπως γνωρίζετε. Το να τονίζεις και να ξανατονίζεις ένα πράγμα που δεν έγινε, μάλλον ανευθυνότητα και λαϊκισμός είναι, διότι δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, εκεί που χρειάζεται η ενωμένη προσπάθεια και η κοινή στάση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ωστόσο, η χθεσινή επίθεση δείχνει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για να φοβηθούν τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και να δημιουργηθεί ένα κλίμα. Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε την ελευθεροτυπία, ώστε να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτό το σημείο είμαστε όλοι σύμφωνοι. Σαφώς πρέπει να προστατευθεί η ελευθεροτυπία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, καθώς και το δικαίωμα των δημοσιογράφων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να φροντίζουν για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαστε όλοι μαζί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο προκύπτει νομίζω μια νέα προσέγγιση, όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός καλεί σε κινητοποίηση όλους τους προοδευτικούς πολίτες από όλα τα κόμματα. Εχω την εντύπωση ότι μέχρι πρότινος το ΠΑΣΟΚ καλούσε τους ψηφοφόρους, τους πολίτες που κατευθύνονται στις χαρακτηριζόμενες ως προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Τώρα υπάρχει μια διεύρυνση ή κάνω λάθος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο θεσμός απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες. Το βράδυ των εκλογών δεν πρέπει να κοιτάμε εάν βαφτεί πράσινη ή μπλε η Ελλάδα. Αλλά, το ότι ενωμένες οι κοινωνίες θα έχουν εκλέξει τους Δημάρχους και τους Νομάρχες που τους αξίζουν και προχωρούν μαζί στο νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και επειδή αυτό γίνεται, ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης πρέπει να ενώνουν την κοινωνία. Γι` αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Διαβάζοντας τη δήλωση του Πρωθυπουργού θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν επιτελέσει το χρέος τους, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε αυτό ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο για τα μέλη της κυβέρνησης και γι` αυτό πέφτει μεγαλύτερο βάρος στους ώμους μας. Μας ζήτησε ο Πρωθυπουργός να είμαστε όλοι στις Περιφέρειές μας και να δίνουμε τη μάχη. Γι αυτό και την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό, θα έρθει τελικά τη Δευτέρα στη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε γι`αυτά τα θέματα υπάρχει συνταγματική υποχρέωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 October 2002 - 14:05:08 UTC