Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μάθαμε ότι πριν από λίγη ώρα ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε κάποιες δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό και έκανε λόγο για «φούσκες» στο Χρηματιστήριο. Εάν έχετε υπόψη σας τη δήλωση, να μας πείτε κάτι παραπάνω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω υπόψη μου τη δήλωση. Εννοούσε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εννοείτε εσείς. Μιλάει για αδικαιολόγητες υποτιμητικές τάσεις, με την έννοια της "αρνητικής φούσκας", δηλαδή ότι αυτή η πτώση δεν αντιστοιχεί στην πραγματική αξία των επιχειρήσεων. Αυτό είπε ο κ. Χριστοδουλάκης. Είπε, επίσης, ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των επενδυτών.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα σημάνει οριστική διχοτόμηση του νησιού. Η απάντησή σας σε αυτή τη δήλωση και το σχόλιό σας ποιο είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν και περί του αντιθέτου δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού. Από κει και πέρα, είναι οι γνωστές απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύουν αξιωματούχοι της τουρκοκυπριακής ή και της τουρκικής πλευράς, οι οποίες, ως γνωρίζετε, αντιμετωπίζονται από εμάς με το συνήθη τρόπο. Δηλαδή, τους επισημαίνουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα απομονωθούν περισσότερο και θα θέσουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει η ένταξη κανονικά και όπως βλέπετε υπάρχουν και οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Φερχόιγκεν. Η διεύρυνση της Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει με βάση τις αποφάσεις της ίδιας της Ενωσης και τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί αυτά τα κριτήρια και πρέπει να ενταχθεί πρώτη στην Ε.Ε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Απ ό,τι φαίνεται ο κ. Ανάν θα καταθέσει τελικά ένα σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού. Τι προετοιμασία έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά και ποιοι είναι οι προβληματισμοί που μπορεί να αναπτύξει αυτή τη στιγμή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και βεβαίως να διασφαλίσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ο τελικός γύρος των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση, αν και αυτό φαίνεται κάπως δύσκολο πριν από τις τουρκικές εκλογές, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Δεν ξέρουμε εάν ο κ. Ανάν καταθέσει και πότε το σχέδιο. Αυτό είναι πράγματι πιθανό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Εν πάση περιπτώσει, εμείς σε κάθε περίπτωση θα κινηθούμε στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και πάντοτε στηρίζοντας τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το θέμα της λανθασμένης χάραξης της γραμμής του Τραμ, σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως προβληματιζόμαστε για κάθε πρόβλημα που υπάρχει. Υπήρξε μια παλαιότερη χάραξη της διαδρομής του Τραμ. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι μπορεί να προκληθούν κραδασμοί και να κινδυνεύσει το μνημείο της Πύλης του Αδριανού. Εγινε μια συζήτηση με την αρχαιολογική υπηρεσία για την τοποθέτηση αντικραδασμικού τάπητα. Ομως, ενώ γίνονταν αυτές οι εργασίες, έγινε νέα παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας -του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου, αν δεν κάνω λάθος- γιατί υπήρξαν ευρήματα στην περιοχή. Επομένως, πρέπει να πάμε σε νέα χάραξη. Θέλω να σας τονίσω -για να μην ακούγονται διάφορα ανεύθυνα- ότι το κόστος από τις εκσκαφές που είχαν γίνει και κάποιες λεπτές εργασίες αποκατάστασης που υπήρξαν, δεν ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια δραχμές. Τα ποσά που ακούγονται είναι υπερβολικά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ούτε κάποιος "εξυπηρετήθηκε". Κανένας εργολάβος δεν εξυπηρετήθηκε και δεν υπήρξε καμία σπατάλη πόρων.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στο έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν γίνεται παρέμβαση της Αρχαιολογικής Εταιρείας και επανασχεδιάζεται η χάραξη του Τραμ, εξ αντικειμένου θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως, το κόστος που υπήρξε για το Δημόσιο, εξαιτίας των έργων που είχαν ήδη γίνει και το κόστος των έργων αποκατάστασης που πρέπει να υπάρξει, δεν θα υπερβεί τα 70 εκατομμύρια δραχμές. Αυτό δεν έχει να κάνει με κανέναν εργολάβο. Διότι ακούστηκε περί εργολάβων, περί σκανδάλων και άλλα τέτοια. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Μπορεί κάποιος να επισημάνει ορισμένα ζητήματα, σχετικά με τη χάραξη που υπήρχε από παλιά. Εγινε τότε συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία που προέβλεπε ειδική τοποθέτηση αντικραδασμικού τάπητα, όμως υπήρξε νέα παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, διότι υπήρξαν και νέα ευρήματα, που δεν συμφώνησε ούτε με τον τάπητα. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει επαναχάραξη του έργου.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πόσο εκτιμάτε ότι θα καθυστερήσει το έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα απειλήσει το έργο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση της Ιταλίας να δώσει κάποιο τμήμα από τον Παρθενώνα που έχει και αν αυτό σημαίνει κάτι στην προσπάθεια της Ελλάδας να πάρει τα Ελγίνεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε τέτοια απόφαση που υπάρχει είναι σε θετική κατεύθυνση. Βεβαίως, γνωρίζετε την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού, όλη η ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και όλη η Ελλάδα ως κοινωνία. Κακώς τα λέμε ελγίνεια, γιατί αυτά είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Όπως γνωρίζετε ο λόρδος Ελγιν τα πήρε και μάλιστα με βίαιο τρόπο. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα μπορεί να προστατευτούν καλύτερα στην πατρίδα τους. Αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές και γνωρίζετε το τι έχει γίνει στο Βρετανικό Μουσείο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πτωτική τάση στο Χρηματιστήριο και η κυβέρνηση την ερμήνευε με βάση ανάλογη κίνηση στα διεθνή Χρηματιστήρια, γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η δήλωση του κ. Χριστοδουλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, διότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εκτίμησε ότι έχουν αναπτυχθεί κάποιες τάσεις αρνητικής κερδοσκοπίας γύρω από το θέμα. Είναι σαφείς οι δηλώσεις του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γιατί δεν είμαστε προμηθείς και σε αυτό το ζήτημα; Γιατί δεν προλαβαίνουμε τα γεγονότα πριν συμβούν; Κατ` επανάληψη έχουμε ρωτήσει για το Χρηματιστήριο και λέγατε ας αφήσουμε το Χρηματιστήριο, μην παρεμβαίνουμε διότι κάνουμε κακό και φτάσαμε στις 1.700 μονάδες, που είναι πλήρης διάλυση και τώρα παρεμβαίνουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις πρέπει να παρέμβουν κάποια όργανα, τα οποία είναι εντεταλμένα γι` αυτό. Προφανώς εκτιμήθηκε -κάτι που δεν το γνωρίζαμε τις προηγούμενες μέρες- ότι δεν είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης μόνο πτώσης των Χρηματιστηρίων. Οι αρμόδιες αρχές εκτίμησαν ότι υπάρχουν -όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- "αρνητικές φούσκες", ως αποτέλεσμα δηλαδή κερδοσκοπικών επιθέσεων. Εάν, λοιπόν, αυτό εκτίμησαν οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μήπως κάποιοι προσπαθούν με αυτή την υποτιμητική κερδοσκοπία να εκμεταλλευτούν τα αναχώματα που βάζουν κρατικές επιχειρήσεις ή κρατικές τράπεζες για να κερδίσουν χρήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ ανάλυση. Αλλωστε, ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε τις σχετικές δηλώσεις, πριν από λίγη ώρα. Προφανώς, ο υπουργός Οικονομικών είχε την πληροφορία, υποθέτω από τις αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου, ότι υπάρχουν φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Μίλησε ο ίδιος για «αρνητικές φούσκες» και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες κινήσεις, από τις αρμόδιες αρχές, για την προστασία του επενδυτή.

ΠΕΓΚΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σκανδαλίδη και αν μπορείτε να μας πείτε τι συζητήθηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει συνεχής συνεννόηση και επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών, εάν αναφέρεστε στα θέματα των εκλογών. Για τα θέματα αυτά, ο κ. Σκανδαλίδης ασχολείται ιδιαιτέρως και πιστεύω ότι θα υπάρξουν από τον ίδιο οι σχετικές ανακοινώσεις, όταν κρίνει ότι είναι έτοιμος. Πρέπει να σας πω πάντως ότι ασχολείται ιδιαιτέρως με αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχα πριν από λίγο μια επικοινωνία μαζί του και βρισκόμαστε σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σήμερα θα κάνει ανακοινώσεις ο κ. Σκανδαλίδης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς. Επειδή βρισκόμαστε σε μια φάση προετοιμασίας και συνεννοήσεων, θα κάνει ανακοινώσεις, όταν είναι έτοιμος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας απασχολούν οι προκηρύξεις των αναρχικών, των εξτρεμιστών, μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ; Δηλαδή, διερευνάται το θέμα από εσάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πάντα ερευνώνται. Όταν υπάρχει κάτι που να παραβαίνει το νόμο, ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Όταν, όμως, παραβαίνει το νόμο. Γνωρίζετε, όμως, ότι οι περιοριστικές διαδικασίες προβλέπονται από τη νομοθεσία μας. Εγινε πολλή συζήτηση επ` αυτού τις τελευταίες ημέρες. Γνωρίζετε τις απόψεις που έχουμε εκφράσει. Δεχθήκαμε κριτική από ορισμένες πλευρές. Κάναμε και εμείς την κριτική μας. Αλλά, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εμμένουμε σταθερά στις απόψεις μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα το σχόλιό σας για την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να ζητήσει 700 εκατομμύρια από το ΣΚΑΪ για την κριτική που του ασκείται για το θέμα του Τραμ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ένας πολιτικός, αλλά και ο κάθε πολίτης, βάλλεται για ιδιαιτέρως ευαίσθητα θέματα, που έχουν να κάνουν με την αξιοπρέπειά του και ειδικά με θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση, είναι λογικό ότι θα υπερασπίσει τον εαυτό του, με τον τρόπο που ο ίδιος θα θεωρήσει πρόσφορο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 October 2002 - 13:05:11 UTC