Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά, θέλω να σας ενημερώσω ότι υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή του, τη βαθιά ικανοποίησή μας για τις πληροφορίες που υπάρχουν -και επιβεβαιώνονται- σχετικά με τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Σήμερα, αργά το μεσημέρι, πιστεύω ότι θα υπάρξει επίσημη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά, αύριο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση είναι ιδιαίτερα θετική, ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και, βεβαίως, για τη διεύρυνση της Ε.Ε..

Θέλω, επίσης, να κάνω τρεις εισαγωγικές παρατηρήσεις, σχετικά με χθεσινές και σημερινές αναφορές του Προέδρου της Ν.Δ.. Εχουμε, κατ` επανάληψη, επισημάνει ότι οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές υπό την έννοια ότι κρίνεται το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκλέγουμε τον καλύτερο για Δήμαρχο ή Νομάρχη. Χθες, στη συνέχεια και άλλων εμφανίσεών του, ο κ. Καραμανλής θα έλεγα ότι έριξε απόλυτα το προσωπείο. Εδειξε και απέδειξε τη βαθιά περιφρόνηση που έχει σε κάθε έννοια αυτονομίας της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστό ότι βρέθηκε σε συγκέντρωση της υποψήφιας νομάρχου κ. Τσανάκη, την οποία υποστηρίζει η Ν.Δ. στον Πειραιά, όπου το κεντρικό σύνθημα ήταν "Ηρθε η ώρα του Καραμανλή" και στο οποίο ανταποκρίθηκε, λέγοντας "είμαστε πλειοψηφία". Οπότε δύο τινά συμβαίνουν: είτε ο κ. Καραμανλής είναι υποψήφιος για Δήμαρχος ή Νομάρχης Πειραιά και ούτε εκείνος, ούτε εμείς το έχουμε καταλάβει, είτε ο κ. Καραμανλής περιφρονεί βαθιά την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει μόνο για τους μικροκομματικούς σκοπούς του, προκειμένου να δημιουργήσει όρους, για να ζητήσει -όπως, ήδη, ζητούν τα στελέχη του- την πτώση της κυβέρνησης την επομένη των εκλογών. Βεβαίως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτόνομη. Οι πολίτες γνωρίζουν τις μικροκομματικές λογικές του κ. Καραμανλή και θα του απαντήσουν. Θα απογοητευτεί οικτρά στην πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταπατήσει και μάλιστα με τον πιο βάναυσο τρόπο την αυτονομία της. Ειρωνεία, δε, θα έλεγα είναι ότι ο συνδυασμός, στη συγκέντρωση του οποίου ακούστηκαν αυτά τα συνθήματα και έγιναν αυτές οι ενέργειες, λέγεται "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση". Και αυτό πραγματικά είναι η ειρωνεία του πράγματος και αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι για τη Ν.Δ. οι έννοιες αυτονομία και αυτοδιοίκηση είναι πλήρως διϊστάμενες. Θέλουν αυτοδιοίκηση με υπαλληλική σχέση, πλήρως εξαρτημένη, η οποία απλώς να εξυπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα. Θα απογοητευτούν -επαναλαμβάνω- οικτρά από τον ίδιο το λαό.

Το δεύτερο σημείο, αφορά αναφορές του κ. Καραμανλή, περί συνδιαλλαγών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με ακροδεξιές λογικές. Θέλω να πω το εξής: Το ποιος πάει χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, το είδαμε πολύ πρόσφατα κατά τη συνάντηση του κ. Καρατζαφέρη με τον επίτιμο Πρόεδρο της Ν.Δ. για την οποία τίποτα δεν ανακοινώθηκε. Και όχι μόνο αυτό. Βρισκόμενοι σε πανικό (ιδιαίτερα προ της επικείμενης αποδοκιμασίας των εκλεκτών τους και εξαιτίας των δικών τους λαθών) οι της Ν.Δ. δεν δίστασαν (και μάλιστα προσπαθούν να το αναπαράγουν) ενώ αποκαλύφθηκε το ψέμα, να χρησιμοποιήσουν συνειδητά, ως δήθεν ενισχυτικό των απόψεών τους, ένα θέμα που ήδη είχε κλείσει στη Βουλή. Πρόκειται περί αθλιότητας, διότι είναι γνωστό ότι και στην αρχική διατύπωση η τροπολογία του κ. Φλωρίδη δεν δημιουργούσε κανένα θέμα, επειδή υπάρχει το ψήφισμα της Βουλής με το οποίο εμποδίζεται η οποιαδήποτε παροχή σε δημάρχους της χούντας, αλλά και διότι αμέσως, καλή τη πίστη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Φλωρίδης αποδέχθηκε την παρατήρηση του κ. Τζέκη και ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε. Παρ` όλα αυτά, συνέχισαν -και συνέχισαν και σήμερα- αυτή την προσπάθεια. Λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις που χρησιμοποιούν το ψεύδος και την αθλιότητα.

Το τρίτο σημείο είναι ότι ο κ. Καραμανλής απέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική χρησιμοποιεί στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Δεν μπορεί να αποδεχθεί, δεν μπορεί να κατανοήσει, δεν μπορεί να ομολογήσει την επιτυχία της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η οποία είναι και επιτυχία του ελληνικού λαού και της χώρας. Λυπούμαστε πάρα πολύ γι` αυτό.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώνω ότι σας ενόχλησαν τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μας ενόχλησαν καθόλου, αλλά πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, να μάθει καλά ότι σε συγκέντρωση υποψηφίου νομάρχου ακουγόταν το σύνθημα "ήρθε η ώρα του Καραμανλή" και εκείνος απαντούσε "είμαστε πλειοψηφία". Αρα, ή ο κ. Καραμανλής είναι υποψήφιος νομάρχης και ούτε εσείς, ούτε εμείς το έχουμε καταλάβει -φαντάζομαι ότι δεν είναι έτσι- ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταπατεί, περιφρονεί κάθε έννοια αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα της δήθεν ελεύθερης αυτοδιοίκησης των εκλεκτών του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σταθώ σε αυτό. Προ ημερών, σε κάποια διαδήλωση που έγινε, ακούστηκαν κάποια άλλα συνθήματα. Τότε μιλήσατε για το μεγαλείο της δημοκρατίας. Το μεγαλείο της δημοκρατίας δεν χωράει και συνθήματα σε συγκέντρωση ενός συνδυασμού για τη νομαρχία και με την παρουσία ενός πολιτικού αρχηγού; Γιατί στη μια περίπτωση δεν ήσασταν τόσο επικριτικός και σήμερα σας βλέπω να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα οξείς τόνους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν πολύ επικριτικός και θα έλεγα και ιδιαίτερα οξύς στην ουσία των συνθημάτων. Δεν τους απαγορεύσαμε να τα εκφωνούν. Βεβαίως δεν συγκρίνονται οι μεν με τους δε. Διότι είναι άλλο να αναφέρεσαι σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα και μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση και άλλο σε μια ομάδα που φώναζε χυδαία και ανόητα συνθήματα. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, σαφώς θα υποστεί κριτική για συνθήματα που φώναζαν οι οπαδοί της.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το να ακούγονται συνθήματα, τα οποία δεν θίγουν και δεν είναι υβριστικά, το μεγαλείο της δημοκρατίας δεν τα χωράει αυτά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προς Θεού, δεν απαγορεύσαμε τίποτα. Το μεγαλείο της δημοκρατίας όλα τα χωράει, όπως χωράει και την κριτική στα συνθήματα. Κριτική κάνουμε, δεν απαγορεύουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή σήμερα η εφημερίδα "Απογευματινή" δημοσιεύει το πόρισμα και μάλιστα το χαρακτηρίζει "πόρισμα της ντροπής" για την υπόθεση της Mayo, ήθελα να σας ρωτήσω αν θα ζητήσει συγγνώμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή ο Γραμματέας κ. Κώστας Λαλιώτης, μετά το πόρισμα αυτό που εξέδωσε ο εισαγγελέας, διότι επί σειρά μηνών και για αρκετό χρονικό διάστημα συκοφαντήθηκε μια ολόκληρη παράταξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επί του θέματος έχω τοποθετηθεί αναλυτικά και ισχύει αυτή η τοποθέτηση. Η υπόθεση αυτή είχε τη συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη. Ομως και μέσα από τα πορίσματα του εισαγγελέα φαίνεται πολύ καλά ότι "μαύρο χρήμα" εισέρευσε στα ταμεία της Ν.Δ.. Εάν αυτό δεν είναι παράνομο, είναι μια άλλη συζήτηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πόρισμα που διάβασα, δεν βλέπουμε να έχει αποδειχτεί τίποτα από αυτά που λέτε. Και μάλιστα, σε ένα σημείο, βλέπουμε ότι στην κατάθεση που έχει κάνει ο κ. Πολέμης, λέει μεταξύ των άλλων σχετικά με αυτές τις παράκτιες εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί και άλλοι, έχουν χρηματοδοτηθεί και άλλα κόμματα. Θα ήθελα να ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ θα δεχόταν έλεγχο στα οικονομικά του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ πάντα δέχεται ελέγχους στα οικονομικά του, γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει, τίποτα να φοβηθεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε, λοιπόν, το πόρισμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί και ισχύουν οι προηγούμενες τοποθετήσεις μου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε ένα θέμα που επί μακρόν διάστημα, θα έλεγα, ότι απασχόλησε την επικαιρότητα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και τοποθετηθήκαμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τοποθετηθήκατε γι` αυτό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή δεν είναι τέτοια που θα πρέπει για λόγους ηθικής τάξης να ζητήσει κάποιος συγγνώμη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι η ηθική τάξη και ποια η τοποθέτησή μας. Να μην το επαναλαμβάνουμε...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το επαναλαμβάνω, αλλά έχουμε ένα αποτέλεσμα μιας δικαστικής@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί τόσο σαφώς που δεν χωρεί πλέον αμφιβολία σε αυτό το θέμα.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Βλέπουμε ότι το έργο στον Κηφισό, που έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών με τις πλημμύρες, με απόφαση της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να φτιάχνεται εκ νέου. Μάλιστα, κάποιοι με βάση αυτή την απόφαση κάνουν λόγο για μεγάλο «φαγοπότι» πολλών δισεκατομμυρίων. Και επειδή, τότε, ήταν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο σημερινός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε κουραστεί να ακούμε διάφορες τέτοιες φήμες και όταν έρθει η ώρα της απόδειξής τους να μην υπάρχει τίποτα. Το έργο επανασχεδιάζεται σε ορισμένα σημεία του, γιατί προέκυψαν νέα δεδομένα από τα καιρικά φαινόμενα. Καλά κάνει η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και προχωρεί σε προσαρμογές.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή, αναφερθήκατε στις επικρίσεις της Ν.Δ. ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται και βοηθά τον κ. Καρατζαφέρη. Η Ν.Δ. έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή το βέτο που έθεσε η κα Γεννηματά να είναι και ο κ. Καρατζαφέρης σε ένα τηλεοπτικό «debate». Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι υπόθεση της κας Γεννηματά. Εμείς δεν ερωτηθήκαμε, και καλώς δεν ερωτηθήκαμε διότι η κα Γεννηματά καθορίζει η ίδια τις εμφανίσεις της και τη στρατηγική της παράταξής της, όπως κάνει και ο κ. Παπουτσής και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι τους οποίους υποστηρίζουμε. Το κόμμα υποστηρίζει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο έχει δώσει τη στήριξή του στους συγκεκριμένους υποψήφιους. Δεν καθορίζουμε τις απόψεις των υποψηφίων. Δεν καθορίζουμε τις προτεραιότητές τους, ούτε τις επιλογές τους για το πού θα εμφανιστούν και τι θα πουν. Αλλωστε, τι είδους αυτονομία της Αυτοδιοίκησης θα υποστηρίζαμε τότε;

ΤΑΚΗΣ: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι στα δύο «debate» δεν έχει ζητήσει και στο τρίτο να θέτει ως όρο τη συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας έχει το πρόγραμμά του, έχει καθορίσει τις ομιλίες του και δεν θα υποτάξει τον προγραμματισμό του στις ανάγκες τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών σταθμών. Καθορίζει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγει τον προεκλογικό του αγώνα. Με βάση την εμπειρία που έχω από το τι έκανε η δημόσια τηλεόραση, θα σας πω, όχι γιατί ερωτήθηκα, αλλά γιατί το πληροφορήθηκα, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση επέλεξε να είναι παρόντες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όλοι οι υποψήφιοι που είχαν πλήρεις συνδυασμούς. Ο οποιοσδήποτε υποψήφιος έχει πλήρη συνδυασμό, χωρίς να κρίνει το Μέσο τις απόψεις του -διότι βεβαίως η κυβέρνηση, τα κόμματα κι εσείς ως δημοσιογράφοι μπορεί να το κάνετε- καλείται να υποστηρίξει το πρόγραμμά του. Και το λέω προληπτικά για να μην κατηγορηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση και επειδή δείχνει μια σωστή αντίληψή του Μέσου, σύμφωνα με την οποία, όταν σε ένα «debate» συμμετέχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι, τότε πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία; Από κει και πέρα, εάν με ρωτάτε αν ο κ. Καρατζαφέρης έχει εκφράσει ακροδεξιές απόψεις, τότε απαντώ ευθέως, ναι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πώς φθάσαμε λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές σε αυτή την όξυνση και την πολιτική πόλωση που παρατηρείται, μεταξύ της κυβέρνησης και όλης της αντιπολίτευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν διαβάσετε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Καραμανλή και λάβετε υπόψη σας τα χθεσινά συνθήματα, θα πειστείτε απόλυτα ποιος είναι υπεύθυνος για την πολιτική πόλωση. Είναι η Ν.Δ. και προσωπικά ο αρχηγός της κ. Καραμανλής, ο οποίος νομίζει ότι οι εκλογές είναι το εφαλτήριο για να καταλάβει, εξ εφόδου, την κυβέρνηση της χώρας. Θα απογοητευθεί οικτρά. Οποιος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει θεσμό και να επιβάλει λύσεις με τέτοιους τρόπους και όποιος επιχείρησε να παραβιάσει την έννοια της αυτονομίας και την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης, πήρε την απάντηση από τους πολίτες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Σημίτης με τις δηλώσεις του δεν προσπάθησε να ρίξει σκιά ακροδεξιάς στη Ν.Δ. με την υποψηφιότητα του κ. Καρατζαφέρη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι, θα προσέξατε τη δήλωσή μου για το «χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη».

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σήμερα η «Αυριανή», έχει πρωτοσέλιδο, όπου στο Δήμο Ελευσίνας ηγείται του ψηφοδελτίου που υποστηρίζει η Ν.Δ. κάποια που, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν στη Συμβουλευτική Επιτροπή. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα τέτοιων υποψηφίων που υποστηρίζει η Ν.Δ. Τι χρεία έχομεν αποδείξεων;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στη χθεσινή ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έκανε ένα άνοιγμα στους ψηφοφόρους της λεγόμενης κεντροαριστεράς, αλλά με ορίζοντα, πέραν της 20ης Οκτωβρίου. Ηθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση, μετά την 20η Οκτωβρίου, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, που θα αφορούν τα κόμματα της Αριστεράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, εντάσσοντας σε αυτή την κίνηση και προοδευτικούς πολίτες που προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ. Το είπε ονομαστικά και είχε να κάνει με τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το σεβασμό προς αυτήν και την ανάδειξη των καλύτερων ως δημάρχων και νομαρχών. Εάν με ρωτάτε, για τα ανοίγματα και τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, είναι πάγια πολιτική μας η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου, για τον οποίο αναζητούμε πάντα διαύλους διαλόγου και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, στην ομιλία του είπε σαφώς ότι ζητά τη στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται κοντά στη Ν.Δ. -όπως είπε- για την επίτευξη των μεγάλων στόχων, μετά την 20η Οκτωβρίου. Ανάφερε χαρακτηριστικά την ένταξη της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού, τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την προετοιμασία της Ολυμπιάδας. Ολα αυτά είναι μετά τις δημοτικές εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε να κάνει και με τις δημοτικές εκλογές, αλλά και τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Τα θέματα αυτά δεν αφορούν όλο τον ελληνικό λαό; Θα έπρεπε και το κόμμα της Ν.Δ. σε πολλά από αυτά τα θέματα να είναι ενεργά παρόν και συμπαραστάτης στο κυβερνητικό έργο. Διότι τα εθνικά θέματα, τα θέματα της Ολυμπιάδας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μας αφορούν όλους. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο κ. Καραμανλής και να λέει περί «δολιανών τεχνασμάτων» για την τρομοκρατία και να κατηγορεί την κυβέρνηση για την επιτυχία της στην εξάρθρωση της 17Ν. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει σε καμιά χώρα του κόσμου.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι απαιτήθηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη για να βρεθεί λύση, για να αρθεί το αδιέξοδο στο Δήμο της Θεσσαλονίκης στο θέμα της καθαριότητας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής έπραξε πολύ ορθά, αλλά θέλω να θυμίσω ότι η παρέμβασή του ήταν ανάλογη εκείνης που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, το πρωί και που επανέλαβα εδώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής μας. Τι είπε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης; Είπε ότι θα πρέπει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, με βάση το ισχύον πλαίσιο, χωρίς να χρειαστεί νέα τροπολογία, να προχωρήσει και να δώσει το επίδομα και αν χρειαστεί κάλυψη -αν υπάρξει οποιοδήποτε θέμα με τους παρέδρους στο μέλλον, αν και ο ίδιος τόνισε ότι δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει- τότε, όπως δίνει η κυβέρνηση κάλυψη και όλα τα κόμματα της Βουλής μπορεί να κάνουν το ίδιο. Ηρθε ενισχυτικά στην παρέμβαση του κ. Σκανδαλίδη και πολύ καλά έπραξε ο Πρόεδρος της Βουλής. Διότι διευκόλυνε, με τη στήριξη της πρότασης του κ. Σκανδαλίδη από όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα. Πραγματικά, είναι ανυπόστατα όσα γράφηκαν σήμερα περί προβλήματος και "αδειάσματος" και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δείχνουν, επίσης, το ύφος και θα έλεγα και την προσπάθεια διαστρέβλωσης που επιχειρούν εκείνοι οι οποίοι προώθησαν τέτοιες κινήσεις. Είναι σαφές ότι είναι στελέχη της Ν.Δ.

Από χθες το πρωί, επαναλαμβάνω, ο κ. Σκανδαλίδης είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Την επανέλαβα το μεσημέρι και θα έλεγα ότι εξασφάλισε τη στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής, επί της ίδιας πρότασης, ο κ. Κακλαμάνης το βράδυ. Επρεπε, λοιπόν, να βγούμε όλοι μαζί και να πούμε ότι "να, βρέθηκε λύση". Αντ` αυτού, είδαμε δημοσιεύματα τα οποία επιχειρούν να εμφανίσουν τον κ. Κακλαμάνη ως αντιδικούντα με την κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού, ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει ευθύνες που δεν μαζεύονται τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη. Αντε, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεν μπορεί να κατεβάσει τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να τους πληρώσει. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, εκεί που της αντιστοιχούσε η ευθύνη, την είχε αναλάβει εδώ και αρκετές μέρες και είχε ανταποκριθεί. Από εκεί και πέρα, θέλω να σας θυμίσω ότι, όταν η κυβέρνηση δίνει το "Ο.Κ." αλλά τα χρήματα δεν καταβάλλονται, κάποιος έχει την ευθύνη. Και αυτός, λέγεται Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θέλω να τονίσω ότι όταν εκχωρείς αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, τις εκχωρείς για να τις ασκεί και όχι για να πετά το "μπαλάκι" πάλι στην κυβέρνηση.

ΜΠΕΚΑΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν έχετε ενημερωθεί για το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ, που επέβαλε πρόστιμο στο ALTER, ενώ στο ίδιο "παράπτωμα" έχουν υποπέσει και τα υπόλοιπα κανάλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κρίνω αποφάσεις του ΕΣΡ, ειδικά για τέτοια θέματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς εξηγείτρ ότι με έκθεση, έρευνα, της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, η Ελλάδα είναι πρώτη στην εγκληματικότητα στα Βαλκάνια, παρά τα όσα έχουν συμβεί τελευταία σε τρομοκρατία κ.τ.λ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λέει και άλλα η έκθεση. Είδα και την εφημερίδα που είχε πρωτοσέλιδο το συγκεκριμένο θέμα, η οποία λέει ότι έχουμε πολλούς εγκληματίες από εκείνες τις περιοχές. Δεν πιστεύω, όμως, ότι είναι μόνο αυτό. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα δηλώνονται τα πάντα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει κατ` ανάγκη σε όλες αυτές τις χώρες. Γνωρίζετε ότι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες είχε δημιουργηθεί και μια ιδιόμορφη μαφία, για την οποία βεβαίως γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις αρχές των χωρών αυτών να εξαρθρωθεί. Τέτοια πράγματα δεν έχουμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Αύριο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τις νέες πρωτοβουλίες που θα εξαγγελθούν από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Χρυσοχοϊδη προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τα όσα ακούσαμε, μήπως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ποινικοποιηθούν και τα συνθήματα σε πολιτικές συγκεντρώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνω πού το πάτε, αλλά δεν θα σας κάνω τη χάρη -επιτρέψτε μου, με όλη την εκτίμηση που σας έχω- για να βγάλετε τίτλο για αύριο. Είναι σαφές ότι στα συνθήματα θα κάνουμε κριτική. Τα συνθήματα θα λέγονται στις πορείες και τις συγκεντρώσεις και κριτική θα υφίστανται από όποιους ακούγονται. Οπως βεβαίως θα κριτικάρετε και τα δικά μας συνθήματα στις δικές μας συγκεντρώσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση, εάν η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή θα συνεχιστεί μέχρι αύριο και μεθαύριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή. Πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, η οποία, όταν βεβαίως υπάρχουν θέματα, θα συνεχίζεται. Διότι, είναι και συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας η αντιπαράθεση. Αρκεί να είναι αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων.

ΜΠΕΚΑΣ: Επειδή ο λόγος για τα συνθήματα, αν δεν κάνω λάθος στη συγκέντρωση του κ. Τσιλιβή στην Τρίπολη, ο κόσμος φώναζε στον κ. Σημίτη "είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να σας επισημάνω ότι ο κ. Σημίτης δεν απάντησε σε συνθήματα. Ο κ. Καραμανλής, επισημαίνω, δεν πήγε να επισκεφθεί κάποιο εκλογικό κέντρο. Ο κ. Καραμανλής έχει μετατραπεί σε ομιλητή, υποκαθιστώντας το σύνολο των νομαρχών που υποστηρίζει σε όλη τη χώρα. Ειδικά, στη συγκέντρωση της λεγόμενης "ελεύθερης Αυτοδιοίκησης" όταν ακούγεται ότι "ήρθε η ώρα του Καραμανλή" και ο ίδιος ανταποκρίνεται, λέγοντας "είμαστε πλειοψηφία", τονίζω για άλλη μια φορά ότι δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν: @Η να είναι υποψήφιος νομάρχης ο ίδιος και προφανώς ευελπιστεί στη νίκη του ή ότι οι έννοιες "αυτονομία Αυτοδιοίκησης" και "πολιτική Ν.Δ." είναι πλήρως ασύμβατες. Βεβαίως, ισχύει το δεύτερο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση των βενζινοπωλών να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους από τον κ. Φλωρίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Φλωρίδη. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να βρίσκονται λύσεις, μέσα από διάλογο. Η κυβέρνηση επιθυμεί και δίνει πάντα λύσεις, γι` αυτό δεν είχαμε -όπως γνωρίζετε- ειδικά μεγάλες κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα. Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι πάντοτε ο διάλογος και η συναίνεση είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 October 2002 - 14:05:15 UTC