Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να ευχηθώ σε όλους καλή ψήφο την Κυριακή. Ούτως ή άλλως είναι η ώρα του λαού, η ώρα που οι πολίτες θα εκλέξουν τους Νομάρχες και Δημάρχους που επιθυμούν και θα έχουμε την ευκαιρία, τη Δευτέρα, να εξάγουμε όλοι χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, την ώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης βρίσκεται στην Αθήνα για πάρα πολύ σπουδαίες και σημαντικές συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος αναχαίτισαν, αν θέλετε, χρησιμοποιώ τη λέξη, χθες το βράδυ στο κεντρικό Αιγαίο ελληνικό ελικοφόρο αεροσκάφος με 36 επιβάτες που εκτελούσε πτήση από Χίο προς Αθήνα. Είναι μια απαράδεκτη πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας και θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιβεβαιώνω το σχετικό δημοσίευμα. Είναι πράγματι μια απαράδεκτη ενέργεια που έγινε από τουρκικής πλευράς. Θέλω να πω, βεβαίως, ότι υπήρξε αμέσως η απάντηση από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, που αναχαίτισαν το τουρκικό. Εγινε, ήδη, διαμαρτυρία από το υπουργείο Εξωτερικών και θα γίνει διαμαρτυρία και από την Πολιτική Αεροπορία, στη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, την ICAO. Τη θεωρώ ως μια απαράδεκτη ενέργεια, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, όταν άρχισαν να προβάλλονται τα διαφημιστικά «σποτ» του κ. Παπουτσή, έγινε παρέμβαση από την κα Μπακογιάννη στον υπουργό Εσωτερικών για να σταματήσουν αυτά τα «σποτ».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου καμία παρέμβαση από κανέναν για την ουσία των «σποτ». Τέθηκε ένα ερώτημα, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, από όλους μας, εάν υπάρχει εφαρμογή του νόμου για την προεκλογική περίοδο στις βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές και για τις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι επειδή δεν καλύπτει ο νόμος ρητά αυτές τις εκλογές, υπήρχε οπωσδήποτε μια μεγαλύτερη ευελιξία, στο θέμα της πολιτικής διαφήμισης ή στο θέμα της διαφήμισης των τοπικών ή νομαρχιακών υποψηφίων. Αυτό το είχαμε συζητήσει, εάν θυμάστε, και κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Είχα δεχθεί σχετικό ερώτημα στην ενημέρωση που είχε γίνει στα Γιάννενα και είχα απαντήσει ότι υπάρχει νομικό κενό, ωστόσο, θα πρέπει όλοι να προσέξουν τα ζητήματα της δεοντολογίας και της συμπεριφοράς τους με αυτά τα «σποτ». Δεν υπήρξε κάτι άλλο, σε καμία περίπτωση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ερώτημα που λέτε είχε γίνει από την κα Μπακογιάννη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, είχε τεθεί από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ετέθη και από το ΕΣΡ, εάν θυμάστε. Για την κα Μπακογιάννη, δεν γνωρίζω εάν το έπραξε προς τον κ. Σκανδαλίδη, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν είχε αναφερθεί πουθενά. Θέλω να το υπενθυμίσω. Εάν υπήρχε πολιτικό ερώτημα, θα έπρεπε να είχε αναφερθεί. Επομένως, από τη στιγμή που δεν αναφέρθηκε, σημαίνει ότι δεν υπεβλήθη πολιτικό ερώτημα. Εάν ετέθη ερώτημα για την εφαρμογή της νομοθεσίας, υπάρχει απάντηση που έχει δοθεί από τότε. Και καλώς ετέθη βεβαίως, γιατί τους απασχολούσε όλους, εάν θα πρέπει να εφαρμοστεί, κατ αναλογία, η νομοθεσία των βουλευτικών εκλογών ή όχι. Αυτό λύθηκε με την απάντηση που έδωσα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και εφαρμόστηκε από τότε το περιεχόμενο της απάντησής μου. Οντως, δηλαδή, είχαν δημιουργηθεί ερωτήματα, αλλά αυτά αφορούσαν το αν νομιμοποιούνται οι συνδυασμοί να κάνουν «σποτ» ή όχι και σε τι βαθμό. Τίποτα άλλο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, είχαμε μια εμφάνιση του κ. Καρατζαφέρη και μια προσπάθειά του να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και κομματικά πια ό,τι εισέπραξε ως υποψήφιος υπερνομάρχης και φαίνεται να δημιουργεί πλέον ένα κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ. και θα έλεγα και στα δεξιά, εν γένει, του πολιτικού συστήματος. Ανησυχείτε από τη συγκρότηση αυτού του φορέα και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι εκφράζει ακραίες θέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημά σας έχει δύο σκέλη και θα απαντήσω χωριστά: Το πρώτο είναι η χθεσινή εμφάνιση. Νομίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη αφορούν αυτόν και την "πολιτική του γειτονιά". Δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο να κάνω. Δεύτερον, σε σχέση τώρα με το γενικότερο φαινόμενο το οποίο διαπιστώθηκε, θέλω να πω ότι έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως οι θέσεις που είχαμε εκφράσει πριν από δεκαπέντε ημέρες. Υπάρχει ένα πρόβλημα με εμφάνιση ακροδεξιού πολιτικού ρεύματος και στην Ελλάδα. Αυτό, βεβαίως, δεν έχει πάρει ακόμα σοβαρά χαρακτηριστικά. Είναι σαφές ότι την ευθύνη φέρει η πολιτική της Ν.Δ., η οποία αφήνει ζωτικό χώρο σε τέτοιες αντιλήψεις, οι οποίες εξάλλου πήγασαν από το εσωτερικό της. Η ίδια η Ν.Δ. με την πολιτική της, οφείλει να απαντήσει και να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι ενδεικτικό από πού πήγασε αυτό το πρόβλημα - που ξαναλέω ότι ακόμα δεν έχει καταστεί σοβαρό, και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν καταστεί σοβαρό και εννοώ πολιτικά- είναι να δείτε πού έχουν υπάρξει τα καλύτερα ποσοστά στο Λεκανοπέδιο, στις εκλογές για την υπερνομαρχία, στο συνδυασμό του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό, ίσως, απαντά και στο ερώτημα από πού γεννήθηκε το πρόβλημα. Θα σας διαβάσω τις πέντε πρώτες περιοχές: Παπάγου, Σαλαμίνα, Παλαιό Φάληρο, Κηφισιά και Γλυφάδα. Είναι καθαρά αστικές περιοχές και είναι σαφές ότι ορισμένα φαινόμενα, ορισμένα πολιτικά ζητήματα που δεν έχει προσέξει η Ν.Δ., ορισμένες αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με υπερεθνικιστικές θέσεις ή άλλα ζητήματα, έχουν δημιουργήσει ζωτικό χώρο για να "ανθίσουν" τέτοια φαινόμενα. Εκτιμώ, ότι είναι η ίδια η Ν.Δ. η οποία διαπιστώνει πλέον το πρόβλημα -και υπάρχουν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Ρουσσόπουλου- και θα πρέπει με την πολιτική της να το αντιμετωπίσει. Οσον μας αφορά, εμείς βεβαίως από την αρχή το επισημάναμε και με την πολιτική μας έχουμε συμβάλει σημαντικά, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρξει οποιαδήποτε απειλή για τη Δημοκρατία μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αποδίδετε ευθύνη στη Ν.Δ. που άφησε ζωτικό χώρο στον κ. Καρατζαφέρη@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μη γίνει παρεξήγηση, δεν εννοούσα ότι η Ν.Δ. είναι ακροδεξιά. Αυτό είναι σαφές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ναι, αποδίδετε ευθύνη στη Ν.Δ. που άφησε ζωτικό χώρο στον κ. Καρατζαφέρη και πήρε αυτό το ποσοστό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, το ποσοστό του κ. Καρατζαφέρη δεν σημαίνει ότι όλοι που τον ψήφισαν ασπάζονται αυτές τις αντιλήψεις. Εχει να κάνει και με τη διαμαρτυρία και την αντίθεση οπαδών της Ν.Δ. στις επιλογές της ηγεσίας της.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας, θέλετε αυτό το ποσοστό να αφομοιωθεί, να πάει δηλαδή στους κόλπους της Ν.Δ. ή να είναι σαν ένα αυθύπαρκτο ακροδεξιό κόμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λέγομαι Πρωτόπαπας και όχι Ρουσόπουλος. Επομένως, πρέπει να απευθύνετε αλλού την ερώτησή σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Όχι, γιατί απευθύνετε ευθύνες, ότι άφησε ζωτικό χώρο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι αφήνει ζωτικό χώρο για να "ανθίσουν" τέτοια φαινόμενα. Αν θυμάστε, είχα επισημάνει εδώ και τρεις - τέσσερις μήνες ότι ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούσε ότι η χούντα είχε κάνει καλό στην Ελλάδα. Αυτό είχε βγει από μια έρευνα, η οποία είχε δημοσιευτεί σε έγκριτη κυριακάτικη εφημερίδα και συγκεκριμένα στο "ΒΗΜΑ". Τότε είχε δημοσιευτεί ότι υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο. Το είχα επισημάνει. Και είχαμε πει τότε ότι η ίδια η Ν.Δ., η οποία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, θα πρέπει με την πολιτική της να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα που γεννώνται στις τάξεις της. Όταν, λοιπόν, αφήνεις ζωτικό χώρο και καλλιεργούνται τέτοιες αντιλήψεις, κάποια στιγμή εμφανίζονται και αλλιώς. Βεβαίως, όλο το ποσοστό του κ. Καρατζαφέρη δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Προς Θεού! Υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες που διαμαρτύρονται για κάποια ατυχέστατη επιλογή της ηγεσίας τους. Αλλά είναι δύο διαφορετικής φύσης φαινόμενα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είπατε, επίσης, ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Δεν αποτελεί ξεκαθάρισμα της θέσης της στον α@γύρο όταν ο κ. Ρουσόπουλος υπήρξε σαφής ότι ο κ. Καρατζαφέρης@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Είπα να ξεκαθαρίσει την πολιτική της για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Τη θέση της την έχει ξεκαθαρίσει. Σαφώς, δεν το αμφισβητώ αυτό. Την ουσία της πολιτικής της δεν έχει ξεκαθαρίσει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σας προβληματίζει ότι ο κ. Καρατζαφέρης επιδιώκει να "ψαρέψει" και από το ΠΑΣΟΚ;.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας όταν εμφανίζεται στην πολιτική κοιτάζει να κάνει τη δουλειά του. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Και η δική μας πολιτική πρέπει να είναι σαφής, ειλικρινής και αποτελεσματική και να μην αφήνει κανένα περιθώριο, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη βάση του.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντάτε, όμως, στη Ν.Δ. που λέει ότι ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί, φουσκώνει ένα τέτοιο φαινόμενο και αντιθέτως λέει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ακροδεξιά στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, στο Δήμο Παπάγου, όπου ο κ. Καρατζαφέρης πήρε 23%, δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχουν και άλλες περιοχές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα για τις πέντε πρώτες. Στη συνέχεια είναι η Φιλοθέη, το Π. Ψυχικό και άλλες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές μπορεί να είναι, όμως, ψήφοι διαμαρτυρίας, όπως είπατε και εσείς

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι και ψήφοι διαμαρτυρίας. Είναι σαφές, όμως, ότι είναι ψήφοι που προέρχονται από αστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει και πολλές εξηγήσεις σε πολλά ζητήματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λένε στη Ν.Δ., πάντως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ φουσκώνει ένα τέτοιο φαινόμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι ατυχέστατο και αποδεικνύεται από την ίδια τη φύση των συνθημάτων και των πολιτικών, τα οποία καθημερινώς βλέπουμε να κάνει ο κ. Καρατζαφέρης. Είναι σαφές ότι αυτός ο ζωτικός χώρος βρέθηκε μέσα από την ίδια την πολιτική της Ν.Δ..

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Και στο Πέραμα είχε ψήφους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως, στους δέκα πρώτους Δήμους δεν αναφέρεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό που είπε χθες ο κ. Καρατζαφέρης, να μη στηριχτεί ο κ. Τζαννετάκος στο β@γύρο των νομαρχιακών εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη αφορούν τον ίδιο και την πολιτική του γειτονιά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά λέτε το ίδιο πράγμα, όμως, για τον κ. Τζαννετάκο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που είπατε είναι βεβαίως μεγάλο λάθος. Είναι διαφορετικοί οι λόγοι. Εμείς δεν ζητάμε να μη στηριχτεί ο κ. Τζαννετάκος, εμείς ζητάμε να υπερψηφιστεί η κ. Φώφη Γεννηματά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχει τεράστια διαφορά το ένα με το άλλο, την οποία εσείς γνωρίζετε και γι` αυτό είμαι βέβαιος. Αλλά, θα μπορούσα να σας θυμίσω ότι ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και σε σειρά Δήμων.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 October 2002 - 13:05:28 UTC