Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης θέματα εξωτερικής πολιτικής και ελληνικής Προεδρίας.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λέγοντας τα εξής:

"Θα ήθελα να κάνω ένα πρώτο και σύντομο σχόλιο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι εκλογές κρίνονται από τον πολιτικό στόχο που έχει θέσει κάθε κόμμα. Η Ν.Δ. είχε σαφέστατα, χωρίς αμφιβολία θέσει ένα στόχο: την άρνηση της κυβερνητικής πολιτικής. Είχε παρουσιάσει τις εκλογές ως μια δημοψηφισματική διαδικασία και μάλιστα είχε επικεντρώσει την προσοχή της -όπως προκύπτει και από δηλώσεις του αρχηγού της- στην Υπερνομαρχία Αττικής. Εμείς είχαμε θέσει ως στόχο την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και αυτός δεν είναι ένας κενός ή προσχηματικός λόγος. Γιατί, όπως είχαμε τονίσει πολλές φορές, η Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει έναν αυξημένο ρόλο στην πραγματοποίηση των στόχων της χώρας. Πολλές διαδικασίες εξαρτώνται από τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση η οποία λειτουργεί και αποδίδει. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προσπάθεια της Ν.Δ., το "στείλτε μήνυμα" απέτυχε. Απέτυχε και η προσπάθεια, η οποία είχε την πηγή της σε πολλές πλευρές, να εξαναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές. Η αποτυχία αυτή είναι μια επιτυχία για μας. Είναι, επίσης, μια επιτυχία για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί η διαστρέβλωση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν θα ενίσχυε την Αυτοδιοίκηση, όπως, επίσης, και η υποτίμηση της σημασίας της μέσα από διαδικασίες κρίσης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ηττήθηκε, λοιπόν, η Ν.Δ., ως προς την τακτική της, ως προς την επιλογή της άκρατης κομματικοποίησης, της κατά μέτωπον επίθεσης. Και θα έλεγα, επίσης, ως προς το ύφος, υβρεολογίες, ως προς ευκαιριακές πολιτικές, χρησιμοποίησαν για να αποσπάσουν ένα πάση θυσία καλό αποτέλεσμα.

Το ΠΑΣΟΚ κράτησε τις δυνάμεις του. Θέλω να σας παραπέμψω σε διάφορες έρευνες ή εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν γίνει. Όπως δείχνουν και οι αποτιμήσεις αυτές, οι διαφορές ως προς τις δημοσκοπήσεις είναι αισθητές. Η πολιτική εικόνα μας είναι σαφώς βελτιωμένη. Το συμπέρασμα είναι ότι η νίκη για τις εθνικές εκλογές είναι δυνατή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυναμική. Μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές για τέταρτη φορά. Εχουμε τις προϋποθέσεις γι` αυτό.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι αυτό που ήταν η επιδίωξή μας, ένας ισχυρότερος ρόλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκύπτει σαφέστατα από τις εκλογές αυτές. Οι θεσμικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε κάνει στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, οι αυξημένες αρμοδιότητες, οι αυξημένοι πόροι, ο "Καποδίστριας" ανέδειξαν ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει αύξηση του ειδικού της βάρους. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι 30 εν ενεργεία βουλευτές, από όλα τα κόμματα, έθεσαν υποψηφιότητα για θέσεις νομαρχών και δημάρχων, κάτι το οποίο ουδέποτε άλλοτε είχε σημειωθεί.

Σε αυτές τις εκλογές, επειδή ακριβώς ήταν εκλογές για τις οποίες έπαιζε ρόλο η αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση και οι αναμονές των πολιτών σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, είχε μεγάλη σημασία και η επιλογή των προσώπων. Το είδαμε από το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι η σημασία που αποδόθηκε στα πρόσωπα είναι κάτι θετικό. Εξυπηρετεί τους στόχους για μια ενισχυμένη Αυτοδιοίκηση. Να έχουμε γνώση, το συμπέρασμα για μας είναι ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα. Χρειάζονται πρόσωπα με ικανότητες, με γνώση, με ύφος που ελκύει τους πολίτες.

Αυτά τα δύο σημεία, τα οποία ανέφερα πριν είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Αλλά υπάρχει και ένα τρίτο σημείο: Είναι η εμφάνιση της ακροδεξιάς. Λέχθηκε ότι αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός, ότι είναι ένα παροδικό επεισόδιο, το οποίο δεν θα έχει αύριο. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα παροδικό επεισόδιο. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα τις εξελίξεις. Αλλά, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια σταθερή τάση. Αφορμή της εμφάνισης της ακροδεξιάς ήταν η χωρίς κριτήρια οικειοποίηση από τη Ν.Δ. των πιο ασύμβατων απόψεων, των παλινωδιών σε σχέση με αυτά που υποστήριζε, ιδίως όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Τζαννετάκου. Αυτή είναι η αφορμή. Υπάρχει, όμως, και μια αιτία. Και αιτία είναι η επί χρόνια έλλειψη καθαρών θέσεων, οι προσπάθειες τις οποίες έκαναν να προσεταιριστούν την ακροδεξιά. Και όταν λέω να προσεταιριστούν, εννοώ το ύφος της, το λόγο της, τον τρόπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα επιχειρήματά της. Η σκέψη ήταν ότι ίσως εκείνοι μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά, αλλά το συμπέρασμα είναι, κοιτάζοντας και την εξέλιξη της Ν.Δ. ως προς το ύφος, το λόγο, την πρακτική ότι τα στοιχεία αυτά αξιοποιούν τη Ν.Δ.. Υπάρχει ένας άκρατος λαϊκισμός, ένας άκρατος εθνικισμός, υπάρχει άρνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής σε πολλούς, το κράτος των συντεχνιών, των οργανωμένων ομάδων πίεσης και επίσης ενός ψεύτικου κοινωνικού προσώπου που απευθύνεται μόνο σε πελατειακά δίκτυα. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο υπήρχε συρρικνωμένο, διογκώθηκε με τη συγκάλυψη, θα έλεγα, της Ν.Δ. και οι εκλογές αυτές αποκάλυψαν ότι αυτή η τακτική ήταν αρνητική για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, διότι αυτοί, όπως ο κ. Καρατζαφέρης, υπήρχαν στις γραμμές της απαράλλακτοι εδώ και χρόνια, και εμφανίστηκαν και απαράλλακτοι να πρεσβεύουν δημοσίως, σταθερά και με δύναμη τα ίδια πράγματα. Η εξέλιξη αυτή βέβαια είναι αρνητική. Το σκηνικό, όμως, κατά κάποιο τρόπο γίνεται αυθεντικό, παρακολουθούμε πια ανοικτά τις εξελίξεις.

Και πιστεύω ότι η Ν.Δ. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να αντιπαρατεθεί όχι μόνο στον κ. Καρατζαφέρη ως άτομο, αλλά κυρίως -και αυτό έχει ενδιαφέρον- στο λόγο του, στις πρακτικές, στα συνθήματά του, στον κώδικά του, σε όλους αυτούς που ασπάζονταν και ασπάζονται το πολιτικό και πολιτισμικό μήνυμα, το οποίο εκφράζει. Και δεν είναι λίγοι αυτοί, είναι αρκετοί και βρίσκονται στις γραμμές της Ν.Δ..

Υπάρχει και μια θεωρία ότι αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της ανεργίας και της φτώχειας, ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο κοινωνικής περιθωριοποίησης. Εχω πολλές αμφιβολίες αν αυτό είναι αληθές, γιατί κοιτάζοντας τις ψήφους του κ. Καρατζαφέρη, διαπιστώνει κανείς ότι τα ισχυρά θυλάκια στήριξής του ήταν στου Παπάγου, στο Π. Φάληρο, στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και δεν μπορεί να πει κανείς βέβαια ότι αυτές οι περιοχές είναι θύλακες ανεργίας και φτώχειας.

Υπάρχει και ένα τέταρτο σημείο. Είπα πριν ότι το αποτέλεσμα είναι καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θέλαμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, περισσότερους δήμους, περισσότερες νομαρχίες, που να πρεσβεύουν, να είναι κοντά στις θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υψηλότερα ποσοστά, παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Θα θέλαμε να μην υπάρχουν διαφορές, όπως φαίνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα, ανάμεσα σε περιοχές της χώρας και η αίσθηση ότι υπάρχουν δήθεν διαφορετικές μεταχειρίσεις δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Ξέρουμε ότι στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, σε αγροτικές περιοχές και ορισμένους νομούς παρουσιάστηκαν μικρές ή μεγαλύτερες αδυναμίες. Υπάρχει ένα κλίμα υστέρησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην περιφερειακή κατανομή των πόρων και η αίσθηση σε ορισμένους ότι δεν ενδιαφερόμαστε.

Είπα και το βράδυ της Κυριακής ότι πρέπει να αναλύσουμε κάθε νομό, κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο, να εντοπίσουμε τα αίτια και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσουμε. Και είμαι της γνώμης ότι δεν υπάρχει ένα απλό συμπέρασμα, ένα μήνυμα για το σύνολο της χώρας. Υπάρχουν πολλαπλά συμπεράσματα και γι` αυτό δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί. Είναι φανερό ότι ορισμένα φαινόμενα χρειάζονται προσοχή, αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτά αν δεν τα μελετήσουμε. Και αναφέρω ενδεικτικά -επειδή γίνεται διαρκώς μια παραπομπή στη Θεσσαλία- ότι στο νομό της Λάρισας με έναν υποψήφιο, ο οποίος είχε περιορισμένη αναγνωρισιμότητα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που παρουσιαζόταν πήραμε περίπου το ίδιο ποσοστό στο ψηφοδέλτιό του, με αυτό που είχαμε πάρει ως κόμμα στις εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι παρ` όλες τις κινητοποιήσεις που υπήρχαν δεν υπήρξε μια ισχυρή υποχώρηση των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στο ψηφοδέλτιό μας. Υπάρχουν, λοιπόν, και άλλα αίτια που πρέπει να τα προσέξουμε. Χρειάζεται, βεβαίως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές. Να δώσουμε προσοχή, αλλά να δώσουμε προσοχή σε όλες τις αιτίες, οι οποίες υπάρχουν.

Και υπάρχει και ένα στοιχείο που θέλω να αναφέρω ότι από όλη την εκλογική διαδικασία προέκυψε ότι υπάρχει και αρκετή εσωστρέφεια στα τοπικά πολιτικά συστήματα. Υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, υπάρχει ατομισμός και όλα αυτά δεν συμβιβάζονται με την επιδίωξή μας να είμαστε μια παράταξη ανανέωσης και αλλαγής, μια παράταξη που θέλει αλλαγές στην κοινωνία και γι` αυτό δεν δεχόμαστε παγιωμένους μηχανισμούς, οι οποίοι δεν θέλουν να υπάρχει η πρόοδος και η εξέλιξη στην κοινωνία.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι παρ` όλο που πιστεύω ότι υπάρχει γνώση για το έργο, υπάρχει μια έλλειψη παρουσίας του κόμματος και της κυβέρνησης στην περιφέρεια, για να συμβάλουμε στην προβολή αυτού του έργου.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι -επειδή είπα και πριν ότι όλα είναι ανοιχτά, ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές- να καταπιαστούμε εντατικά με το έργο μας, να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί, να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα, να δουλέψουμε, να πετύχουμε εδώ και τώρα περισσότερα και καλύτερα, γιατί μόνον έτσι θα κερδίσουμε. Ηθελα να παρακαλέσω σε συνάρτηση με αυτό το εξής: Χρειάζεται ένα κλίμα ενότητας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Ν.Δ. είπαμε ότι είχε ένα στόχο να οδηγήσει σε ένα καθεστώς αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής πορείας. Δεν το πέτυχε. Εμείς, λοιπόν, τώρα δεν πρέπει να κατατριβόμαστε σε προβολή διαφωνιών, προβολή εσωκομματικής διαμάχης, προβολή διαφορετικών ή προσωπικών αντιπαραθέσεων. Πρέπει και αυτή τη μάχη της ενότητας σε αυτή τη φάση να την κερδίσουμε και να δείξουμε ότι μελετάμε σωστά, αναλύουμε σωστά τα αποτελέσματα και δεν προτρέχουμε, είτε με διάφορες προτάσεις, τις οποίες δεν έχουμε συνολικά μελετήσει, είτε με διάφορες σκέψεις, τις οποίες προβάλλουμε, χωρίς να είναι ευρύτερα αποδεκτές στο χώρο μας, είτε τονίζοντας τη μια ή την άλλη πλευρά. Ολες αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με ηρεμία, σοβαρότητα και ευθύνη μέσα στα όργανα του κινήματος. Θέλω να παρακαλέσω όλους να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κλίμα ενότητας. Και αυτό χρειάζεται και για έναν άλλο λόγο. Γιατί πια η εξωτερική πολιτική, η ένταξη της Κύπρου, η διεύρυνση της Ε.Ε., το Κυπριακό, η Προεδρία, η πιθανή παρέμβαση στο Ιράκ θα διαδραματίσουν από εδώ και πέρα έναν ιδιαίτερα βαρύνοντα λόγο."

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό για την πορεία προς τις εκλογές και τη διεξαγωγή τους, με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση και ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων. Αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων και πολιτικών, όπως οι εκλογικοί κατάλογοι ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2004, οι οποίοι πρέπει να είναι και θα είναι πολύ πιο λειτουργικοί. Δεν θα έχουν διπλοεγγεγραμμένους. Θα έχουν εκλογείς που ψηφίζουν κοντά στην κατοικία τους, με ολοκλήρωση της εγγραφής των παραληφθέντων, με περαιτέρω ξεκαθάρισμα από μετανάστες, αποθανόντες ή άλλες ειδικές κατηγορίες. Ενέταξε στη γενικότερη προσπάθεια, για τη διαμόρφωση του εθνικού δημοτολογίου, την ανάγκη να καλυφθούν νομοθετικά διαδικασίες και προβλήματα που έχουν επισημανθεί. Στόχος είναι η μεταρρύθμιση να ξεκινά και να ολοκληρώνει τη σχέση του πολίτη με το κράτος, μέσω της ταυτότητάς του.

Εθεσε ως ζήτημα προτεραιότητας -και αυτό είναι ένα καινούργιο στοιχείο- τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, αντίστοιχου με εκείνο των εθνικών εκλογών, για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών όλων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τονίζοντας ότι είναι προκλητική η κατανάλωση των χρηματικών ποσών, όχι μόνο από τους συνδυασμούς, αλλά και από υποψηφίους δημοτικών και νομαρχιακών ψηφοδελτίων σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρούν σημαντικό βήμα την άψογη διεξαγωγή των εκλογών από τον υπουργό και το υπουργείο Εσωτερικών και συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, που θα ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση, η οποία στις πρώτες εξετάσεις της πέτυχε απόλυτα.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο Κυπριακό, αλλά και στην ελληνική Προεδρία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου, σε μια μακρά εισήγησή του, είπε ότι προχωρεί η ένταξη των δέκα χωρών με την απόφαση της Ε.Ε. Υπάρχει, βέβαια, ένα δύσκολο θέμα -που θα αντιμετωπίσουμε και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- η σύνδεση με την αγροτική μεταρρύθμιση και το γενικότερο θέμα των διαρθρωτικών ταμείων.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει προαπαιτούμενο για την ένταξη. Η λύση του Κυπριακού. Βεβαίως, είναι προτιμητέα η επίλυση του Κυπριακού πριν την ένταξη. Κανείς δεν θα πει όχι σε αυτό. Είπε, επίσης, ότι τη στιγμή της ένταξης από πολλούς μπορεί να εγερθεί μια συζήτηση για όλες τις πτυχές. Αρα, πρέπει να προσέχουμε τι θα προβάλλουμε, ώστε να αξιολογηθούν θετικά οι προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουμε καταβάλει -και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε- για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις -και αυτή είναι η πορεία- η Κύπρος εντάσσεται τυπικά ολόκληρη. Βεβαίως, υπάρχει ή αναμένεται να υπάρξει μια κινητικότητα -χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο αυτό- για το Κυπριακό, μετά τις τουρκικές εκλογές. Εγινε η συνάντηση με τον κ. Ντεσότο, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι αρχές στις οποίες κινούνται οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο κ. Ντεσότο διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι, εάν τελικά έρθει πρόταση, θα είναι σαφώς στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη -και κανείς δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή- που θα οδηγήσει σε αποδοχή μιας λύσης ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα στηρίξουμε δυναμικά τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσουμε, εάν υπάρχει επίλυση, να αναδειχθεί η σημασία ενός ιστορικού γεγονότος για την περιοχή, να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κλίμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι σαφές -όπως είπε ο υπουργός- ότι εμείς προβάλλοντας πάντα τις απόψεις και την καλή θέλησή μας για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, θα κινηθούμε ιδιαίτερα έντονα και αποφασιστικά στη λήψη απόφασης, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για την ένταξη και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των άλλων εννέα χωρών στην Ε.Ε. Τίποτα, όμως -υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου- δεν γίνεται αυτόματα, αλλά θέλει πολύ κόπο, μεγάλο αγώνα, συνεχείς προσπάθειες. Και αυτές, ήδη, έχουν ξεκινήσει και εντείνονται -όπως γνωρίζετε- στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι υπάρχουν δυσκολίες σ` αυτό και ότι θα πρέπει ίσως στην αρχή, να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας, έναντι της Ε.Ε. Ισως να δοθεί μια ημερομηνία για να καθοριστούν και οι παραπέρα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση περνά ένα θετικό μήνυμα. Εμείς θέλουμε την Τουρκία στην Ε.Ε. και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της.

Μας ενημέρωσε, επίσης, ότι υπάρχει μια προοπτική ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007, εάν βεβαίως όλα βαδίσουν με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις και ότι καλό θα ήταν, με δεδομένες τις μέχρι τώρα συζητήσεις, να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ίσως και στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας και πριν τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Για τον ευρωστρατό είπε ότι, παρότι υπάρχει μια κινητικότητα την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, δεν υπάρχει κάτι σαφές αυτή τη στιγμή. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θέλουν να βρεθεί κάποια λύση, η οποία είναι σαφές ότι θα βρίσκεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Σεβίλλης. Υπάρχει, όμως, η αδυναμία της Τουρκίας, ιδιαίτερα ενόψει των τουρκικών εκλογών, να πάρει την όποια ευθύνη και να οδηγηθούμε σε τελικές αποφάσεις.

Μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών, έγινε πλούσια συζήτηση για θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου και την ελληνική Προεδρία. Ειδικά για την ελληνική Προεδρία, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε αναλυτικά, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά το εαρινό συμβούλιο της ελληνικής Προεδρίας. Υπογράμμισε ότι πρέπει να προωθήσουμε όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι στη Βαρκελώνη, οι οποίες έχουν να κάνουν με πολιτικές απασχόλησης, με κοινές πολιτικές για το ασφαλιστικό, με τόνωση της επιχειρηματικότητας, με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Επίσης, με την αντίληψη που δουλεύουμε, τόσο για την ελληνική Προεδρία -έθεσε μάλιστα και σειρά οργανωτικών ζητημάτων συντονισμού της δουλειάς των υπουργείων- όσο βεβαίως και για την κορύφωσή της, που θα είναι η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί της εισήγησης του Πρωθυπουργού για τα θέματα που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές, έγινε συζήτηση; Εγινε αναφορά, είτε από τον υπουργό Εξωτερικών, είτε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, είτε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, γι` αυτή την ιστορία με το πλοίο, που τελικά είναι ή δεν είναι φάντασμα, κυκλοφορεί ή δεν κυκλοφορεί; Και ακόμη, εάν ως χώρα έχουμε λάβει πληροφορία ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα και αν όλα αυτά γίνονται για αυτή την ιστορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα των πολιτικών εξελίξεων μετά τις δημοτικές εκλογές, δεν έγινε συζήτηση. Η συζήτηση περιστράφηκε αποκλειστικά, με πολλές τοποθετήσεις και δευτερολογίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, στα θέματα του Κυπριακού και της Προεδρίας.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο κ. Ανωμερίτης έκανε αναφορά στο θέμα -υπάρχει και δήλωσή του- και είπε ότι κανένα ελληνικό εμπορικό πλοίο δεν εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις. Για την ακρίβεια, όπως γνωρίζετε- υπάρχει ο όρος συμμαχική "αρμάδα" -δεν ξέρω αν είναι δόκιμος, αλλά περί αυτού πρόκειται- στην οποία μετέχει και η ελληνική φρεγάτα "Μπουμπουλίνα". Εν πάση περιπτώσει, ο στόλος αυτός έχει και ως στόχο να ερευνά για την αστυνόμευση και φρούρηση των θαλασσών. Εχει και έναν κατάλογο ύποπτων πλοίων που οφείλει να ερευνήσει, εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει τύχει κάτι στο "Μπουμπουλίνα".

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε ότι έγινε και αναφορά στο θέμα του ευρωστρατού. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπήρχε κάποια συγκεκριμένη επιστολή και σχέδιο που έχει αποστείλει ο κ. Σολάνα επί του οποίου έγινε η ενημέρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφορά έκαναν οι κύριοι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου. Τονίστηκε και από τους δύο ότι υπάρχει μια επαναφορά του θέματος από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Είναι σαφείς οι λόγοι. Εξάλλου, υπάρχει και μια πίεση για την ανάγκη αποστολής του ευρωστρατού σε ευαίσθητες περιοχές των Βαλκανίων. Γίνεται, κατά καιρούς, μια συζήτηση. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κάτι συγκεκριμένο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι σε θέση η τουρκική πλευρά να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα του ευρωστρατού γίνεται πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Σεβίλλης. Οι αποφάσεις της Σεβίλλης, πρώτον, σαφώς δεν δίνουν τη δυνατότητα άσκησης "βέτο" σε καμία τρίτη χώρα, σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης των υποδομών του ΝΑΤΟ και δεύτερον, δεν δημιουργούν ανισότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Αντίθετα, προκρίνουν την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων κάποιας χώρας-μέλος της Ε.Ε., έναντι των τρίτων χωρών.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διακρίνω μια σιβυλλική δήλωση του Πρωθυπουργού, όπως τη μεταφέρετε. Είπε ότι "όλα είναι ανοικτά και πρέπει να καταπιαστούμε με το έργο μας, εδώ και τώρα". Εγώ το εκλαμβάνω αυτό ότι πρέπει να σημαίνει επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων ή ότι όλα είναι ανοικτά, με την έννοια ότι το 2004 μπορεί να πάρει τις εκλογές ή το ένα κόμμα ή το άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε -όπως σας ανέφερα- ότι για τις εκλογές του 2004 υπάρχουν πλήρως οι προϋποθέσεις νίκης του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, δεν μπορεί να προδικάσει κανείς την ψήφο του ελληνικού λαού.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει κάτι πριν την ψήφο του ελληνικού λαού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Μην ανησυχείτε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με προστακτικό τρόπο, ουσιαστικά, κάλεσε ο Πρωθυπουργός σε αυτοκάθαρση τη Ν.Δ. από ακροδεξιά στοιχεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προστακτικός δεν μπορεί να είναι. Αν θέλετε, μπορεί να είναι ένας τρόπος με ιδιαίτερα σοβαρή επισήμανση -διότι είναι ένα σοβαρό θέμα- αλλά δεν μπορεί να είναι προστακτικός.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σύμφωνα με τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ακροδεξιές απόψεις και ακροδεξιά στοιχεία διατρέχουν όλους τους πολιτικούς χώρους. Εσείς τι θα κάνετε; Θα απομονώσετε τα ακροδεξιά στοιχεία και τις ακροδεξιές απόψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε ακροδεξιά στοιχεία στο ΠΑΣΟΚ. Ομως, εάν είναι να κηρύξουμε τον πόλεμο ως κόμμα σε ακροδεξιές απόψεις, που κυκλοφορούν στην κοινωνία, σαφώς συμφωνώ με όλους όσοι είναι αποφασισμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους γι` αυτό. Για παράδειγμα, να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, απόψεις που ακούγονται από ακροδεξιά κόμματα και σχηματισμούς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις ή με τις ακολουθούμενες πολιτικές ή με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του λαού μας ή ακόμα και με την ελευθερία και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολιτισμικότητας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα είμαστε αντιμέτωποι με τις ακροδεξιές απόψεις. Οταν ενώσουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας, όπως προτείνει ο κ. Πάγκαλος -και συμφωνώ απολύτως στο να καταπολεμήσουμε αυτές τις απόψεις- βεβαίως είναι αναγκαίο να πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη μάχη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω, αν κατά την εισήγησή του ο Γιώργος Παπανδρέου ή στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκαν λεπτομερώς πως εννοούμε το γερμανικό μοντέλο, μεταφραζόμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού πρέπει να αναφέρει σε «on paper» το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι σαφές. Δηλαδή, ότι εντάσσεται το ένα τμήμα, αλλά εντάσσεται ως οργανική ενότητα, ως ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία. Είπαμε όλη η Κύπρος. Οταν με το καλό, ελπίζουμε σύντομα, προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού, αυτομάτως θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο για όλη την Κύπρο. Δηλαδή, η Κύπρος εντάσσεται ως πλήρης πολιτική οντότητα. Και για να το πω πιο απλά, η ένταξη γίνεται για ολόκληρη την Κύπρο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο θέμα της ακροδεξιάς που είπατε πριν, δεν ανησυχεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι στην περίπτωση που θα ανοίξει και μέτωπο, εκτός της τρομοκρατίας και με την ακροδεξιά, θα ενισχύσει, ενδεχομένως, αυτό το φαινόμενο; Σε όσες περιοχές προσπαθήσατε να πλήξετε ουσιαστικά αυτούς τους υποψήφιους που κατηγορήσατε ως ακροδεξιούς, εξελέγησαν θριαμβευτικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν συσπειρώθηκε η Ν.Δ. και είχε τη στήριξη σε εκείνες τις περιοχές, δεν σημαίνει ότι το μήνυμα που εκπέμψαμε δεν έτυχε θετικής αποδοχής σε όλη την Ελλάδα. Μην κρίνετε μια εκλογή μόνο από το συγκεκριμένο δήμο ή νομαρχία. Η συσπείρωση της Ν.Δ. και η στήριξη ακροδεξιών υποψηφίων στο α ή β δήμο, αποκάλυψε το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Λειτούργησε -θα έλεγα- ως συμπέρασμα για όλη την Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι υποχρεώθηκε ο κ. Ρουσσόπουλος, και μάλιστα με σοβαρές διαφωνίες από το εσωτερικό της Ν.Δ., λίγο πριν από τις εκλογές, να βγει και να καταγγείλει το κ. Καρατζαφέρη.

ΚΟΥΙΝ: Αν κατάλαβα, από την απάντηση που δώσατε στον κ. Μιχαήλ, εκτός από τη συμμετοχή της «Μπουμπουλίνας» σε αυτή τη νατοϊκή νηοπομπή, αυτό το στόλο, η Ελλάδα δεν έχει άλλο θέμα που να...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ για τη «Μπουμπουλίνα» γνωρίζω.

ΚΟΥΙΝ: Εκτός από αυτό, δεν απασχολεί το θέμα την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε. Οταν συμμετέχουμε με την ελληνική φρεγάτα δεν μας απασχολεί; Στείλαμε τη φρεγάτα χωρίς λόγο;

ΚΟΥΙΝ: Γιατί συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανε μια ενημέρωση ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επειδή η συζήτηση αφορούσε θέματα διεθνούς πολιτικής. Κατά την παρέμβασή του, άνοιξε μια παρένθεση λέγοντας πως όλα αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο δεν έχουν πραγματική βάση και ότι θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χωρίς να ξέρουμε εάν αυτή την ώρα συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ή όχι, θα πρέπει να αναμένουμε συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση της ανανέωσης και της αλλαγής, όπως είπατε προηγουμένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μόνο που έγινε σήμερα ήταν η ολοκληρωμένη πραγματικά τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όπως σας την παρουσίασα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να συζητούνται κείθεν, κακείθεν. Δεν πρέπει να αναπτύσσονται απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα και να πετάγονται δίκην πυροτεχνήματος. Ούτε να δημιουργούνται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, ούτε να αναζητούμε πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ προσώπων. Αυτό που χρειάζεται είναι συντεταγμένα, μέσα από τα όργανα, να μελετήσουμε τα συμπεράσματα που εξάγονται -και είναι πολλαπλά και ποικιλόμορφα- από την ψήφο του ελληνικού λαού και να χαράξουμε την πολιτική μας. Ολο αυτό το ζήτημα των προσώπων -νομίζω ότι το έχετε κατανοήσει- επηρεάζει σοβαρά την επιλογή της ελληνικής κοινωνίας. Οπου υπήρχαν καταξιωμένα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, που θα μπορούσαν να αρθρώσουν έναν νέο και σύγχρονο λόγο, τιμήθηκαν ιδιαίτερα με την ψήφο των πολιτών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Σε αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, πολλά στελέχη της Ν.Δ., είτε στα ραδιόφωνα, είτε στην τηλεόραση, μεταφράζουν το μήνυμα ως δυσαρμονία του εκλογικού Σώματος με το Κοινοβούλιο και ότι αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από πρόωρες εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα χθες στο θέμα. Η χθεσινή τοποθέτησή μου, καθώς και κυρίως η σημερινή του Πρωθυπουργού απαντούν εξ ολοκλήρου στο ερώτημά σας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σήμερα είπε ότι δεν είναι και τόσο βέβαιο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών; Οχι, είναι απόλυτο και το βλέπετε. Ισα-ίσα που λέει ότι υπάρχει χρόνος να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Να προσέξετε το γραπτό κείμενο που θα πάρετε. Να το ξεκαθαρίσουμε: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004. Μην έχετε την παραμικρή αγωνία και αμφιβολία.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη δημιουργία κεντροαριστερού πόλου, όπως μας περιγράψατε χθες; Αυτός ο κεντροαριστερός πόλος περιλαμβάνει κεντρική πολιτική συμφωνία ή κατά τόπους, όπως έγινε στις πρόσφατες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον τελευταίο καιρό αρχίζουν και αναφέρονται κάποιες απόψεις -βέβαια δικαίωμα του καθενός είναι να έχει την άποψή του, οι οποίες δεν είναι επίκαιρες. Αυτά τα θέματα δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Δεν έχουν τεθεί, ούτε στα αρμόδια κομματικά όργανα, ούτε στην κυβέρνηση. Λίγη υπομονή. Θα γίνει ένας συντεταγμένος διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει από το Ε.Γ. σε πρώτη φάση και θα υπάρξει δεύτερη φάση στην Κ.Ε. του Κινήματος. Ολα αυτά τα θέματα -βεβαίως και το θέμα του προοδευτικού χώρου- θα συζητηθούν.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σήμερα έγινε αναφορά σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν αναφέρθηκε καν το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο κόμμα, το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο-τρεις βασικούς άξονες από τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού περιελάμβανε σχολιασμούς θετικού χαρακτήρα επί των τοποθετήσεων.

ΚΟΥΙΝ: Οταν θα λείπετε εσείς, ποιος θα κάνει την ενημέρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πολιτική ενημέρωση αύριο και μεθαύριο θα γίνει κανονικά από τον υφυπουργό Τύπου κ. Χυτήρη.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ σε μια χθεσινή τηλεοπτική συζήτησή μου με τον κ. Μεϊμαράκη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA». Επειδή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είπα πως υπάρχουν αργόμισθοι στο υπουργείο Τύπου, διάβασα σήμερα προσεκτικά το σύνολο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ηταν καθαρά στη φαντασία του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος προφανώς επειδή είχε άλλης μορφής προβλήματα, προσπάθησε να «γαντζωθεί» από ένα θέμα, το οποίο ουδέποτε ειπώθηκε. Εχω ολόκληρο το κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 October 2002 - 15:05:09 UTC