Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-10-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η Κυβερνητικής Επιτροπή. Αντικείμενο συζήτησης ο Προϋπολογισμός. Αυτή την ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ενημερώνει σχετικά τους συντάκτες του υπουργείου. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή και για τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα θέματα του ευρωστρατού, της διεύρυνσης της Ε.Ε. και της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει, δεν έχει σταλεί, ούτε σε μας, ούτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρόταση του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Την πρόταση αυτή -είπε- πιθανό να επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι επιτελείς του, όπως έχουν πει και οι ίδιοι. Εάν σταλεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Διότι θα πρέπει να τοποθετηθούμε επί της ουσίας -πάντα μετά από συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει τον πρώτο λόγο- αλλά και σε κάθε περίπτωση να δούμε και ποια τυχόν προβλήματα ή μικρότερα προβλήματα -πολλές φορές και τεχνικής φύσεως- δημιουργούνται σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο. Διότι, ως γνωστόν, μπορεί να υπάρχει κάποια ρύθμιση που μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά που μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, μετά από τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι` αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε εγκαίρως στα χέρια μας τις σχετικές προτάσεις για μια συνολική αποτίμησή τους.

Ο Πρωθυπουργός, επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα του ευρωστρατού και στη θετική μεν, αλλά με επιφυλάξεις -μέχρι τώρα- αντίδραση του κ. Ρόμπερτσον. Προφανώς, αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τουρκικές εκλογές και πιθανό να μην υπάρχει μια σαφής θέση της τουρκικής πλευράς. Αναφέρθηκε, ακόμη, και στη συνάντησή του με το Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Τόνι Μπλερ , η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν θέματα της ελληνικής προεδρίας, αλλά και θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε., καθώς και τα ζητήματα που συνδέονται με την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΟΗΕ για το Ιράκ.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σχολιάσω τρία σημεία από τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ.στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του:

Πρώτον, ο κ. Καραμανλής δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η διχαστική πολιτική, που ακολούθησε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, απέτυχε. Οτι, το «στείλτε μήνυμα» του επιστράφηκε.

Συνεχίζει ακόμη να συμπεριφέρεται αγνοώντας τα πραγματικά αποτελέσματα, την πραγματική έκφραση του ελληνικού λαού.

Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να διαστρεβλώνει συστηματικά τις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα, εκτός εάν δεν έχει διαβάσει ακόμα τα κείμενα. Διότι, εάν είχε διαβάσει προσεκτικά τα κείμενα και εάν δεν ήθελε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, θα είχε δει ότι υπάρχουν σοβαρές, ουσιαστικές και θετικές αλλαγές στο «Κείμενο των Βρυξελλών», σε σχέση με τα όσα, αρχικώς, προβλέπονταν στο «Κείμενο της Αγκυρας», για τον ευρωστρατό.

Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε προσέξει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θέσει veto, σε περίπτωση που ο ευρωστρατός δεν χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε διαβάσει ότι υπάρχει σαφής ρήτρα, με την οποία διασφαλίζεται οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε., από επίθεση οποιασδήποτε χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κατανοητό, ποιόν διασφαλίζει η σχετική ρήτρα.

Ο κ. Καραμανλής, καλό είναι να καταλάβει ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για λαϊκισμούς, δεν προσφέρονται για ανέξοδη ρητορεία, δεν προσφέρονται για δημαγωγική αντιπολίτευση. Γι αυτά τα ζητήματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεράσπιση για την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα. Ιδίως λίγο πριν τις κρίσιμες εξελίξεις, γύρω από τα ζητήματα της διεύρυνσης της Ε.Ε, αλλά και της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Τρίτον, ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να χύσει αρκετά κροκοδείλια δάκρια για την Αριστερά. Αυτό, βεβαίως, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του. Αλλά, καλά θα έκανε, πριν εμφανιστεί ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων της Αριστεράς, να φροντίσει να αποστασιοποιηθεί, επιτέλους, από την ακροδεξιά και τις ακροδεξιές αντιλήψεις, τις οποίες αφήνει, ανέχεται και καλύπτει, με την τακτική και την πολιτική της παράταξής του.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι εφικτό από άποψη χρόνου να βρεθεί, να συζητηθεί και συμφωνηθεί μια λύση για το Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζουμε αυτό, διότι δεν έχουμε δει την πρόταση του ΟΗΕ. Αν η πρόταση του ΟΗΕ είναι τόσο τέλεια και απαντά σε όλα τα προβλήματα θα μπορούσε να γίνει και αυτό που λέτε. Αλλά, αυτό μπορεί να μην καθίσταται εφικτό. Μπορεί να χρειαστεί μια τοποθέτηση επί της αρχής και συνέχιση των συζητήσεων. Μπορεί, από την άλλη πλευρά, αν κάτι δεν είναι σύμφωνο με τις διαπιστώσεις που έχουν γίνει για την ανάγκη μιας λύσης που να είναι βιώσιμη, δίκαιη και σύμφωνη -στις γενικές γραμμές της- με το κοινοτικό κεκτημένο, να μη γίνει αποδεκτή. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εκ των προτέρων. Αυτό θα ήταν ανεύθυνο. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να αναπτύξουμε τις θέσεις μας και να διευρύνουμε την αποδοχή των θέσεών μας στη διεθνή κοινότητα. Και δουλεύουμε με όλα τα μέσα, τόσο εμείς, όσο και τα στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Όταν, λοιπόν, υπάρξει η πρόταση του κ. Ανάν θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα και θα σας δοθεί η ευκαιρία να θέσετε τα ερωτήματά σας. Αν υπάρξει βεβαίως Γιατί μπορεί να κρίνει, τελικώς, ότι δεν χρειάζεται. Αυτό θα το δούμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οι τελικές αποφάσεις που λήφθηκαν για τον Προϋπολογισμό έλαβαν υπόψη και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, καθώς και τα πολιτικά συμπεράσματα στα οποία ήδη έχετε καταλήξει ως κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Προϋπολογισμός που, με τους συγκεκριμένους αριθμούς και τα μεγέθη που περιλαμβάνει, απεικονίζει τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική πολιτική, λαμβάνει υπόψη του και τις αναγκαιότητες για την πορεία της Ελλάδας μέσα στις σημερινές αβέβαιες συνθήκες, τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει πλεόνασμα και αυτό να μπορεί να κατανέμεται δικαιότερα υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Σας πληροφορώ, όμως, ότι στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού θα υπάρχει και ειδική αναφορά, με την έννοια ότι θα παρουσιάζονται οι πολιτικές που περιλαμβάνει αναλυτικά και για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Θα παρουσιάσουμε, λοιπόν, την πολιτική μας, όπως αυτή απεικονίζεται μέσα στα μεγέθη και τους αριθμούς του Προϋπολογισμού. Δεν είναι, όμως, μόνον οι αριθμοί. Είναι και η πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα θα αποτυπωθεί και από την πολιτική ανάλυση που θα κάνουμε κατά την παρουσίαση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού. Ο Προϋπολογισμός σαφώς λαμβάνει υπόψη σειρά πραγμάτων:

-Οτι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σταθερά και συνεχώς αναπτυσσόμενη μέσα στις δύσκολες και αβέβαιες διεθνείς συνθήκες.

-Οτι είναι ανάγκη να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα στην κοινωνική ασφάλιση, όπως τουλάχιστον ήταν και οι προβλέψεις του νόμου που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή.

-Ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και η αναγκαιότητα υλοποίησης των προβλέψεων του Γ@ ΚΠΣ και των επενδύσεων που μέσα από το Δημόσιο, αλλά και με τη γενικότερη δημιουργία αναπτυξιακού έργου, έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Ακόμη, ο Προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Και βεβαίως χαρακτηρίζεται από τη λογική της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Μετά τη θέσπιση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θεσπίσει κώδικες δεοντολογίας και για άλλα λειτουργήματα, όπως αυτά των γιατρών και των εκπαιδευτικών, με την ίδια λογική για τα ΜΜΕ; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί σήμερα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ, στα ραδιόφωνα όλο το πρωί, και πάρα πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι τόσο γενικόλογο και με αυτές τις ασάφειες που υπάρχουν σε αυτόν τον Κώδικα, ουσιαστικά γίνεται πιο θολό το ήδη θολό τοπίο στα ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχήν, πρέπει να πολεμήσουμε όλοι μαζί την υποκρισία. Θεωρώ βαθιά υποκριτικό το να ελεεινολογούμε για μήνες πολλά ΜΜΕ ή τη γενικότερη εικόνα του τηλεοπτικού τοπίου, αδικώντας ίσως και μερικούς, και στη συνέχεια, όταν έρχεται η ώρα να λάβουμε κάποια μέτρα, τα οποία έχουμε ζητήσει να λάβει η Πολιτεία και την έχουμε ψέξει -πιθανώς δικαιολογημένα- γιατί έχει καθυστερήσει, εκείνη την ώρα να φαινόμαστε διστακτικοί ή να κρατούμε αποστάσεις. Υπάρχει ή όχι "κιτρινισμός"; Υπάρχουν ή όχι "δίκες και καταδίκες" πολιτών από ορισμένα ΜΜΕ; Υπάρχει ή όχι προσβολή της παιδικής ηλικίας από ορισμένες εκπομπές; Υπάρχει ή όχι ανοχή και παρουσίαση φαινομένων βίας που μας προσβάλλουν όλους, που είναι αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματός μας; Εάν υπάρχει, χρειάζεται Κώδικας Δεοντολογίας, που δεν αφορά τους δημοσιογράφους, αλλά τις επιχειρήσεις.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, το ζήτημα είναι όμως πώς διασφαλίζεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη με διακόπτετε, θα σας πω πώς διασφαλίζεται. Αν αυτά που προανέφερα υπάρχουν, τότε χρειάζεται Κώδικας Δεοντολογίας. Εάν αυτά τα εφεύραμε, τότε θα πρέπει πρώτοι να κάνουν την αυτοκριτική τους όλοι αυτοί που για ένα χρόνο ψέγουν και την κυβέρνηση -διότι δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα- και το ΕΣΡ, καλώντάς το να βάλει μια δεοντολογία επιτέλους και να τηρηθεί το άρθρο 15 του Συντάγματος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κάνετε κύριοι χρήση οι έχοντες ραδιόφωνα και τηλεοράσεις -και δεν αναφέρομαι στους δημοσιογράφους, αλλά στους ιδιοκτήτες- δημόσιου αγαθού. Το Σύνταγμα είναι σαφές και λέει ότι εκείνος που κάνει χρήση δημόσιου αγαθού πρέπει να προστατεύει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να σέβεται τους νόμους. Πρέπει να προστατεύει την παιδική ηλικία. Πρέπει να αντιστρατεύεται τα φαινόμενα βίας και τα φαινόμενα που προσβάλλουν την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εσείς εκτιμάτε ότι σήμερα τηρείται αυτό; Εγώ διαβάζω συνεχώς δημοσιεύματα ότι δεν τηρείται. Και η δική μας άποψη είναι ότι υπάρχουν σοβαρές παρεκτροπές. Όχι από όλους. Από ορισμένους. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τις επιχειρήσεις και όχι για τους δημοσιογράφους; Ολοι συμφωνούν, λένε "ναι". Είναι δυνατόν αυτός ο Κώδικας, που τον επεξεργάστηκε το ΕΣΡ να λύνει, να απαντά σε χιλιάδες περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις που υπάρχουν; Βεβαίως, όχι. Θα έχει, εκ των πραγμάτων, ένα γενικό χαρακτήρα, θα βάζει κάποιους γενικούς κανόνες; Υποχρεωτικά ναι. Ποιος θα τον κρίνει; Θα τον κρίνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του; Θα ήταν λάθος. Όχι, λοιπόν. Ο νόμος είναι σαφής. Την εφαρμογή του θα κρίνει το ΕΣΡ. Είναι το ΕΣΡ ένα όργανο που έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία; Βεβαίως, διότι διορίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων και όχι από την κυβέρνηση. Εχει συμφωνήσει το ΕΣΡ ομόφωνα σε αυτόν τον Κώδικα; Η απάντηση είναι "ναι". Στα 16 άρθρα του Κώδικα, το ΕΣΡ έχει ομόφωνα συμφωνήσει, με πρόσωπα που έχουν υποδειχθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Υπάρχει, επομένως, η έξωθεν καλή μαρτυρία από την κοινωνία σε αυτό το όργανο να ελέγξει τον Κώδικα που το ίδιο πρότεινε; Βεβαίως υπάρχει. Αν κάνει κάποιο λάθος, διότι άνθρωποι είναι όλοι, υπάρχει σε δεύτερο βαθμό ένα όργανο που θα προστατεύσει το κανάλι εκείνο που θα αδικείται; Βεβαίως υπάρχει. Είναι το ΣτΕ, το οποίο -ως γνωστόν- είναι μια ανεξάρτητη αρχή, που πάντα αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με ιδιαίτερη σύνεση, σοβαρότητα και προσοχή. Θα ανακατεύεται η Πολιτεία και ο υπουργός; Όχι, βεβαίως. Αρα, μπορεί η Πολιτεία να επιβάλει λογοκρισία; Σαφώς δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Τι είναι αυτά, λοιπόν, που είδαμε σήμερα να λέγονται;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι αυτό το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα ενσωματωθεί στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Αυτό πρακτικά τί σημαίνει; Οτι αυτό το γενικόλογο κείμενο θα αποτελεί κριτήριο για τον δικαστή, όταν αύριο θα κληθεί να εκδικάσει και να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε κάποιον δημοσιογράφο για κάποια υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κριτής του κώδικα είναι το ΕΣΡ, το οποίο καλεί σε απολογία, εάν κρίνει το κανάλι ή γενικότερα την επιχείρηση και όχι το δημοσιογράφο. Θέτει ένα ερώτημα αρχής η ΕΣΗΕΑ και αυτό είναι: Δεν χρειάζεται κώδικας, έχουμε το δικό μας, των δημοσιογράφων. Μπορεί ο δημοσιογράφος να τηρήσει τον κώδικά του; Πολλές φορές επικρατεί ο σκληρός και αθέμιτος ανταγωνισμός και ορισμένες φορές ο κιτρινισμός, από λίγους, ορισμένους, κάποιους τέλος πάντων, που δεν θέλω να κατονομάσω. Αυτά, εσείς τα γράφετε κατά καιρούς στα κείμενά σας και τα λέτε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Επανειλημμένα, έχουν τονιστεί όλα αυτά. Ολα, λοιπόν, αυτά που λέγονται και γράφονται, κάποιος πρέπει να τα ρυθμίσει. Μπορεί να ρυθμίσει μόνος του ο δημοσιογράφος ενεργώντας και εναντίον του εργοδότη του και της πρόκλησης από ορισμένους που κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό ή να λειτουργεί κατ` αυτό τον τρόπο; Οχι, απ` ό,τι έχει αποδειχθεί. Διότι εάν τα είχε ρυθμίσει δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Δεν πρέπει και τον δημοσιογράφο κάποιος να τον προστατεύσει, έχοντας έναν Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα αναφέρεται στην επιχείρηση στην οποία δουλεύει και υποχρεώνοντας την επιχείρηση ότι πρέπει να τηρεί τη δεοντολογία; Αυτό δεν είναι άκρως προστατευτικό για τον εργαζόμενο δημοσιογράφο;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς μπορεί να ρυθμιστούν τέτοια ζητήματα, όταν υπάρχουν τέτοιες γενικολογίες στο κείμενο, όταν για παράδειγμα, στο άρθρο 13, αναφέρεται ότι όλα τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η βία, οι βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις και συμπεριφορές δεν πρέπει να αναδεικνύονται ή να εξυμνούνται. Ποιος μπορεί να αποφασίσει πως αναδεικνύονται ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το Σύνταγμά μας λέει ότι η βία δεν πρέπει να αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ. Εάν, ο συνταγματικός νομοθέτης κινείται γενικόλογα, τότε είναι γενικόλογο και το κείμενο -δεν συμφωνώ βέβαια με αυτό- του ΕΣΡ. Δηλαδή, δεν ξέρουμε τι σημαίνει βία; Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τι σημαίνει πρόκληση σε βίαιες πράξεις; Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τι σημαίνει προτροπή σε εγκληματική ενέργεια; Πρέπει να μας βάλουν παραδείγματα για να το καταλάβουμε; Δεν νομίζω ότι είμαστε ανόητοι. Ο λαός λέει ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλια χρόνια κοσκινίζει». Ας συμφωνήσουμε επιτέλους μεταξύ μας. Μας προσβάλλει @όπως σωστά έχουν αναφέρουν, κατ επανάληψη, έγκριτες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η δική σας- ή δεν μας προσβάλλει το ραδιοτηλεοπτικό; Εάν μας προσβάλλει, κάποιος πρέπει να το ρυθμίσει. Και δεν είναι η Πολιτεία, η οποία θα μπορούσε να αυθαιρετήσει, να κάνει λογοκρισία. Υπάρχει ένα όργανο, το ΕΣΡ, που έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και, όπου αυτό το όργανο κάνει κάποιο λάθος, υπάρχει ένα δεύτερο όργανο, το Συμβούλιο Επικρατείας, που και αυτό έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό. Ποιος κινδυνεύει; Η ενημέρωση; Οχι, βέβαια. Ο δημοσιογράφος; Το αντίθετο. Προστατεύεται. Ποιος κινδυνεύει; Ο ασύδοτος. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Κινδυνεύει η ασυδοσία, ο κιτρινισμός, ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτοί είναι οι εχθροί μας. Κανείς άλλος.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Με βάση αυτά που μας είπατε, με ποιο σκεπτικό περιλαμβάνεται η διάταξη που αφορά στην παρουσίαση των διαδηλώσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, εγώ αναλύω ένα σκεπτικό, που είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, αλλά, επειδή έχω κάνει έλεγχο νομιμότητας, μπορώ να το κάνω. Το ΕΣΡ φυσικά μπορεί να δώσει καλύτερη ερμηνεία, διότι το συνέταξε. Θα σας αναφέρω πώς το είδα ως υπουργός και ως πολίτης Κανείς δεν αντιστρατεύεται την παρουσίαση διαδηλώσεων. Βεβαίως, επιτρέπεται να μεταδώσεις μια διαδήλωση, δικαίωμά σου είναι. Κατά τη διάρκειά της όμως, αν κάποιος φωνάξει να έρθουν να με σκοτώσουν, αν προτρέψει να γίνει αυτό, μην το προβάλεις. Είναι απλό αυτό που λέει ο κώδικας δεοντολογίας. Νομίζω ότι αυτό το κάνετε κι από μόνοι σας. Θεωρώ υπερβολική τη συζήτηση γύρω από αυτό.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Τότε, γιατί μπήκε η διάταξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι το ΕΣΡ έκρινε ότι για να υπάρχει ένας πλήρης κώδικας πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σε γενικές γραμμές, σε όλα τα προβλήματα. Οπως γνωρίζετε, αυτοί οι κώδικες εμπλουτίζονται από τις αποφάσεις του ΕΣΡ, που θα κληθούν να ερμηνεύσουν μια σειρά από προβλήματα. Οταν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, φαντάζομαι ότι το ΕΣΡ, θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο. Επίσης, η ίδια η ζωή θα δημιουργήσει αυτό που λέμε σε άλλες περιπτώσεις -και δεν σωστός ο όρος- τη σχετική νομολογία. Η ίδια η ζωή θα αναδείξει τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι παρέμβασης. Ακουγα διάφορους συναδέλφους σας να ψέγουν και την κυβέρνηση και το ΕΣΡ, ότι δεν παρεμβαίνει στις υπερβολές που έγιναν για θέματα της τρομοκρατίας, στη δίκη και καταδίκη αθώων πολιτών, στην αναφορά ονομάτων, στην προβολή φωτογραφιών. Υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο υπουργείο Τύπου και ζήτησαν προστασία από τέτοιου είδους φαινόμενα. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι είναι. Οταν ψεγόμαστε, γιατί δεν έχουμε καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας και παρουσιάζουμε έναν κώδικα τον οποίο επεξεργάστηκε ένα ανεξάρτητο όργανο, έχουμε το θάρρος να πούμε ότι επιτέλους θα τον εφαρμόσουμε και μέσα από την εφαρμογή του ας αναδείξουμε τα ζητήματα που είναι προς διόρθωση. Ουδείς είναι αλάνθαστος. Εάν κάτι αποδειχθεί ότι θέλει διόρθωση, εδώ είμαστε όλοι για να το κάνουμε. Γράφτηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει λογοκρισία. Μα, εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο στην εφαρμογή του. Εκτός εάν θεωρούμε ότι ένα όργανο που διόρισε ομόφωνα η Βουλή, πάει να επιβάλει λογοκρισία. Αυτό θεωρώ ότι είναι ύψιστη λογοκρισία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 October 2002 - 16:05:11 UTC