Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω εισαγωγικά να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, γιατί θα με ρωτήσετε φαντάζομαι, για τη χθεσινή συνέντευξη του τέως βασιλιά. Νομίζω ότι έχουμε ασχοληθεί αρκετά με αυτή την υπόθεση. Εξάλλου, ο άνθρωπος γύρευε τα χρήματα. Ζητούσε 168 δισ. δραχμές. Και όπως αναφέρεται από ορισμένους νομικούς -και έχουν δίκιο- η αρχική απαίτησή του ήταν περίπου 500 δισ. δραχμές. Οπως γνωρίζετε, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν κατάφερε να πάρει τέτοια ποσά. Γι` αυτό, έκρινε σκόπιμο, εκ των υστέρων -και έχει σημασία αυτό- τα χρήματα τα οποία του επιδικάζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να τα δώσει σε κάποιο ίδρυμα. Βεβαίως, αν ήθελε να τα δώσει σε ίδρυμα, θα το είχε προαναγγείλει. Προφανώς, εκτίμησε το ύψος του ποσού. Είναι σαφές ότι αν η απόφαση του επιδίκαζε τα χρήματα τα οποία ζητούσε, θα είχε τελείως διαφορετική συμπεριφορά. Χρήματα ζητούσε, χρήματα επιδίωκε. Δεν τα πήρε και άλλαξε στάση στη χθεσινή συνέντευξή του. Επομένως, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περισσότερο.

Απλώς, για λόγους τάξης -επειδή υπήρξε μια αναφορά και στον Πρωθυπουργό της χώρας και στον πολιτικό κόσμο ευρύτερα- θέλω να θυμίσω τούτο: Οτι, την ώρα που ο τέως βασιλιάς έκανε "αντίσταση", μη χαμογελώντας -όπως δήλωσε ο ίδιος- στις φωτογραφίες που έβγαζε συνεχώς με τους πρωτεργάτες της χούντας, την ίδια ώρα, οι πρωτεργάτες της χούντας, με την υπογραφή του, έστελναν χιλιάδες ανθρώπους στις εξορίες και τις φυλακές. Αυτό θα έπρεπε να το θυμάται και τη λέξη "χούντα" να την αποφεύγει, γενικώς.

Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι αν επιθυμεί να γίνει Ελληνας πολίτης, η Δημοκρατία μας συγχωρεί και δεν είναι μνησίκακη. Αν θέλει να γίνει Ελληνας πολίτης, υπάρχουν οι διατάξεις του νόμου. Μπορεί να έρθει, να υποβάλει μια αίτηση, να αποκτήσει επώνυμο, όπως έχουμε όλοι οι Ελληνες πολίτες, να εγγραφεί στα δημοτολόγια και βεβαίως να ορκιστεί -όπως έκαναν και όλοι οι ομόλογοί του, σε όλες τις άλλες χώρες που θέλησαν να επιστρέψουν- πίστη στο πολίτευμα της χώρας.

Θέλω να θυμίσω ότι ο τέως βασιλιάς της Ιταλίας ή ο απόγονος της βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας ακολούθησε μια ανάλογη τακτική στη γειτονική δημοκρατία. Επομένως, και οι πάλαι ποτέ βασιλείς, οι έκπτωτοι βασιλείς που θέλησαν να επιστρέψουν στις χώρες τους για οποιονδήποτε λόγο, φρόντισαν να ακολουθήσουν κανονικά τις διατάξεις και να εγγραφούν ως πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι άλλοι.

Αν, λοιπόν, όπως διακηρύσσει ο τέως βασιλιάς, επιθυμεί τόσο πολύ να είναι Ελληνας, τον καλούμε να δηλώσει επώνυμο, να εγγραφεί στα δημοτολόγια και να ορκιστεί πίστη στο πολίτευμά μας. Αν επιθυμεί να είναι αλλοδαπός, έχει δικαίωμα να το κάνει. Και βέβαια αν θελήσει να έρθει στην Ελλάδα ως αλλοδαπός -και το τονίζω αυτό- δεν έχει παρά να γνωρίζει ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τους αλλοδαπούς, με τις κείμενες διατάξεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική διάταξη.

Το πρόβλημα, όμως, που τίθεται -και είναι το πολιτικό πρόβλημα- δεν έχει να κάνει με την υπόθεση της βασιλείας, η οποία έχει κλείσει -ως γνωστόν- και δεν απειλείται κανείς, ούτε η Δημοκρατία μας, ούτε με τις εμφανίσεις του τέως. Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα έχει να κάνει με την τακτική της Ν.Δ. Υπάρχουν προς τούτο δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ., υπάρχουν και οι δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη. Τι φαίνεται από αυτές τις δηλώσεις; Φαίνεται μια προσπάθεια να υπάρξει μια πλήρης στήριξη προς τον τέως, τον έκπτωτο μονάρχη και να υπάρχει μια δικαιολόγηση των επιθέσεων που αυτός εξαπέλυσε ακόμη και κατά του Πρωθυπουργού της χώρας. Μας προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να ρωτήσω τη Ν.Δ.: Υιοθετεί αυτές τις δηλώσεις; Υιοθετεί το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων; Υιοθετεί την τακτική στελεχών της να στηρίζουν ολόπλευρα και ολόψυχα τον έκπτωτο μονάρχη; Κατανοώ ότι η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ίσως και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα από μία φιλομοναρχική πτέρυγα. Αλλά, θα πρέπει να τοποθετηθεί. Δεν γίνεται και πάλι να είναι σε δύο βάρκες. Ας μας πει καθαρά την άποψή της. Και βεβαίως, θα πρέπει να θυμάται καλά, ότι τα στελέχη της ήταν εκείνα που το 1992 επιχείρησαν τη γνωστή συμφωνία της ντροπής, με την οποία παραχωρούσαν μεγάλο μέρος της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας" στον τέως. Και βέβαια πρέπει να θυμάται και τη γνωστή ιστορία του ιδρύματος του Τατοίου, το οποίο κάθε άλλο παρά φιλανθρωπικό θα ήταν. Και πρέπει, επίσης, να θυμηθεί ότι τα στελέχη της και οι υπουργοί της ήταν εκείνοι που -όπως αποκάλυψε και ο τέως χθες- είχαν υπογράψει το περίφημο αίσχος των κοντέινερ, με το οποίο αντικείμενα αμύθητης αξίας μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό από τον τέως βασιλιά. Περιμένουμε, λοιπόν, μια απάντηση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Τρεις ερωτήσεις: Η πρώτη είναι, εάν η κυβέρνηση θα δεχόταν να επιστρέψει ο τέως μονάρχης και να δηλώσει ως επίθετο το όνομα "Βασιλιάς".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι θέλει. Εχει δικαίωμα να δηλώσει όποιο επίθετο επιθυμεί, αν θέλει να γίνει Ελληνας. Είπαμε ότι η Δημοκρατία μας είναι ανεκτική. Η Δημοκρατία μας συγχωρεί. Αν θέλει ο τέως να είναι Ελληνας, θα πρέπει να γυρίσει, να δηλώσει όποιο επίθετο θέλει. Με ρωτήσατε, για το επίθετο "Βασιλιάς". Θα τον αποκαλούμε ο κ. Βασιλιάς. Και δεν νομίζω ότι θα είναι ο μοναδικός Ελληνας πολίτης που θα λέγεται έτσι. Εγώ έχω ένα φίλο που έχει αυτό το επίθετο, πρέπει να ξέρετε. Από εκεί και πέρα, θα έχει τη δυνατότητα, αφού ορκιστεί πίστη στο υπάρχον πολίτευμα και εγγραφεί στα δημοτολόγια, να είναι κανονικός Ελληνας. Αν το επιθυμεί, ας το κάνει. Τότε θα μας πείσει για το πόσο πολύ Ελληνας θέλει να είναι.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι αν έρθει σαν αλλοδαπός θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες. Δηλαδή, τι εννοείτε με αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι γνωστές διαδικασίες για τους αλλοδαπούς. Είναι άλλες εάν είναι πολίτης της Ε.Ε. και άλλες αν δεν είναι πολίτης. Ολες οι κείμενες διατάξεις προβλέπουν τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάποια ειδική ρύθμιση, δηλαδή. Δεν υπάρχει λόγος.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με όσα αντικείμενα έφυγαν το 1992 από το Τατόι ή αν έχει τέτοιο κατάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το ερώτημα. Θα το εξετάσουμε. Αν και νομίζω ότι θα τον δώσει ο ίδιος, από ό,τι κατάλαβα.

ΤΑΚΗΣ: Να σταθώ σε αυτό που είπατε πριν. Εσείς θεωρείτε ότι μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος θα επιλέξει επώνυμο για να εκδώσει διαβατήριο, θεωρείτε ότι δεν είναι Ελληνας; Γιατί είπατε ότι θα αντιμετωπιστεί ως αλλοδαπός. Σήμερα, δηλαδή, θεωρείτε ότι δεν είναι Ελληνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Ελληνας πολίτης είναι κάποιος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να σημειώσετε ότι υπήρχε ένα επιχείρημα περί ελληνικής ιθαγένειας. Ούτε έτσι είναι. Διότι, με το Σύνταγμα του 1952, δεν θεωρείτο ο βασιλεύς Ελληνας πολίτης, δεν είχε δηλαδή την ελληνική ιθαγένεια, όπως την είχαν όλοι οι άλλοι πολίτες. Υπήρχε ένα ιδιόμορφο δίκαιο προσωπικής κατάστασης. Εθεωρείτο κάτι έξω από τον Ελληνα πολίτη, με ειδικές ρυθμίσεις, που αφορούσαν την ιδιότητα και όχι το πρόσωπο. Δεν διεπόταν, δηλαδή, από τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και τα οποία ισχύουν για όλους τους Ελληνες πολίτες. Αρα, λοιπόν, με το Σύνταγμα του 1952, δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια. Από εκεί και πέρα, αν επιθυμεί τόσο πολύ να είναι Ελληνας, δεν έχει παρά να το κάνει. Αρα, να έρθει εδώ, να εγγραφεί στα δημοτολόγια, να αποκτήσει επώνυμο, όποιο αυτός νομίζει -δεν μας ενοχλεί καθόλου- και να ορκιστεί πίστη στο πολίτευμα. Τον ενοχλεί τόσο πολύ να ορκιστεί πίστη στο πολίτευμα; Τον ενοχλεί τόσο πολύ να αποκτήσει επώνυμο;

ΤΑΚΗΣ: Σήμερα, θεωρείτε ότι δεν είναι Ελληνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Και από ό,τι φαίνεται δεν θέλει και να γίνει. Εδώ υπάρχει μια διάσταση λόγων και έργων. Διότι, αν ήθελε να γίνει, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Είναι πολύ εύκολο. Δεν θέλει ιδιαίτερες διαδικασίες.

ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κάποιος που γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό δεν είναι Ελληνας; Είναι ο Μπατίστας ο ποδοσφαιριστής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ δεν κατάλαβα τη διαφορά. Ο άλφα ή ο βήτα ποδοσφαιριστής τήρησε κάποιες διαδικασίες, απέκτησε ένα επώνυμο @

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα δεν γεννήθηκε εδώ ο Μπατίστας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ' αρχάς, από τη στιγμή που αρνείται την ευκαιρία που του προσφέρει η ελληνική πολιτεία, σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Δεύτερον, θέλω να σας θυμίσω ότι, με το Σύνταγμα του 1952, ο βασιλεύς ως θεσμός , επομένως και τα πρόσωπα, ήταν σε ειδικό καθεστώς. Δεν ήταν ως πρόσωπα στο καθεστώς της ελληνικής ιθαγένειας. Αυτό έχει σημασία που λέω. Διότι, αν ήταν στο καθεστώς της ελληνικής ιθαγένειας, θα περιλαμβανόταν και στις διατάξεις και στις προβλέψεις των άρθρων του Συντάγματος. Τρίτον -ανέφερε και αυτός κάποια παραδείγματα ξένων υπηκόων που μέσα από διαδικασίες έγιναν Ελληνες- το ερώτημα που τίθεται είναι: Θέλει να είναι Ελληνας ή δεν θέλει. Αν θέλει μπορεί να γίνει. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον ενοχλεί να έχει επώνυμο ή γιατί δεν θέλει να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και το πολίτευμα, από τη στιγμή που διατείνεται ενώπιον των ΜΜΕ ότι δεν θέτει κανένα θέμα. Τι τον πειράζει; Δεν αρνούμαστε εμείς να γίνει.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή πολλές φορές αναφέρθηκε χθες, στη διάρκεια της συνέντευξής του, στη συμφωνία του 1988 που είχε γίνει μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και εκείνου, και μάλιστα τη χαρακτήρισε ως συμφωνία που μπορούσε να υλοποιηθεί, μπορείτε να μου πείτε, γιατί το ΠΑΣΟΚ, το 1994 που ακύρωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν επανήλθε στη συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου και επέλεξε κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί είχε δημιουργηθεί μια σειρά νέων δεδομένων. Δεν γνωρίζω, αν θυμάστε, τις εικόνες με τα κοντέινερς και ορισμένες συμπεριφορές που υπήρξαν.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός ιδρύματος που θα ιδρύσει ο τέως, εφόσον αυτό βέβαια γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει ό,τι προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες όταν δεν μας έχει πει τι θα κάνει. Χθες που ρωτήθηκε, είπε ότι θα δει. "Ο,τι μου πουν οι δικηγόροι μου", είπε. Οταν μας πουν οι δικηγόροι του, θα απαντήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Το λέω αυτό, γιατί γίνεται ένας συμβολικός παραλληλισμός τουλάχιστον, μνήμης με το πάλαι ποτέ ίδρυμα που είχε ιδρύσει η μητέρα του. Και επειδή πολλοί να αντιμετωπίζουν πολιτικά το θέμα, ρωτώ την κυβέρνηση, αν σκέφτεται να κάνει κάποια νομοθεσία που να περιορίζει ή να μην επιτρέπει τέτοιου είδους ιδρύματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό θέμα. Νομικά θέματα υπάρχουν, πάρα πολλά, για λόγους που ευκόλως καταλαβαίνετε. Αλλά, πολιτικό θέμα δεν υπάρχει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ισχυρίστηκε χθες ότι στο Τατόι έχει ακόμη προσωπικά του κειμήλια. Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου, τα προσωπικά του κειμήλια θα πρέπει να του επιστραφούν, εάν δεν του έχουν επιστραφεί; Εσείς γνωρίζετε, ως κυβέρνηση, να υπάρχουν στο Τατόι τέτοιου είδους κειμήλια, εκεί κλεισμένα, τα οποία να είναι δικά του, οικογενειακά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τα πήρε, δηλαδή, με τα κοντέινερς;

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό ισχυρίστηκε χθες. Υπάρχουν, λέει, τα παράσημα των παππούδων του, τα διάσημα και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος, η συμφωνία του με τον κ. Παλαιοκρασά, ήταν να πάρει αυτά τα πράγματα. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι έχει μείνει τελικά στο Τατόι. Δεν νομίζω, όμως, ότι έχει μείνει κάτι. Αν έχει μείνει κάποιο παράσημο, ευχαρίστως να του το δώσουμε.

ΤΑΚΗΣ: Η χθεσινή πρότασή του να επιστρέψει όλη την περιουσία, με την παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων, των αρχαιολόγων, των μουσείων και όποιων άλλων υπευθύνων, εσάς πώς σας βρίσκει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος θέλει να μας δωρίσει θησαυρούς, είναι ευπρόσδεκτοι. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει σοβαρότερα προβλήματα από το να ασχολείται με τον τέως βασιλιά και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι, όσο μπορούμε, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε. Αυτό το θέμα ανήκει στο παρελθόν. Οι κείμενες διατάξεις προβλέπουν τα πάντα, σε σχέση με την εκπλήρωση της επιθυμίας του, αν είναι ειλικρινής -διότι φοβούμαι ότι δεν είναι- να γίνει Ελληνας. Από εκεί και πέρα, εάν παραμείνει αλλοδαπός και έχει διαβατήριο -που καλό θα είναι να μάθουμε και ποιο είναι- θα διέπεται από τις διατάξεις που διέπονται οι υπόλοιποι αλλοδαποί.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν έχει διαβατήριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει. Να είστε βέβαιος ότι δεν ήταν ειλικρινής σε μια σειρά απαντήσεων. Για παράδειγμα, στις απαντήσεις που έδωσε για το αν έχει διαβατήριο και τι δουλειά κάνει.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή πολλές φορές χθες στις απαντήσεις του είπε ότι δεν ζήτησε χρήματα και ότι η ιστορία των χρημάτων είναι η απόφαση που έβγαλε το Δικαστήριο για την αποτίμηση της περιουσίας του.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην έδινε αποτίμηση, αν ήταν ειλικρινής. Να έλεγε ότι, αφού υπάρχει αυτή η απόφαση, δεν επιθυμώ να δώσω αποτίμηση, δεν επιθυμώ να μου δοθεί αποζημίωση. Να είστε βέβαιος ότι, αν έλεγε ότι δεν επιθυμεί αποζημίωση, το Δικαστήριο δεν θα την επιδίκαζε. Κάπου πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης σοβαρότητα σε ορισμένα θέματα. Αν κάποιος επιθυμεί να μην πάρει λεφτά, δεν είχε παρά να το δηλώσει στο Δικαστήριο. Οταν του ζητήθηκε να πει ποια είναι η αποτίμηση της περιουσίας του, να πει "κύριοι, από τη στιγμή που το θέμα είναι χρηματικό, δεν επιθυμώ χρήματα, σταματά η συζήτηση εδώ". Να είστε βέβαιος ότι το Δικαστήριο δεν θα επιδίκαζε χρήματα.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επανειλημμένα, χθες, κατηγόρησε υπουργούς ότι διάκεινται εχθρικά απέναντί του. Αληθεύει αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν έχει κανείς προσωπικά προηγούμενα μαζί του. Για τη συμπεριφορά του, την περίοδο της χούντας, έχει τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εδώ έχει καταργήσει εκλεγμένη κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δίκιο. Για όλα αυτά, έχει κριθεί από το δημοψήφισμα του 1974. Γατί βγήκε αρνητικό για τον τέως; Διότι, εκτιμήθηκε ότι παρενέβαινε, κατά τον πιο ωμό τρόπο, στις πολιτικές εξελίξεις, ξεπερνούσε τις συνταγματικές αρμοδιότητές του και επειδή εξυπηρέτησε τη χούντα. Από τότε, το θέμα της βασιλείας έχει κλείσει οριστικά και ουδέν φυσικό πρόσωπο μας απειλεί.

ΚΑΠΠΟΣ: Από ό,τι προφανώς θα ξέρετε, εδώ και κάποιες ημέρες, σε σχέση με την εφημερίδα "Ελεύθερη ώρα" υπάρχει ένα καθεστώς, το οποίο ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ το χαρακτηρίζει "ανώμαλο". Ταυτόχρονα, είναι κυριολεκτικά στον αέρα και η εργασία και τα δικαιώματα και δεδουλευμένα δεκάδων συναδέλφων. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σκοπεύετε με κάποια επείγουσα πράξη, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος έχει και αυτός κάποια σχετική αρμοδιότητα, να παρέμβετε προς τις πλευρές εκείνες και προς τα σωματεία, την ΕΣΗΕΑ, την ΕΠΗΕΑ κ.τ.λ., ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, όταν πρόκειται για εφημερίδες, οι παρεμβάσεις μας, εκ των πραγμάτων, είναι πολύ περιορισμένες, διότι είναι καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κάνουν χρήση δημόσιου αγαθού. Αρα, οι καλές μας υπηρεσίες έχουν να κάνουν, εφόσον ζητούνται -γιατί δεν έχουν ζητηθεί- με την προσπάθεια διασφάλισης του εργασιακού καθεστώτος και των συμφερόντων των εργαζόμενων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σε τι ακριβώς επικεντρώθηκε αυτή η πρόταση του κ. Παπανδρέου για να υπογραφεί, από κοινού με την Τουρκία; Μπορείτε να μας την εξηγήσετε, γιατί υπάρχει και μια σύγχυση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ενεργεί, γνωρίζοντας ότι εκ των πραγμάτων εγείρεται ένα πρόβλημα. Οτι, δηλαδή, είναι άκρως ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για να επιτευχθεί μια συμφωνία επί της αρχής για τη επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, πριν την Κοπεγχάγη. Βεβαίως, όλοι μας γνωρίζουμε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μια τέτοια συμφωνία αρχής ή -επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ- μια επί της ουσίας έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν την Κοπεγχάγη. Μέσα στο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη, είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και η ενίσχυσή τους, με κάποια απόφαση που μπορεί να ληφθεί και από την ίδια την Ε.Ε., μετά από μια συμφωνία της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Θα δημιουργούσε μια ιδιαίτερη δυναμική, θα ενίσχυε τις διαπραγματεύσεις και θα κρατούσε ζωντανή την προοπτική επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία το 2005. Σήμερα, υπάρχει μια έντονη αντίδραση από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος απειλεί με διάφορα. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Σρέντερ με τον κ. Σιράκ συμφώνησαν κατ` αρχάς σε μια πρόταση προς το Συμβούλιο Κορυφής για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος. Διότι, εμφανίζονται δύο πολύ μεγάλες και σημαντικές χώρες να φεύγουν από τη μέχρι τώρα ιδιαίτερα αρνητική στάση, την οποία κατά καιρούς είχαν εκφράσει και να πηγαίνουν σε μια πρόταση, η οποία οπωσδήποτε δημιουργεί μια καλύτερη βάση συζήτησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη στο Συμβούλιο Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Οπωσδήποτε, όμως, συνιστά πρόοδο αυτή η πρόταση. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η τουρκική πλευρά. Διότι, αντί να θεωρήσει αυτή την πρόταση ως πρόοδο, ήρθε να την αρνηθεί και να αντιπαρατεθεί, όταν είναι έκθετη, τόσο απέναντι στην Ε.Ε., όσο και απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα. Θέλω σχετικά να θυμίσω -και με συγχωρείτε για την έκφραση- πρώτον τα "κόλπα" τα οποία, με την ανοχή βεβαίως της Τουρκίας, έκανε ο κ. Ντενκτάς τόσες ημέρες, τα οποία προκάλεσαν πραγματικά αλγεινή εντύπωση σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα. Και δεύτερον, τη συνέχιση της εκκρεμότητας γύρω από τον ευρωστρατό. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία θέλει ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της -κάτι το οποίο επιθυμούμε και εμείς, βεβαίως- πρέπει να κάνει και η ίδια θετικές κινήσεις. Να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις αποφάσεις και το πλαίσιο της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας. Με μία διαφορετική στάση ουσιαστικής συνεισφοράς στην επίλυση του Κυπριακού και με την άμεση επίλυση της εκκρεμότητας για τον ευρωστρατό. Αυτό είναι μια σοβαρή πολιτική κίνηση, όχι οι διαμαρτυρίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είχατε προδιαθέσει για ενδεχόμενη, "κατά πρόβλεψη", είχατε πει..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν την είχα αποκλείσει. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά πρόβλεψη δεν είχατε αποκλείσει παρέμβαση του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρωτοβουλία και όχι παρέμβαση. Γιατί οι λέξεις, στην εποχή μας έχουν τη σημασία τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ελληνική πλευρά τι θα προτιμούσε, του Γ.Γ. ή του Συμβουλίου Ασφαλείας; Εχει μια ποιοτική διαφορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα τοποθετηθώ σε υποθετική ερώτηση. Οπως και εσείς, που παρακολουθείτε τα γεγονότα, έτσι και εμείς, φανταζόμαστε ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Ανάν ζήτησε -και τελικά πήρε- τις έγγραφες προτάσεις των δύο πλευρών, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, είναι για να συμπληρώσει κάποιας μορφής πρωτοβουλία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Την πήρε τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τελικά την πήρε ως υπόθεση εργασίας. Εχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, στα χέρια του μια σειρά προτάσεων. Αν τελικώς εκτιμήσει ότι θα εκδηλώσει πρωτοβουλία και αν "ναι", ποια μορφή θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, δεν το γνωρίζουμε. Βεβαίως, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μιας και μιλήσατε για όλα τα πιθανά σενάρια, εξετάζετε την περίπτωση να υπάρξει μια νέα παρέμβαση και να ζητηθεί ουσιαστικά να υπογραφεί μια κατ` αρχήν συμφωνία, χωρίς διαπραγμάτευση; Είμαστε έτοιμοι να το δεχθούμε αυτό; Και δεύτερον, πώς σχολιάζετε τις συνεχόμενες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυτή τη στιγμή για το Κυπριακό, με την παρουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω να σχολιάσω κάτι, διότι θέλω να σας θυμίσω την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ολοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν παρόντες και ψήφισαν την απόφαση της Κ.Ε. Οφείλουν, λοιπόν, δεσμευμένοι από την ίδια την ψήφο τους, μετά την ουσιαστική συζήτηση που έγινε, να κινηθούν σε κάποιες κατευθύνσεις που όλοι συμφωνήσαμε.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πρώτο λόγο σε αυτές τις εξελίξεις έχει η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι` αυτό το λόγο, θέλω να θυμίσω τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κληρίδη. Εχει κάνει ειδική δήλωση για το θέμα των διαπραγματεύσεων.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 December 2002 - 14:05:11 UTC