Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και έχει κάνει δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, από τις οποίες προκύπτει ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα, ότι είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου, όσο και τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και γενικότερα τα θέματα της ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει, ήδη, στην Αθήνα και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ.

Αύριο, όπως γνωρίζετε, υπάρχει η συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ε.Ε., πρωθυπουργό της Δανίας κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα υπάρξει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, για την προετοιμασία των θεμάτων που συνδέονται με τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Οι άλλες συναντήσεις που είχατε ανακοινώσει, ισχύουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, αν υπάρξει κάποια άλλη συνάντηση του Πρωθυπουργού, θα ενημερωθείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, "παίζεται" όλη η υπόθεση της Κύπρου, και για το θέμα της ένταξης και για το θέμα της λύσης. Οδηγούμαστε σε ένα αναθεωρημένο νέο σχέδιο του Ανάν. Ηδη, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν αρχίσει. Το Σάββατο, συναντήθηκε ο κ. Ντε Σότο με τον κ. Κληρίδη, την Κυριακή με τον κ. Ντενκτάς. Ερωτώ: Πιστεύετε ότι με το αναθεωρημένο αυτό σχέδιο Ανάν θα μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, ώστε να προχωρήσει η λύση στο Κυπριακό, πριν οδηγηθούμε στην ένταξη, ώστε να προχωρήσει η ένταξη σε όλη την Κύπρο, όπως υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουμε δει το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν. Επομένως, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε κάτι, πρέπει πρώτα να δούμε εάν θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία, πότε θα εκδηλωθεί και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Μέχρι τώρα, υπάρχουν μόνο συζητήσεις, που έχουν γίνει με τις παρεμβάσεις του κ. Ντε Σότο. Δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα, κάποια άλλη πρωτοβουλία από το Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρότι αυτή αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, που γίνονται στην Κύπρο. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να τονίσω το εξής: Μέχρι τώρα και η κυπριακή πλευρά, που έχει τον πρώτο λόγο, και εμείς, που συνεργαζόμαστε στενά μαζί της, έχουμε επιδείξει ιδιαίτερα καλή θέληση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Γνωρίζετε ότι δεχθήκαμε να διαπραγματευθούμε με βάση το σχέδιο Ανάν και βεβαίως, ήμασταν συνεπείς και στα θέματα που μας έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και στα χρονοδιαγράμματα που υπήρξαν. Γνωρίζετε, επίσης, ότι υπήρξε σημαντική κωλυσιεργία, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, από την τουρκοκυπριακή κυρίως πλευρά, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι θέσεις και της τουρκικής πλευράς. Ολα αυτά, καθιστούν, τις ήδη ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν για την επίτευξη λύσης πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ακόμη ασφυκτικότερες. Είναι ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα στο οποίο όλοι θα θέλαμε να μπορούσε να βρεθεί λύση -λύση δίκαιη και βιώσιμη- αλλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις που μέχρι σήμερα υπάρχουν, αυτό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείει (εφόσον αυτό υπάρχει στη νέα πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως ευχόμαστε, ελπίζουμε και προσπαθούμε) οι διαπραγματεύσεις αυτές να συνεχιστούν σε καλό κλίμα, ιδιαίτερα ενισχυμένες από τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Επομένως, πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εάν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί (όπως όλοι το επιθυμούμε) λύση μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και εάν (όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών) αυτό δεν καταστεί δυνατό, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μπορώ να εικάσω από όσα είπατε ότι πιθανότατα, εάν το αναθεωρημένο σχέδιο του Ανάν δεν βρίσκεται στις θέσεις τις ελληνικές, έτσι όπως τις έχει στείλει ο κ. Κληρίδης, πιθανώς και να μην το αποδεχθούμε, να το απορρίψουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό και θα έκανα λάθος σε τέτοια λεπτή περίοδο να σπεύσω να προκαταλάβω κάποια απόφαση, ιδιαίτερα σε ένα κείμενο το οποίο, ούτε έχουμε δει, ούτε γνωρίζουμε εάν και πότε θα υποβληθεί. Ολοι υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια πρωτοβουλία, αλλά αυτή δεν έχει εκδηλωθεί. Επομένως, θα ήταν λάθος να κάνουμε προβλέψεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυπριακή πλευρά έχει ζητήσει να συζητήσει το όποιο σχέδιο υπάρξει, να κάνει διαπραγματεύσεις. Καταλαβαίνετε ότι αυτό απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. Ολοι επιθυμούμε, ευκταίο είναι, να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να επιτρέψουν συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αλλά οι προβλέψεις σήμερα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Εάν, λοιπόν, αυτό δεν επιτευχθεί, δεν θα πρέπει με τίποτα να σταματήσουν οι συζητήσεις. Να αρχίσουν, λοιπόν, να μπουν σε έναν καλό δρόμο και να συνεχιστούν με κατεύθυνση τη λύση και μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αθνάρ και τα μηνύματα που έρχονται από την Ε.Ε., φρονείτε ότι είναι λελυμένο, ότι στις 12 του μηνός η Κύπρος εντάσσεται στην Ε.Ε. μαζί με τις άλλες εννέα χώρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι την ώρα που θα πάρουμε την απόφαση, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "λελυμένο". Θα έλεγα, όμως, ότι είμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο. Είναι φυσικό να αισιοδοξούμε, γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και γιατί υπάρχει η ομόφωνη απόφαση των Βρυξελλών. Δεν βλέπω τι έχει αλλάξει από τις 24 - 25 Οκτωβρίου, όπου ομόφωνα πήραμε απόφαση στις Βρυξέλλες για την ένταξη της Κύπρου. Και χαίρω, διότι από πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία και σήμερα η Ισπανία -και αναφέρω τις δύο χώρες όπου έγιναν οι πρόσφατες επισκέψεις του Πρωθυπουργού- τάσσονται, ευθέως, υπέρ της ένταξης της Κύπρου. Επομένως, υπάρχει καλό κλίμα, υπάρχουν πολλοί που ανοικτά υποστηρίζουν τις προτάσεις μας και τις προοπτικές που έχουμε χαράξει. Υπάρχει η απόφαση των Βρυξελλών. Ολα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τις προκλητικές δηλώσεις Ντενκτάς που έκανε φθάνοντας στην Κύπρο, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., ουσιαστικά απειλώντας την Ε.Ε., πώς τις σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα πριν για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Νομίζω ότι όλοι οι χειρισμοί του κ. Ντενκτάς, όλο αυτό τον καιρό, ήταν υπόδειγμα αδιαλλαξίας. Νομίζω ότι έχουν εκθέσει σοβαρά και την τουρκοκυπριακή, αλλά και την τουρκική πλευρά στη Διεθνή Κοινότητα. Ελπίζουμε να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση. Τουλάχιστον από την τουρκική κυβέρνηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρξαν κάποιες τάσεις ή κάποιες δηλώσεις, που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Καλά θα κάνει και ο κ. Ντενκτάς να ανταποκριθεί στις σχετικές πρωτοβουλίες. Ολη η Διεθνής Κοινότητα και πρώτα από όλους οι κοινότητες της Κύπρου, προσδοκούν να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό πρόβλημα, που μας ταλανίζει τόσα χρόνια και που κινδύνευσε να οδηγήσει το νησί στη διχοτόμηση. Είναι ώρα τώρα να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί ο κ. Ντενκτάς, είτε να κάνει αυτές τις δηλώσεις, είτε να αδιαφορεί, είτε να προχωρεί σε γεγονότα, που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία καθόλου δεν τιμούν την πλευρά του. Νομίζω ότι και η Τουρκία έχει να κερδίσει και οι Τουρκοκύπριοι έχουν να κερδίσουν από την έναρξη του διαλόγου.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι είναι έτοιμη η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά για να συζητήσουν όποια πρόταση φέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μέχρι την Κοπεγχάγη, αν και είναι ασφυκτικά τα περιθώρια και ότι εν πάση περιπτώσει, είναι διατεθειμένη και μετά την Κοπεγχάγη να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Το ερώτημα είναι, ποιες εγγυήσεις δίνει η ελληνική πλευρά και η ελληνοκυπριακή πλευρά; Και λέω "εγγυήσεις", διότι υπάρχει η καχυποψία και αναρωτιούνται πολλοί Τούρκοι και το διαβάζουμε στα τηλεγραφήματα, γιατί να μπείτε σε μια διαπραγμάτευση, όταν θα έχετε κατοχυρώσει την ένταξη, ποιός μας εγγυάται ότι θα το κάνετε αυτό και θα θέλετε λύση; Τι απαντάμε σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τους απαντήσουμε πως είναι γνωστό ότι είχαμε από την αρχή ταχθεί υπέρ της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και καταθέσαμε τη θετική συμβολή μας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Εμείς, ζητήσαμε την παρέμβαση του ΟΗΕ. Εμείς, ζητήσαμε να παρέμβει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο των αποφάσεών του και να καταθέσει ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού. Εμείς, ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε με βάση ή αφετηρία το σχέδιο Ανάν. Και βέβαια, τηρήσαμε και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η ίδια η τακτική μας μπορεί να πείσει και τον πιο κακόπιστο ότι υπήρξε καλή θέληση από την ελληνοκυπριακή πλευρά και βεβαίως από την πλευρά της Ελλάδας. Αλλος δημιούργησε τα προβλήματα, όχι εμείς. Από εκεί και πέρα, η ένταξη της Κύπρου είναι ένα θέμα ανεξάρτητο από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος πάνω στο οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε μήπως κάποιες πληροφορίες, κάποια πρόβλεψη, πότε αναμένεται αυτή η κατάθεση του σχεδίου...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε δεν επιτρέπει τέτοιου είδους προβλέψεις. Είμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση και πρέπει να μετρούμε τις κουβέντες μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ζητώ να μου πείτε τίποτα παραπάνω, αλλά ακριβώς επειδή και τα χρονικά περιθώρια, όχι μόνο είναι ασφυκτικά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ακριβώς είναι ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, χρήσιμο είναι να μετρούμε τις κουβέντες μας.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να παραταθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης, προκειμένου να υπογράψουν οι δύο ηγέτες μια κατ` αρχήν συμφωνία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω. Οπως γνωρίζετε, σε αυτές τις Συνόδους Κορυφής, ιδιαίτερα στις πιο κρίσιμες, παρατείνεται η διάρκεια των διαδικασιών εάν δεν έχουν εξευρεθεί οι λύσεις, οι απαντήσεις στα προβλήματα που τίθενται. Υπάρχει το προηγούμενο της Νίκαιας και όχι μόνον αυτό. Χρήσιμο είναι η Ε.Ε., όταν τελειώνει μια Σύνοδος, να έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Εμείς το θέλουμε. Αρα, αν χρειαστεί να συζητήσουμε περισσότερο, θα το κάνουμε. Συνιστώ σε όλους τους δημοσιογράφους της αποστολής να προνοήσουν και γι` αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πολλοί συμπολίτες μας επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρώτον, η κυβέρνηση θα πάρει κάποια μέτρα για τους πληγέντες και δεύτερον, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σε κάποια έργα να υπήρξαν κακοτεχνίες και εξ αυτού να προκλήθηκαν ζημιές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, από την πρώτη στιγμή, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να υπάρξει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγέντες και στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία για αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών που υπήρξαν. Ηδη, αυτή τη στιγμή, κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στις περιοχές της Λάρισας και της Πιερίας, προκειμένου να επιβλέψει επί τόπου την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί, να διαπιστώσει ποιες άλλες κινήσεις πρέπει να γίνουν και να ανακοινώσει τα δέοντα γύρω από τη διαδικασία αποτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων. Βρίσκονται εκεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Γεωργακόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Εκτωρ Νασιώκας, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα, η εφημερίδα "Αυριανή" προβλέπει ότι ο κ. Σημίτης μόλις ολοκληρώσει τα καθήκοντά του στην ελληνική Προεδρία θα προωθήσει διαδικασίες διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι προβλέπετε με τη σειρά σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοια δημοσιεύματα είδα και αλλού στα φύλλα του Σαββατοκύριακου. Επειδή αυτού του τύπου τις εκτιμήσεις τις είδαμε και αλλού πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση ότι ο Κώστας Σημίτης θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004. Με τη δουλειά μας, με το έργο που θα έχει παραχθεί και τις προοπτικές που θα χαράξουμε, πιστεύω ότι θα κερδίσει, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, και τις επόμενες εκλογές.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν επιβεβαιώνετε ή όχι κάποιες πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη βολιδοσκοπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επίσπευση των ευρωεκλογών το 2004, στο πλαίσιο κάποιων άλλων πληροφοριών που θέλουν ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών το Μάιο του 2004.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το έχουμε αρνηθεί αυτό. Είναι μέσα στα σενάρια που εκφράζονται. Είναι γνωστό -το έχουμε πει- ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της τετραετίας το 2004. Ευκταίο θα ήταν, να μην έχουμε δύο φορές εκλογές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά σε αυτό το ζήτημα απαιτείται σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό από την αρχή για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Δηλαδή, να το κάνω σαφές: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές θα είναι ο Κώστας Σημίτης. Αυτή είναι η εντολή του Συνεδρίου, αυτή είναι και η δική του επιθυμία. Θα δώσουμε τη μάχη με την προοπτική να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Εάν καταστεί δυνατόν να έχουμε επίσπευση των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, θα το εξετάσουμε. Αλλά πάντα είναι, θέμα της Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να απαντήσουμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε "ας το πάρουν επιτέλους απόφαση". Ποιους είχε αποδέκτες αυτή η δήλωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολους όσοι εκτιμούν αυτά τα σενάρια. Αυτά τα σενάρια τα είδα δημοσιευμένα δύο-τρεις φορές το Σαββατοκύριακο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να υπάρξει αυτό το σενάριο ή που θεωρούν ότι είναι πιθανό να γίνει. Σε αυτούς απευθύνομαι. Και, βεβαίως, ενημερώνω και όλο τον ελληνικό λαό μέσα από εσάς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχετε υπόψη σας ποιοι διαδίδουν αυτά τα σενάρια; Μπορεί να είναι και μέσα από το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Μπορεί να μην τα διαδίδει και κανείς. Μπορεί να είναι εκτιμήσεις αναλυτών. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Σας ενημερώνω για να αποφεύγονται λάθος εκτιμήσεις.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο τέως βασιλεύς, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βραδυνή", ζητά ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών και αλλαγή ουσιαστικά του Συντάγματος. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρκετά ασχοληθήκαμε με αυτόν τον κύριο. Εχουμε σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε στην Ελλάδα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ποια είναι η εκτίμηση που έχει διαμορφώσει ο Πρωθυπουργός από τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία; Ποιο είναι το κλίμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένας προβληματισμός. Οπως φαίνεται θα υπάρξουν πολλές προτάσεις για το θέμα. Ωστόσο, δεν είμαστε στη φάση που θα υπήρχε ένα "όχι" από την Ε.Ε., στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, για την ένταξη της Τουρκίας. Τώρα, πού θα καταλήξει το Συμβούλιο Κορυφής, δεν μπορούμε να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή. Ομως, το κλίμα για να βρεθεί κάποια φόρμουλα και σε αυτό το ζήτημα είναι σαφώς θετικότερο από ό,τι πριν από λίγο καιρό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Σχετικά με τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τη διαδοχή του κ. Πρόντι στην προεδρία της Κομισιόν: Υπάρχει κάποια επαφή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για να διαδεχθεί τον πρόεδρο της Κομμισιόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα πριν από λίγο και μάλιστα πολύ κατηγορηματικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα διαβάσατε τα όσα είπε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλάκης για διαφθορά στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Είναι μια επιχείρηση "καθαρά χέρια" της Εισαγγελίας. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι αδικήθηκε η τοποθέτηση του κ. Κρουσταλάκη. Σας διαβάζω ορισμένα άλλα πράγματα που είπε και είναι χρήσιμο να τα γνωρίζετε: "Ευτυχώς που τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ο κανόνας. Αποτελούν ακόμη τις εξαιρέσεις. Δεν παύουν, όμως, να χρωματίζουν αρνητικά την εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης και δίνουν το στίγμα τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η εκτελεστική λειτουργία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει, με όλα τα μέσα, την κατάσταση". Αναφέρεται στην κυβέρνηση. "Εχει ήδη ιδρύσει ειδικές υπηρεσίες επιθεώρησης που επιτελούν πολύ αποτελεσματικά το έργο τους. Η νομοθετική λειτουργία έχει υιοθετήσει ειδικούς κανόνες για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρανομίας και έχει κυρώσει σχεδόν όλες τις διεθνείς συμβάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Απομένει η αντίδραση της τρίτης, της δικαστικής λειτουργίας". Μα λέει, λοιπόν, σαφώς εδώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου -και νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει- ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της, ότι η Βουλή έχει κάνει το δικό της και ότι η δικαστική εξουσία -την οποία εκπροσώπησε στην ομιλία του ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- πρέπει να κάνει και αυτή το καθήκον της. Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση σε αυτό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Όπως, υιοθετείτε αυτό το δεύτερο σκέλος -πραγματικά τα είπε αυτά ο κ. Κρουσταλάκης- για το πρώτο τι λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα είπε, αλλά δεν γράφτηκαν αυτά. Φάνηκε μόνο το πρώτο τμήμα της τοποθέτησής του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Με συγχωρείτε, και στο πρώτο τμήμα είναι σαφές ότι επισημαίνει πως υπάρχει διαφθορά και μάλιστα λέει και μια χαρακτηριστική φράση ότι είναι τόσο μεγάλη που ωχριά ό,τι και να πούμε. Υπάρχουν και από την Ε.Ε. κάποιες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακριβώς από κάτω λέει: "Ευτυχώς που τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ο κανόνας..."

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μη μείνετε σε αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Ποιος τα αρνήθηκε; Πρόσφατα ο κ. Σκανδαλίδης εισηγήθηκε και η Βουλή έχει υιοθετήσει τη δημιουργία ειδικού Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα τοποθέτησε ως επικεφαλής του έναν άνθρωπο εγνωσμένου κύρους και αδιάφθορο. Αρα, για να γίνει το Σώμα Επιθεωρητών σημαίνει ότι υπήρχε πρόβλημα. Δεν το αρνήθηκε κανείς. Εμείς, όμως, τι λέμε; Ότι πρέπει να συνεργαστούμε, η Βουλή, δηλαδή, η νομοθετική εξουσία, η εκτελεστική εξουσία, με τις εισηγήσεις και στη συνέχεια με τις πράξεις της, αλλά και η δικαστική εξουσία, οι δικαστικοί λειτουργοί, προκειμένου να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, συμφωνείτε ότι υπάρχει διαφθορά στη δημόσια Διοίκηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν έλεγα ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, με συγχωρείτε δεν είχαμε λόγο να κάνουμε το Σώμα Επιθεωρητών. Μίλησα για φαινόμενα διαφθοράς και όχι ότι είναι όλοι διεφθαρμένοι. Υπάρχουν κάποια φαινόμενα διαφθοράς. Ποιός τα αρνείται; Γι` αυτό το λόγο, αναπτύσσουμε σχετικές κινήσεις, έχουμε πάρει σειρά μέτρων, έχουμε εφαρμόσει το "πόθεν έσχες" στους δημοσίους υπαλλήλους. Εξάλλου, ο κ. Κρουσταλάκης, εκπροσωπώντας τη δικαστική λειτουργία, έρχεται να διαπιστώσει όλες αυτές τις κινήσεις που έγιναν. Θα έλεγα ότι, όντως, δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα από το γεγονός ότι αποκόπηκε ένα σημείο της ομιλίας και δεν αναφέρθηκαν τα υπόλοιπα. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω γενικότερα -δεν το λέω μόνο γι` αυτό το θέμα- να είμαστε προσεκτικοί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εάν από μια ομιλία απομονώσεις ένα σημείο, πιθανό να βγάλεις λάθος συμπεράσματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 December 2002 - 16:05:13 UTC