Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-12-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα το απόγευμα, στις 4 η ώρα, ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών θα αναχωρήσουν -όπως γνωρίζετε- για την Κοπεγχάγη. Το βράδυ, στις 8 τοπική ώρα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Αύριο το πρωί, στις 11, θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Το απόγευμα ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες, όπως έχει προγραμματιστεί, θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευής. Στις 4 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου. Η δεύτερη συνέντευξη Τύπου θα δοθεί αμέσως μετά τη λήξη του δείπνου των ηγετών, την Πέμπτη. Εχουν προγραμματιστεί, επίσης, και δύο συνεντεύξεις Τύπου για την Παρασκευή. Η ακριβής ώρα, ανάλογα και με τις εξελίξεις, θα σας ανακοινωθεί.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα πρώτα να μας πείτε ποιος έκλεισε το ραντεβού του κ. Σημίτη με τον κ. Ερντογάν. Από ποια πλευρά ζητήθηκε; Και δεύτερον, το αναθεωρημένο σχέδιο του κ. Ανάν συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, αλλά ουδείς γνωρίζει στην Κύπρο αν θα το αποδεχθεί ή όχι ο κ. Κληρίδης. Υπήρξε σφίγγα. Μήπως εσείς μπορείτε να μας δώσετε μια ένδειξη αν το βλέπετε ως θετικό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το σχέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα και χθες ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, για τους οποίους -όπως όλοι καταλαβαίνετε- πρέπει να αφήσουμε τον πρώτο λόγο στον Πρόεδρο Κληρίδη και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Κληρίδης σήμερα, αναχωρώντας για την Κοπεγχάγη, είπε ότι αν και εκτιμά ότι υπάρχουν πολύ λίγα περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο τον απασχολεί ιδιαίτερα -όπως τόνισε- και τον ίδιο και τον κυπριακό λαό ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία. Εκείνο που έχουμε να τονίσουμε είναι ότι σαφώς υπήρξαν αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ο πρώτος λόγος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Κληρίδη. Βεβαίως, θα υπάρξει και συνεννόηση για τις όποιες εξελίξεις με τον Πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ευχηθούμε να οδηγήσουν όλες αυτές οι εξελίξεις σε μια λύση με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την κυπριακή πλευρά. Θα ήταν πολύ πρόωρο να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το ραντεβού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ραντεβού κλείστηκε δια της διπλωματικής οδού. Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί πάλι όλο το πλέγμα των ζητημάτων, κυρίως όμως το θέμα που συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την επιτάχυνσή της, καθώς και το θέμα του Κυπριακού.

ΦΙΛΗΣ: Δύο ερωτήσεις: Πρώτον, η Τουρκία έχει πρωθυπουργό τον κ. Γκιούλ. Γιατί επέλεξε ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με έναν αρχηγό μεν του πλειοψηφούντος κόμματος@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζητήθηκε από τον κ. Ερντογάν.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Σημίτης δεν θα συναντηθεί με τον κ. Γκιούλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή αν θα γίνει ή όχι, συνάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Είναι δυνατό να λέτε ότι βάσει πρωτοκόλλου δεν θα γίνει αυτή η συνάντηση; Συναντάται με τον κ. Ερντογάν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ερντογάν θα είναι εκεί και άλλωστε -όπως γνωρίζετε- ως αρχηγός κόμματος, είχε χθες συνάντηση και με τον Πρόεδρο Μπους. Αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη σας, φαντάζομαι.

ΦΙΛΗΣ: Το λαμβάνω υπόψη, αλλά και εσείς από άποψη θεσμικής τάξεως@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από άποψη θεσμικής τάξεως, αν ο κ. Γκιούλ ζητήσει συνάντηση θα γίνει.

ΦΙΛΗΣ: Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι αν ζητήσει και ο κ. Γκιούλ συνάντηση θα γίνει. Αλλά, φαντάζομαι, ότι θα συνεννοηθούν μεταξύ τους.

ΤΑΚΗΣ: Με βάση και το σχέδιο Ανάν και όλα αυτά που ενδεχομένως ξέρετε εσείς και δεν τα ξέρουμε εμείς, πιστεύετε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζετε ότι σας κρύβουμε κάτι;

ΤΑΚΗΣ: Όχι, υπάρχουν κάποια πράγματα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφήσατε μια φιλική ελπίζω παρατήρηση, η οποία όμως μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις.

ΤΑΚΗΣ: Απλώς υπάρχουν κάποια πράγματα που τα γνωρίζουν οι πολιτικοί και τα μαθαίνουν μετά από κάποιες ημέρες οι δημοσιογράφοι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ό,τι είχατε να μάθετε γύρω από το σχέδιο Ανάν το έχετε μάθει, διότι σας διανεμήθηκε χθες.

ΤΑΚΗΣ: Με βάση, λοιπόν, αυτά που ξέρετε εσείς και ξέρουμε κι εμείς, πιστεύετε ότι στην Κοπεγχάγη μπορεί να κλείσει το Κυπριακό ως πολιτικό πρόβλημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ευχόμαστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Και έχουμε πει από την αρχή ότι το Σχέδιο Ανάν προσφερόταν ως βάση διαπραγμάτευσης. Υπήρξαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Υπήρξαν και σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν. Ο πρώτος λόγος βρίσκεται πάντα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει τον πρώτο λόγο. Θα προηγηθεί η συνεννόησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και πολύ σύντομα θα μάθουμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, για να υπάρξει λύση δεν αρκεί μόνον η θέληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Και -όπως γνωρίζετε- οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά -και θέλω να το σημειώσετε αυτό- δεν είναι καθόλου θετικές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι δεν θα αλλάξει στην Κοπεγχάγη, ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Ομως! Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι πρώτες κινήσεις, οι πρώτες αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς δείχνουν να μην είναι καθόλου θετικές. Εχουμε, λοιπόν, ένα σχέδιο που κατατέθηκε, μια διαπραγμάτευση, κάποιες, εν πάση περιπτώσει, εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που έγιναν, αλλαγές που υπήρξαν και αξιολογούνται και τον προβληματισμό που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, για τα περαιτέρω βήματα. Είναι πιθανό να έχουμε εξελίξεις, οι οποίες να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Είναι, επίσης, σαφές ότι αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά και στο πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, αλλά και γενικότερα στη δημιουργία κλίματος ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στην αυριανή συνάντηση, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Ερντογάν, θα παρευρίσκονται και άλλα άτομα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και μια δεύτερη ερώτηση, εάν έχει γίνει αυτή η συνάντηση με παρότρυνση ή με τη διαμεσολάβηση κάποιων άλλων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ευθέως, απαντώ όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτή η συνάντηση έχει σκοπό Ελλάδα και Τουρκία να πάνε με κοινή θέση στην έναρξη της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το θέμα της πολιτικής λύσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη συνάντηση, φαντάζομαι ότι θα συζητηθούν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που, αυτή τη στιγμή, είναι δύο: Το πρώτο είναι -και φαντάζομαι αυτό θέλει ο κ. Ερντογάν- η ενίσχυση, η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι λογικό ότι από τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν έχει θέσει αυτό το θέμα σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και στον Πρωθυπουργό, να θέλει να το ξαναθέσει και ιδιαίτερα την κρίσιμη στιγμή πριν από την Κοπεγχάγη. Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, είναι λογικό ότι μπορεί ένα μέρος της συζήτησης να αφιερωθεί στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, εάν υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα υπάρξει αύριο το πρωί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνεννόηση θα γίνει δια του Προέδρου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αρμόδιοι για να υπογράψουν -εάν υπογράψουν, εάν καταλήξουν, εάν συναινέσουν- είναι οι δύο κοινότητες. Βεβαίως, η Ελλάδα θα καταθέσει και τη δική της θετική συμβολή.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε και εσείς ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο δεύτερο αναθεωρημένο Σχέδιο του κ. Ανάν, αυτό που αποκαλέσατε "σημαντικές αλλαγές" και λίγο αργότερα "βελτιώσεις", κάποιοι το βλέπουν σαν χειρότερες προτάσεις από τις ήδη υπάρχουσες. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνιστούσα να διαβάσουν προσεκτικά όλες τις αλλαγές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στο θέμα των εποίκων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτό το θέμα είναι θετικές οι αλλαγές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι επιφανειακά θετικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαφωνώ. Στο θέμα των εποίκων, θεωρούμε ότι έγιναν θετικές αλλαγές. Ομοίως, υπάρχει και μια σειρά άλλων θεμάτων, εν πάση περιπτώσει, τα οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε. Για παράδειγμα, θέλω να θυμίσω ότι ιδιαίτερα μπορεί να συνεισφέρει στην επιτυχία μιας τελικής συζήτησης ο καθορισμός κατώτατου και ανώτατου ορίου στα στρατεύματα και μάλιστα με πτώση του ανώτατου ορίου, το οποίο έχει τεθεί, από τις 10 στις 7,5 χιλιάδες. Στο θέμα των εποίκων υπάρχουν εξελίξεις. Υπάρχει, επίσης, το θέμα της ελεύθερης διακίνησης. Η πρόταση καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο χάρτη. Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν προβληματισμούς και αντιρρήσεις γύρω από τη μεταβατική περίοδο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις. Ο κ. Κληρίδης, όμως, είπε ότι αυτό το περιθώριο είναι πάρα πολύ μικρό.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι ο κ. Ντενκτάς μπορεί να παραιτηθεί. Γνωρίζετε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι προτίθεται να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Από τη δομή εξουσίας η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη, έτσι όπως προβλέπεται; Δηλαδή, αποδέχεται η ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται το 80% του πληθυσμού του κράτους από το 1/3 στο όργανο που θα λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, στο θέμα αυτό, τον πρώτο, κύριο και αποφασιστικό λόγο έχει ο ενδιαφερόμενος.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είναι, όμως, εγγυήτρια δύναμη η Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα τοποθετείται ο άμεσα ενδιαφερόμενος και στη συνέχεια η δύναμη ασφάλειας. Γνωρίζετε με πόσο σεβασμό και προσοχή έχουμε αντιμετωπίσει και στηρίξει τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εκτιμάτε ότι θα δοθεί το περιθώριο στους Κυπρίους να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για τη λύση που τους προτείνεται για το πολιτικό πρόβλημα ή τελικώς θα πάμε σε ένα δημοψήφισμα πακέτο και για την ένταξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει κυρίαρχο κράτος, το οποίο αποφασίζει και θα βάλει την υπογραφή του. Εκείνο είναι που θα κρίνει τον τρόπο και τις διαδικασίες για την περαιτέρω πορεία, σε περίπτωση που φανεί δυνατή η λύση. Αυτές είναι επιλογές που θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Να θυμάστε ότι είναι κυρίαρχο κράτος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μέχρι και χθες που εμφανίστηκε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν και η Λευκωσία και εσείς υπογραμμίζατε, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Φτάνει ο χρόνος μέχρι την Παρασκευή το βράδυ για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμφανίστηκαν αλλαγές που δεν τις είχαμε δει, χθες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εννοείτε αυτά τα πέντε-έξι σημεία. Η ελληνική πλευρά και η Λευκωσία είχαν προβάλει, όταν κατατέθηκε το πρώτο Σχέδιο Ανάν, στις απαντητικές επιστολές που εστάλησαν, μια σειρά θεμάτων. Σας θυμίζω ότι πέρα από τη μείωση της μεταβατικής περιόδου, είχαν θέσει το θέμα με τη σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου, είχαν θέσει το θέμα με την εναλλαγή. Είχαν θέσει, δηλαδή, μια σειρά θέματα που αφορούσαν τη δομή της εκτελεστικής εξουσίας και αυτή καθαυτή τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του νέου κράτους. Πιστεύετε ότι αυτοί οι όροι που είχε βάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο αναθεωρημένο Σχέδιο έχουν συμπεριληφθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα, ο πρώτος που θα κάνει τοποθέτηση είναι ο έχων τον πρώτο λόγο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν υποκρύπτει καμία πρόθεση να μεταφέρουμε ευθύνη αλλού. Αναλαμβάνουμε πάντα και εμείς τις ευθύνες μας. Εξάλλου, ό,τι τελικές αποφάσεις υπήρξαν μέχρι τώρα από την κυπριακή κυβέρνηση, προέκυψαν κατόπιν συνεννόησης και με την ελληνική πλευρά. Ομως, εάν η κυπριακή κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει κάτι, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που μπορεί να αλλάξουμε την απόφασή της. Αρα, λοιπόν, να είστε βέβαιοι ότι, όταν έρθει η ώρα, θα τοποθετηθούμε συνολικά. Και πάλι θα συζητήσουμε και πάλι θα συνεννοηθούμε. Αλλωστε, σήμερα το βράδυ, έχει προσδιοριστεί συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον κ. Σημίτη και ελπίζουμε αύριο να είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Ομως, αυτή τη στιγμή, θα προτιμούσα να σεβαστούμε αυτό που έχει πει ο κ. Κληρίδης. Η τελική εκτίμηση θα γίνει από τον Πρόεδρο Κληρίδη, βεβαίως με τη δική μας στήριξη. Δεν πρόκειται να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν είναι σχέδιο λύσης ή διαπραγμάτευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είπε το πρωί και ο Πρόεδρος Κληρίδης, τα περιθώρια των αλλαγών είναι μικρά, πολύ περιορισμένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο, έστω και μικρό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι άλλο λύση, άλλο ένταξη και ότι δεν συνδέονται τα δύο μεταξύ τους. Ομως, επιτρέψτε μου να επανέλθω στο Σχέδιο. Οι Ελληνοκύπριοι καλούνται να αποφασίσουν πακέτο. Αυτό αναιρεί τη θέση αυτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αφήστε να δούμε πώς θα μπει το δημοψήφισμα. Μη βιάζεστε. Δεύτερον, επιμένω ακόμη και αυτή τη στιγμή -και θέλω να το σημειώσετε ιδιαίτερα- πως ό,τι και αν γίνει με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, δηλαδή εάν υπάρξει ή δεν υπάρξει λύση, ό,τι εξέλιξη να έχουμε στον τομέα αυτό, το θέμα της ένταξης είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Και είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα το θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Εχουμε τρία διαφορετικά θέματα. Πρώτον, την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, που μας απασχόλησε ιδιαίτερα μέχρι τώρα. Δεύτερον, την ένταξη της Κύπρου, η οποία θα είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειάς μας. Και τρίτον, το θέμα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, το οποίο και εμείς το θέλουμε, για λόγους που κατανοείτε και έχουν να κάνουν με την εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Και στα τρία αυτά ζητήματα, επιθυμούμε να υπάρξουν λύσεις. Ομως, ειδικά για το θέμα της ένταξης, αυτή θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα άλλα δύο ζητήματα. Δεν νοείται διεύρυνση της Ε.Ε., χωρίς την Κύπρο. Και δεν νοείται, επίσης, σε καμία περίπτωση, ένταξη που να μην είναι καθαρή. Σε αυτό επιμένουμε ιδιαίτερα. Αρα, ανεξάρτητα από το αν έχουμε ή όχι λύση, ανεξάρτητα από τις όποιες συζητήσεις και αποφάσεις υπάρξουν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι σαφές ότι κεντρικό θέμα μας, όπου θα σταθούμε με αποφασιστικότητα, όπως έχουμε σταθεί μέχρι τώρα, είναι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Και χαίρομαι, διότι και κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, δεν υπήρξε ούτε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. το οποίο να προσπάθησε να εγείρει εμπόδιο ή να δημιουργήσει προβλήματα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε υπόψη το Σχέδιο Συμπερασμάτων που έχει συντάξει η Κομισιόν με τον κ. Φερχόιγκεν και αφορά τη διεύρυνση και την Κύπρο και θα δοθεί στους "15" και αν συμφωνεί με αυτό το σχέδιο η ελληνική πλευρά. Το έχετε υπόψη σας; Γιατί έχει βάλει κάποια ουρά για την Κύπρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το έχουμε, αυτή τη στιγμή. Οταν το πάρουμε, θα τοποθετηθούμε.

ΦΙΛΗΣ: Στην Κοπεγχάγη θα βρίσκεται ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα συναντηθεί απόψε με τον κ. Κληρίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι θα συναντηθούν αύριο το πρωί.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει περίπτωση ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τον κ. Καραμανλή για τις εξελίξεις, μιας και θα είναι έστω δύο ξένοι στην ίδια πόλη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δύο ξένοι.

ΦΙΛΗΣ: Τότε γιατί δεν συναντώνται στην Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι δύο ξένοι, παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν. Δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή, εάν θα συναντηθούν ή όχι. Δεν υπήρξε κάποια πρωτοβουλία.

ΦΙΛΗΣ: Δεν το θεωρείτε, δηλαδή, εσείς σημαντικό σε αυτή τη στιγμή, ως κυβέρνηση, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του θέματος να υπάρξει μια συνάντηση..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημα δεν είναι «αν θεωρώ». Με ρωτήσατε εάν πρόκειται να συναντηθούν και είπα ότι, μέχρι τώρα, δεν έχει απασχολήσει τέτοια προοπτική.

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε στο εάν είναι θετική ή αρνητική η ελληνική κυβέρνηση, γιατί είπατε ότι είναι θέμα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο πρώτος λόγος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, αυτός ο λόγος δεν σας εμπόδισε να πείτε ότι μια σειρά από πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν είναι θετικές. Τί πρέπει να συμπεράνω για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για βελτιώσεις και προσέξατε πολύ καλά ότι δεν τοποθετήθηκα στο σύνολο του Σχεδίου.

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μια αφηρημένη ερώτηση: Υπάρχει άλλο κράτος-μέλος του ΟΗΕ, στο οποίο τον τελικό λόγο για όλες τις αποφάσεις νομικού, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα -περιλαμβανομένου του προϋπολογισμού- λαμβάνει ένα ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο το 80% του πληθυσμού, εκπροσωπείται με το 33,3% των μελών του Δικαστηρίου αυτού; Ξέρετε άλλο τέτοιο κράτος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι δεν γνωρίζετε τις παρατηρήσεις που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατίας προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν.

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω από τον Τύπο, ζήτησε οι τρεις ξένοι δικαστές να είναι υπόλογοι στην Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε συγκεκριμένη βελτίωση επί του Σχεδίου.

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν έχετε θέση; Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υποστηρίζουμε τις αλλαγές που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η θέση μας. Πρέπει να γνωρίζετε τι ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν ζήτησε να μην υπάρχει το δικαστήριο. Ζήτησε μια συγκεκριμένη μεταβολή της σύνθεσης.

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, εάν είναι αποδεκτή αυτή η πρόταση και υποθέτω ότι, εάν μου δηλώσετε αυτή τη στιγμή ότι δεν είναι αποδεκτή, μπορείτε να τη διαπραγματευθείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συζητάμε για μια πρόταση, η οποία αποδέχεται από το ανώτατο Δικαστήριο, αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη για επίλυση των διαφορών, αλλά έθεσε θέμα επί της σύνθεσης.

ΤΑΚΗΣ: Ο τέως, χθες, έδωσε μια συνέντευξη και μεταξύ άλλων είπε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητήσει και το θέμα του ονόματος, αλλά όχι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και καθεστώς, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι έγινε με «κακότητα και εμπάθεια». Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια συζήτηση από ελληνικής πλευράς, για το όνομα, για το επίθετο σε κάποια άλλη λογική και όχι με το υπάρχον νομικό καθεστώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, για το θέμα του τέως ό,τι είχε να πει το είπε. Για μας το θέμα έχει κλείσει. Από κει και πέρα, όπως βλέπετε, ο τέως δίνει τις συνεντεύξεις του και ο ελληνικός λαός βγάζει τα συμπεράσματά του καλύτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάποιο κύμα κακοκαιρίας ή θα έχουμε τα περσινά, να κοπεί η Ελλάδα στη μέση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε την παρέμβαση που υπήρξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τη σημαντική δουλειά που γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι από την Commission έχει επιδικαστεί ένα ποσό, το οποίο εάν δεν κάνω λάθος ανέρχεται στο ύψος των 194 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που καλείται να επιστρέψει η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της διαχείρισης της Ολυμπιακής. Πώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Βερελής έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση.

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Βερελής με ενημέρωσε ότι δεν θα πληρώσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω διαφορετική πληροφόρηση.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση για την ιδιωτικοποίηση ή την πώληση ενός πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αυτή η απόφαση όποια και να είναι, με δεδομένο ότι είναι καταδικαστική, η Ο.Α. πρέπει να επιστρέψει 194 εκατομμύρια ευρώ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι θα κάνουμε έφεση.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Αυτή τη στιγμή, όμως, τα σχέδια για την Ο.Α. πόσο δυσκολεύουν με αυτή την απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα σχέδια πρέπει να προωθηθούν, να υλοποιηθούν ακόμα πιο γρήγορα. Πάντα, βέβαια, με τον όρο της βιωσιμότητας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πολιτικά ποιο είναι το σχόλιο σας για το γεγονός ότι η Ο.Α. κινδυνεύει με χρεοκοπία, εάν δεν πληρώσει το πρόστιμο με χρήματα που είχε πάρει για να μην χρεοκοπήσει;.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, σας είπα ότι -όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βερελής- υπάρχει μια άλλη οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και θα υπάρξει έφεση επί της απόφασης, εάν τελικά είναι αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή είναι μια πολιτική πράξη, από τη στιγμή που εξαγγέλλεται από τον αρμόδιο Υπουργό. Επίσης, υπάρχει ανάγκη σωτηρίας της Ο.Α. Είναι γνωστό το τι υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτή τη στιγμή, όμως, αγωνιζόμαστε για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ο.Α. και να διασφαλιστεί και η εταιρεία, ο εθνικός μας αερομεταφορέας, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Δεν μπορώ να ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις, αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει πάντως, η όποια λύση να είναι και βιώσιμη.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με νεότερη εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί αύριο, στις 11 το πρωί, στην Κοπεγχάγη, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Γκιούλ, τον κ. Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιακίς.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 December 2002 - 15:05:10 UTC