Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου το μεσημέρι θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Τελικώς, με αυτό το περίφημο ημερολόγιο του μακαρίτη Αγγελόπουλου και αν τελικώς παραδόθηκε ή όχι στον Πρωθυπουργό από την οικογένεια Αγγελοπούλου, ποιό είναι το σχόλιο και η απάντησή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οντως, η οικογένεια Αγγελοπούλου επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό και του επέδωσε αντίγραφο αποσπάσματος του ημερολογίου του Δημητρίου Αγγελόπουλου, το οποίο ο Πρωθυπουργός παρέδωσε αμέσως στον καθ@ ύλην αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη και εκείνος στις αρμόδιες αρχές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το ερώτημά μου είναι, εάν είχε γνώση ο Πρωθυπουργός για το χειρόγραφο του δολοφονηθέντος από τη 17Ν Δημήτρη Αγγελόπουλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει ό,τι σας είπα. Ο,τι υπάρχει που αφορά αυτή την υπόθεση, βρίσκεται στις αρμόδιες διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, που κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διερεύνησή της.

ΤΑΚΗΣ: Γιατί εστάλη τώρα, ενώ είναι ένα έγγραφο που υπάρχει από το 1985 και ενδεχομένως είναι αληθινά αυτά που γράφει; Υπάρχει μια σχέση με την οργάνωση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάρα πολλά έγγραφα που έρχονται στο φως και αξιοποιούνται, ετέθησαν υπόψη των αρμόδιων δικαστικών και διωκτικών αρχών σε κάποια περίοδο, πιθανόν όχι τότε που εγράφησαν, αλλά αργότερα. Είναι σαφές ότι γίνεται μια συστηματική δουλειά τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Να είστε βέβαιοι πως ό,τι στοιχείο υπάρχει, αξιοποιείται. Τίποτα δεν έχει να κρύψει κανείς από κανέναν. Αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση που έχουμε δώσει. Θα προχωρήσει η έρευνα σε βάθος. Κανένα στοιχείο δεν θα μείνει σκοτεινό. Είναι ελεύθερες οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και αυτή θα φέρουμε απόλυτα σε πέρας, ως κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, για τα έγγραφα, τα στοιχεία και τις αποφάσεις στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ως Υπουργός Τύπου θα καλέσετε την ΕΣΗΕΑ να λειτουργήσει καθαρτήρια στις περιπτώσεις αυτές των εκβιασμών και πώς σχολιάζετε ιδιοκτήτες με λαθρόβια έντυπα να είναι σήμερα ζάμπλουτοι. Αυτό δεν σας προβληματίζει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα μας προβληματίζουν. Και θα έλεγα ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Βεβαίως, θεωρώ ότι η ΕΣΗΕΑ έχει τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, προκειμένου να προστατεύσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα από κάποιους οι οποίοι, είτε εμφανιζόμενοι, είτε όντας δημοσιογράφοι, έμπλεξαν με ιστορίες απάτης, εκβιασμού ή οτιδήποτε άλλο, εφόσον αυτές αποδειχθούν από την έρευνα που θα υπάρξει. Διότι, γνωρίζετε ότι έχει διαταχθεί έρευνα και δεν μπορεί ούτε ο ομιλών, ούτε και κανένας άλλος πιστεύω να προκαθορίσει το αποτέλεσμά της. Δεν μπορεί και δεν πρέπει. Επομένως, ό,τι "βγάλει" η έρευνα, θα έχουμε την ευκαιρία να το πληροφορηθούμε όλοι. Αμέσως μετά και η ΕΣΗΕΑ πιστεύω ότι έχει τη δύναμη, την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται, προκειμένου να λάβει και αυτή τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων που εκτελούν πολύ καλά το καθήκον τους και την απαλλαγή του χώρου από ανθρώπους για τους οποίους θα αποδειχθεί, από την έρευνα που θα υπάρξει, ότι έχουν "μπλέξει" με εγκληματικές ενέργειες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν γνωρίζετε, τι πρόκειται να γίνει με την υπόθεση των πυρηνικών αποβλήτων, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από το «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», γιατί από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει μια συμφωνία να μεταφερθούν στη Γερμανία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας απαντήσω αύριο, αφού ενημερωθώ ειδικά επ` αυτού του θέματος.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση μήπως έχει πληροφορηθεί από τις διωκτικές αρχές, εάν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ή σημειώματα από άλλους επιχειρηματίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν κάνει αστυνομικό ρεπορτάζ. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ενημερώνεται, αλλά η έρευνα και οι αποφάσεις ανήκουν στους αρμόδιους, είτε αυτοί είναι εισαγγελείς, είτε οι διωκτικές αρχές. Σε αυτούς ανήκει η ευθύνη της έρευνας και των αποφάσεων για τις συλλήψεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί έκρινε αναγκαίο η κυβέρνηση να υπάρχουν αυτά τα «μίνι» υπουργικά συμβούλια και να συνεδριάζουν στην Περιφέρεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ συνεδριάζουν και δεν είναι «μίνι» υπουργικά συμβούλια. Είναι μια δραστηριότητα του κόμματός μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά συμμετέχουν και υπουργοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι υπουργοί είναι μέλη του κόμματός μας και πολλοί απ` αυτούς είναι και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Υπάρχει μια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που είναι πολύ θετική, σύμφωνα με την οποία γίνεται μια συζήτηση ανά Νομό, γύρω από θέματα που απασχολούν τις νομαρχιακές επιτροπές, τις οργανώσεις του κόμματος και την κοινωνία της περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει άμεση σχέση με τα προβλήματα της κοινωνίας της κάθε περιοχής. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με την επίλυση και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και λαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι είναι πολύ θετική αυτή η δραστηριότητα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις και τις επαφές που θα έχει στο Στρασβούργο, θα ευχαριστήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση που αφορά στον τέως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν να κάνουν με τη συνείδηση και τη γνώμη στην οποία κατέληξαν τα μέλη του, μετά από ενδελεχή έρευνα της κάθε υπόθεσης. Ο Πρωθυπουργός, ως προεδρεύων αυτή τη στιγμή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέρα από την επίσκεψή του και την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλει να επισκεφθεί και άλλα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Με αυτή την έννοια του σεβασμού και της στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι και η επίσκεψή του αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα πολύ σημαντικό θεσμό που υπερασπίζεται και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Commission απευθύνει στην χώρα μας διάφορες συστάσεις σε μια έκθεσή της για την οικονομία και σε σχέση με περαιτέρω μέτρα που χρειάζονται στο θέμα της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, αλλά και σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα σχετικά δημοσιεύματα. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι αυτά αναφέρονται σε υποθετικές αποφάσεις. Η σχετική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον όχι μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλούμε. Να περιμένουμε τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε, να τοποθετηθούμε και να σας ενημερώσουμε για την άποψη της κυβέρνησης πάνω σε αυτά. Αλλά, όπως λέει και ο λαός μας, να μην πέσουμε στο λάθος του «ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε».

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 14 January 2003 - 14:05:07 UTC