Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ανακοινώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο δεν είναι ακόμα πλήρες.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στην Πάτρα. Εχουν γίνει δηλώσεις, ενώ το μεσημέρι θα εκφωνήσει ομιλία.

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Ρουμάνο Πρωθυπουργό κ. Ναστάζε. Στη συνέχεια, θα του παραθέσει γεύμα.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του υφυπουργού Ν. Αλευρά, του Γ.Γ. Γραμματέα Νίκου Καρτάλη και του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και στις 13:30 με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, ο ορισμός του οποίου θα γίνει αύριο.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Νορβηγό ομόλογό του κ. Μπόντεβικ.

Αύριο, η πολιτική ενημέρωση θα γίνει από τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, στις 12:30. Εγώ αναχωρώ σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, όπου θα κάνω τη σχετική παρουσίαση, στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας για τα οπτικοακουστικά Μέσα. Θα ενημερωθείτε με σχετική ανακοίνωση. Θα επιστρέψω αύριο το βράδυ.

Θέλω να κάνω εισαγωγικά μια δήλωση, με αφορμή κάποιες αναφορές γύρω από το θέμα των δημοσίων έργων: Είχα τονίσει την περασμένη εβδομάδα -το τονίζω και τώρα- ότι γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά και πολλά δημόσια έργα στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, αξιοποιώντας και τους δικούς της πόρους, αλλά και τους πόρους του Γ` ΚΠΣ, αλλάζει μορφή. Ενα μεγάλο μέρος των νέων υποδομών, οι οποίες δημιουργούνται, αφορούν δημόσια έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα έργα αυτά παράγεται περίπου το 16% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ απασχολείται περίπου το 17-18% του εργατικού δυναμικού. Γίνεται, λοιπόν, εκ του γεγονότος αυτού σαφής η μεγάλη σημασία των δημοσίων έργων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, των νέων υποδομών που δημιουργούνται για το μέλλον της ανάπτυξης, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά για το μέλλον της απασχόλησης, το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας. Με τα έργα αυτά, θα δοθεί η δυνατότητα για ακόμη καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης, βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και βεβαίως, δημιουργίας μιας σειράς εργασιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες με τη σειρά τους, θα δημιουργήσουν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θα είναι, λοιπόν, λάθος για τον οποιοδήποτε λόγο -κάτι που γίνεται βεβαίως εκ συστήματος από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από τη Ν.Δ.- να επιχειρούν κάποιοι να ρίξουν σκιές σε αυτά τα έργα ή να εγείρονται μια σειρά αμφισβητήσεις, οι οποίες, όμως, δεν έχουν σχέση με πραγματικά στοιχεία ή δεδομένα, τουλάχιστον στον τομέα της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, τα οποία η κυβέρνηση έχει προσέξει ιδιαίτερα. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι τα έργα αυτά γίνονται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αλλάζουμε την Ελλάδα, δημιουργούμε το μέλλον της, δημιουργούμε ένα πιο σίγουρο αύριο για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας. Και θέλω να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα:

@Πρώτα από όλα στο θέμα της διαφάνειας. Γνωρίζετε πολύ καλά την εμμονή της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού στο μεγάλο θέμα της διαφάνειας στις συμβάσεις του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας, όλες οι συμβάσεις που είναι πάνω από 1 δις δραχμές, που υπογράφει το Δημόσιο βεβαίως, πηγαίνουν για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι ανεξάρτητο όργανο, ιδιαίτερου κύρους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον έλεγχο, τον οποίο διεξάγει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις.

@Δεύτερον, ειδικότερα για τα έργα. Εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζεται ο λεγόμενος «μαθηματικός τύπος». Γνωρίζετε ότι μέχρι πρότινος (5-6 χρόνια) υπήρχε η ανάθεση των δημοσίων έργων με διαγωνισμό, βεβαίως, με το καθεστώς των εκπτώσεων. Οποιος έδινε τη μεγαλύτερη έκπτωση, έπαιρνε το έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται εκπτώσεις πέραν της πραγματικότητας, διότι τα έργα πήγαιναν συνήθως στο μειοδότη και μετά είχαμε πολύ μεγάλες υπερβάσεις και αναθεωρήσεις των συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη μέθοδο εκείνη, κατά μέσο όρο οι υπερβάσεις στα δημόσια έργα έφθαναν το 50%. Δηλαδή, ένα έργο το οποίο προκηρυσσόταν, για παράδειγμα, με 100 δραχμές, γινόταν με 150 και καταλαβαίνετε τα μεγέθη με αυτό το ποσοστό. Με το νέο σύστημα του «μαθηματικού τύπου» αντικειμενικοποιήθηκαν τα κριτήρια, έφυγε τελείως το υποκειμενικό στοιχείο από την κρίση των επιτροπών και ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης, μέσα σε λίγα χρόνια, ο αντίστοιχος μέσος όρος των υπερβάσεων -κανείς βεβαίως δεν θέλει τις υπερβάσεις, αλλά υπάρχουν μια σειρά στοιχεία που δικαιολογούν τις επιμέρους υπερβάσεις που είχαν γίνει, για παράδειγμα, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή για περαιτέρω δράσεις που κρίνονται απαραίτητες, αντιπλημμυρικά κ.ά.- μειώθηκε στο 20-21% μέσα σε μερικά χρόνια. Δηλαδή, υπήρξε ένα 29-30% ποσοστό βελτίωσης του μείζονος αυτού προβλήματος, ένα πραγματικά ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, το οποίο θα συνεχίσουμε να το μειώνουμε. Δεν χρειαζόμαστε καμία υπέρβαση. Είναι ένας αγώνας, στον οποίο έχουμε στρατευθεί. Θα είμαστε ευχαριστημένοι, όταν φθάσουμε το σχετικό ποσοστό στο μηδέν. Αλλά, ήδη, μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει επιτευχθεί μια πολύ μεγάλη βελτίωση που αποδεικνύει το ιδιαίτερο βάρος που έχουμε δώσει στα θέματα της διαφάνειας και του περιορισμού του κόστους στα δημόσια έργα. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Παρέθεσα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

@Τρίτον, οι συγχωνεύσεις. Φυσικά για να φέρει κάποιος σε πέρας τόσο μεγάλα δημόσια έργα, χρειάζεται να υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα τα αναλάβουν. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στη χώρα μας. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι οι νέοι οργανισμοί, οι νέες εταιρείες που δημιουργήθηκαν από συγχωνεύσεις, με βάση το νόμο, τον οποίο κατήρτισε το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι περισσότερες από εκείνες που λειτουργούν σε πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό και έκταση χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες. Δηλαδή, εδώ οι εταιρείες που έχουν το ανώτατο "πτυχίο" ή όμιλοι που έχουν το ανώτατο "πτυχίο" για να μπορούν να πάρουν μεγάλα δημόσια έργα, είναι περισσότερες σε αριθμό από εκείνο που υπάρχει σε πολύ πιο μεγάλες, με έκταση και πληθυσμό, χώρες.

@Τέταρτον, έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος, όσο υπάρχουν προβλήματα, αλλά οι μηχανισμοί αναπτύσσονται και όλο και περισσότερο θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δημιουργηθεί το Σώμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων, το οποίο μάλιστα με τη νέα νομοθεσία υπάγεται στην Αρχή, της οποίας τοποθετήθηκε Πρόεδρος ο κ. Κ. Δαφέρμος. Και βεβαίως, υπάρχουν και οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, που έχουν δημιουργηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες καθημερινά παρακολουθούν τα έργα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός περιορισμός των κακοτεχνιών και να έχουν επιβληθεί πάρα πολλά πρόστιμα και ποινές ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε βάρος των εργολάβων που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

@Πέμπτο και τελευταίο το ζήτημα της ποιότητας των έργων. Αυτό τώρα έχει μειωθεί στο ελάχιστο, διότι έχει αυξηθεί πολύ η ποιότητα των έργων, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι κακοτεχνίες στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων και έχουμε και σε αυτόν τον τομέα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Με όλα αυτά θέλω να πω ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Μας ενδιαφέρει να γίνουν τα δημόσια έργα, να προχωρήσει η ανάπτυξη της χώρας. Η χώρα αλλάζει μορφή, διευρύνονται οι δυνατότητες για ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση και όλα αυτά πάντοτε με τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Είναι σαφές ότι εκείνοι που κάθε φορά -και εννοώ βεβαίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- επιχειρούν να ρίξουν σκιές -κατά τον οποιοδήποτε τρόπο, συνήθως με δηλώσεις στελεχών τους, λίγο πριν από τα εγκαίνια κάποιων δημοσίων έργων, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε σήμερα την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πάτρα, αλλά έπονται και τα εγκαίνια της Αττικής οδού και πολλά άλλα έργα στη συνέχεια- δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο, παρά να δημιουργήσουν ένα θέμα, το οποίο δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε τους πολίτες. Αυτά, ως εισαγωγική παρέμβαση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης έχει γίνει κοινωνός αιτήματος επιχειρηματιών ή άλλων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα ήθελαν να τους συναντήσουν για να τους ανακοινώσουν, κατά την κρίση τους, στοιχεία σχετικά με αυτή την περιβόητη υπόθεση των εκβιασμών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν τα στοιχεία που έδωσαν οι εργολάβοι της Αττικής Οδού, σε πρόσφατη συνέντευξή τους την περασμένη εβδομάδα, συμφωνούν με τους υπολογισμούς που τώρα μας δώσατε για τις υπερβάσεις. Μίλησαν για ένα τρις από το αρχικό ποσό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως σας έχω πει, μην υπολογίζετε, σε αυτό το ποσό, τις απαλλοτριώσεις. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν γνωρίζω τι στοιχεία έδωσαν οι εργολάβοι στις συνεντεύξεις τους. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θα ήθελα να σας πω ότι όσα σας ανακοίνωσα, θα αναλυθούν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σχετικά με τους επιθεωρητές δημοσίων έργων στους οποίους αναφερθήκατε, πρόσφατες καταγγελίες που έγιναν στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφεραν ότι αριθμεί αυτό το Σώμα περίπου το 1/5 του συνολικού αριθμού που θα έπρεπε να αριθμεί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω στοιχεία ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνταξιούχοι. Το Σώμα αυτό δημιουργήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, λειτουργεί κανονικά και βεβαίως για να αναβαθμιστεί η περαιτέρω λειτουργία του το εντάξαμε στο γενικότερο Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα λειτουργήσει υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας που πρόσφατα απέκτησε και εννοώ τον κ. Δαφέρμο.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ: Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών και η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται επουδενί με αυτή την υπόθεση, όπως λέτε. Ωστόσο, το Σάββατο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Θ. Αγγελόπουλο και μάλιστα, μετά από αυτή τη συνάντηση, υπήρχε και δήλωση ή αιτιολόγηση της συνάντησης, στην οποία υπήρχε και κρίση για τη συνεισφορά του κ. Αγγελόπουλου στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό δεν συνιστά εμπλοκή του Πρωθυπουργού στο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, τοποθετήθηκε κανείς στην ουσία; Οχι, βέβαια.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ: Φιλοξένησαν δήλωση όλα τα ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα τα ΜΜΕ, όπως γνωρίζετε, φιλοξένησαν μια αναφορά που έγινε από κυβερνητικούς κύκλους -και την οποία επιβεβαιώνουμε- ότι ο Πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της οικογένειας Αγγελόπουλου στην προσπάθεια εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, αλλά και αποκάλυψης και άλλων παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία οι ίδιοι κατήγγειλαν. Οπως γνωρίζετε, ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε κάποια στοιχεία και για την έρευνα κατά της τρομοκρατίας και για τη γενικότερη έρευνα παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτό είναι μια συνεισφορά, μια συμβολή. Θεωρώ ότι είναι θετικό να αναγνωρίζεις ότι κάποιος έχει συμβάλλει σε αυτό θετικά. Αυτό θα γινόταν για οποιονδήποτε συμβάλλει στην αποκάλυψη παράνομων πράξεων.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ: Πέραν του σημειώματος, όταν υπάρχει αξιολόγηση της συνεισφοράς, ο Πρωθυπουργός διαθέτει κάποια επιπλέον στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η κοινή γνώμη; Τι αξιολογεί ο Πρωθυπουργός ως θετικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν πολύ σαφής. Οταν έρχεται κάποιος και δίνει κάποια στοιχεία, τα οποία δεν υπήρχαν, προσπαθεί να συμβάλλει -δεν τα αξιολόγησα εγώ, ούτε κανείς άλλος τα στοιχεία- και στην προσπάθεια εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, αλλά και στην αποκάλυψη άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτή είναι μια κίνηση που τυγχάνει της εκτίμησής μας. Αυτό απαντήσαμε, ως κυβέρνηση, σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων, πρέπει να έχει τουλάχιστον μια ηθική αναγνώριση για την προσπάθεια που κάνει, ανεξάρτητα από το πώς η Δικαιοσύνη θα την αξιολογήσει και τι αποφάσεις θα λάβει, μετά την έρευνά της.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αν οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης είχε στη διάθεσή του ένα στοιχείο ανάλογης σοβαρότητας με το ιδιόχειρο σημείωμα Αγγελόπουλου, θα είχε την ευχέρεια της επιλογής για το πού να το καταθέσει; Δηλαδή, στον Πρωθυπουργό ή τις εισαγγελικές αρχές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα; Θα μιλήσουμε ουσιαστικά κάποτε; Διότι, τελικά αυτά τα θεωρώ διαδικαστικά και άνευ ενδιαφέροντος. Το πραγματικό ενδιαφέρον -και σας παρακαλώ να πάμε στην ουσία- είναι ότι, όταν κάποιος καταθέτει στοιχεία, τα οποία -κατά τη γνώμη του- μπορεί να βοηθήσουν την έρευνα κατά της τρομοκρατίας και την αποκάλυψη άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, κάνει μια σημαντικά θετική πράξη που οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε. Ας έχουμε το θάρρος, επιτέλους, τα αυτονόητα, στην Ελλάδα, να τα αναγνωρίζουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή την υπόθεση των εκβιασμών, διάφοροι παράγοντες του δημόσιου βίου, της Ν.Δ., αλλά και του δικού σας κόμματος -παρακολούθησα κάποια αποσπάσματα δηλώσεων του κ. Παπαθεμελή στη Θεσσαλονίκη- γενικεύουν και θεωρούν ότι υπάρχει ένα επίπεδο διαφθοράς πολύ μεγάλο στο δημόσιο βίο της Ελλάδας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται από το τι έχει πει ο καθένας. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αθροίζουμε ανθρώπους που έχουν πει διαφορετικά πράγματα. Αυτό που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι στον τομέα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των δημόσιων συμβάσεων, οι προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικές και έχουν οδηγήσει σε θετικότατα αποτελέσματα, όσον αφορά τη διαφάνεια. Αναφέρθηκα στους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην ενίσχυση των μηχανισμών, στο "μαθηματικό τύπο" για τα δημόσια έργα και σε μια σειρά άλλα θέματα όπου δεν έχουν να κάνουν με τα δημόσια έργα, αλλά γενικότερα με τις δημόσιες συμβάσεις. Οπως, επίσης, αναφέρθηκα και στην ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για το ασυμβίβαστο. Αν με ρωτάτε, τώρα, αν υπάρχουν μέσα στη Δημόσια Διοίκηση εστίες που παρατηρείται διαφθορά, πιστεύω ότι όλοι το έχουμε παραδεχθεί και έχουμε πει τι θα κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζετε ότι ο κ. Πετσάλνικος έχει συνεργαστεί με τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς και τις δηλώσεις του κ. Κρουσταλλάκη προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζετε ότι υπάρχει σειρά νόμων, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις παρεμβάσεις μας στον τομέα της πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο και ότι έχει δημιουργηθεί και ειδικό Σώμα Επιθεωρητών, προκειμένου να αποτελέσει έναν ακόμη ισχυρό μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση. Αρα, λοιπόν, υπάρχει αγώνας για την πάταξη της διαφθοράς στον οποίο καλούνται όλοι να συμμετάσχουν θετικά. Είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς απαντάτε στον κ. Αρσένη, ο οποίος μιλάει για πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας, αναφορικά με τη διαπλοκή και τα περί εκβιασμών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει με τη σειρά των τοποθετήσεών μου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε στην κίνηση του κ. Αγγελόπουλου τη συνεισφορά του στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας και των κυκλωμάτων@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την παροχή στοιχείων, τα οποία κατά τη γνώμη της οικογένειας Αγγελόπουλου θα μπορούσαν να συμβάλουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω απλώς να ρωτήσω, δεν είναι υποχρέωση κάθε πολίτη που γνωρίζει κάτι να το δώσει στη Δικαιοσύνη και όχι στον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάλι "διαδικαστικολογείτε" και αυτή η "διαδικαστικολογία" δεν είναι χρήσιμη σ` αυτές τις περιπτώσεις. Το χρήσιμο είναι το αποτέλεσμα. Υπήρχε ένα στοιχείο το οποίο δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα και το οποίο δόθηκε και χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο βαθμό που χρησιμοποιήθηκε και τον οποίο δεν γνωρίζω και δεν μπορώ, βεβαίως, να γνωρίζω. Ομοίως, το στοιχείο αυτό χρησιμοποιείται και για την αποκάλυψη άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων. Αυτό είναι ή όχι θετικό; Εγώ θα απαντούσα ευθέως πως είναι θετικό. Αυτή είναι η φυσιολογική απάντηση που μπορεί να δώσει ο καθένας μας. Τα υπόλοιπα είναι "διαδικαστικολογίες".

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν είναι διαδικαστικό. Οποιος έχει κάποια στοιχεία στα χέρια του δεν πρέπει να τα δώσει στη Δικαιοσύνη; Αν τα είχε αποκρύψει, θα ήταν κάτι άλλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη και το γνωρίζετε. Εφθασαν αμέσως στα χέρια της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον όσον αφορά την κυβέρνηση. Και σας ανέφερα -καλώς ή κακώς- και το όνομα του εισαγγελέα που τα παρέλαβε. Αλλά ανέφερα και το όνομα για να ενισχύσω αυτή την εικόνα, ότι ως κυβέρνηση δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε από κανέναν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο χρόνος παράδοσης δεν παίζει κανένα ρόλο στην πορεία των ερευνών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο εισαγγελέας τα παρέλαβε σχεδόν ταυτόχρονα με την κυβέρνηση, με διαφορά κάποιων ωρών. Ο Πρωθυπουργός τα παρέδωσε στον αρμόδιο υπουργό και ο υπουργός στον κ. Διώτη. Το έχω πει αυτό, τουλάχιστον, πέντε φορές μέχρι τώρα. Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούμε να βρούμε. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει; Μπορεί να εξυπηρετεί διάφορες σκοπιμότητες, αλλά δεν εξυπηρετεί την ουσία του ζητήματος.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά σε ορισμένες αιτιάσεις, οι οποίες εγείρονται γύρω από το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Κατ` αρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η αναφορά μου δεν έχει χαρακτήρα απάντησης σε κανένα, διότι σεβόμαστε όλες τις απόψεις. Είναι μια αναφορά ουσίας, διότι υπάρχουν αρκετοί, τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα, οι οποίοι αναπτύσσουν -και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απόψεις στον Τύπο, αλλά και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ- αντίθετες απόψεις. Και επειδή αυτό γίνεται και έγινε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, έκρινα σκόπιμο να κάνω αναφορά στο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πού αναφέρεστε; Στον Αρχιεπίσκοπο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι σε πολλές απόψεις που διατυπώθηκαν από αρκετούς, διότι υπήρξαν δηλώσεις και την Κυριακή, δημοσιεύτηκαν και άρθρα, υπάρχουν και αναφορές ξένων πολιτικών παραγόντων που δημοσιοποιήθηκαν. Θέλω, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω κάτι: Σεβόμαστε όλες τις απόψεις και αυτή την άποψη και δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας. Επί της ουσίας θα μιλήσουμε. Σεβόμαστε τις απόψεις των στελεχών μας και των Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι εξέφρασαν μια τέτοια άποψη κατά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, όπως και την άποψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος την εξέφρασε με την ευκαιρία κάποιας άλλης αναφοράς. Θέλω να θυμίσω τη θέση μας επί της ουσίας: Η γειτονική χώρα είναι μια μεγάλη χώρα, με δεκάδες εκατομμυρίων κατοίκων. Κάποιοι λένε ότι πιθανόν μέσα σε μερικά χρόνια να εγγίζει ένα πράγματι πολύ μεγάλο αριθμό, περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκων. Είναι, όμως, μια χώρα με μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και αντιφάσεις και αρκετές αστάθειες. Το ζήτημα που τίθεται είναι, τι θέλουμε εμείς, τι είναι καλύτερο για την περιοχή, τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να έχεις μια γείτονα μεγάλη χώρα, η οποία να λειτουργεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να λειτουργεί ως ευρωπαϊκό κράτος. Αν το έχεις αυτό, μπορείς τότε να μιλάς για γενικότερες συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης στην περιοχή. Μπορείς να μιλάς για μείωση των εξοπλισμών, για περισσότερους πόρους για κοινωνική πολιτική, για περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Αρα, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και όχι μόνον αυτό. Να "ενισχύσει", υπό την ηθική βέβαια και πολιτική έννοια, και όλες εκείνες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες οραματίζονται ή διακηρύσσουν την ανάγκη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Πιστεύω ότι και η Ε.Ε. -ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν- αρχίζει να είναι στην ίδια κατεύθυνση και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι παρά τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, υπήρξε αντικειμενικά μια επιτάχυνση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναγνωρίζεται, δηλαδή, η ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες στην Τουρκία για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Το ερώτημα είναι, θα αξιοποιήσει η Τουρκία αυτές τις ευκαιρίες; Θα κάνει βήματα στους τομείς της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της επίλυσης του Κυπριακού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της; Αυτό είναι άγνωστο και αβέβαιο. Αφορά, όμως, την Τουρκία. Δεν αφορά εμάς. Εμείς θα έχουμε πράξει αυτό που είναι σωστό, αυτό που απαιτεί το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας μας, γενικότερα το συμφέρον της Ευρώπης. Αν η Τουρκία πράξει κάτι διαφορετικό και δεν μπορεί να προχωρήσει προς την Ε.Ε., αυτό είναι σε βάρος της και των δυνάμεων που θα έχουν επικρατήσει και θα έχουν επιδείξει αδιαλλαξία σε όλα αυτά τα μέτωπα. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης και χαίρομαι επειδή αποτελεί και άποψη πολλών πολιτικών δυνάμεων, που επιδεικνύουν μια υπεύθυνη στάση σε αυτό, δηλαδή να είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Διότι αυτό είναι υπέρ της ανάπτυξης και σταθερότητας, υπέρ της συνεργασίας όλων των λαών της περιοχής, στη Ν.Α. Ευρώπη, υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών, υπέρ των συμφερόντων του λαού μας. Αυτή είναι η δική μας θέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, μας είπατε τώρα ότι εμείς θα υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, έστω και αν η Τουρκία επιμένει να είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι θα υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εστω και αν εκείνη κάνει ό,τι κάνει@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: @ως στρατηγική επιλογή. Εάν χρειαστεί να αντιπαρατεθούμε -και αντιπαρατιθέμεθα- σε ό,τι κάνει η τουρκική ή τουρκοκυπριακή πλευρά για το Κυπριακό, βεβαίως και θα το κάνουμε. Είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και όταν λέω ευθύνες, εννοώ υπό την έννοια της τοποθέτησης και της παρέμβασης και μέσα στην Ευρώπη και τους διεθνείς Οργανισμούς. Δεν διστάζουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ούτε διστάζουμε να υπηρετήσουμε τις απόψεις μας. Εχουμε, όμως, ως στρατηγική επιλογή, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν θέλουν οι άνθρωποι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το "δεν θέλουν" ή όχι είναι μια κατάσταση, η οποία κρίνεται. Εάν επικρατήσουν οι δυνάμεις που "δεν θέλουν", αναλαμβάνουν και την ευθύνη.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Αυτός ο εκδημοκρατισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της Ε.Ε.; Απαραιτήτως για να είναι μια χώρα δημοκρατική και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει ντε και καλά να είναι μόνο στην Ευρώπη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός προϋποθέτει όλα αυτά. Και οι δυνάμεις που επιθυμούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επιθυμούν επομένως και όλα αυτά. Επιθυμούν, δηλαδή, τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι αλλιώς δεν νοείται ευρωπαϊκή πορεία. Αρα, για το αν θα πρέπει να ενισχυθεί - αυτό ήταν το ερώτημα- η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, απάντησα ευθέως ναι. Διότι προϋποθέτει όλα τα παραπάνω και δημιουργεί σωστές συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, αν η Τουρκία δεν θέλει την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προωθεί τον εκδημοκρατισμό της και να σέβεται τους γείτονές της, μακάρι να γίνει έτσι. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 January 2003 - 15:05:08 UTC