Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ EΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικά, να αναφερθώ σε δύο θέματα.

Οπως γνωρίζετε, σήμερα ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Προεδρίας, έχει συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Εργοδοτική Ενωση, την UNICΕ. Μετά τη συνάντηση, θα υπάρξει σχετική δήλωσή του. Θα πάρετε, επίσης, ένα ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρονται τα θέματα που θέτει η UNICΕ και επισημαίνεται πώς αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Προεδρία. Από τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα, θα αναδειχθεί και μια σειρά επιπλέον ζητημάτων ή λύσεων που θα προκύψουν.

Οσον αφορά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω ότι, παρά τις διαφορετικές προβλέψεις πολλών, υπήρξε χθες ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και εκδόθηκε ένα ψήφισμα που αφορά την κρίση στο Ιράκ, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας. Αποδεικνύεται ότι, πέρα από τις διαφορές που υπάρχουν, η Ευρώπη μπορεί να έχει τη δική της ενιαία στάση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αποδεικνύεται ότι οι προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα και βεβαίως, προτιθέμεθα να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, όπου αυτό είναι δυνατόν. Επομένως, θέλω να σημειώσουμε και αυτή την επιτυχία που απαντά και σε πολλά από τα ερωτήματα που ετέθησαν, χθες εδώ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Δεν σας προβληματίζει και ως Προεδρία το γεγονός ότι σε δύο τουλάχιστον μείζονα ζητήματα που έχουν τεθεί στη συζήτηση της διεθνούς Κοινότητας και της Ε.Ε. (δηλαδή αυτό του συγκεκριμένου χρόνου προθεσμίας που πρέπει να δοθεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και το δεύτερο και πιο σημαντικό, αν πρέπει να υπάρξει ή όχι ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για οποιαδήποτε ενέργεια) δεν υπάρχει σαφής τοποθέτηση στο κοινό ανακοινωθέν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, το κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε πριν την τελική συζήτηση που ξεκίνησε με τους επιθεωρητές. Φυσικά, εάν χρειαστούν και νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν από την Ελληνική Προεδρία. Εκείνο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι, με γνωστές τις διαφορές που είχαν ανακύψει στην προσέγγιση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το θέμα πολέμου στο Ιράκ και με τις συνεχείς προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας στάσης, υπήρξε δυνατή η έκδοση κοινού ψηφίσματος. Αυτό δείχνει σαφώς ότι η Ευρώπη και μπορεί και είναι σε θέση να έχει κοινή στάση απέναντι στις ιδιαίτερα σοβαρές εξελίξεις που συνδέονται με το Ιράκ. Αυτό το θετικό μήνυμα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα, στα οποία η Ευρώπη και θέλει και πρέπει να θέλει και μπορεί να έχει τη δική της θέση και να ασκήσει τις δικές της πρωτοβουλίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε πληροφορίες που μεταδίδονται από το πρωί, ότι η Γαλλία έχει ζητήσει διευκολύνσεις ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων της, κυρίως στη βάση της Σούδας και μάλιστα με τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν καταθέσει και οι Αμερικανοί, πέραν της γνωστής χρήσης των γνωστών ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Θα επικοινωνήσω με τους αρμόδιους και θα επανέλθω αύριο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Χθες κατέθεσε στον Εισαγγελέα η κα Αγγελοπούλου για το θέμα των εκβιασμών. Θέλω να ρωτήσω, αν έθεσε υπόψη της κυβέρνησης κάποια νέα στοιχεία και αν θα ασκηθούν ποινικέ διώξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για καμία από τις καταθέσεις που γίνονται, όσον αφορά την υπόθεση των εκβιασμών, δεν λαμβάνει γνώση η κυβέρνηση. Αυτό το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Αυτό, εξάλλου, επιβάλλεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Θα ολοκληρώσει το έργο του ο Εισαγγελέας και θα κρίνει ο ίδιος εάν πρέπει να ασκήσει ποινική δίωξη ή όχι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο του Εισαγγελέα. Η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως σε όλες αυτές τις υποθέσεις, για να μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα για ό,τι συμβαίνει και να οδηγηθούν οι όποιοι υπεύθυνοι στον Εισαγγελέα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προτίθεται ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε σχέση με την Ελληνική Προεδρία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας όλοι οι κοινωνικοί φορείς στην Ελλάδα είχαν διατυπώσει τις προτάσεις τους. Η Εκκλησία ανέπτυξε τις δικές της. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι λογικό όλοι οι φορείς, που εκφράζουν την κοινωνία, που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία, να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 January 2003 - 15:05:15 UTC