Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη θλίψη μας για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. Γνωρίζετε ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσω είναι ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας, είχαν υπάρξει όλοι οι τεχνικοί έλεγχοι στο ελικόπτερο. Το πλήρωμα και ο κυβερνήτης είχαν την απαραίτητη εμπειρία και το ελικόπτερο ήταν εφοδιασμένο με πλωτήρες για την περίπτωση προσθαλάσσωσης. Θα διερευνηθούν τα αίτια συντριβής του ελικοπτέρου από την ειδική Επιτροπή που υπάρχει. Ο υπουργός Υγείας, όπως γνωρίζετε, έχει διατάξει σχετική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις.

Για το λόγο αυτό και σε ένδειξη ευαισθησίας γι` αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό και λυπηρό γεγονός, ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την αυριανή επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα στις 10 το πρωί, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Υπαίθρου, με αντικείμενο συζήτησης την εκπαίδευση των αγροτών. Θα υπάρξει γραπτή δήλωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

-Αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τα θέματα που συνδέονται με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει την Πέμπτη και θα είναι αφιερωμένη στην Υγεία. Φυσικά, θα συζητηθεί και το θέμα της επικαιρότητας.

Αύριο, στις 10 πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στις 13.40, θα δεχθεί εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα υγείας.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ κ. Λούμπερς, αρμόδιο για τους πρόσφυγες. Στις 13.30, θα συνεργαστεί με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε., την προσεχή Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει την Τρίτη, διότι με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί και με τους ηγέτες των προς ένταξη δέκα χωρών. Τη Δευτέρα, το πρωί, θα υπάρξει άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και η συνάντηση με τους ηγέτες των υπό ένταξη χωρών, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί.

Η συνάντηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σχέδιο Ανάν, για τα θέματα εγγύησης και ασφάλειας, με την τουρκική πλευρά, θα είναι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, υπηρεσιακών παραγόντων (είτε του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είτε του υπουργείου Εξωτερικών, είτε και των δύο) και θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να είναι ακόμη γνωστός ο τόπος πραγματοποίησής της.

Οπως γνωρίζετε, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έρθει στην Αθήνα, στις 25/2, προερχόμενος από την Αγκυρα. Στη συνέχεια, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, θα μεταβεί στην Κύπρο. Η συνάντηση θα γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο (προφανώς θα είναι ανώτερα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας) και η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι από την πληροφόρηση που έχει η κυβέρνηση, τόσο από το ΕΚΑΒ, όσο και από το υπουργείο Υγείας, είχαν γίνει όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και ότι υπήρχε και η ανάλογη εμπειρία των πιλότων. Πώς εξηγείτε τότε το γεγονός ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουμε τρία δυστυχήματα με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και μάλιστα και τα τρία έγιναν νύχτα...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητο ότι η νύχτα δημιουργεί μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας. Είχε επιληφθεί ειδική Επιτροπή και για τα δύο προηγούμενα δυστυχήματα. Προφανώς, θα επιληφθεί και για το τρίτο. Το ειδικό Σώμα που έχει δημιουργηθεί, έχει εκδώσει πόρισμα για το πρώτο δυστύχημα. Το πόρισμα για το δεύτερο είναι στη φάση της έκδοσης. Είναι πολύ σύντομος ο χρόνος της έκδοσής του. Και ασφαλώς θα μας δίνει μια πλήρη εικόνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Η ίδια δουλειά θα γίνει και για το τρίτο δυστύχημα. Ο κ. Στεφανής έχει δώσει εντολή για επιπρόσθετη έρευνα γύρω από κάθε ζήτημα που συνδέεται με το ΕΚΑΒ, την προετοιμασία και το ίδιο γεγονός. Γιατί, άκουσα πολλά σήμερα το πρωί για το αν θα έπρεπε να πάει ή όχι. Για όλα αυτά θα γίνει ειδική διοικητική εξέταση.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός, όμως, παραμένει (και πιστεύω και εσείς να το αναγνωρίζετε) ότι υπάρχουν τρία δυστυχήματα αυτών των ελικοπτέρων. Μήπως, λοιπόν, η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει ή στο μέλλον να δει άλλου τύπου ελικόπτερα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ίδια συζήτηση είχε γίνει και στα δύο προηγούμενα δυστυχήματα. Πληροφορούμαι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ότι το θέμα αυτό έχει ερευνηθεί και ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα ελικόπτερα είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και μάλιστα είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι ο υπουργός Υγείας έχει δώσει εντολή για έρευνα, όσον αφορά τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούστηκε, για παράδειγμα, το πρωί το ερώτημα εάν το ελικόπτερο έπρεπε να πάει ή όχι. Υπάρχει μια σειρά με παρόμοια ερωτήματα. Για την απάντηση σε όλα αυτά, ο κ. Στεφανής έχει δώσει εντολή για ειδική διοικητική εξέταση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εκτός από αυτά που είπατε, ακούσαμε το πρωί και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι χειριστές των ελικοπτέρων, καθώς και ερωτήματα αν θα πρέπει να γίνονται πτήσεις το βράδυ, για τις ώρες, για τη μισθοδοσία των χειριστών κ.τ.λ. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν είχε γίνει τις προηγούμενες φορές έρευνα γύρω από τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΕΚΑΒ λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες συνθήκες και μάλιστα έχει κάνει και σύμβαση με ξένη εταιρία για να υπάρχει καλύτερη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων. Δεν είναι ευκαιρία τώρα να συζητήσουμε γύρω από τα θέματα μισθοδοσίας των χειριστών. Πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εχουμε ένα δυστύχημα. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες. Υπάρχει ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα διαλευκάνει πλήρως τα αίτιά του. Σας είπα ότι το πόρισμα για το πρώτο ατύχημα έχει εκδοθεί και το δεύτερο βρίσκεται στη φάση της έκδοσης. Σας είπα, επίσης, ότι από την έρευνα που έγινε το πρωί, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε περάσει πριν από ενάμισι μήνα από τεχνικό έλεγχο, είχε πιλότους αυξημένης εμπειρίας με πολλές χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους και επιπλέον είχε και πλωτήρες. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να πω εάν το δυστύχημα οφείλεται στην α@ ή στη β@ αιτία. Αυτό θα διαπιστωθεί. Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει αυτή η έρευνα. Πέρα από αυτή -όπως σας είπα- ο κ. Στεφανής διέταξε και περαιτέρω έρευνα για μια σειρά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης ή της Ελληνικής Προεδρίας σχετικά με την κοινή δήλωση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για τον πόλεμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Προεδρία, από την πρώτη ώρα, ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και ειρηνικός τρόπος να λυθεί η διαφορά στο Ιράκ, ότι ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος. Αντιθέτως, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Και επειδή δεν αρκεί να λες μόνο κάτι, αλλά και να πράττεις ανάλογα, έχουμε πάρει σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση μιας ενιαίας στάσης της Ε.Ε. και μιας ενιαίας παρέμβασής της στις εξελίξεις. Αρχικά, η παρέμβαση αυτή έδειξε ότι αποδίδει με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 27 Ιανουαρίου. Υπήρξε, στη συνέχεια, το γνωστό θέμα της δήλωσης των "8". Δεν σας κρύψαμε ότι αυτή η δήλωση δεν συνέβαλε στην εικόνα της Ευρώπης για την αποφασιστική ενιαία στάση που πρέπει να έχει. Υπήρξε και δήλωση του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη γύρω από αυτό. Υπάρχει και νέα πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας που εκδηλώνεται με τη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Αρα, λοιπόν, χρήσιμες είναι όλες οι πρωτοβουλίες, όλες οι δηλώσεις που έχουν γίνει, η έκφραση όλων των ανησυχιών. Το θέμα, όμως, είναι τι κάνουμε εμείς. Εμείς πράξαμε, σύμφωνα με το καθήκον μας και το πιστεύω μας. Τώρα, είναι η ώρα να τοποθετηθούν όλοι. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε ενόψει της Δευτέρας. Εμείς, ως Προεδρία, πρέπει να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε. Θα μείνουμε, λοιπόν, σε αυτή τη γραμμή, γιατί είναι ανάγκη -και είναι και βαθύ πιστεύω μας αυτό- η Ευρώπη να μείνει, με ενιαία στάση, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.

ΦΙΛΗΣ: Η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας βοηθά στη γραμμή της ελληνικής Προεδρίας για την ενιαία έκφραση της Ε.Ε στο θέμα του πολέμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις πριν εξήγησα γιατί ακολουθούμε αυτή τη στάση ως Προεδρία.

ΦΙΛΗΣ: Ως ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική Προεδρία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προσπαθεί για την ενιαία στάση της Ευρώπης στο θέμα της ειρήνης. Επιτρέψτε μου να μείνω σε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Στο θέμα της ενιαίας στάσης της Ε.Ε., χθες και σήμερα υπάρχει μια αμφισβήτηση, εάν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 5, που προβλέπει την επίθεση που δέχεται μέλος του ΝΑΤΟ, για τη συνδρομή προς την Τουρκία. Η Τουρκία, κατά τη γνώμη σας δέχεται επίθεση από κάποια χώρα ή είναι από τους επιτιθέμενους εάν λάβει μέρος στην αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Γιατί λέτε ότι συμφωνείτε με την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων αυτών άρθρων; Το άρθρο 4 είναι το προοίμιο του άρθρου 5.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλά η συζήτηση για το άρθρο 4 έχει σημασία.

ΦΙΛΗΣ: Εχει σημασία. Αλλά εάν ξεκλειδώσουμε το 4, ξεκλειδώνουμε και το 5 μετά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Γίνεται συζήτηση για το άρθρο 4. Το άρθρο 5 έπεται, αλλά προσέχουμε καλά τις κινήσεις μας και γνωρίζουμε την αλληλουχία αυτών των διαδικασιών. Υπάρχει ένα θέμα που μας ενδιαφέρει πολύ. Είναι η κίνηση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κίνδυνο ή απειλή μια χώρα-μέλος του και επικαλείται τον κίνδυνο αυτό. Καταλαβαίνετε ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος, από τη στιγμή που ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ επικαλείται τη διαδικασία του άρθρου 4 εμείς δεν θα έπρεπε να έχουμε αντίρρηση. Δεν αφορά αυτό τη στρατηγική του πολέμου ή της ειρήνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια ειρηνευτική διαδικασία για το Ιράκ. Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατεί η ελληνική Προεδρία με σειρά κινήσεων, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, είναι γνωστό ότι υπάρχει απειλή πολέμου από τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Το έχει πει ανοικτά ο Πρόεδρος Μπους. Σε αυτή την περίπτωση μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, λέει ότι εδώ υπάρχει κίνδυνος πολέμου και εγώ μπορεί να έχω προβλήματα, μπορεί να δεχθώ επιθέσεις και επικαλούμαι το σχετικό άρθρο από το καταστατικό της Συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή, η διαμάχη έχει και ένα διαδικαστικό χαρακτήρα. Ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, τους οποίους καταλαβαίνετε, που δεν θα έπρεπε να πει όχι σε μια τέτοια διαδικαστική κίνηση.

ΦΙΛΗΣ: Η κίνηση είναι πολιτική. Ως Προεδρία δεν λέτε τίποτα, ως κυβέρνηση λέτε υπέρ των Αμερικανών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα σχόλια μπορείτε να τα κάνετε στην εφημερίδα σας.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι σαφής: Η Τουρκία είναι επιτιθέμενη ή δέχεται επίθεση στο θέμα του Ιράκ; Γιατί ενεργοποιούνται τα άρθρα 4 και 5, κατά συνέπεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Τουρκία επικαλείται κίνδυνο επίθεσης από το Ιράκ. Υποστηρίζει ότι, εάν επιτεθούν οι Αμερικανοί ή οποιοσδήποτε άλλος στο Ιράκ, υπάρχει περίπτωση το Ιράκ να αντιδράσει και να χτυπήσει μια χώρα που θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτή είναι υπόθεση εργασίας της Τουρκίας. Και ενόψει αυτού, ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 4, το οποίο μιλάει για έναρξη διαβουλεύσεων, γι` αυτά τα ζητήματα. Σύμφωνα με το καταστατικό της Συμμαχίας, εάν κάποιος επικαλεστεί κίνδυνο επίθεσης εναντίον του, πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4.

ΦΙΛΗΣ: Εάν γίνει αποδεκτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει ο ίδιος να επικαλείται κίνδυνο επίθεσης σε βάρος του και τότε πρέπει να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 4. Η Ελλάδα, πέρα από τα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν ανακύψει, έχει και έναν επιπλέον λόγο, τον οποίο καταλαβαίνετε. Η Ελλάδα, κατ` επανάληψη, έχει δημιουργήσει θέμα με το γεγονός ότι δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες του ΝΑΤΟ, όταν θεωρεί η ίδια ότι κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση. Αρα, πρακτικά, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, δεν έχει κανένα λόγο να μην πει στην Τουρκία, ότι εάν εκτιμάς ότι θα δεχθείς επίθεση, σε αυτή την περίπτωση να κινήσουμε τη διαδικασία της διαβούλευσης που προβλέπει το άρθρο 4. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί και ένα προηγούμενο, το οποίο για την Ελλάδα θα είναι θετικό.

ΦΙΛΗΣ: Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση της Ελλάδας, θα έχει την ενιαία έκφραση της Ε.Ε. στο θέμα του πολέμου, όταν άλλες χώρες εκτιμούν το αντίθετο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι δουλειά έχει το θέμα του πολέμου με το θέμα της επίκλησης, εκ μέρους μέλους του ΝΑΤΟ, του καταστατικού της Συμμαχίας. Είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Δεν σημαίνει ότι συμφωνείς ότι θα γίνει πόλεμος, όπως δεν το κάνουν και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν συμφωνούν με τον πόλεμο, αλλά λένε ότι εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ θεωρήσει ότι σε περίπτωση επίθεσης, για παράδειγμα, των ΗΠΑ, η Τουρκία θα κινδυνεύσει, οφείλουμε να κινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Συμμαχίας, που είναι αμυντικές και όχι επιθετικές διαδικασίες. Πρακτικά, επομένως, είμαστε εναντίον του πολέμου και παλεύουμε στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, είτε το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε της Ε.Ε., για να αποφασίσει η Διεθνής Κοινότητα ειρηνευτική διαδικασία. Εάν, όμως, δεν αποφασιστεί αυτή η ειρηνευτική διαδικασία και οι ΗΠΑ με κάποιους συμμάχους αποφασίσουν να επιτεθούν στο Ιράκ, αυτομάτως είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε τις διαδικασίες για την περιφρούρηση της Τουρκίας, από επίθεση εις βάρος της.

ΦΙΛΗΣ: Μα, η Τουρκία είναι επιτιθέμενη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Τουρκία δεν δηλώνει ότι είναι επιτιθέμενη.

ΦΙΛΗΣ: Δεν δέχθηκε τη διέλευση Αμερικανών στρατιωτών από εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας θυμίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση, δεν έχει ταχθεί υπέρ του πολέμου. Σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζουμε καλά και τι λέει και τι πράττει η Τουρκία. Το ερώτημα είναι η Ελλάδα τι κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τουρκική κυβέρνηση έχει πει ότι προτιμά να βρεθεί ειρηνικός τρόπος επίλυσης της διαφοράς. Η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ του πολέμου.

ΦΙΛΗΣ: Και προσφέρει γη και ύδωρ στους Αμερικανούς για να κάνουν επίθεση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησής της, δεν θεωρείται ως επιτιθέμενη. Αυτό είναι γεγονός που το γνωρίζετε πολύ καλά. Αντιπολίτευση δεν γίνεται έτσι. Η Τουρκία, ως κυβέρνηση, έχει πει ότι είναι υπέρ της ειρήνης. Από κει και πέρα, δηλώνει ότι μπορεί να δεχθεί επίθεση από το Ιράκ. Αυτό δεν έχει να κάνει με την επιλογή πόλεμος ή ειρήνη. Οπως κάνουν και πολλές άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης. Εχουμε κάνει έμπρακτα κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν μένουμε στα λόγια. Οταν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επικαλείται το καταστατικό της Συμμαχίας και λέει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί -και εμείς το λέμε πρώτοι αυτό- δεν πρέπει εμείς να είμαστε αυτοί που το μπλοκάρουν. Είναι από τα ζητήματα που θα βρούμε μπροστά μας.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει πολιτικό ασυμβίβαστο για υπουργούς που είναι μέλη του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Σαββάτου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κινητοποίηση του Σαββάτου είναι γνωστό ότι γίνεται από τις μαζικές κοινωνικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις κινητοποιήσεις αυτές. Η κυβέρνηση ασκεί την πολιτική της και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που είναι σημαντικές. Το ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις του Γραμματέα του, έχει ζητήσει από τα μέλη και τους οπαδούς του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, με το συγκεκριμένο πλαίσιο, που δίνουν οι μαζικές κοινωνικές οργανώσεις. Είναι ένα πλαίσιο στην ευρύτερη οπτική και στρατηγική μας. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο των οργανώσεων. Δεν αμφισβητούμε την αυτονομία και τις αποφάσεις τους. Ζητήσαμε από τα μέλη, ως κόμμα, βεβαίως, να συμμετάσχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις.

Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να σχολιάσω τη στάση της Ν.Δ, η οποία για μια ακόμα φορά ακολουθεί τη γνωστή τακτική του Ποντίου Πιλάτου. Ως νέος Πόντιος Πιλάτος, λοιπόν, η Ν.Δ. δίνει ως θέση της και ως απόφαση των οργάνων της ότι καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πράξουν κατά συνείδηση. Τουλάχιστον αυτό άκουσα από το Γραμματέα της Ν.Δ. Τι πάει να πει να πράξουν κατά συνείδηση; Είναι υπέρ ή κατά του πολέμου η Ν.Δ.; Είναι υπέρ ή κατά της επαπειλούμενης αμερικανικής παρέμβασης; Είναι υπέρ των φιλειρηνικών πρωτοβουλιών και της ελληνικής κυβέρνησης, ως προεδρεύουσας, ή κατά; Είναι υπέρ της ενιαίας στάσης της Ευρώπης ή κατά; Δεν μπορεί να είμαστε και με το ληστή και με το χωροφύλακα. Κάποια στιγμή η Ν.Δ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, τι πιστεύει και ποια είναι η θέση της στα κρίσιμα πολιτικά διεθνή ζητήματα, ας μπει, επιτέλους, στον κόπο να μας την πει. Ας μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Ας μην περιμένει να εγερθούν νέες δυσκολίες από τη στάση ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. για να βγει να εμφανιστεί ως μετά Χριστό προφήτης και να κάνει μια δήθεν κριτική που το μόνο που πετυχαίνει είναι να την εκθέτει περισσότερο. Είναι ώρα η Ν.Δ. να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει ποια είναι η θέση της πάνω σε αυτό το ζήτημα.

ΦΙΛΗΣ: Για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ δεν μας είπατε. Αλλη ήταν η ερώτηση, εάν οι υπουργοί ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Εάν κάποια απάντησή μου δεν σας ικανοποιεί, να γράψετε στην εφημερίδα σας ότι δεν σας ικανοποιεί η απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή, μια αμερικανική εφημερίδα θεωρεί καλό τον κ. Παπανδρέου και κακό τον κ. Λαλιώτη, γι` αυτό ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολη αυτή η τακτική, εάν αυτό περιμένετε να σας απαντήσω, έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του Κινήματος και έχουμε συναποφασίσει.

ΚΟΥΙΝ: Σε περίπτωση που αρθούν οι ενστάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ΝΑΤΟ για την επικαλούμενη απειλή εναντίον της Τουρκίας, θα ήταν διατεθειμένη η Ελλάδα να στείλει αμυντικό εξοπλισμό στη γείτονα χώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΟΥΙΝ: Και μια ερώτηση σε άλλο θέμα: Υπήρχε πλήρης ομοφωνία στην ατζέντα, που πρότεινε η Ελλάδα για την άτυπη συνάντηση της Δευτέρας; Υπήρχαν καθόλου ενστάσεις από άλλες χώρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με αρκετές συζητήσεις, υπήρξε τελικώς αποδοχή, χθες πολύ αργά το βράδυ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι προσδοκά, τι αναμένει η ελληνική Κυβέρνηση από τη συνάντηση της Δευτέρας, δεδομένου ότι - όπως είπατε κι εσείς- ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδόν έχει λάβει την απόφαση του; Προσδοκάτε μια απλή καταγραφή της άρνησης σ' αυτό τον πόλεμο ή εάν και εφόσον χρειαστεί και μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό βέβαια συνεπάγεται και για τις σχέσεις μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Εμείς δεν έχουμε επιλέξει μια τακτική σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. @Εχουμε επιλέξει την τακτική να πείσουμε τη Διεθνή Κοινότητα να βρει ειρηνικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος στο Ιράκ. Είναι θετική η δράση μας. Είναι υπέρ απόψεων, υπέρ ιδεών, υπέρ της ειρήνης. Δεν στρέφεται κατά άλλων χωρών. Προς Θεού! Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι τη Δευτέρα θα υπάρξουν δυσκολίες. Στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Γι' αυτό γίνονται οι συζητήσεις: Για να προσεγγιστεί το πρόβλημα, να συζητηθεί, ν' αναπτυχθούν οι απόψεις και με τις παρεμβάσεις της Προεδρίας να καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις. @Εστω κι αν αυτές οι λύσεις είναι συμβιβαστικές, αλλά σαφώς μέσα στο πλαίσιο που θέλουμε. Στο πλαίσιο της υπεράσπισης της ειρήνης, με ενιαία στάση της Ε.Ε. Δεν μπορώ να προβλέψω ποιά θα είναι η εξέλιξη. Το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω -γιατί αυτή είναι η βαθιά μας πίστη- είναι ότι θα υπάρξει η προσπάθεια της Προεδρίας. Και μεγάλη προσπάθεια.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Φοβάται η Προεδρία, σε περίπτωση διαφωνιών να βαθύνει το ρήγμα μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς στο πρόσφατο παρελθόν κυβερνητικά χείλη είχαν πει "αν είναι να διαφωνήσουμε, καλύτερα να μη συναντηθούμε";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι' αυτό και δεν δίνουμε τυπικό χαρακτήρα στη σύνοδο. Γιατί αν δίναμε τυπικό χαρακτήρα και υπήρχε διαφωνία, θα υπήρχε και η συνακόλουθη ένταση. Δίνουμε χαρακτήρα μιας άτυπης συζήτησης, μιας συζήτησης κορυφής που στόχο έχει να εξεύρει τη δυνατότητα κοινών τόπων. Στην τελική ανάλυση, ο καθένας κρίνεται. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία μας και λέμε καθαρά την άποψή μας. Ο καθένας κρίνεται γι' αυτό. Οι λαοί κρίνουν.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Ο ρόλος των δέκα χωρών, με τις οποίες θα έχει συνάντηση ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων την επόμενη ημέρα, ποιος θα είναι κατά τη διάρκεια αυτής της διαβούλευσης; Θα τους προταθεί @..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τους προταθεί - εάν έχουμε καταλήξει ή αν διαφαίνεται δυνατότητα συμπερασμάτων- να προσχωρήσουν στο συμπέρασμα αυτό. Είναι σαφές.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Απλή ενημέρωση θα τους γίνει δηλαδή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Πέρα από την ενημέρωση και τη συζήτηση - δεν μπορείς να μη συζητήσεις και μ' αυτούς- θα τους προταθεί, εάν έχουν καταλήξει οι "15" τη Δευτέρα το βράδυ, να προσχωρήσουν στην κατάληξη των "15".

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα υπάρξουν και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, των υπό ένταξη χωρών.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν κατ' ιδίαν επαφές του Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με άλλους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αποκλείεται. Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είναι καθήκον του.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ήδη μιλήσει ο Πρωθυπουργός με αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς - πέρα από τον κ. Σρέντερ- σχετικά με το πού θα μπορούσε να οδηγήσει η συζήτηση τη Δευτέρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: @Εχει μιλήσει με πολλούς για το θέμα της ενιαίας στάσης της Ευρώπης. Σας είχα ενημερώσει την περασμένη βδομάδα για τις συζητήσεις του με τους κυρίους Μπλερ, Μπερλουσκόνι και Μπαρόζο. Σας ενημέρωσα για τη συζήτηση με τον κ. Σρέντερ και τον Βέλγο Πρωθυπουργό, χθες. Ναι, θα μιλήσει και με άλλους. Και υπάρχει περίπτωση στις Βρυξέλλες, πριν από την επίσημη έναρξη των συζητήσεων να υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Είναι Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είναι καθήκον του.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση την επικοινωνία που είχε με τον κ. Σρέντερ, η πρόταση των Γερμανών, Γάλλων και Ρώσων, έτσι όπως εξελίχθηκε χθες το απόγευμα, θα συζητηθεί σ' αυτή τη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια συζήτηση όπου όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Ολες οι προτάσεις θα συζητηθούν, όλες οι απόψεις θα ακουστούν. Και μπορεί να διαμορφωθεί και καινούργια πρόταση. Δεν μπορώ να το αποκλείσω.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιακίς, έχει δηλώσει δημοσίως ότι τουρκικά στρατεύματα θα εισβάλουν στο Ιράκ, προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κύμα προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Τούρκων στρατηγών, για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, ζητούν οι Αμερικάνοι να εισβάλουν τουρκικά στρατεύματα. Εάν αυτό ισχύσει, θα αναθεωρήσει η ελληνική κυβέρνηση την άποψή της περί αμυντικής συνδρομής στην Τουρκία, γιατί δεν θα είναι πλέον αμυνόμενη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην μιλούμε τώρα στη διαδικασία υποθετικών ερωτήσεων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Όχι υποθετικά. Το δήλωσε ο κ. Γιακίς, καθόλου υποθετικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: "Αν γίνει" και "αν φτάσει". Η κάθε κίνηση κρίνεται στο χρονικό διάστημα που τίθεται. Και σύμφωνα με τους Γερμανούς ή τους Γάλλους αν γίνει πόλεμος θα καλυφθεί η Τουρκία. Δεν είπαν όχι σ' αυτό. Θέλω να σας θυμίσω ότι Γερμανοί και Γάλλοι διαδικαστικά στάθηκαν στο θέμα. Δεν αρνήθηκαν, επί της ουσίας, την κάλυψη της Τουρκίας. Χρονικά, γύρω από το timing ήταν η διαφωνία, ανεξάρτητα αν οξύνθηκε η συζήτηση για λόγους ευρύτερα πολιτικούς. Δεν αρνήθηκαν την ουσία της τήρησης του καταστατικού της Συμμαχίας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Τότε η αντίφαση που παρουσιάζει η ελληνική Προεδρία, δεν είναι θέμα timing. Από τη μία λέμε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 για αμυντική συνδρομή, για την αμυντική κάλυψη της Τουρκίας από την άλλη όμως@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σ' αυτή τη φάση που βρισκόμαστε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Δηλαδή, αν μπούνε μετά οι Τούρκοι μέσα θα ζητήσουμε αναίρεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, μπορώ ν' απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις; Κι αν αύριο δεν γίνει πόλεμος; Δεν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 4. Με το "αν" θα συζητήσουμε για την εξωτερική πολιτική ή θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας; Θα συζητήσουμε με το ότι μπροστά μας αυτή τη στιγμή έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, τουλάχιστον όταν ξεκίνησε η συζήτηση. Το πρόβλημα που είχαμε είναι ότι η Τουρκία επικαλέστηκε αμυντικούς λόγους.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το δήλωσε δημόσια ότι θα μπούνε μέσα. Αυτό είπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε έτσι. Διαβάστε καλά τη δήλωση. Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική στις Διεθνείς Συμμαχίες με το "εάν". Και "εάν αλλάξει" και "εάν συμβεί κάτι καινούργιο". Εάν συμβεί κάτι καινούργιο, θα τοποθετηθούμε στο καινούργιο. @Ιδια είναι η τοποθέτησή μας σήμερα, ίδια θα είναι εάν, επί παραδείγματι, αύριο έρθει κάποιος και πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κάποιο λόγο που εγώ δε γνωρίζω σήμερα; Όχι, βέβαια. Περιμέναμε, όπως ξέρετε, να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και δεν το περιμέναμε μόνο εμείς. Το περίμεναν και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και οι Γάλλοι. Όταν έγινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν ότι δεν πείστηκαν. Και αυτή η δήλωση ήταν πιο ισχυρή.

ΚΟΥΙΝ: Να επιστρέψω σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών χθες, με τους κυρίους Μπλίξ και Μπάραντεϊ. Συμμερίζεται η Κυβέρνηση την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός μετά, ότι διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα μετά την επίσκεψή τους εκεί; Κι αν αυτό σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο, με την απόφαση που πήρε η Ελλάδα να συγκαλέσει αυτή την άτυπη συνάντηση, τη Δευτέρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: @Όπως αντιλαμβάνεστε τα πάντα λαμβάνουμε υπόψη. Προσέξαμε, όπως είδατε και αφήσαμε να γίνει πρώτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι υπήρχε η επίκληση από ορισμένες χώρες ότι θα παρουσιαστούν ατράνταχτα στοιχεία και διότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έλεγαν ότι "θέλουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας". Οσο θέλουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους ή όσο κάποιοι μιλούν για ατράνταχτα στοιχεία - μιλούσαν τουλάχιστον - έπρεπε να έχουμε υπομονή για μερικές μέρες. Υπήρξε μία διαπίστωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κατάληξη, ένα το κρατούμενο. Και υπάρχει και ένα δεύτερο κρατούμενο, ότι ο κ. Μπλιξ με τον κ. Μπάραντεϊ λένε ότι δεν έχουν πεισθεί. Και μάλιστα υπήρξαν και αναφορές γύρω από τη συνεργασία της κυβέρνησης του Ιράκ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Αυτό δεν ήταν καινούργιο στοιχείο που το αξιολογούμε; Σαφώς το αξιολογούμε, αν με ρωτάτε. Και το αξιολογούμε θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, πόσες χώρες της Ε.Ε. έχουν επισήμως δεχθεί ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Δευτέρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, όλες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 February 2003 - 14:05:21 UTC