Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Αυτή τη στιγμή, συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή, με θέμα τα ναρκωτικά. Ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση, μετά το πέρας της συνεδρίασης και θα επακολουθήσει συνέντευξη του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή.

Την Παρασκευή, στη 1 η ώρα, θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο. Πρόκειται για ένα άτυπο όργανο μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος που αναμφίβολα βοηθά και στο κυβερνητικό έργο, καθώς και το γενικότερο συντονισμό με το κόμμα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι έχει περιέλθει στα χέρια μου γραπτή ερώτηση της εφημερίδας "Αυριανή", για το πώς σχολιάζω δημοσίευμα ότι υφυπουργός συμμετείχε στο παιχνίδι της ALTEC στο Χρηματιστήριο.

Κατ` αρχάς, εγώ απαντώ σε συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι σε υπαινικτικές ή αόριστες αναφορές, χωρίς ονόματα. Οποιος θέλει να ρωτήσει, παρακαλώ να με ρωτήσει με όνομα και επώνυμο, για συγκεκριμένα θέματα και ευχαρίστως να του απαντήσω.

Να περάσουμε, επίσης, σε ένα άλλο θέμα, το οποίο αναφέρεται σήμερα σε σειρά εφημερίδων, γύρω από την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης της "17Ν" και τη διευκόλυνση του έργου των δημοσιογράφων.

Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Τύπου ειδικότερα, είναι να διευκολύνουμε το έργο των δημοσιογράφων, ώστε να ενημερωθεί σωστά ο ελληνικός λαός για τα τεκταινόμενα στη δίκη -μια δίκη που έχει ιδιαίτερη σημασία- και να μπορεί να μεταφερθεί σωστά η εικόνα στον πολίτη.

Όπως ξέρετε, υπάρχει, με βάση το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, εκτός εάν άλλως αποφασίσει το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων. Αυτό ορίζει ο νόμος. Αρα, κατ` αρχάς, δεν επιτρέπεται η τηλεοπτική κάλυψη. Εάν, όμως, το δικαστήριο συμφωνήσει με τους παράγοντες της δίκης -είτε αυτοί έχουν να κάνουν με την πλευρά των κατηγορουμένων, είτε με την πλευρά της πολιτικής αγωγής- τότε δεν αποκλείεται να έχουμε και τηλεοπτική κάλυψη. Απαιτείται, επαναλαμβάνω, συμφωνία όλων, πράγμα το οποίο, βεβαίως, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη για κάποια άδεια τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης. Επομένως, η πρόβλεψη με την οποία δουλεύουμε είναι ότι δεν θα έχουμε τηλεοπτική κάλυψη. Εάν κάτι άλλο συμβεί, αυτό θα γίνει με απόφαση του δικαστηρίου και θα δεσμεύει όλους.

Τούτου δοθέντος, φροντίσαμε να διαπιστευτούν περίπου 120 δημοσιογράφοι από όλα τα Μέσα, εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, οι οποίοι θα έχουν πλήρες δικαίωμα να παρακολουθήσουν τη δίκη εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου υπάρχει χώρος για 120 δημοσιογράφους. Ακόμη 250 δημοσιογράφοι θα μπορούν να παρακολουθούν τη δίκη από την ειδική αίθουσα Τύπου, στην οποία θα υπάρχει και μετάδοση εικόνας με κλειστό κύκλωμα. Γι` αυτό, έχει συσταθεί ειδική ομάδα του υπουργείου μας, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου και τη Γενική Διευθύντρια κ. Παπαδά. Η ομάδα αυτή έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την εταιρεία "ΘΕΜΙΣ" του υπουργείου Δικαιοσύνης -η οποία αναλαμβάνει τις κατασκευές στους χώρους των δικαστηρίων, γενικότερα- να υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων. Θα υπάρχει αίθουσα κυλικείου, έχει προβλεφθεί η αναγκαία κάλυψη όλων των αναγκών και θα υπάρχουν, βεβαίως, και αρκετές τηλεφωνικές γραμμές με καρτοτηλέφωνα -περίπου 40- που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην αίθουσα των δικηγόρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να μεταδίδουν απευθείας τις ειδήσεις που έχουν. Εχει, επίσης, γίνει πρόβλεψη για 10 -12 απευθείας τηλεφωνικές γραμμές που θα είναι ειδικά για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ώστε να μπορούν απευθείας -επειδή στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ υπάρχει η αναγκαιότητα της άμεσης ενημέρωσης και μάλιστα της ισότητας σε αυτήν- να επικοινωνούν με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ραδιόφωνά τους.

Υπάρχει και ένα τελευταίο θέμα, το οποίο θέτουν κυρίως οι εφημερίδες, αλλά εν μέρει και οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Θέλω να σας πω ότι για τη διευκόλυνση του έργου των συναδέλφων σας έχω κάνει μέχρι τώρα δύο συσκέψεις με τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα και μια σύσκεψη με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, με την οποία έχουμε και αύριο μια συνάντηση, ακριβώς για να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε προβλήματα και να βρούμε λύσεις σε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο θέμα. Εχει προκύψει ένα ζήτημα σε σχέση με τη δυνατότητα παροχής απομαγνητοφωνημένων πρακτικών προς όλους. Κυρίως, βεβαίως, προς τις εφημερίδες, αλλά και προς τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Εμείς είμαστε υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν γνωρίζω ακόμη -το άφησε ανοικτό το πρωί και ο υπουργός Δικαιοσύνης- εάν τελικώς θα επιτραπεί μαγνητοφωνάκι από τον κάθε δημοσιογράφο, όταν εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εάν, τελικώς, το δικαστήριο επιτρέψει να έχει μαζί του ο δημοσιογράφος το μαγνητόφωνο, που σε τελική ανάλυση είναι ένα από τα σύνεργα της δουλειάς του, έχει καλώς. Το πρόβλημα λύνεται και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω θέμα να συζητήσουμε. Απλώς, πρέπει να κυλήσει ομαλά ο σχεδιασμός που έχει γίνει. Εάν, όμως, το δικαστήριο ή ο εισαγγελέας της έδρας, δεν προτίθενται να επιτρέψουν τα μαγνητοφωνάκια στην αίθουσα του δικαστηρίου, σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια που κάνουμε είναι να επιτραπεί η παροχή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών, που όμως για λόγους δικονομικούς δεν μπορεί να γίνει με ευθύνη του κράτους. Διότι αν γίνει με ευθύνη του κράτους υπάρχει κίνδυνος, όπως λένε οι νομικοί, υποκατάστασης των επισήμων πρακτικών της δίκης και βεβαίως θα προκύψουν κάποια ζητήματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ευθύνη κάποιου φορέα. Φαντάζομαι ότι μπορεί να είναι η ΕΙΗΕΑ, που είναι ένας αξιόπιστος φορέας και μπορεί να αναλάβει τη διεκπεραίωση του όλου έργου. Θα εκδώσουμε εμείς τις ειδικές διαπιστεύσεις, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια, όσοι δηλώσετε στην Ενωση, να έχετε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Αυτό θα ρυθμιστεί σήμερα το μεσημέρι. Εχω επικοινωνήσει και με τους διευθυντές των εφημερίδων που με ζήτησαν -ήταν αρκετές οι εφημερίδες που ήρθαν σε επαφή μαζί μας- και γίνεται μια συνεννόηση σήμερα, για την οποία όμως πρέπει (μέσω υπουργείου Δικαιοσύνης) να ερωτηθούν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ώστε να γνωρίζουμε ποια λύση μπορεί να βρεθεί. Πάντως, πρέπει να βρούμε μια λύση, ώστε να μπορούμε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τη δουλειά σας. Πρόθεση είναι να είναι ενημερωμένος ο πολίτης, να γνωρίζει τα πάντα για το τι λέχθηκε και τι συμβαίνει στη δίκη, χωρίς βεβαίως να πάμε στο άλλο άκρο, το οποίο είναι το "τηλεοπτικό θέαμα" και οι υπερβολές, οι οποίες -φαντάζομαι- θα έβρισκαν αντίθετους όλους μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Διαπιστώνω ότι φτάνετε στο παρά πέντε για να ρυθμίσετε ορισμένα ζητήματα. Και επειδή είδα ότι και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη κάνετε "μπαλάκι" στους δικαστές, πώς μπορεί πριν αρχίσει η δίκη να πάρει απόφαση το δικαστήριο για το αν θα επιτραπούν μαγνητόφωνα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι το α@ και το ω@ του συναδέλφου που θα πάει εκεί; Κατά την άποψή μου αυτό καταστρατηγεί τη δημοσιότητα της δίκης, αν δεν επιτραπεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δική μας ευθύνη.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δική σας είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε δίκιο. Αυτό το ρυθμίζει το δικαστήριο και ο εισαγγελέας της έδρας που θα αποφασίσουν τελικά αν θα επιτραπεί ή όχι το μαγνητόφωνο. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, πρακτικά, είναι να διερευνήσουμε από τώρα προθέσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση. Αν, λοιπόν, ο εισαγγελέας της έδρας προτίθεται να εισηγηθεί να επιτραπούν μαγνητόφωνα, αυτό θα κριθεί τη Δευτέρα. Αλλά εμείς οφείλουμε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας για οποιαδήποτε λύση. Εάν τελικά το δικαστήριο επιτρέψει, τη Δευτέρα, να υπάρχουν μαγνητόφωνα στην αίθουσα, είμαστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε εναντίον. Εάν, όμως, το δικαστήριο πει "όχι", πρέπει να υπάρχει έτοιμος μηχανισμός και εν γνώσει του δικαστηρίου -δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, θα το γνωρίζει από πριν το δικαστήριο- ο οποίος θα μπορεί να σας δίνει απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Αυτό πάμε να κάνουμε. Δεν πάμε, ούτε να υποκαταστήσουμε το δικαστήριο, ούτε να σας δημιουργήσουμε προβλήματα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δηλαδή, εσείς δεν είστε εναντίον των μαγνητοφώνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να είμαι εναντίον των μαγνητοφώνων.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μήπως δεν είστε εναντίον και της παρουσίας τηλεοπτικών καμερών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως μέλος της κυβέρνησης είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόζω το νόμο. Αρα, από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί νόμος, δική μου υποχρέωση δεν είναι να κρίνω, αλλά να εφαρμόζω το νόμο. Ο νόμος λέει σαφώς ότι δεν επιτρέπεται η κάμερα. Σε αυτό, λοιπόν, δεν έχουμε παρά να σας πούμε ότι είναι λογικό να μην επιτραπεί κάμερα, εκτός εάν το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων, δηλαδή της υπεράσπισης και των κατηγορουμένων, το δεχθεί, πράγμα πολύ δύσκολο όπως καταλαβαίνετε. Κατά πάσα πιθανότητα -κρατώ μια επιφύλαξη- λογικά θα εφαρμοστεί ο νόμος, που λέει ότι κατ` αρχήν δεν επιτρέπεται η τηλεοπτική κάμερα. Ο νόμος, επίσης, δεν επιτρέπει τη μαγνητοσκόπηση της δίκης και τη ραδιοφωνική μετάδοσή της. Το θέμα με τα μαγνητόφωνα είναι ιδιαίτερο ζήτημα, που θα πρέπει να το κρίνει ο εισαγγελέας της έδρας και το δικαστήριο.

Να σας πω γιατί. Διότι, με το μαγνητοφωνάκι, μπορεί μετά να έχεις τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης, ιδιαίτερα ραδιοφωνική. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αντιδικούμε γι@ αυτό. Το αφήνουμε στους αρμόδιους. Εάν, όμως, τελικώς, κριθεί ότι δεν μπορεί να μπουν μέσα μαγνητόφωνα, σε αυτή την περίπτωση η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό, με γνώση και αποδοχή του δικαστηρίου, ο οποίος θα σας παρέχει πλήρη απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Αυτό τα λύνει όλα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εάν το δικαστήριο απαγορεύσει και αυτή την τελευταία λύση που εσείς λέτε τώρα, δεν θα έχουμε εδώ μια σκοτεινή δίκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι όλοι λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη της ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Οπως εμείς αγωνιούμε, τόσες ημέρες τώρα, για να κάνετε καλά τη δουλειά σας, έτσι πιστεύω ότι αυτό το λαμβάνουν υπόψη τους όλοι. Κανείς δεν θέλει "σκοτεινή" δίκη. Κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα. Κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι δεν θα υπάρχει βιντεοσκόπηση. Ούτε από κάποιες αρχές, όπως είχε ειπωθεί, ως ντοκουμέντο για να υπάρχει καταγεγραμμένο στα αρχεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα γίνει μόνο, εάν με σύμφωνη γνώμη των διαδίκων το επιτρέψει το δικαστήριο. Ο νόμος λέει σαφώς ότι δεν επιτρέπεται κάθε τηλεοπτική, ραδιοφωνική μετάδοση και μαγνητοσκόπηση της δίκης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ούτε από υπηρεσίες του υπουργείου, για να κρατηθεί ως ντοκουμέντο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο νόμος λέει αυτό. Και μετά προσθέτει: "εκτός εάν αποφασίσει άλλως το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων".

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γιατί υπήρχε ένας προβληματισμός. Σας θυμίζω ότι και ο κ. Πετσάλνικος τον είχε αποδεχθεί. Εάν είναι ιστορικού ή κάποιου άλλου πολιτικού ενδιαφέροντος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακάρι να το επέτρεπε το δικαστήριο. Πραγματικά θα ήταν ένα ιστορικό ντοκουμέντο μεγάλης σημασίας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κατ` επανάληψη, όταν έχει έρθει εδώ στην ενημέρωση το θέμα σύγκρουσης ή διαμάχης του 'Αθήνα-2004" με την κυβέρνηση, έχετε πει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι είναι άριστες οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής. Χθες, όμως, ακούσαμε και είδαμε και δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και αποσπάσματα από τους διαλόγους που υπήρξαν στη συζήτηση, όπου φάνηκε καθαρά ότι το κλίμα δεν είναι τόσο καλό, όσο κάθε φορά το παρουσιάζετε. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος, προφανώς τα λέει εξ ονόματος της κυβέρνησης, και τελικώς που οδεύουν οι σχέσεις κυβέρνησης και "Αθήνα-2004" και ποιός είναι ο ρόλος του κ. Ρογκ σε αυτή την ιστορία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούσαμε όλοι τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Δεν πιστεύω ότι δημιουργούν κάποια κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον "Αθήνα-2004". Κάθε άλλο, μάλιστα. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη συγκεκριμένη πρόοδο των ολυμπιακών έργων και για τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στην επιστολή του κ. Ρογκ. Αυτή ήταν και η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, για την οποία έχετε ενημερωθεί. Συγκεκριμένα, η απόφαση λέει ότι υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά που επικαλείται ο κ. Ρογκ, ότι είναι μια συνήθης πρακτική της ΔΟΕ να πιέζει -το έχει κάνει σε όλες τις Ολυμπιάδες- ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα ή επιμέρους αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους. Σε αυτή την πρακτική, που την έχουμε δει και στην Ελλάδα πολλές φορές, υπάρχουν απαντήσεις. Και αυτές οι απαντήσεις θα δοθούν και στη ΔΟΕ. Από εκεί και πέρα, τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τη συνεργασία που έχει η κυβέρνηση με τον "Αθήνα-2004" και τις κοινές προσπάθειες που γίνονται στην κατεύθυνση διοργάνωσης των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πώς σχολιάζετε τις απαντήσεις που δίνει η κα Αγγελοπούλου και αυτές που έδωσε χθες το απόγευμα, οι οποίες ήταν πάλι σε έντονο ύφος. Οτι, δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό της κας Αγγελοπούλου κ.τ.λ. Σε κάποιον απαντούσε και προφανώς στον κ. Βενιζέλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το "προφανώς" δεν λέει τίποτα. Αναφέρθηκα, πριν, στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, τις οποίες γνωρίζετε. Εάν έχω κάνει λάθος, να μου το πείτε. Αλλά, φαντάζομαι ότι δεν έχω κάνει. Ομοίως, έγιναν δηλώσεις και από πολλούς παράγοντες. Διάβασα και τις χθεσινές δηλώσεις της κας Αγγελοπούλου και πιστεύω ότι δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Και σήμερα, έγιναν δηλώσεις, είτε από κυβερνητικούς παράγοντες, είτε από τον "Αθήνα-2004" , οι οποίες δεν νομίζω ότι δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Ηταν δηλώσεις που δείχνουν την κοινή αγωνία όλων και ότι τα έργα προχωρούν, πάνε καλά. Θα απαντήσουμε στον κ. Ρογκ και βεβαίως, θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο κ. Βενιζέλος υπαινίχθηκε σαφώς ότι η κα Αγγελοπούλου ήταν αυτή που υπέδειξε ουσιαστικά στον κ. Ρογκ να προχωρήσει σε επικριτικά σχόλια σε βάρος της κυβέρνησης. Αυτή του την εκτίμηση, την υιοθετεί η κυβέρνηση ή είναι προσωπική του εκτίμηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλους δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι, ουδείς διέψευσε το περιεχόμενο όλων αυτών που ακούστηκαν ή γράφτηκαν στον Τύπο. Ούτε ο κ Βενιζέλος, ούτε η κα Αγγελοπούλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ και δεν είναι δυνατό να κρίνω όλα τα δημοσιεύματα. Εγώ αναφέρομαι σε δηλώσεις. Κάθε ημέρα υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα στον Τύπο. Δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να παίρνει ένα-ένα τα δημοσιεύματα και να τα κρίνει. Δεν είναι η δουλειά του αυτή. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι τα έργα και η ολυμπιακή προετοιμασία προχωρούν καλά, ότι τα προβλήματα, που αντικειμενικά υπάρχουν -και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν και με προσφυγές Δήμων, όπως αυτή για το ΤΡΑΜ ή άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού και η περίπτωση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων- αντιμετωπίζονται. Θα είμαστε έτοιμοι, στην ώρα μας, και σε στενή συνεργασία με τον "Αθήνα-2004" θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ. Αυτό λέει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, κατά περιόδους θα υπάρξουν και προβλήματα και ανησυχίες, τα οποία όμως θα αντιμετωπιστούν και θα ξεπεραστούν. Διότι η δουλειά μας είναι σαφής, έχει χρονοδιαγράμματα, στόχους και προοπτική. Ζητήματα και αιτιάσεις θα υπάρξουν. Η ίδια η δουλειά μας, όμως, θα τα ξεπεράσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, έγινε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί κανείς να υποθέσει, ακούγοντας και τους δύο να μιλούν, ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων, όσον αφορά το θέμα της ημερομηνίας. Μένει η εντύπωση ότι και οι δύο συμφωνούν, ότι δεν προλαβαίνουν το χρόνο για να βρεθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σήμερα, ο κ. Ανάν ερχόμενος έκανε δήλωση ότι θα πρέπει να προλάβουμε την ημερομηνία προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε. και θα επιθυμούσε και ο ίδιος να είναι ενωμένη η Κύπρος. Διερωτώμαι, αν έρχονται σε αντίθεση, αυτά που λέει ο κ. Ανάν με αυτά που λένε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι πλήρως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο ένας λέει ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό για να προλάβει την ένταξη και οι άλλοι δύο λένε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, όπως και άλλες φορές -και θέλω να το υπογραμμίσω- ότι στο θέμα της πολιτικής λύσης του Κυπριακού τον πρώτο λόγο έχει η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν συνεργαζόμαστε, δεν κουβεντιάζουμε, δεν ανταλλάσσουμε απόψεις και δεν επιδιώκουμε τη συναντίληψη. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ο κ. Ανάν είπε σήμερα ότι καλό είναι να ενταχθεί όλο το νησί στην Ε.Ε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Ολοι έχουμε πει ότι θέλουμε λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Και θέλουμε -εάν είναι δυνατό- όταν υπογραφεί η πράξη της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. να αφορά το σύνολο του νησιού. Δηλαδή, να έχει ήδη αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν υπάρχει θέμα που απειλεί ή δημιουργεί σκιές στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτό είναι σαφές. Ολοι θέλουμε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα και έχουμε καταβάλει, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία, πολύ μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίσαμε -και εξακολουθούμε να τονίζουμε- ότι εάν δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη στάση που έδειξαν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι. Με νέες δηλώσεις του, χθες ο κ. Ερντογάν λέει ότι πιστεύει, μέσα στο Μάρτιο, να δοθεί λύση. Ας το αποδείξουν, επιτέλους. Καλές είναι αυτές οι δηλώσεις, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τις κάνει. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από τον κ. Ερντογάν. Δεν ακούγονται, όμως, οι ίδιες δηλώσεις ούτε από τη θεσμική εκπροσώπηση της Τουρκίας, ούτε από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ντενκτάς. Αντιθέτως μάλιστα. Οχι μόνο συνεχίζει, όπως έκανε ακόμη και χθες, την αδιάλλακτη στάση του, αλλά άρχισε να λέει κάτι περί «τούρτας, αμυγδάλου και φιστικιών». Είναι δηλώσεις που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά δεν είδαμε την Τουρκία -και αναφέρομαι στη θεσμική εκπροσώπησή της- να διαφοροποιείται ανοικτά με τις απόψεις του κ. Ντενκτάς. Το συμπέρασμα είναι ότι εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, αυτοί είναι που θα ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν προχώρησε η διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε. Σαφώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν γίνει όπως έπρεπε μέχρι τώρα και σαφώς υπάρχει η ανάγκη χρόνου. Ο κ. Ανάν διαπιστώνει σε σημερινές δηλώσεις του, ότι πιθανόν να χρειαστεί λίγος χρόνος. Διαπιστώνει την ίδια αναγκαιότητα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χθεσινή συνέντευξή του στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, είπε ότι δεν είναι μόνο το θέμα των ημερών. Και λίγες ημέρες να ήταν, εάν υπήρχε πραγματική πρόθεση διαπραγματεύσεων από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, πιθανόν να μπορούσε να βρεθεί λύση. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα έχουν κάθε καλή πρόθεση. Βεβαίως, θέλουν να διαπραγματευθούν και να συζητήσουν. Μέχρι τώρα δεν βρέθηκε λύση, εξαιτίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία -όπως τόνισε χθες ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος- θέλει να συνεχίσει το διάλογο, προκειμένου να καταλήξει σε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με βιωσιμότητα και δικαιοσύνη. Οπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον πρώτο λόγο. Εμείς συνεννοούμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε, για να δημιουργούμε συναντιλήψεις και συνέργειες. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ειδικά είναι το θέμα του συστήματος εγγύησης και ασφάλειας, το οποίο θα συζητηθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, το θέμα της ασφάλειας το τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος ότι είναι από τα σημαντικότερα θέματα και φοβάμαι ότι η αρχή δεν πήγε καλά στις συναντήσεις Ελλάδας-Τουρκίας και εν τη γενέσει τους, αυτό δεν πήγε καλά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχουμε πει αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πριν από δύο ημέρες δηλώσατε ότι το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο, το έχετε στα χέρια σας, θα το μελετήσετε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο ποτέ. Είπα ότι υπάρχει από τον κ. Αλβάρο ντε Σότο μια καταγραφή αναθεωρήσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το αποδέχεται ή το απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην μεταφέρουμε πάλι το πρόβλημα σε μας. Αυτή η καταγραφή των αναθεωρήσεων ή των μνημονίων που προβλέπονται -όπως είπαν ο κ. Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός- δεν είναι τελική. Προφανώς, ο κ. Ανάν το θέτει προς διάλογο. Αυτό το μνημόνιο -εάν το ονομάσουμε έτσι- είναι μια καταγραφή αναθεωρήσεων που προτείνει ο κ. Ντε Σότο, ο οποίος προφανώς έχει ρωτήσει τον κ. Ανάν, πριν το δώσει στις τέσσερις πλευρές. Ομως, είναι σαφές ότι την τελική επιλογή, για το τι θα περιέχει ένα τρίτο Σχέδιο, για το εάν τελικά κατατεθεί, όπως, επίσης, και για τη διαδικασία, με την οποία θα «προχωρήσει» το Σχέδιο αυτό, την έχει ο ίδιος ο κ. Ανάν, ο οποίος δεν δεσμεύεται για ό,τι τελικά θα κάνει. Αρα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην εμπλακούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων επί της προδιαδικασίας, αλλά να περιμένουμε τις εισηγήσεις του κ. Ανάν και την τελική διαδικασία, την οποία θα προτείνει, προκειμένου να κάνουμε την οριστική τοποθέτησή μας. Αυτή είναι η τακτική που αποφασίστηκε χθες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σήμερα θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ανάν. Δεν θα συζητήσουν επί του σχεδίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητήσουν επί των θεμάτων που θα θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και βεβαίως, επί των θεμάτων που θα θέσει η ελληνική πλευρά. Δεν υπήρχε τελική δέσμευση και αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Διότι ο κ. Ανάν θα θέσει τη διαδικασία, την οποία αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε.

Σήμερα υπάρχει μια σύσκεψη των συντονιστών της Ν.Δ. -δεν έχουν δοθεί οι τελικές ανακοινώσεις- που αφορά το θέμα των ζημιών από την κακοκαιρία. Θέλω να πω το εξής και εάν χρειαστεί θα επανέλθω με γραπτή δήλωση. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση παρενέβη αμέσως, έγινε εδική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Καθορίστηκαν τα ποσά που χρειάζονται για την κάλυψη και τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία. Υπήρχε άμεση ανταπόκριση των αρχών σε όλα τα μέτωπα. Υπήρξαν άμεσες επισκέψεις υπουργικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές, όπως, επίσης και άμεσες εξαγγελίες για τον τρόπο αποκατάστασης των ζημιών. Η δουλειά έγινε με σοβαρότητα και ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 February 2003 - 14:05:16 UTC