Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της γιατί ένας πόλεμος που μπορούσε να αποφευχθεί, διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Ελλάδα δεν μετέχει στον πόλεμο αυτό. Η Ελλάδα, ασκώντας την Προεδρία της Ε.Ε., είναι στο κέντρο των διαβουλεύσεων για την κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στο Ιράκ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για το θέμα η Σύνοδος Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Η προσπάθεια της ελληνικής Προεδρίας είναι να διασφαλιστεί η ενότητα και η προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις από κράτη-μέλη.

Θέλω να επαναλάβω, για να καθησυχάσουμε τους Ελληνες πολίτες, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα επιφυλακής και προστασίας που πρέπει για την περίοδο αυτή. Δεν υπάρχει κανένας φόβος και πολύ περισσότερο δεν δικαιολογείται πανικός. Η Ελλάδα και δεν συμμετέχει στον πόλεμο, είναι μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων και είναι μια ασφαλής χώρα με σταθερή οικονομία, επιτρέψετε μου να πω.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Είπατε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον πόλεμο. Ωστόσο, με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, παρέχει διευκολύνσεις. Δεν είναι αυτό μια έμμεση συμμετοχή στον πόλεμο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα είναι πιστή στις συμφωνίες που έχει υπογράψει, οι οποίες είναι διαχρονικές και τις τηρεί. Υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες από χώρες της Ευρώπης. Δεν έχει καταγγελθεί καμία. Θα έλεγα, επίσης, ότι και η Αμερική παρουσίασε η ίδια κατάλογο χωρών που την υποστηρίζουν στον πόλεμο αυτό. Μέσα σε αυτό τον κατάλογο δεν είναι η Ελλάδα. Επομένως, μην υπερβαίνουμε ακόμα και την ίδια την Αμερική στη θέση αυτή.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Μιλάτε για 15 χώρες που δεν θέλουν να κατονομαστούν, όμως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε αυτές δεν είμαστε εμείς. Εμείς κάνουμε ανοικτή πολιτική και ως Ελλάδα και ως Προεδρία της Ε.Ε. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και διαυγείς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή σε λίγο αρχίζει και το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χθες υπήρχε το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, θα ήθελα να μας πείτε, αν πράγματι ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες εντολή να φύγουν από τις Βρυξέλλες επτά σύμβουλοι του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν πάει και για το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και για το εαρινό Συμβούλιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Συνήθως, οι αποστολές αυτές είναι σύνθετες, όσον αφορά τα στελέχη που συμμετέχουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξαν στελέχη τα οποία χρειάστηκε να είναι εκεί για το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Από τη στιγμή που τελείωσαν οι εργασίες του Συμβουλίου αυτού, ένα μέρος της αποστολής αυτής επέστρεψε. Αυτή είναι μια πάγια τακτική που ακολουθείται στις αποστολές. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να δίνουμε προεκτάσεις, όπως είδα ότι δίνονται. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, εκτός από αυτό που σας λέω. Ολα τ@ άλλα, είναι φαντασιώσεις και -θα έλεγα- μυθιστορίες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επισημαίνετε ότι μετά την ολοκλήρωση κάποιας διαδικασίας στην Ε.Ε., ένα κομμάτι αυτής της αποστολής επιστρέφει. Ποιός αποφασίζει ποιοι είναι αυτοί που επιστρέφουν και ποιοι είναι αυτοί που μένουν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αποφασίζει ο αρχηγός της αποστολής. Και αρχηγός της αποστολής είναι ο Πρωθυπουργός.

ΤΑΚΗΣ: Και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγη ώρα, αλλά και ο κ. Παπουτσής στη Βουλή, χρησιμοποίησαν αρκετά σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Μπους. Μάλιστα, ο κ. Παπουτσής τον χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου. Ενστερνίζεστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Θα τους προσυπογράφατε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι πάγια τακτική μας να μην σχολιάζουμε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑΚΗΣ: Ούτε του Γραμματέα του κόμματος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν σχολιάζουμε.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν σήμερα στις πορείες, μεταξύ των άλλων, ζητούν να κλείσει η Σούδα και να επιστρέψουν οι φρεγάτες από τον Περσικό. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση, τηρώντας τις συμφωνίες, έρχεται σε αντίφαση με το λαϊκό αίσθημα ή φοβάται κάποιο πολιτικό κόστος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, η φρεγάτα που βρίσκεται στον Περσικό είναι εκτός εμπόλεμης ζώνης και δεν πρόκειται να μπει στην εμπόλεμη περιοχή με κανέναν τρόπο. Αν επεκταθεί η εμπόλεμη περιοχή, τότε η φρεγάτα "Κουντουριώτης" θα επιστρέψει. Βρίσκεται εκεί, εδώ και καιρό, έχοντας άλλη αποστολή. Αποστολή -που είχε ομοφώνως αποφασιστεί- κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Οσον αφορά το θέμα της Σούδας, απάντησα. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι κατά του πολέμου και δεν συμμετέχει στον πόλεμο.

Μιας και αναφέρεστε, όμως, στις διαδηλώσεις και το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή, από ό,τι βλέπω, είστε κατηγορηματικός στο θέμα της μη συμμετοχής, τι είναι εκείνο που σας διασφαλίζει το γεγονός ότι στην περίπτωση που υπάρξουν πιέσεις από την αμερικανική πλευρά ή γενικότερα, δεν θα μπείτε ή δεν θα χρειαστεί να παρέχετε διευκολύνσεις στον πόλεμο. Υπάρχει κάτι που το διασφαλίζει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι, η απόφασή μας που είναι να μη συμμετέχουμε στον πόλεμο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακόμη και σε περίπτωση πιέσεων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πολύ περισσότερο, σε περίπτωση πιέσεων.

ΖΟΥΛΑΣ: Υπάρχει κάποια πληροφορία για την προετοιμασία του κειμένου που θα καταθέσει η ελληνική Προεδρία, που ούτως ή άλλως θα προτείνει κάποιο κείμενο ως κοινή θέση ή μια προσπάθεια κοινής θέσης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι φυσικό να υπάρχει προετοιμασία για το θέμα αυτό. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η Σύνοδος Κορυφής, ακριβώς επειδή υπάρχουν αντιθέσεις και διαφορετικές θέσεις και η Προεδρία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να συγκλίνει και να γεφυρώσει -αν είναι δυνατόν- ορισμένες απόψεις και κυρίως να δει προοπτικά τη θέση της Ενωμένης Ευρώπης. Πιστεύω ότι το βράδυ, στη συνάντηση αυτή, καθένας από τους Πρωθυπουργούς των κρατών-μελών θα αναπτύξει υπεύθυνα τις ιδέες του. Ταυτόχρονα, είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουν τη θέληση η Ενωμένη Ευρώπη να πάει μπροστά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 March 2003 - 14:05:08 UTC