Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός μίλησε στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ομιλία του είναι στη διάθεσή σας και σε λίγη ώρα θα είναι έτοιμα και όσα είπε εκτός κειμένου. Στις 14.30, θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρι Μούσα. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα είναι εδώ για γενικότερη συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό. Βεβαίως, θα ανταλλαγούν απόψεις για την κρίση στο Ιράκ και την πιθανή διέξοδο που θα πρέπει να υπάρξει.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και με τον υφυπουργό Χ. Πάχτα. Στη συνέχεια, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, παρουσία των κυρίων Χριστοδουλάκη και Πάχτα, με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα την εξέλιξη του Γ@ Κ.Π.Σ.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Καβούρι. Στις 12.30, θα έχει επαφή με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 13.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με σειρά υπουργών, για το θέμα του Ελληνικού, του Μητροπολιτικού Πάρκου. Θα συμμετέχουν η κυρία Β. Παπανδρέου, ο κ. Χ. Βερελής, ο κ. Γ. Παπαντωνίου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο κ. Ν. Αλευράς, ο υποφαινόμενος και ο κ. Τ. Χυτήρης. Στις 13.30, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ζίφκοβιτς και στις 14.30 με τον Πρόεδρο της τέως Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Τσερβενκόφσκι. Τόσο οι συναντήσεις αυτές, όσο και με τον κ. Νάνο, γίνονται με την ευκαιρία της παρουσίας τους στο Συνέδριο του Economist. Θα συζητηθούν, όμως, και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως επίσης και τα διεθνή ζητήματα. Κάθε τέτοια συνάντηση έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Στις 18.30, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα του Κινήματος Κώστα Λαλιώτη.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Τ. Γιαννίτση, αρχικώς για θέματα που σχετίζονται με το έργο του υπουργείου Εξωτερικών και για την εξέλιξη που μπορεί να έχει το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Μετά τις 11 το πρωί, θα υπάρξει ειδική συζήτηση για την Προεδρία, για τις δύο κεντρικές εκδηλώσεις της Προεδρίας, που θα γίνουν στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τις δύο Συνόδους Κορυφής, παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τύπου, αλλά και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Θα είναι, βεβαίως, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αλλη μία δημοσκόπηση "χτυπά το καμπανάκι" για το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα η τελευταία αυτή δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε δείχνει να διευρύνεται το προβάδισμα της Ν.Δ. Εσείς, τι άποψη έχετε, έχετε κάποιο σχέδιο, προκειμένου να μπορέσετε ως κυβέρνηση να ανατρέψετε αυτό το δυσμενές για το κυβερνών κόμμα σκηνικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία. Και αυτές που είναι παλαιότερες και δεν έχουν περιλάβει τις τελευταίες εξελίξεις, όπως είναι η συγκεκριμένη που δόθηκε από τη Ν.Δ. στον Τύπο, όσο και οι νεότερες που διενεργούνται. Κάθε μία, έχει τη δική της αξία. Βεβαίως, τις μελετάμε και μπορούμε από αυτές να έχουμε αρκετά και χρήσιμα συμπεράσματα. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι και την περασμένη τετραετία, ένα χρόνο προ των εκλογών, όπως βρισκόμαστε περίπου αυτή τη στιγμή, υπήρχαν δημοσκοπήσεις με πολύ αρνητικότερα αποτελέσματα και τελικώς το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη δουλειά μας. Σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα του πολίτη. Αυτό το κάνουμε. Ηδη, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή, παράλληλα με τα άλλα ζητήματα και τα γενικότερα θέματα της Προεδρίας, να ελεγχθεί η πορεία των 12 αξόνων πολιτικής που είχαμε δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθούν μέσα σ@ αυτό το εξάμηνο. Επίσης, αναλαμβάνονται συνεχώς πρωτοβουλίες, τόσο για τα γενικότερα θέματα, όσο και για τα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής του πολίτη. Επομένως, συνεχίζουμε το έργο μας, την ανταπόκρισή μας στα προβλήματα του πολίτη. Ο πολίτης περιμένει από μας να αντιμετωπίσουμε, ακόμη πιο αποτελεσματικά, τα προβλήματά του και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε, αξιοποιώντας και τη γνώμη που μας δίνει, λαμβάνοντας, αν θέλετε, τα όποια μηνύματα υπάρχουν και ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις προσδοκίες τις οποίες έχει. Ετσι, μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε και ένα πρωτοσέλιδο του "Βήματος" της Κυριακής που περίπου έλεγε ότι αν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, είναι δυνατό να σχολιάζω πρωτοσέλιδα εφημερίδων; Ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του. Εμείς κάνουμε τις δικές μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένου ότι σε 15 ημέρες είναι η Σύνοδος Κορυφής για τη διεύρυνση, στην Αθήνα, στην ημερήσια διάταξη η Προεδρία προτίθεται να επαναφέρει το ζήτημα του Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι προσδιορισμένο αυτό στην ημερήσια διάταξη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν προτίθεστε να διερευνήσετε εάν υπάρχει ανάλογη πρόθεση...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για κάθε επαναφορά στο θέμα, σημαίνει ότι θα πρέπει να προσδοκούμε και κάποια εξέλιξη. Εχετε τη γνώμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, επί παραδείγματι, το οποίο επιτίθεται αυτή τη στιγμή, θα αλλάξει άποψη; Φοβάμαι πως όχι. Εάν, βεβαίως, μέχρι τότε υπάρχουν νέες εξελίξεις, που αυτή τη στιγμή δεν τις γνωρίζουμε, θα αξιολογηθούν. Αλλά, με το φως των γεγονότων της σημερινής ημέρας, νομίζω ότι η απόφαση του εαρινού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στις 21 του μήνα, μας δίνει ένα πολύ μεγάλο όπλο: Τη συμφωνία όλων για την παρέμβαση στην αμέσως μετά τον πόλεμο εποχή και ιδιαίτερα στο θέμα της πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ. Το θέμα του ρόλου της διεθνούς κοινότητας μέσω του ΟΗΕ, για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και θέλω να το ξεκαθαρίσω προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέλω να θυμίσω ότι σε αυτό υπάρχουν συμφωνίες και χωρών που καλύπτουν, εμμέσως ή αμέσως, τον πόλεμο. Κατά τα άλλα, η Σύνοδος στις 16 και 17 Απριλίου, θα ασχοληθεί με το θέμα της Συνέλευσης της Ευρώπης. Ο κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ@ Εστέν θα παρουσιάσει τις απόψεις και τα συμπεράσματά του και θα γίνει ο πρώτος διάλογος. Δεν είναι εύκολο να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Προς αυτό, θα χρειαστεί, ίσως, μια νέα Σύνοδος Κορυφής. Στη συνέχεια, στις 16 Απριλίου, το απόγευμα, θα υπογραφεί η νομική πράξη της συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων κρατών-μελών της Ε.Ε.. Και βεβαίως, στις 17/4 είναι προσδιορισμένη και η ευρωπαϊκή διάσκεψη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή ο πόλεμος παρατείνεται και διαβάσαμε σε όλες τις κυριακάτικες αναλύσεις ότι υπάρχει και μια ανησυχία στην κυβέρνηση, θα ήθελα να μας επιβεβαιώσετε αν είναι έτσι ή όχι για το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει ο πόλεμος και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και στη χώρα μας. Σκέφτεται ή προσανατολίζεται η κυβέρνηση γι` αυτά τα έκτακτα μέτρα και αν τα πάρει πότε θα αποφασίσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και σήμερα υπάρχουν δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Η ελληνική οικονομία έχει γερά θεμέλια χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και βεβαίως και της κυβέρνησης, λόγω της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Καταφέραμε και έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, έχουμε θωρακίσει την οικονομία μας και δεν αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες που θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικές σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Η οικονομία μας έχει γερά θεμέλια, αντέχει σε αυτές τις καταστάσεις και η κύρια μέριμνά μας είναι να κρατήσουμε ψηλά τους ρυθμούς της ανάπτυξης, να δώσουμε την απάντηση που περιμένει από μας ο ελληνικός λαός στο μείζον θέμα της ανεργίας. Το γεγονός ότι και η ανάπτυξη κρατιέται ψηλά και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για το Γ@ Κ.Π.Σ. είναι, όπως βλέπετε, συνεχές και το ακούσατε και πριν από λίγο, καθώς και οι θετικές επιπτώσεις που έχουμε στο μέτωπο της ανεργίας μας πείθουν για την ορθότητα αυτής της επιλογής. Βεβαίως, καμία οικονομία δεν είναι άτρωτη. Και όταν σε ένα διεθνές επίπεδο υπάρχουν προβλήματα, όταν παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου, όταν υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όταν εμφανίζονται κρούσματα κερδοσκοπίας και στην αγορά -και δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό- είναι λογικό να είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουμε σε αυτές με βάση τις αποφάσεις που πήραμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι σαφείς και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη που έγιναν στην ΕΡΤ.

Από εκεί και πέρα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η παράταση αυτού του πολέμου, που είναι άγνωστον, αυτή τη στιγμή, πόσο θα διαρκέσει, δείχνει καθαρά πόσο έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους εκείνοι που μιλούσαν για ένα γρήγορο και εύκολο πόλεμο. Δείχνει καθαρά πόσο λανθασμένες αναλύσεις είχαν κάνει. Και βεβαίως δείχνει πόσο αυτός ο πόλεμος, πέρα από τις λάθος επιλογές που πιθανά οι εμπνευστές του είχαν κάνει, δεν είχε πραγματική βάση ή δεν είχε την αιτιολογία που θα έπειθε και για τους σκοπούς του ή και για τις επιλογές που υπήρξαν. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος παραμένει αδικαιολόγητος στα μάτια των λαών και όλοι παρακολουθούμε τις ολέθριες συνέπειές του. Πρώτα από όλους τις βιώνει ο λαός του Ιράκ, καθώς και όλοι μέσα από τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον, η δική μας οικονομία -όπως τόνισα- έχει γερά θεμέλια. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι με επαγρύπνηση, προσοχή, ευθύνη και σοβαρότητα τη χειριζόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει με τη Σούδα και με το αμερικάνικο αίτημα να περιφρουρούν στα χωρικά μας ύδατα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αίτημα αυτό δεν έγινε και δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς πήραμε κάποια έκτακτα μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπου υπάρχουν προβλήματα λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ανταποκριθήκαμε στο αμερικάνικο αίτημα ή έστω να ενισχύσαμε εμείς τις περιπολίες, αυτό ρωτάω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπου μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές επιλαμβάνονται και τα λύνουν. Επομένως, δεν έχουμε ανάγκη κανέναν από έξω.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπήρξε κάποια διαφορετική εκτίμηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας για το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Οι πληροφορίες από τη Σούδα αναφέρουν ότι υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων που φρουρεί την περιοχή και ελέγχει τους Αμερικανούς και σε αυτό δεν έχει λόγο το Ναυτικό. Εχετε τέτοια πληροφόρηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το γενικότερο έλεγχο και την ευθύνη την έχουν οι ελληνικές αρχές. Με βάση τις συμφωνίες και τις συνθήκες που υπάρχουν, αλλά και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθούμε στην υλοποίηση αυτών των συμφωνιών, δεχθήκαμε να δώσουμε τις διευκολύνσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Τον πρώτο λόγο, δηλαδή, στη φύλαξη τον έχουν οι ελληνικές αρχές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατό να τον έχουν άλλοι σε ελληνική βάση; Υπάρχουν οι συνθήκες που προβλέπουν ποιες είναι οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις και τί συγκεκριμένα μπορεί να κάνουν εκεί τα πλοία των ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στη σημερινή ομιλία του ο Πρωθυπουργός εκφράζει μια ανησυχία για την παγκόσμια κρίση που υπάρχει με τον πόλεμο στο Ιράκ και για την αβεβαιότητα στο μέλλον. Διαβάζω μια φράση του: "Η Ελλάδα δεν είναι χώρα, χωρίς συμφέροντα, χωρίς στόχους και κυρίως δεν ήταν ποτέ και δεν είναι σήμερα χώρα χωρίς κινδύνους". Σταματάω εκεί που λέει "χωρίς συμφέροντα". Όταν μιλάμε για το Ιράκ τί σημαίνει συμφέροντα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρεται βεβαίως σε συμφέροντα της χώρας στο Ιράκ. Με τον πόλεμο που υπάρχει στο Ιράκ δημιουργείται μια σειρά ζητημάτων που αναφύονται και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και στις γενικότερες εκτιμήσεις μας που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και την αστάθεια που παρατηρείται στη χώρα αυτή και στη γενικότερη εκτίμηση των συμφερόντων μας στην περιοχή. Όλα αυτά τα συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, τα συνεκτιμούμε και με βάση αυτά καθορίζουμε τη στάση μας.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Από αύριο, επισήμως, ανοίγει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος μέσα σε δυσμενείς συνθήκες. Η πρόθεση της κυβέρνησης για τη διαφημιστική εκστρατεία για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού θα μπει σε φάση υλοποίησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως και θα γίνει τέτοια εκστρατεία για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, όπως επίσης μελετάμε και οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και του εσωτερικού τουρισμού. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη η επικοινωνιακή εκστρατεία για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό για να αποδώσει θα πρέπει να γίνει στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Και αυτή έχει να κάνει με την πορεία λήξης του πολέμου.

ΠΕΓΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάτι νεότερο, σχετικά με το αν η Τουρκία ζήτησε επισήμως την έκδοση του αεροπειρατή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Βεβαίως ο αεροπειρατής θα δικαστεί με βάση τους ελληνικούς νόμους. Σήμερα απολογείται. Και με την ευκαιρία, να σας πω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε την ειλικρίνεια να αναγνωρίζουμε ότι και σε αυτόν τον τόπο γίνονται κάποια καλά από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι υπήρχε μια άψογη λειτουργία των αρμοδίων κρατικών αρχών και των αρχών Ασφαλείας γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης αυτής της αεροπειρατείας, τόσο στον τρόπο που υπήρξε ο κυβερνητικός χειρισμός, όσο και το θέμα που χειρίστηκαν οι αρχές Ασφαλείας και τον αεροπειρατή και έφθασαν στην τελική εξουδετέρωσή του. Θέλω να παρατηρήσω ότι η εμμονή ορισμένων να μηδενίζουν την πραγματικά σημαντική δουλειά που έγινε από τις αρχές Ασφαλείας, δεν εξυπηρετεί τη χώρα και την εικόνα της, όταν αυτή η δουλειά πράγματι είχε γίνει. Δεν τα έκανε όλα ο Ερντογάν, όπως έσπευσαν να πουν ορισμένοι. Επιτέλους, ας μη μηδενίζουμε τη δουλειά που γίνεται στη χώρα μας και καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο και δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα γι` αυτήν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι μια εθνική υπόθεση, όχι για κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες να επιχειρούμε να μειώσουμε και αυτήν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα είχατε δίκιο αν η ενημέρωση ερχόταν και από τις ελληνικές πηγές, διότι η λήξη της αεροπειρατείας έγινε γνωστή από το CNN Turk μέσω του υπουργού Εξωτερικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δεν ήξερε ποια χρονική στιγμή έληξε η αεροπειρατεία. Η πραγματική λήξη της αεροπειρατείας -διότι αναγγέλθηκαν τέσσερις διαφορετικές- έγινε γνωστή μετά από τηλεφώνημα του κ. Χρυσοχοϊδη σε μένα και από μένα προς τους πολιτικούς συντάκτες. Και εννοώ για τη σύλληψη του αεροπειρατή. Αυτή ήταν η πραγματική λήξη της αεροπειρατείας. Τρεις φορές πριν είχαν ανακοινώσει ορισμένοι τη λήξη, αλλά ο αεροπειρατής ήταν ελεύθερος και κανείς δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι αυτά που έχει πάνω του δεν είναι όπλα ή δεν είναι εκρηκτικά. Λοιπόν, επειδή παρακολούθησα από το γραφείο μου πολύ κοντά το τι έγινε, πληροφορηθήκαμε ότι δήθεν ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει με τον κ. Φίσερ, κάτι που ουδέποτε έγινε. Πληροφορηθήκαμε ότι το αεροπλάνο θα φύγει να πάει στη Γερμανία και ουδέποτε είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Πληροφορηθήκαμε ότι θα φύγει το αεροπλάνο να πάει στην Τουρκία και ουδέποτε είχαμε αποφασίσει κάτι τέτοιο, αν ήταν δυνατόν. Και πληροφορηθήκαμε ότι είχε λήξει η αεροπειρατεία, ενώ ο αεροπειρατής κυκλοφορούσε ελεύθερος με τους δύο πιλότους μέσα στο αεροπλάνο. Και αυτό ήταν ψέμα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κατάστασης και δεν θα έπρεπε να παρασύρονται κάποιοι από το τι λέει το κάθε ξένο κανάλι.

ΚΟΥΪΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, όμως, η κ. Πουλίδου έχει δίκιο, γιατί η δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο συγκεκριμένο κανάλι -δεν έχει σημασία που την έκανε- όντως δημιούργησε έναν προβληματισμό για το τι γινόταν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέσσερις φορές χρειάστηκε να διαψεύσω εκείνο το βράδυ συγκεκριμένες καταστάσεις. Τέσσερις φορές. Ελεγαν ορισμένα κανάλια ότι φεύγει το αεροπλάνο να πάει στη Γερμανία. Τι σημαίνει, ότι ισχύει αυτό; Δεν ήταν σωστή η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μα, ήταν "ζωντανή" η δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, εντάξει, αλλά δεν σημαίνει ότι ήταν και πραγματική, ότι απηχούσε και την αλήθεια, όταν ο άλλος δεν είχε συλληφθεί και ήταν ελεύθερος και ετοιμαζόταν, ποιος ξέρει τι να κάνει με τους πιλότους. Η λήξη της αεροπειρατείας έγινε με τη σύλληψη του δράστη. Αυτή ήταν η πραγματική λήξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 March 2003 - 14:05:09 UTC