Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός μίλησε το πρωί στη σύσκεψη βουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ομιλία, τόσο για τα θέματα του πολέμου και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε., γύρω από αυτά, όσο και για τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

Θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ο ΟΗΕ πρέπει να έχει καθοριστική παρουσία στο Ιράκ, στην περίοδο μετά τον πόλεμο και ότι μοναδικό σημείο αναφοράς πρέπει να είναι ο ΟΗΕ.

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε το σημείο, στο οποίο τονίζει ότι η τωρινή κρίση έδειξε ότι οι λαοί της Ευρώπης θέλουν και ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να τολμήσουν, ώστε το παγκόσμιο σύστημα να διέπεται από σχέσεις ισοτιμίας και πιο αυστηρό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός κάνει, για πρώτη φορά, αναφορά στις προτάσεις που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για την εμβάθυνση και ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει προτάσεις σε σχέση με την ενιαία νομική προσωπικότητα της Ενωσης, τη θέσπιση θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε., την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, την προώθηση των ενισχυμένων συνεργασιών και βεβαίως ανοίγει τη δυνατότητα της συζήτησης για μια άλλη εναλλακτική στρατηγική στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας. Κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό με βάση τις συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό.

Υπάρχει, επίσης, αναφορά για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα, που πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι αυτόνομος πόλος, με τη δική της πολιτική και με βάση την αυτονομία της, πρέπει να αναπτύξει εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια. Πιστεύουν στην ανάγκη διαλόγου με τις ΗΠΑ, αλλά και ενδοευρωπαϊκού διαλόγου για την οριοθέτηση των σχέσεων.

Αναφέρεται ακόμη στα προγράμματα της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και προδιαγράφει τις κεντρικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας στο εσωτερικό πεδίο: Πολιτική σταθερότητα, προώθηση του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, βάρος στην οικονομία, με βαθιά πίστη -αυτή είναι και η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική- ότι μόνο μια πολιτική ισχυρής κοινωνικής προστασίας απελευθερώνει τη δημιουργικότητα των ατόμων, που αλλιώς θα οδηγούνταν σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Βεβαίως, υπάρχουν και αναφορές στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής μας και τις προοπτικές της Ελλάδας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρόλα αυτά τα οποία λέει ο Πρωθυπουργός για μετά τον πόλεμο ότι θα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους τα Ηνωμένα Εθνη, παρά ταύτα ο έγκυρος Guardian αναφέρει -και είναι πολύ σημαντικό αυτό- ότι τελικά τη μελλοντική κυβέρνηση στο Ιράκ, μετά τον πόλεμο, θα τη στήσουν 23 απόστρατοι Αμερικανοί με τη βοήθεια Ιρακινών. Αφήνει -έτσι λέει ο Guardian- έξω την Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Εθνη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ταύτιση αυτών που επιτέθηκαν με αυτούς που θα αναλάβουν την πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ είναι επικίνδυνη και στα μάτια του λαού του Ιράκ και στα μάτια όλων των λαών της περιοχής. Είναι σαφές ότι μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του εγχειρήματος. Του ανήκει ο κύριος και καθοριστικός ρόλος.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Χθες, είχαμε περίπου 30 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι συνεχίζεται η πολιτική της προσέγγισης εκ μέρους της Ελλάδας. Εχετε κάποιο σχόλιο γι@ αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτές τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς απαντούμε με το συνήθη τρόπο τον οποίο γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι εμείς πρέπει να επιλέξουμε τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, στους οποίους θα δώσουμε το βάρος μας. Οι όποιες κινήσεις γίνονται από την άλλη πλευρά για δημιουργία δευτερογενών μετώπων, είναι σαφές ότι συναντούν την απάντησή μας, αλλά δεν θα παρασύρουν τους κύριους άξονες της πολιτικής μας. Εμείς επιλέγουμε πού θα δίνουμε το κύριο βάρος της εξωτερικής πολιτικής μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αύριο Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης κ. Γκιούλ επισκέπτεται επίσημα τα κατεχόμενα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επίσκεψη και πώς τη σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι έχει αναβληθεί. Αν όμως πραγματοποιηθεί αργότερα, θα πρόκειται για τις συνήθεις επισκέψεις των Τούρκων υπουργών στα κατεχόμενα. Τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Επανειλημμένα έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις και επανειλημμένα έχουμε τοποθετηθεί με τον τρόπο που πάντα τοποθετούμαστε και είναι απόλυτα σύμφωνος με τον τρόπο που τοποθετείται και η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν πρόκειται να αναγνωριστεί έτσι στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας το τμήμα των κατεχομένων. Αυτές είναι κινήσεις που δεν αποδίδουν τίποτα, παρά μόνο σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατανάλωση στην τουρκική πλευρά. Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά να συμβάλει σε κάτι, πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για το Σχέδιο Ανάν και να υπάρξει βέβαια μια σωστή διαπραγμάτευση, όπως την έχει ζητήσει η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗΣ: Διαβλέπετε μια αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας, γιατί υπάρχουν κάποιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, οι οποίες θα έλεγα ότι συγκλίνουν κάπως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, διότι μιλά για προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Είναι σαφές ότι η όποια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και βεβαίως υπό την αιγίδα του διεθνούς Οργανισμού. Εάν ο κ. Ερντογάν θέλει να συμβάλει, δεν έχει παρά να ζητήσει (και θα το κάνουμε ασμένως αποδεκτό) και βεβαίως να επιβάλει και στον κ. Ντενκτάς, να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση γύρω από το Σχέδιο Ανάν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο πρώτον για την τοποθέτηση του Γιώργου Πέτσου στο δικαστήριο, ότι στο εδώλιο των κατηγορουμένων για τη δίκη της 17Ν κάθονται μόνο κάποιοι από το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης και δεύτερον για την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη, η οποία άφησε αιχμές ότι στη δολοφονία Μπακογιάννη είχαν εμπλακεί και μυστικές υπηρεσίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντούμε σε όσα γίνονται και λέγονται κατά τη διάρκεια της δίκης. Ιδιαίτερα δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα πρέπει να απαντήσω σε όσα είπε ο κ. Πέτσος. Ισχύουν, βέβαια, όσα έχουμε πει κατά καιρούς. Τα επιβεβαιώνουμε πλήρως. Αυτά που έχουμε πει ότι εξαρθρώθηκε η 17Ν, ισχύουν πλήρως.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή για πολλοστή φορά και από τη δήλωσή σας, η Ελλάδα εμφανίζεται να συντάσσεται με τη Γερμανία και τη Γαλλία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λέει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του και τονίζει σε ποιό θέμα. Στο θέμα της αντίληψης για τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν ήδη επεξεργάζεστε κάποιες θέσεις, μετά και από την απελευθέρωσή σας από τις δεσμεύσεις από την Προεδρία, που θα διευκρινίσουν περισσότερο τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως ανέφερε στη σημερινή ομιλία του ο Πρωθυπουργός, επεξεργαζόμαστε θέσεις και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, για πιθανές πρωτοβουλίες. Μας ενδιαφέρει, μας απασχολεί και προετοιμαζόμαστε για μια συζήτηση που αντικειμενικά μπορεί να αρχίσει και στη διάρκεια της Προεδρίας, ίσως με την αφορμή της συζήτησης για την εμβάθυνση της Ευρώπης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τόσο ο κ. Σημίτης σήμερα, όσο και ο κ. Παπανδρέου χθες, έθεσαν απολύτως αναγκαία την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Ε.Ε. και μάλιστα συνέδεσαν αυτό το θέμα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και της εμβάθυνσης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: ...επειδή 7-10 του μηνός έχουμε τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ήθελα να ρωτήσω, εάν η ελληνική Προεδρία έχει διαπιστώσει κάποιο κλίμα ανησυχίας στην Ε.Ε., αναφορικά με τη διεύρυνση και τη 16η Απριλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η διεύρυνση πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούν και όλες αυτές οι χώρες που έχουν ζητήσει να είναι μέλη της Ε.Ε., να μετάσχουν στις διαδικασίες της Ενωσης, να μπορούμε κι εμείς να συζητήσουμε καλύτερα μαζί τους, να ανταλλάξουμε προβληματισμούς, να διαμορφώσουμε τους όρους και της δικής τους συμμετοχής στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Υπήρχε ένα θέμα με τους προϋπολογισμούς που απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο. Γνωρίζετε ότι υπήρξε χθες μια πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας και μια συζήτηση εκπροσώπων του ΕCΟFΙΝ με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βεβαίως, παρουσία του Ελληνα υφυπουργού, ως προεδρεύοντος του ΕCOFIN, κ. Φλωρίδη. Η συζήτηση αυτή διαμόρφωσε καλύτερο κλίμα σε συνεννόηση με το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις, δεν υπήρξε κατάληξη, ωστόσο οι συζητήσεις προχωρούν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτό εξαρτάται από το Ευρωκοινοβούλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατ επανάληψη σας έχω ρωτήσει επ αυτού και ήσασταν απόλυτος τις προηγούμενες φορές. Σήμερα λέτε ότι η διεύρυνση «πρέπει να γίνει». Επομένως, διακατέχεστε από κάποια ανησυχία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, μην ερμηνεύετε έτσι κάθε λέξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ερμηνεύω κάθε λέξη, γιατί τις προηγούμενες φορές ήσασταν απόλυτος ότι η διεύρυνση θα γίνει οπωσδήποτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας εξήγησα γιατί πρέπει να γίνει. Γι αυτό και θα γίνει. Ηθελα να σας τονίσω ότι δεν είναι μια διαδικαστική υποχρέωση, αλλά είναι μια βαθιά πολιτική απόφαση. Δεν θα γίνει ως διαδικαστική υποχρέωση. Θα γίνει ως πολιτική πράξη. Γι αυτό έκανα αυτή την ανάλυση. Είναι πολιτικό ζήτημα.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «ΕSPRESSO» αποκαλύπτει ότι την Κυριακή είχαμε ένα σοβαρότατο περιστατικό στα χωρικά μας ύδατα με την Τουρκία. Κατ` αρχάς, το επιβεβαιώνετε; Και κατά δεύτερον, τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για να μη συμβαίνουν τέτοια περιστατικά συνεχώς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν σοβαρό περιστατικό.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Ηταν εμπλοκή τριών...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν σοβαρό περιστατικό. Ούτε εμπλοκή υπήρξε. Ηταν ένα σύνηθες περιστατικό που συμβαίνει στα όρια των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Συμβαίνει πάρα πολλές φορές να υπάρχουν αντιδικίες για αλιευτικά σκάφη, τα οποία κινούνται στα όρια αυτά. Το Λιμενικό ήταν εκεί με ακταιωρό. Ηρθαν κάποιες τουρκικές ακταιωροί που αποχώρησαν, στη συνέχεια. Μετά την αποχώρησή τους έφυγε και το δικό μας σκάφος. Δεν υπήρξε κανένα επιπλέον πρόβλημα. Είναι μια συνήθης περίπτωση σε αυτές τις περιοχές των θαλασσίων συνόρων.

ΚΟΡΙΔΗ: Κύριε Υπουργέ, προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να κάνει διάβημα στην ΟΥΝΕΣΚΟ για να μη βομβαρδίζονται τα πολύτιμα μνημεία του Ιράκ; Διότι εκτός από τους αμάχους βομβαρδίζονται και αυτά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι θετικό να ληφθούν μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Βενιζέλος -και με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε.- ήδη έχει κάνει σχετικές κινήσεις. Είναι απολύτως σωστό και αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την προστασία αυτής της πραγματικά πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Στο πλαίσιο που αναφέρατε της ενίσχυσης της πορείας για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ενιαίας ασφάλειας στην Ευρώπη, υπάρχει πρόταση ή σκέπτεται η ελληνική πλευρά να θέσει κάποια πρόταση, για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε αντιστάθμισμα του απογαλακτισμού από τις ΗΠΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη βιάζεστε. Πρέπει να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, να μελετήσουμε όλα τα πιθανά σενάρια, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πνεύμα κατανόησης και αποδοχής αυτής της αναγκαιότητας στην Ε.Ε.. Πρέπει, ίσως -όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα και ο Πρωθυπουργός- να αναζητήσουμε και άλλες εναλλακτικές στρατηγικές για την ανάπτυξη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση. Είναι, όμως, αναγκαία, την πιστεύουμε και την προωθούμε. Ας μη βιαζόμαστε για τα συγκεκριμένα σημεία. Επεξεργαζόμαστε την πολιτική μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάποιες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείτε ότι υποθηκεύουν αρνητικά το μέλλον των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι! Γιατί; Δεν έχουμε αντιδικία, ούτε με τον αμερικανικό λαό, ούτε με το αμερικανικό κράτος ως θέση αρχής. Ισα-ίσα που θέλουμε έναν ειλικρινή και σωστό διάλογο με τις ΗΠΑ. Αν έχουν γίνει δηλώσεις, έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη πράξη επίθεσης στο Ιράκ, για ένα συγκεκριμένο γεγονός, για ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως γνωρίζετε, συναντά την καταδίκη όλου του ελληνικού λαού. Τον ελληνικό λαό εκφράζουν αυτές οι τοποθετήσεις και βεβαίως την ευρωπαϊκή κοινωνία. Τους Ευρωπαίους πολίτες για το συγκεκριμένο γεγονός, τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή εξέφρασε και η προχθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στην παρουσία που πρέπει να έχει ο ΟΗΕ. Θα ήθελα να μας πείτε εάν έχει αλλάξει κάτι από πλευράς ΗΠΑ. Δηλαδή, αν οι ΗΠΑ δεν δεχτούν αυτή την ουσιαστική παρουσία και παρέμβαση του ΟΗΕ, τι θα πράξουμε εμείς ως Ε.Ε.; Και κάτι ακόμη: Δεν είναι παράδοξο, έναν πόλεμο που είναι μη νομιμοποιημένος (γιατί και με ποιόν τρόπο;) να τον νομιμοποιήσει ο ΟΗΕ, εκ των υστέρων, παρεμβαίνοντας σε αυτή την ανασυγκρότηση του Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η μόνη περίπτωση να πάμε σε μια ομαλή πολιτική ανασυγκρότηση του Ιράκ και προώθησης των δημοκρατικών εξελίξεων σε αυτό -βεβαίως με πλήρη σεβασμό των συνόρων του και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε αυτό- είναι η αποφασιστική παρέμβαση του ΟΗΕ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα είναι αξιόπιστη η οποιασδήποτε άλλης μορφής μονομερής παρέμβαση και μετατροπή του Ιράκ σε ένα είδος προτεκτοράτου, ούτε στον ίδιο το λαό του Ιράκ, ούτε στους άλλους αραβικούς λαούς της περιοχής. Θα γεννηθούν προβλήματα, θα εγερθούν αντιθέσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί το σπέρμα για αρνητικές εξελίξεις και φαινόμενα που θα ευνοούν, θα έλεγα, την τροφοδότηση της τρομοκρατίας. Επιτέλους, ας αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα. Μόνον ο ΟΗΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαδικασία της πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ θα γίνει με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ιράκ. Μόνον έτσι αυτή η εξέλιξη θα είναι σεβαστή από όλους τους λαούς της περιοχής και τον ίδιο το λαό του Ιράκ. Μόνον έτσι θα είναι αποδεκτή η εξέλιξη αυτή από όλη τη διεθνή κοινότητα, από όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι ένα σημείο που δεν πρέπει να ρισκάρουμε, αν δεν θέλουμε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αρνητικά φαινόμενα στην περιοχή, αν δεν θέλουμε να δημιουργηθούν άλλου τύπου εξελίξεις, ανταγωνισμοί, αντιδικίες και δευτερεύοντα συνεχή προβλήματα. Το είπα και πριν ότι μπορεί να τροφοδοτηθεί η τρομοκρατία και κανείς δεν θέλει την τροφοδότησή της. Είναι ο εχθρός μας. Γι` αυτό πρέπει να μεριμνούμε και να απαντούμε με δημοκρατικές διαδικασίες.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι πληροφοριακά για τα των πτήσεων των βομβαρδιστικών που φεύγουν από τη Βρετανία και βομβαρδίζουν το Ιράκ: Υπάρχουν διελεύσεις από τον ελληνικό εναέριο χώρο και αν "ναι" έχει δοθεί κάποια σχετική άδεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε παραχωρήσει εναέριο χώρο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 April 2003 - 14:05:07 UTC