Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Η Ελλάδα ασκεί, όπως γνωρίζετε, την Προεδρία της Ε.Ε. για τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Πιστεύω ότι στο εξάμηνο αυτό ίσως έχουμε και ένα ρεκόρ, σχετικά με τις Συνόδους Κορυφής. Τις επίσημες και τις έκτακτες Υπενθυμίζω την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το θέμα του πολέμου, καθώς και την κοινή απόφαση που ελήφθη στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαρτίου. Στις 16 Απριλίου, όπως γνωρίζετε, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, για την υπογραφή της Συνθήκης Διεύρυνσης. Το πρωί θα πραγματοποιηθεί Συνέλευση, υπό τον κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν και τους Πρωθυπουργούς και θα συζητηθεί η μέχρι τώρα πορεία της, καθώς και οι προτάσεις που υπάρχουν, ώστε να υπάρξει διάλογος στο θέμα αυτό. Η τελευταία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί στις 30 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με το ίδιο θέμα, όπου θα παρουσιαστεί πλέον η τελική έκθεση της Συνέλευσης. Βεβαίως, θα υπάρξει και η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Γνωρίζετε το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στην Ευρώπη. Θέλω να διευκρινίσω ότι πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. Είναι προφανές ότι το ταξίδι αυτό επιδιώκει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, των σχέσεων που έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό, μετά τα τελευταία γεγονότα και τον πόλεμο.

Γνωρίζετε ότι η Ε.Ε. έχει κοινή θέση για την επόμενη ημέρα του πολέμου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής, στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτήν μπορεί να ανασυγκροτηθεί το Ιράκ οικονομικά, διοικητικά και πολιτικά, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. θέλει συνεργασία σε ισότιμη βάση με τις ΗΠΑ. Μια συνεργασία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές.

Θέλω να υπενθυμίσω, για μια ακόμη φορά, ότι θα υπάρξει συνάντηση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουνίου, η οποία θα έχει σημασία για την πορεία των σχέσεών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σήμερα έλαβε μέρος στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Επιτροπής που συνεδριάζει υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν. Το απόγευμα, στις 6.30, ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του κ. Βιλπέν. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική και ενδιαφέρουσα συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του κ. Πάουελ και της τρόικας, δηλαδή του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, του Επιτρόπου για τα εξωτερικά θέματα κ. Πάτεν και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της Προεδρίας. Αύριο, το μεσημέρι θα γίνει γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν εκτός από τον κ. Πάουελ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Φρατίνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενημερώσει την Προεδρία, σχετικά με το θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας για την άμυνα της Ευρώπης. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων αυτών χωρών πρόκειται να συναντηθούν στις 29 Απριλίου και να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Ο κ. Φρατίνι τηλεφώνησε ήδη στον κ. Παπανδρέου και πρότεινε, εκ μέρους της Ιταλίας, να γίνει μια συνάντηση με τα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να συζητηθεί η κοινή αμυντική πολιτική. Ο κ. Παπανδρέου θα προβεί σε διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 2 Μαΐου.

Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω δύο μικρά αποσπάσματα που έχουν σχέση με αυτά που μέχρι τώρα έχω πει. Αποσπάσματα από τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα: "Η Ελλάδα έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της πολιτικής ενοποίησης. Στη Συνέλευση έχουμε κάνει τις εξής προτάσεις:

-Πρώτον, σε σχέση με την ενιαία νομική προσωπικότητα για την Ενωση, ώστε να μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

-Δεύτερον, για τη θέσπιση θέσης υπουργού Εξωτερικών για την Ε.Ε. με τη συγχώνευση των θέσεων του Υπατου Εκπροσώπου και του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων.

-Τρίτον, για την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας.

-Τέταρτον, για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας.

-Πέμπτον, για την προώθηση των ενισχυμένων συνεργασιών, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της άμυνας που δεν προβλέπονται ακόμη."

Αυτό όσον αφορά το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, σε σχέση με τις εργασίες και τις προτάσεις της Συνέλευσης. Από εκεί θα προκύψει η νέα δομή, η αρχιτεκτονική της Ευρώπης στο μέλλον.

Για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός είπε τα εξής: Κεντρικό θέμα που διαχωρίζει αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ε.Ε. είναι η σχέση με τις ΗΠΑ. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας αυτόνομος πόλος. Να έχει τη δική της πολιτική. Οτι, δηλαδή, πρέπει με βάση την αυτονομία της, τη δική της πολιτική, να αναπτύξει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, να έχει μια σχέση συνεννόησης και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν άλλες χώρες, είπε ο Πρωθυπουργός, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι οποίες πιστεύουν ότι κεντρικό ρόλο στην όλη στρατηγική της περιοχής, διαδραματίζουν οι ΗΠΑ. Και ότι γι αυτό χρειάζεται, πρώτα από όλα, να διαφυλάξουμε αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τις ΗΠΑ. Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί, να λυθεί στην Ε.Ε. γιατί εάν δεν λυθεί η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποσαφηνίσει την εξωτερική πολιτική της και θα αντιμετωπίζει κρίσεις, όπως η σημερινή.

Στις 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, διάσκεψη για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι η έκτη διάσκεψη που γίνεται για το θέμα αυτό. Η Τουρκία έκανε μια πρόταση προς την Ελλάδα: Να γίνει μια συνάντηση, του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τους Τούρκους ομολόγους τους, προκειμένου να συζητηθεί το Κυπριακό. Η Ελλάδα απάντησε και πρότεινε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί και να είναι εφ όλης της ύλης.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι στις 4 Απριλίου, θα κατατεθεί η έκθεση πεπραγμένων του Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η έκθεση αυτή, προφανώς, συμπεριλαμβάνει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μέχρι και τη Χάγη. Στις 9 Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκδώσει ένα ψήφισμα σχετικά με το Κυπριακό και την εξέλιξή του.

Η Τουρκία έκανε και μια άλλη πρόταση: Να γίνει μια 5μερής (εγγυητριών δυνάμεων ελληνο-κυπριακής και τουρκο-κυπριακής πλευράς) διάσκεψη για το Κυπριακό. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι το Κυπριακό βρίσκεται και κινείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι διεθνές θέμα και πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε εξέλιξη να προέλθει από πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Στα Συμπεράσματα από το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης υπήρξε ένα Πρωτόκολλο, με τον αριθμό 15, το οποίο αναφερόταν στις δημοσιονομικές προοπτικές για την επόμενη τριετία, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τις υπό ένταξη χώρες.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι συναρμόδιο στην απόφαση των δημοσιονομικών πολιτικών, το οποίο ενίσταται στο Πρωτόκολλο αυτό, διότι θεωρεί ότι η απόφαση που ελήφθη στην Κοπεγχάγη είναι μονομερής. Αυτό το "κληρονόμησε" η ελληνική Προεδρία.

Χθες, στην Αθήνα, έγινε τριμερής συνάντηση, μεταξύ του εκπροσώπου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τέρενς Ουάιλντ, της Επιτρόπου κ. Στρέντιερ και, εκ μέρους της Προεδρίας της Ε.Ε., του υφυπουργού Οικονομίας κ. Φλωρίδη. Στη συνάντηση αυτή, έγινε προσπάθεια να ρυθμιστούν οι διαφορές που υπάρχουν, σχετικά με τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης μέχρι το 2004. Υπήρξε κάποια πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, μέχρι τις 9 Απριλίου, όταν θα ψηφίσει η Ευρωβουλή τη Διεύρυνση. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Στρασβούργο, τις επόμενες ημέρες.

Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αισιόδοξοι πως θα βρεθεί λύση. Εν πάση περιπτώσει, η διεύρυνση θα προχωρήσει κανονικά.

Στις 4 έως 6 Απριλίου, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το άτυπο ΕCOFIN (Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών). Θα εξεταστεί ένα χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του ευρώ στα υπό ένταξη μέλη. Θα γίνει, επίσης, συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις, το θέμα της διάρκειας του πολέμου στο Ιράκ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της Ενωμένης Ευρώπης. Επίσης, θα εξεταστεί η διεθνής οικονομική συνεργασία. Σε αυτή την ενότητα θα συμμετέχουν οι διοικητές των Τραπεζών των χωρών-μελών, προφανώς και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Ντούιζενμπεργκ. Σε αυτό το κεφάλαιο θα εξεταστεί και το θέμα που έχει προκύψει, κατά πόσο μπορεί να παραταθεί η θητεία του κ. Ντούιζενμπεργκ στη θέση του, ως διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, για έξι μήνες ακόμη. Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, που είναι και ο προεδρεύων στο ECOFIN θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις, με όλους τους ομολόγους του, πριν αποφασιστεί και προταθεί η παράταση της θητείας του διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέλω να αναφερθώ σε αυτή τη συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας. Είπατε ότι η Τουρκία πρότεινε συζήτηση επί του Κυπριακού και η Ελλάδα συζήτηση εφ@ όλης της ύλης. Διερωτώμαι, εφ@ όλης της ύλης επί του Κυπριακού; Διότι, εάν είναι αυτό, υπάρχει το Σχέδιο Ανάν. Επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί. Το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η υφαλοκρηπίδα και αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επομένως, ποιά εφ@ όλης της ύλης συζήτηση προτείνει η Ελλάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μα τι λέτε! Εφ@ όλης της ύλης συζήτηση σημαίνει, όλα αυτά που μπορεί να συζητηθούν, που τα θεωρούμε υπαρκτά. Ολα αυτά μπορεί να εξεταστούν. Δεν θα εξεταστεί μόνο το Κυπριακό, όπως ζήτησε η Τουρκία. Οταν λέμε συζήτηση εφ@ όλης της ύλης, εννοούμε ότι τίθενται προς συζήτηση όλα τα θέματα, τα οποία...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, ποιά θέματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζετε ότι δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι το μόνο θέμα, κ. Υπουργέ. Συγχωρέστε με.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι γκρίζες ζώνες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ, υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε κάποιο επίπεδο. Κάποιες συζητήσεις που έχουν αρχίσει είναι σε εξέλιξη τα ΜΟΕ, για παράδειγμα. Είναι γνωστό αυτό. Σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές οι συζητήσεις; Η Τουρκία, από την πλευρά της, προσπαθεί να ακολουθήσει τον οδικό χάρτη για την ένταξή της στην Ευρώπη. Τι γίνεται εκεί; Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα; Υπάρχει το Κυπριακό, με το γνωστό αποτέλεσμα της Χάγης. Σε ποιό σημείο είναι τα πράγματα και τι μπορεί να γίνει για τη λύση του Κυπριακού μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.; Υπάρχουν θέματα -και είναι φυσικό να υπάρχουν- τα οποία θα συζητηθούν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Πέρα από τη συνάντηση του Βελιγραδίου, στις 9 Απριλίου, υπάρχει και μια άλλη πρόταση, λέτε, εκ μέρους της Αγκυρας, για μια πενταμερή συνάντηση που αφορά την Κύπρο. Αυτή, αντιλαμβάνομαι, απερρίφθη εκ μέρους της Αθήνας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη συνάντηση που αφορά την εφ@ όλης της ύλης συζήτηση, μετά το αίτημα της Αγκυρας για το Κυπριακό, οριστικοποιήθηκε; Θα πραγματοποιηθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναμένεται απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτή η αντιπρότασή μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για ποιό λόγο η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, θέλει διάλογο εφ@ όλης της ύλης με την Τουρκία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα δεν θέλει ένα διμερή διάλογο με την Τουρκία για το Κυπριακό, διότι το Κυπριακό είναι στον ΟΗΕ και οι συζητήσεις, γύρω από την πορεία του, είναι γνωστές. Βεβαίως, με την ευκαιρία και της παρουσίας των ηγεσιών των δύο χωρών, θα μπορούσαν να συζητήσουν και άλλα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθετικά ρωτώντας, ο κ. Σημίτης θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν να πιέσει τον κ. Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η θέση της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό είναι καθαρή και έχει επανειλημμένως διατυπωθεί. Η Κύπρος θα ανήκει πλέον και τυπικά, μετά την υπογραφή που θα γίνει, εδώ, στις 16 Απριλίου, στην Ενωμένη Ευρώπη. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλυθεί και το Κυπριακό, σε τρόπο ώστε μια ενωμένη Κύπρος να είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν έχουν εξαντληθεί με τη Χάγη. Πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλα τα μέρη -και το τονίζω, από όλα τα μέρη- προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Πιστεύουμε, επίσης -το έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός- ότι η Τουρκία, στον οδικό χάρτη που ακολουθεί για την Ευρώπη, απαραίτητη προϋπόθεση για να διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία της, είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζω ότι στο τέλος του 2004 θα εξεταστεί η πορεία αυτή της Τουρκίας. Δηλαδή, εάν έχει επιτύχει η Τουρκία, μέχρι τότε, τα κριτήρια που θέτει η Ευρώπη, προκειμένου να υπάρξει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, μια διευκρίνιση, στην υπόθεση Ντούιζενμπεργκ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέση για την παράταση κατά έξι μήνες της θητείας του; Ποιά είναι η θέση της Ελλάδας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεδομένου ότι η Ελλάδα προεδρεύει και επειδή το θέμα έχει τεθεί, θα ανακοινώσει ως Προεδρία τη θέση της, μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο ECOFIN. Πάντως, η Ελλάδα δεν είναι αρνητική.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα άλλο θέμα που θεωρώ σημαντικό, είναι η παρουσία του κ. Πάουελ στην Ευρώπη. Εσείς αναφερθήκατε στην προώθηση των ευρωαμερικανικών σχέσεων, μετά το χτύπημα που έχουν δεχθεί, ένεκα του πολέμου στον Κόλπο. Είναι βέβαιο, ότι στις Βρυξέλλες δεν θα έχουμε μια έμμεση, αν θέλετε, πρόσκληση προς την Ευρώπη για συνκυριαρχία στο Ιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω πριν από τη συνάντηση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, ποιά είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, για την ώρα. Ο κ. Πάουελ, δηλαδή, έρχεται απλώς να συζητήσει τις ευρωαμερικανικές σχέσεις ή και κάτι παραπάνω;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απόφαση να έρθει και να συζητήσει ο κ. Παόυελ, είναι απόφαση της Ουάσιγκτον, όπως σας είπα. Θεωρούμε ότι το ταξίδι αυτό γίνεται, προκειμένου να γεφυρωθούν κάποιες αντιθέσεις, οι οποίες ανεφύησαν μετά τον πόλεμο. Δεν γνωρίζω τι θα υποστηρίξει ο κ. Πάουελ. Ξέρω ποιες είναι οι θέσεις της Ευρώπης και οι θέσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να αποκοπούν από τα Συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ίδιο θέμα: Μπορείτε να διευκρινίσετε ποιό είναι ακριβώς το format των συναντήσεων στις Βρυξέλλες; Δηλαδή, είναι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ με Πάουελ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τον κ. Πάουελ, σε γεύμα εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο γίνεται στην έδρα του ΝΑΤΟ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιό λόγο; Εννοώ, για ποιό λόγο δεν μπορεί η Ε.Ε. να κάνει αυτές τις συνομιλίες, απευθείας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως σας είπα, η Ε.Ε. θα έχει αυτές τις συνομιλίες. Θα δει τον κ. Πάουελ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δύο ξεχωριστές συναντήσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων, υπάρχει και το Κυπριακό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ανοικτή η ατζέντα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Λέτε ότι δεν ξέρετε τι θα υποστηρίξει ο κ. Πάουελ και ότι η επαφή με την Ευρώπη ουσιαστικά έχει στόχο τη γεφύρωση του χάσματος, του ρήγματος που είχε δημιουργηθεί. Διαβάζουμε, όμως, σήμερα ότι ο κ. Πάουελ θα ζητήσει ουσιαστικά τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, κάτι το οποίο έρχεται προφανώς σε αντίθεση με αυτό που θέλουμε εμείς, δηλαδή την παρουσία του ΟΗΕ. Αν περιθωριοποιηθεί, τουλάχιστον από αμερικανικής πλευράς, ο ΟΗΕ, θα αντιδράσει η Ε.Ε.; Και μιλώ και από άποψη της ελληνικής Προεδρίας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι η Ε.Ε. έχει πάρει μια απόφαση, η οποία υπάρχει στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και συγκεκριμένα, αναφέρεται στον ΟΗΕ και το ρόλο του, μετά τον πόλεμο. Σε αυτό εμμένει η Ευρώπη. Οποια άλλη πρόταση γίνει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να προκαθορίσω τι θα πει και τι θέλει ο κ. Πάουελ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνάντηση του Βελιγραδίου, η ελληνική πλευρά προτίθεται να θέσει ζήτημα τουρκικών κινήσεων στο Βόρειο Ιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η συνάντηση του Βελιγραδίου γίνεται μεταξύ των δύο χωρών για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η συνάντηση εφ` όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά, θα γίνει στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Δηλαδή, θα γίνει την ίδια ημέρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι, στο περιθώριο.

Τέλος, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο, στις 18 Απριλίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 April 2003 - 16:52:57 UTC