Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-04-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μας για το εργατικό ατύχημα στη Σωληνουργία Κορίνθου, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά συνάνθρωποί μας. Το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι από τα κυριότερα και πιο σημαντικά ζητήματα και γι` αυτό καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Στην εταιρία αυτή, επανειλημμένα, είχαν γίνει έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτή τη στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του Σώματος κ. Πολυχρονίου μεταβαίνει στο χώρο του ατυχήματος. Πέρα, όμως, από την έκφραση της λύπης και της οδύνης μας, ξεκαθαρίζουμε ότι θα γίνει πλήρης έλεγχος για τα αίτια που προκάλεσαν αυτό το ατύχημα και θα αποδοθούν όλες οι ευθύνες που τυχόν θα προκύψουν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε δύο θέματα: Πρώτον, την πρόταση των έξι σημείων του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος στην ουσία θέλει αναγνώριση του ψευδοκράτους του και να βγάλει τα Ηνωμένα Εθνη από το Κυπριακό, κάτι βέβαια που απορρίφθηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση και δεύτερον την έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο που ουσιαστικά χρησιμοποιεί τη λογική των ίσων αποστάσεων. Κατηγορεί μάλιστα τις ελεύθερες περιοχές για βιαιότητες της Αστυνομίας, ενώ αναφερόμενη στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές ήταν απόλυτα σωστές απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πρόταση Ντενκτάς αποτελεί επανάληψη γνωστών τακτικών στις οποίες κατά καιρούς έχει καταφύγει, προφανώς με στόχο να δείξει από τη μια πλευρά ότι δήθεν λαμβάνει πρωτοβουλίες και από την άλλη να αποφύγει τη συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτή η τακτική του κ. Ντενκτάς είναι παλιά, γνωστή και έχει απορριφθεί κατ` επανάληψη. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα, οι συζητήσεις -εάν βεβαίως τις επιθυμούν- να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Οσον αφορά το ειδικό θέμα, θέλω να τονίσω ότι μας καλύπτει απόλυτα η απάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Εξάλλου, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η απάντηση του κ. Παπαδόπουλου ξεκαθαρίζει το τοπίο, επιμένει ότι οι συζητήσεις πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Από εκεί και πέρα, καλά θα κάνει ο κ. Ντενκτάς να μην καταφεύγει στις γνωστές συνταγές του, οι οποίες άλλωστε δεν αποδίδουν, αλλά να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του και να προχωρήσει σε συζήτηση επί του Σχεδίου Ανάν, έστω και τώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σημίτη με τον κ. Παπαδόπουλο ποιο αντικείμενο είχε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πρόταση Ντενκτάς και για την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από ό,τι γνωρίζω θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ώρες η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis. Μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε την εικόνα αυτής της δημοσκόπησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύουν όσα έχω πει κατά καιρούς για τις δημοσκοπήσεις. Κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία. Αποτελεί ένα όργανο που βοηθά την ανάλυσή μας και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών σε μια σειρά από θέματα και βεβαίως στη βελτίωση του έργου και της δουλειάς που κάνουμε. Το έργο μας, τη δουλειά μας, την προοπτική που δημιουργούμε θα εκτιμήσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος προσδοκούμε να μας δώσει τη νίκη και στις εκλογές του 2004. Και αυτή η έρευνα έχει τη δική της αξία και μπορεί να συμβάλει ως εργαλείο ανάλυσης στη βελτίωση και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας Όμως, επαναλαμβάνω, το έργο μας, η πολιτική μας, η ανταπόκρισή μας στα προβλήματα του λαού και οι προοπτικές που χαράσσουμε είναι εκείνες που εκτιμούμε ότι θα μας δώσουν τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Ο Κώστας Σημίτης παραμένει πάντα το ισχυρό χαρτί μας, είναι το ισχυρό "όπλο" μας και αυτό καταγράφεται και σε αυτή την έρευνα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε απολύτως τις θέσεις του, όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Ιράκ. Είπε ότι ο μοναδικός διαχειριστής της υπόθεσης πρέπει να είναι ο ΟΗΕ και απέρριψε το μοντέλο του Αφγανιστάν. Επειδή υπήρξαν επαφές του κ. Σημίτη με ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου και συνάντηση του κ. Παπανδρέου με το Γάλλο ομόλογό του, αυτή η θέση είναι που θα αποτελέσει τη βάση της σημερινής συζήτησης με τον κ. Πάουελ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι επαφές του Πρωθυπουργού με τους κ. Σρέντερ, Σιράκ και Βερχόφσταντ είχαν ως αντικείμενο την πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου για την ενισχυμένη συνεργασία, σε ό,τι αφορά την πολιτική άμυνας της Ευρώπης. Οπως γνωρίζετε, οι Πρωθυπουργοί των χωρών αυτών πρόκειται να συναντηθούν στις 29 Απριλίου. Ο κ. Σημίτης επικοινώνησε μαζί τους, συζήτησε το θέμα στη βάση της χθεσινής τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία τους χρήσιμη και βεβαίως έθεσε και το θέμα -το οποίο έγινε αποδεκτό- της συζήτησης των προτάσεών τους και σε θεσμικό επίπεδο, μέσα στα όργανα της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. πρέπει να ασχοληθεί θεσμικά με το μείζον θέμα της πολιτικής της άμυνας, της ασφάλειας και της στάσης της απέναντι στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, καθώς και της οριοθέτησης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Αυτό ζήτησε, χθες, ο Πρωθυπουργός. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον κ. Πάουελ, θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις μας, τις οποίες, κατ` επανάληψη, έχει εκφράσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Μάθαμε, χθες, αργά το βράδυ, ότι η Ιταλία πρότεινε, σε άτυπο επίπεδο κατά πρώτον, που μάλλον είναι επίσημο, η πρωτοβουλία να διευρυνθεί και να γίνει πρωτοβουλία των "15". Η ελληνική κυβέρνηση, ως Προεδρία, αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού πια το ζητά και άλλη μια χώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε και χθες από τους ηγέτες, με τους οποίους συνομίλησε, να έρθουν οι προτάσεις τους και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Εκεί θα έχει την ευκαιρία και η Ιταλία να εκφράσει τις απόψεις της. Το πρώτο βήμα θα γίνει, πιθανότατα, πολύ σύντομα, μετά τις 29 Απριλίου, στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακούω τον κ. Σημίτη, πολλές φορές, να λέει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει -έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την κρίση στο Ιράκ- κοινή στάση των Ευρωπαίων στα θέματα άμυνας. Θέλω να ρωτήσω: Η χρηματοδότηση αυτή της άμυνας, από πού θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού σ@ αυτό. Δεν αναφέρθηκε, βεβαίως, σε ποσά.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μιλώ για ποσά, γιατί δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε. Αλλά το θέμα είναι το εξής: Επειδή αυτά είναι μεγάλα κονδύλια, κάπου πρέπει να γίνουν περικοπές. Είναι, λοιπόν, διατεθειμένη η Ευρώπη, και η Ελλάδα εν προκειμένω, να κάνει το ίδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα ποσά για την άμυνα.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαβλέπετε, μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις, να φθάσουμε και σε περικοπές, είτε αναπτυξιακών έργων, είτε κοινωνικού κράτους, για να χρηματοδοτηθεί η άμυνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα ποσά για αμυντικούς εξοπλισμούς. Είναι το μόνο κράτος της Ε.Ε., το οποίο διαθέτει τόσο υψηλό ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της για εξοπλιστικά προγράμματα. Και αυτό, βεβαίως, δεν γίνεται τυχαία. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον εξ ανατολών γείτονα. Γι@ αυτό το λόγο έχουμε πει ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, την οποία επιθυμούμε (όπως επίσης και η επίλυση του Κυπριακού, μέσα από την οποία περνά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων) θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Αλλά, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα, η υπόλοιπη Ευρώπη κρατά πολύ χαμηλά τη διάθεση πόρων για αμυντικές δαπάνες. Θέλουμε κοινή πολιτική άμυνας και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει σχετική συζήτηση. Δεν μπορώ να προκαθορίσω, αυτή τη στιγμή, την έκταση της συζήτησης. Υποθέτω, όμως, ότι όταν μιλάς για πολιτική άμυνας και θέλεις να ασκήσεις ενιαία αμυντική πολιτική, πρέπει να δεις πολιτικά το θέμα και από πλευράς θεσμών και από πλευράς πόρων. Δεν γνωρίζω τι θα χρειαστεί και πώς θα ξεκινήσουμε. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα γίνουν και μέσα από εναλλακτικές στρατηγικές, τις οποίες δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Αλλά, όταν η Ευρώπη θέλει να έχει ένα ρόλο, θα πρέπει να έχει και πολιτική άμυνας και εξωτερική πολιτική. Μπορώ να σας αντιτείνω το γεγονός ότι σήμερα οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν μια διεθνή ύφεση που προφανώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην απασχόληση. Προβλήματα στα χρηματιστήρια, άρα και στις επενδύσεις. Προβλήματα στον πληθωρισμό, εξαιτίας και του πολέμου, τον οποίο δεν επέλεξαν και μάλιστα οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν αντίθετες. Να, λοιπόν, πώς έχουμε μια εκροή πόρων, εξαιτίας ενός μείζονος προβλήματος, που δημιουργήθηκε χωρίς τη δική μας συμφωνία ή τη δική μας έγκριση. Το πρόβλημα αυτό δεν θα ήταν στο ίδιο επίπεδο, εάν είχαμε ενιαία πολιτική. Θα υπήρχαν και διαφορετικά δεδομένα, παγκοσμίως.

Σε αυτά τα ζητήματα προέχει η δυνατότητά σου να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ικανοποιούν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την Ε.Ε., τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο κ. Πάουελ στην Αγκυρα, όπου φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει κάποιο ρόλο στην Τουρκία στην εμπόλεμη περιοχή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του, αυτά που ζήτησε ο κ. Πάουελ από την τουρκική κυβέρνηση δεν δημιουργούν σε εμάς πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπήρξε ταύτιση απόψεων. Και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες. Αυτό τι σημαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι αυτά τα οποία δημόσια δήλωσε ο κ. Πάουελ, ότι ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση, δεν δημιουργούν σε εμάς κανένα πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεταφορά του ζητήματος της ευρωάμυνας από το πλαίσιο της 4μερούς αυτής πρωτοβουλίας, στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων τάσσεται υπέρ του αποφασιστικού ρόλου της Ατλαντικής Συμμαχίας και των ΗΠΑ στα θέματα ασφάλειας -και έχει ταχθεί υπέρ του πολέμου- δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο αυτή η πρωτοβουλία να έχει την κατάληξη που είχε και η προηγούμενη πρωτοβουλία του ευρωστρατού, που όπως ξέρετε ξεκίνησε με φιλοδοξίες ανεξαρτησίας και κατέληξε ένα μικρό κομματάκι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ευρωστρατός ξεκίνησε, όπως κατέληξε, για να υπάρχει παρουσία της Ευρώπης...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη ως μια ευρωπαϊκή ανεξάρτητη πολιτική. Σήμερα είναι μια βοηθητική του ΝΑΤΟ πολιτική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο κι εμείς εδώ, και βεβαίως και επίσημα δια στόματος Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, ουδέποτε είπαμε τέτοιο πράγμα. Αυτό το έλεγαν κάποια άλλα κόμματα, τα οποία δεν είχαν καταλάβει, από την αρχή, τι είναι ο λεγόμενος ευρωστρατός. Από την αρχή ο ευρωστρατός ήταν η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας παρέμβασης προς τρίτες χώρες για ειρηνευτικούς σκοπούς. Απλώς δεν είχε προσδιοριστεί η σχέση με το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη αυτής της δύναμης. Εκεί είχε παρέμβει η Τουρκία και είχε δημιουργήσει τις γνωστές αγκυλώσεις και τα προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν για αρκετούς μήνες, και τα οποία λύσαμε τελικά στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μας απαντήσετε για το τωρινό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα πριν. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της άμυνα, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον αυτόνομο λόγο της, τη δική της παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας. Αυτό θα βοηθήσει στη γενικότερη διεθνή ισορροπία και την καλύτερη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Αρα, παρά τις γνωστές δυσκολίες, τις οποίες καθόλου δεν υποτιμούμε, θα βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο ίδιο θέμα: Πώς θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε., δηλαδή, θα αλλάξει πορεία και από το κοινωνικό προφίλ θα περάσει στο ενισχυμένο αμυντικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οικονομικά αναιρεί, όμως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναιρεί, διότι όταν δεν έχεις πολιτική και δεν μπορείς να επηρεάζεις τις εξελίξεις, το πληρώνεις και οικονομικά, όπως διαπιστώνεται και τώρα με τον πόλεμο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 April 2003 - 14:05:11 UTC