Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Κέρκυρα , 12 Μαΐου 2003

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ε.Ε., η καθιερωμένη πολιτική ενημέρωση από τον Υπουργό Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα έγινε εδώ στην Κέρκυρα.

Καλημέρα σας.

Συνεχίζοντας την τακτική που έχουμε καθιερώσει, ως Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ, προσπαθώντας να τονώσουμε τα Επαρχιακά Μέσα και να αποδώσουμε σε αυτά τη σημασία που τους αρμόζει, αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε την ενημέρωση των συντακτών εδώ στην Κέρκυρα, με την ευκαιρία του Συνεδρίου για την Τηλεόραση και τη Διαφήμιση που έχει αρχίσει τις εργασίες του από χθες στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Θα σας ενημερώσω, κατ` αρχάς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού .

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μίλησε στις 10.00 το πρωί σε εκδήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Ευρώπη και το μέλλον της. Στις 12.00, θα προεδρεύσει της Διυπουργικής Επιτροπής για το συντονισμό της Ολυμπιακής Προετοιμασίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, της Προέδρου του "Αθήνα 2004" κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά και άλλων υπουργών που συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή. Το βράδυ στις 21.00, θα μιλήσει σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Εκδοτών για την Ευρώπη, την Ελλάδα και το μέλλον τους.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Λισσαβόνα στο πλαίσιο του λεγομένου «γύρου των πρωτευουσών". Θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Μάλτα, όπου συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, την Τετάρτη. Στην Αθήνα θα επιστρέψει την Τετάρτη το βράδυ.

Την Πέμπτη, στις 12.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη και στις 13.00 με το Γραμματέα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κώστα Λαλιώτη.

Την Παρασκευή, στις 12.00, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κώστα Στεφανή και στις 13.00 με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτά για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ και δημοσίως όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου της Προεδρίας για τα Ραδιοτηλεοπτικά, με θέμα «Τηλεόραση και Διαφήμιση». Δεν είναι ένα θέμα που επιλέχτηκε τυχαία, συζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη, ενόψει της αναθεώρησης της Οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα».

Το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων, το οποίο θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Μαΐου. Αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο, επί Ιταλικής Προεδρίας, τα συμπεράσματα τόσο του Συνεδρίου όσο και του Άτυπου Συμβουλίου να αποτελέσουν τη βάση επί της οποίας θα γίνει η αναθεώρηση της Οδηγίας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό της σχέσης των Μέσων και της διαφήμισης. Η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή -γι αυτό και η παρουσία του Ιταλού Υπουργού εδώ- θα είναι η βάση επί της οποίας στη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας για την αναθεώρηση της Οδηγίας. Άρα, είναι μία πολύ σημαντική προσφορά της Ελληνικής Προεδρίας σ@ αυτή την πορεία.

Θέλω επίσης να πω, μιας και βρίσκονται εδώ και πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα Ραδιοτηλεοπτικά, ότι από αύριο αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη ρύθμιση των θεμάτων των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού, καθώς και άλλων θεμάτων που αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Θέλω να τονίσω, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα σε εφημερίδα, ότι κάθε άλλο παρά προωθούμε δημοσίους υπαλλήλους σε θέση δημοσιογράφων. Ρυθμίζουμε με αξιοκρατία ένα αρρύθμιστο τοπίο. Κανείς δεν πιστεύω πως θέλει να υπάρχει ένα καθεστώς σε κάποιο χώρο του δημόσιου τομέα, όπου δεν υπάρχεί σαφής Οργανισμός, κανονισμοί, πλήρης αξιοκρατία και έλεγχος σ@ αυτό. Υπενθυμίζω ότι και σήμερα, σε πάρα πολλά Γραφεία Τύπου του Εξωτερικού, υπάρχουν επικεφαλής οι οποίοι προέρχονται από τη Σχολή Εθνικής Δημόσιας Διοίκησης και δεν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Αυτό ισχύει σήμερα. Με τη ρύθμιση που εισηγούμαστε στη Βουλή, δεν αποκλείεται σ@ όποιους δημοσιογράφους εργάζονται στο Υπουργείο Τύπου να αναλάβουν καθήκοντα σε Γραφείο Τύπου Εξωτερικού. Κάθε άλλο μάλιστα. Έχουν και αυτοί τα δικαιώματα, τα οποία ορίζονται στο Νέο Οργανισμό που δια Νόμου θα περιγραφεί.

Αυτά από μένα . Είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας και είναι σαφές ότι αυτές μπορούν να αφορούν το σύνολο των πολιτικών γεγονότων που απασχολούν τη χώρα σήμερα.

ΣΙΩΜΟΣ (ANT-1): Η ερώτησή μου έχει τρία σκέλη . Το πρώτο για τα σενάρια ανασχηματισμού ,το δεύτερο για το άνοιγμα του κ. Καραμανλή στον Αη Στράτη για την Αριστερά και το τρίτο σκέλος όλα αυτά που ακούγονται για σκανδαλολογία κατά της Κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός την 1η Μαΐου έκανε μία δήλωση, όπου αναφέρθηκε σε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό. Η δήλωση αυτή ισχύει απόλυτα. Θα κινηθεί αυστηρά με τον τρόπο που ο ίδιος περιέγραψε προς τον ελληνικό λαό με αυτή τη δήλωση, στο χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος έθεσε και στις γενικές κατευθύνσεις που η δήλωση αυτή περιέχει . Οποιαδήποτε άλλη αναφορά δεν έχει να προσφέρει σημαντικά.

Δεύτερον, τις δύο τελευταίες μέρες ο κ. Καραμανλής περιοδεύοντας στο Νομό Λέσβου εξαπέλυσε μία σειρά επιθέσεων κατά της Κυβέρνησης. Θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Ο κ. Καραμανλής έχει χάσει την ψυχραιμία του και προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Η χώρα κυβερνάται καλά. Έργο παράγεται και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, όπως εξάλλου και πριν από λίγο σας ενημέρωσα, εξελίσσονται σε μια Ευρώπη που συζητά για το μέλλον της, το δικό μας μέλλον. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να συνεισφέρει πράγματι στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, ας σταματήσει τους λαϊκισμούς, ας κατανοήσει ότι οι εκλογές είναι μακριά. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ας συζητήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί, πάνω στα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη, σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. αν έχει απόψεις, αν έχει πρόγραμμα, αν έχει θέσεις. Γιατί με υποκρισίες και λαϊκισμούς, δεν γίνεται πολιτική. Και επειδή μιλάμε για διαπλοκή, θέλω να υπενθυμίσω, για τρίτη συνεχή μέρα, ότι ακόμη περιμένουμε από τον κ. Καραμανλή να απαντήσει στις επιθέσεις που έχει δεχθεί στον τομέα αυτό. Ο πολιτικός πρέπει να απαντά όταν δέχεται μία επίθεση, όπως ακριβώς έχουμε κάνει κι εμείς .

Τρίτον, σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή σήμερα στον Αη Στράτη, θέλω να υπενθυμίσω ότι από το 1982 το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού και αείμνηστου ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου, προώθησε την Εθνική Συμφιλίωση, την έκανε πράξη. Χαίρομαι, πράγματι, γιατί έστω και με καθυστέρηση δύο δεκαετιών, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στον ίδιο ακριβώς δρόμο. Θέλω να πιστεύω ότι το εννοούν πραγματικά .

ΚΟΣΚΙΝΑΣ (ΤΗΛΕ-ΚΕΡΚΥΡΑ): Με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση του κ. Κοσμίδη σχετικά με τη μείωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και κάποιες δηλώσεις που έγιναν μετά από κυβερνητικά στελέχη θα ήθελα το σχετικό σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Κοσμίδης, πηγαίνοντας σε μία εκδήλωση προβληματισμού, (διότι ήταν μία εκδήλωση προβληματισμού προγραμματισμένη μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο) θεώρησε σκόπιμο να καταθέσει τις γνωστές σε πολλούς απόψεις του για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος για τις οποίες παλεύει πολλά χρόνια. Κρίθηκε αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι απόψεις αυτές δεν δεσμεύουν τον Πρωθυπουργό, είναι προσωπικές απόψεις κ. Κοσμίδη και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με επικείμενες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Από εκείνο το σημείο και πέρα, αναμφίβολα, πολλές από αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα θετικό υλικό για τον προβληματισμό που εξελίσσεται μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., για το πρόγραμμά μας της νέας τετραετίας, ιδιαίτερα στο θέμα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος. Αναμφίβολα εκεί θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο αυτού του υλικού, αυτού του προβληματισμού. Θέλω με την ευκαιρία να σημειώσω και κάτι άλλο που μπορεί να αξιοποιηθεί: Είχα τονίσει ότι ευχόμαστε όλοι ένας μεγάλος, ένας κορυφαίος ποδοσφαιρικός αγώνας να γίνει με απόλυτη τάξη και ευπρέπεια, όπως ταιριάζει πραγματικά σε ένα μεγάλο λαϊκό άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, του οποίου οι κορυφαίες εκδηλώσεις πρέπει να αποτελούν μία λαϊκή γιορτή. Λυπούμαι πραγματικά, επειδή υπήρξαν λίγοι, ελάχιστοι ευτυχώς, που δεν είχαν φαίνεται την ίδια αντίληψη και οι οποίοι δημιούργησαν πολύ μικρής έκτασης, σε σχέση με τα όσα είχαν προηγηθεί, προβλήματα και βανδαλισμούς σε ορισμένα σημεία της Αθήνας, πραγματικά πολύ μικρής έκτασης. Θέλω να καταδικάσω, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αυτές τις αντιλήψεις και να σημειώσω ότι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όλοι και να μην δημιουργούν κλίμα που να ωθεί κάποιους ανεγκέφαλους να προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις. Κι αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι παράγοντες οι οποίοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 May 2003 - 13:05:09 UTC