Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή και στις 13.00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Χ. Πάχτα, για θέματα που αφορούν την πορεία του Γ@ Κ.Π.Σ. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Μεταφορών Χ. Βερελής, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Εργασίας Δ. Ρέππας, Γεωργίας Γ. Δρυς και από το υπουργείο Υγείας -επειδή θα απουσιάζει ο κ. Στεφανής- κάποιος από τους υφυπουργούς. Θα είναι επίσης και παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας. Στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα-2004" Γ. Αγγελοπούλου. Στις 14.00, θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Στις 19.00, ο Πρωθυπουργός, ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα δει τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για θέματα Γεωργίας κ. Φίσλερ, για ζητήματα που αφορούν την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα. Στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει της Συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Την Τετάρτη, στο Λονδίνο, θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκεί, στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο Πρωθυπουργός θα έχει στο Λονδίνο σχετικές επαφές.

Την Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ.

Την Παρασκευή, θα μεταβεί στην Ιρλανδία, στο Δουβλίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του.

Το Σάββατο, θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα έχει συνάντηση με το Σλοβένο Πρωθυπουργό και από εκεί θα επιστρέψει στην Αθήνα, το βράδυ.

Τη Δευτέρα (26/5), ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, που θα αρχίσει στις 10 και θα ολοκληρωθεί στις 15.00. Η συζήτηση θα επεκταθεί και στα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά βεβαίως θα αφορά και τα ειδικά θέματα της Κύπρου και γι@ αυτό και θα γίνει σε δύο κύκλους. Στον πρώτο κύκλο θα ασχοληθούν με τα ευρωπαϊκά θέματα και στο δεύτερο αποκλειστικά με τα θέματα της Κύπρου. Στη συνέχεια, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει γεύμα. Στις 6 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Χιλής κ. Αλιέντε, κόρη του πρώην Προέδρου της Χιλής Σαλβατόρ Αλιέντε, που ανατράπηκε, ως γνωστόν, με το πραξικόπημα της χούντας του Πινοσέτ.

Την Τρίτη (27/5), θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Θα ασχοληθούν με θέματα της Προεδρίας της Ε.Ε., το Κυπριακό, το γενικότερο έργο της κυβέρνησης, καθώς και θέματα της συγκυρίας.

Θέλω να υπενθυμίσω, επίσης, ότι στις 4 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στη Βουλή, για την οικονομία, την οποία είχε ζητήσει ο αρχηγός της Ν.Δ. και γενικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επειδή πολλοί από εσάς ρωτούν για τις αποστολές, θέλω να σας πληροφορήσω ότι η αποστολή για την Αγία Πετρούπολη θα αναχωρήσει μάλλον στις 29/5 και στη συνέχεια, από την Αγία Πετρούπολη, θα μεταβούμε απευθείας στο Εβιάν, για τη συνάντηση του G-8. Η επιστροφή θα γίνει στις 3/6. Οπως γνωρίζετε, έχουμε τη Συνδιάσκεψη Ε.Ε. - Ρωσίας, που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη και αμέσως μετά τη συνάντηση του G-8, στο Εβιάν.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να τοποθετηθώ στις εξαγγελίες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι επιτέλους, μετά από ανυπαρξία αρκετών ετών, σε σχέση με τον προγραμματικό της λόγο, η Ν.Δ. εξήγγειλε το πρώτο κομμάτι του προγράμματός της που αφορά τα θέματα Παιδείας. Εχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να κρίνουμε και να συγκρίνουμε, να θέσουμε τον πολιτικό διάλογο, ο οποίος είναι αναγκαίος για να κρίνουν και οι πολίτες σε πραγματικές βάσεις. Με βάση την αντιπαράθεση των προγραμμάτων, την αντιπαράθεση των πολιτικών, είναι εύκολο να κρίνει ο καθένας ποιούς εκπροσωπεί κάθε παράταξη και ποιες είναι οι κοινωνικές αναφορές της. Μπορεί έτσι να έχουμε μια αντιπαράθεση ουσίας και όχι έναν αρνητικό λόγο, που συσκοτίζει την πραγματικότητα σε όλα τα θέματα. Η εξαγγελία αυτή, ανεξαρτήτως της τεράστιας προχειρότητας που διακρίνει το πρόγραμμα της Ν.Δ., δίνει ευκαιρία για να υπάρξει αυτός ο πολιτικός διάλογος.

Πριν προχωρήσω στην πολιτική, γενική και αναλυτική, τοποθέτησή μας για το πρόγραμμα που εξήγγειλε η Ν.Δ., θέλω να σημειώσω την ιδιαίτερη προχειρότητα και αποσπασματικότητα που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αυτό, αλλά βεβαίως και το ατόπημα -και πρέπει να το ονομάσουμε έτσι- ότι πέντε ημέρες πριν αρχίσουν οι εξετάσεις έρχεται να θέσει ζητήματα που τις αφορούν άμεσα και να δημιουργήσει αναστάτωση στα παιδιά και τους γονείς τους. Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Εχει χαρακτηριστεί ως ατόπημα από όλους.

Η Ν.Δ. τι επιδιώκει; Τι χαρακτηρίζει πολιτικά την εξαγγελία αυτού του προγράμματός της; Πρώτα από όλα, αναδεικνύεται από το πρόγραμμά της η προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας. Φαίνεται καθαρά ότι η Ν.Δ. εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη δημόσια Παιδεία, να εξυπηρετήσει μόνο συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς -είναι πρόσφατες και οι δηλώσεις μερίδας του ΣΕΒ- και βεβαίως να ευνοήσει εκείνους που κερδοσκοπούν σε βάρος των παιδιών και της ελληνικής οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρα από την προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, θέλει τη διάλυση και την αποδυνάμωση κάθε θεσμού που τώρα προχωρεί, που τώρα γίνεται πραγματικότητα, που απαλλάσσει την ελληνική οικογένεια και τα παιδιά μας από το άγχος των φροντιστηρίων ή την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που δέχονταν.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι θα αναφέρω εφτά σημεία:

Πρώτον, η Ν.Δ. θέλει να μετατρέψει μια κοινωνική κατάκτηση και ένα δημόσιο αγαθό σε προϊόν μόνο της αγοράς. Θέλει η μόρφωση να ανήκει μόνο σε όσους μπορούν να την πληρώσουν και όχι σε όσους αξιοκρατικά τη δικαιούνται.

Δεύτερον, θέλει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Καταργεί βάναυσα την κατοχύρωση, την ίδια την έννοια των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η υποβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ χαρακτηρίζει την πολιτική εξαγγελία της Ν.Δ.. Θέλει, απλά, χαμηλά εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο δυναμικό σε κάποια σημεία για την αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, σκοπό έχει να μετονομάσει τα σημερινά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τρίτον, η Ν.Δ. θέλει να σταματήσει τη δημιουργία των νέων Πανεπιστημίων και των νέων Τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που έχουν εξαγγελθεί. Γιατί γίνεται αυτό; Ποιές απαντήσεις θα δώσει σε όλες τις περιοχές, όπου όλοι οι φορείς ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης ή ιδεολογικών πεποιθήσεων υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις εξαγγελίες για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων; Μήπως, σε τελική ανάλυση, έχει βρει και ποιοι θα είναι οι σχολάρχες εκείνοι -ιδιώτες εννοώ- οι οποίοι θα κληθούν να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους μετά την ακύρωση και αυτής της εξαγγελίας;

Τέταρτον, γιατί θέλει να καταργήσει το θεσμό των ΤΕΕ, τώρα που αυτός ο θεσμός στέκεται στα πόδια του, τώρα που προχωρεί, τώρα που αποδεικνύει την αξία του και αναβαθμίζεται; Είναι τυχαίο ότι κάνει αυτή την εξαγγελία λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 34% των μαθητών που φοιτούσαν σε ιδιωτικά ΤΕΕ έχουν εγγραφεί, γι` αυτή τη σχολική χρονιά, σε δημόσια;

Πέμπτον, θέλει να καταργήσει την πρόσθετη διδακτική στήριξη, η οποία φέτος κάλυψε 100.000 μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενισχυτική διδασκαλία για το Γυμνάσιο εφαρμόστηκε φέτος σε 1028 Γυμνάσια και κάλυψε 52.000 μαθητές. Γιατί να καταργηθεί αυτός ο θεσμός; Μήπως και πάλι για να ευνοηθούν τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά συμφέροντα;

Εκτον, αμφισβητεί τη λειτουργία του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Με την έννοια του ολοήμερου σχολείου, φέτος λειτουργούν 4.400 μονάδες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σε ολόκληρη τη χώρα. Θα προστεθούν και άλλα 800 το Σεπτέμβριο και έτσι θα καλυφθούν συνολικά 300.000 ελληνικές οικογένειες. Μάλιστα, έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι υπάρχει αποδοχή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου από το 95% των οικογενειών, τα παιδιά των οποίων μετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Εβδομον, θα είναι τα ΤΕΙ ανώτατες σχολές, ναι ή όχι; Πουθενά δεν φαίνεται αυτό στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Το ερώτημα παραμένει και πρέπει να διευκρινιστεί.

Κλείνω, λέγοντας ότι εδώ ο καθένας αποδεικνύει τις ταξικές και κοινωνικές αναφορές του, καθώς και τα ιδεολογικά "πιστεύω" του. Εμείς, δουλεύουμε τόσα χρόνια για την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, με την έννοια της Παιδείας και όχι μόνον της κατάρτισης. Θέλουμε ολοκληρωμένους πολίτες, που βεβαίως να είναι χρήσιμοι και στη σύγχρονη αγορά εργασίας και να μπορούν να έχουν την ολοκληρωμένη αντίληψη και την Παιδεία που πρέπει να χαρακτηρίζει το άτομο στο σύγχρονο περιβάλλον. Παλεύουμε για την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Εφαρμόζουμε νέους θεσμούς. Τους κάνουμε πράξη. Δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερη δημόσια Παιδεία στους Ελληνες. Παλεύουμε, προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε για να απαλλάξουμε την ελληνική οικογένεια από το άγχος των φροντιστηρίων. Η Ν.Δ. κάνει ακριβώς το αντίθετο. Υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια Παιδεία. Αυτό θέλει, αυτό επιθυμεί, αυτό εξαγγέλλει. Δείχνει τις δικές της αναφορές. Διαχωρισμοί και πάλι ανάλογα με το εισόδημα. Ανοιγμα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Παράδοση της Παιδείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, στους σχολάρχες και στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που θέλει να μετονομαστούν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αμφισβήτηση των θεσμών που ενισχύουν την ελληνική οικογένεια. Είναι σαφές ότι μιλάμε για διαφορετικές αντιλήψεις, για πραγματικές διαχωριστικές γραμμές που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τον πολίτη, το έθνος και το μέλλον αυτού του τόπου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, ως Υπουργός Τύπου, για το ότι συνελήφθη ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης, μετά από μήνυση που έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κατσανέβας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τώρα το πληροφορούμαι, γιατί -όπως γνωρίζετε- μέχρι πριν από λίγη ώρα ήμουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα το εξετάσω και θα σας ενημερώσω.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον κ. Γκιούλ και τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε., συζητήθηκε το θέμα του λεγόμενου "εμπράγκο" στην κατεχόμενη Κύπρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει διαψευστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, πριν από λίγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μιας και συζητούμε γι@ αυτό, θα ήθελα να σχολιάσετε τα δραματικά γεγονότα που είδαμε χθες στα κατεχόμενα, όπου εγκάθετοι του Ντενκτάς εξεδιώξαν με τρόπο απαράδεκτο το Μητροπολίτη Δωρόθεο που λειτουργούσε στην κατεστραμμένη εκκλησία του Αγίου Μάμα στη Μόρφου και βέβαια δείχνει, πλέον, ο Ντενκτάς ότι επιθυμεί να παίζει το ρόλο του δικτατορίσκου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι καθαρά καθεστώς κατοχής, με ό,τι σημαίνει αυτό. Ενα καθεστώς κατοχής δεν έχει δημοκρατικές αρχές και δεν σέβεται, ούτε τις θρησκευτικές, ούτε τις ανθρώπινες ελευθερίες. Τι περιμένουμε από ένα καθεστώς κατοχής;

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 May 2003 - 13:05:09 UTC