Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-05-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί αισθάνθηκε ο Πρωθυπουργός την ανάγκη, "μέσω υμών", να στηρίξει τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή υπήρχαν πολλές αναφορές, γύρω από την πολιτική μας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός, όταν κρίνει απαραίτητο, παρεμβαίνει προκειμένου να τονίσει ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι σωστή, αποδίδει στην οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα, έχει προοπτικές και βεβαίως έχει τη στήριξή του. Οπως έχει τη στήριξή του και το φυσικό πρόσωπο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομίας, ο οποίος φέρει σε πέρας την πολιτική αυτή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, η "Αυριανή" συνεχίζει, με θέμα για τον ΕΟΤ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εκδοθεί ανακοίνωση -εάν δεν έχει ήδη εκδοθεί- της εταιρίας που διαχειρίζεται το θέμα. Η κυβέρνηση τοποθετείται και καλύπτει απολύτως την ανακοίνωση της εταιρίας "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" που χειρίστηκε το θέμα, καθώς και τις ενέργειες που έγιναν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί και γι@ αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει ενημερωθεί για όλα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ισχύουν τα χθεσινά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απολύτως.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις του ΙΚΑ; Εκφράζονται κάποια παράπονα ότι ζητούν γραφειοκρατικά κάποια χαρτιά, εάν είναι και από άλλον ασφαλιστικό φορέα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μήπως είναι κάποια ειδική περίπτωση και είναι λογικό να ζητούνται χαρτιά; Διότι, γνωρίζετε ότι δεν έχουν ολοκληρώσει όλα τα Ταμεία τη μηχανογράφησή τους. Εάν υπάρχει κάποιο Ταμείο που δεν έχει μηχανογράφηση, είναι λογικό να ζητείται κάποια πιστοποίηση. Φαντάζομαι ότι αυτό θα ξεπεραστεί, όταν η μηχανογράφηση προχωρήσει σε όλα τα Ταμεία. Πάντως, όσον αφορά τις σχέσεις του ΙΚΑ με τους ασφαλισμένους, πιστεύω ότι έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Ισχύει η δέσμευση, που έχει αναλάβει επισήμως η κυβέρνηση, ότι στο τέλος του χρόνου οι συντάξεις θα δίνονται, το πολύ σε δύο μήνες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή είπατε, προηγουμένως, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί και για το σημερινό δημοσίευμα της "Αυριανής", θα ήθελα να ρωτήσω, εάν παραμένει σε ισχύ η δήλωσή του ότι τα περί σκανδαλολογίας οφείλονται σε ανταγωνισμούς επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικές σκοπιμότητες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού παραμένουν απολύτως σε ισχύ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτό αφορά και το εσωτερικό του κόμματό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησε για το εσωτερικό του κόμματός μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε λίγες ημέρες έρχεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Υπάρχουν πληροφορίες από τη Λευκωσία που λένε ότι, σε αυτή τη συνάντηση, θα αποφασιστεί να σταλεί από την κυπριακή κυβέρνηση επιστολή προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ώστε να επαναρχίσει ένας διάλογος με βάση το Σχέδιο Ανάν. Είναι δεδομένο αυτό; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πώς να ξέρω τι είναι δεδομένο; Η Ελλάδα και η Κύπρος θα προετοιμαστούν από κοινού, προκειμένου να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- να επεξεργαστούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, για το από εδώ και πέρα διάστημα, με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μέσα από συνομιλίες υπό το Γ.Γ του ΟΗΕ και μέσα, βέβαια@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι γίνει θα είναι πάντα στη γενική στρατηγική που έχουμε. Δεν αλλάζει η γενική στρατηγική, για επίλυση του πολιτικού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Απλώς, ο Πρωθυπουργός στο Εκτελεστικό Γραφείο -διότι προφανώς αναφέρεστε σε αυτή την ομιλία του- είπε ότι χρειάζεται, γι` αυτή τη φάση που περνάμε, να επεξεργαστούμε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης των κοινών θέσεών μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει, επίσης μια πληροφορία από την Ε.Ε. ότι ο Ντενκτάς αρνήθηκε την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς τα κατεχόμενα και αυτό έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην κυπριακή πλευρά, η οποία είναι συγκεχυμένη. Δεν ξέρει πια πώς να χειριστεί τα θέματα. Δηλαδή, δεν δέχεται καμία ενίσχυση ο Ντενκτάς, απορρίπτει κάθε τι, το οποίο αποβλέπει σε ένα πλησίασμα της Ε.Ε. προς τα κατεχόμενα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε πει κατ` επανάληψη ότι η παρουσία του κ. Ντενκτάς αποτελεί σταθερό εμπόδιο στη δρομολόγηση οποιασδήποτε λύσης προς το συμφέρον και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ντενκτάς είναι εμπόδιο επίλυσης του προβλήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τούτο σημαίνει ότι, αφού ο Ντενκτάς υπάρχει στην Κύπρο, δεν υπάρχει και πρόοδος@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φοβάμαι ότι όσο υπάρχει ο κ. Ντενκτάς θα δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα. Και αυτό θα είναι σε βάρος και των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Ας το σκεφτούν και οι ίδιοι.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Σχετικά με το χθεσινό ψήφισμα στον ΟΗΕ για το Ιράκ, η Ελλάδα, ως Ελλάδα, όχι ως Προεδρία, είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα; Πιστεύει ότι ανταποκρίνεται το ψήφισμα στον κεντρικό ρόλο που ζητούσε η Ε.Ε. για@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως, υπάρχει μια σαφής πρόοδος και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν τελειώσει όλα. Υπάρχει μια εξέλιξη την οποία οφείλουμε να σημειώσουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει φουντώσει στην Τουρκία μια συζήτηση, σε σχέση πάλι με το ενδεχόμενο να έχει καταρριφθεί τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στο Αιγαίο από Ελληνα πιλότο. Εχετε κάτι νεότερο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Εχω τοποθετηθεί δύο ή τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Εχει γίνει ΕΔΕ, όταν υπήρξαν, για πρώτη φορά, αυτές οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα. Η έρευνα που έγινε κατέληξε στο συμπέρασμα το ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή ελληνικού αεροσκάφους που προκάλεσε κατάρριψη του τουρκικού. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία ευθύνη ελληνικού αεροσκάφους για κατάρριψη τουρκικού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, είχαν συνάντηση οι κύριοι Εβερτ και Παπαντωνίου. Και οι δύο εξέφρασαν την άποψη ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη με τα αεροσκάφη που πηγαινοέρχονται στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και πιθανώς να οδηγηθούμε σε "θερμό" επεισόδιο. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη, ότι πιθανώς να έρθουμε σε "θερμό" επεισόδιο με την Τουρκία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απευκταίο είναι αυτό. Κανείς δεν πρέπει να επιθυμεί "θερμό" επεισόδιο και κανείς δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι αυτό προκύπτει από όλες τις πλευρές και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Εμείς, βεβαίως, οφείλουμε από τη μια να είμαστε ψύχραιμοι, να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στα κύρια ζητήματα και τα κύρια σημεία της πολιτικής μας, από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων -και έτσι πρέπει να γίνεται- να υπερασπίζουμε τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Και αυτό γίνεται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 May 2003 - 13:05:09 UTC