Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-06-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στο Παρίσι. Νωρίς το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ και στη συνέχεια, με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ@ Εστέν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να εκφράσετε άποψη για το νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ουσία, βάζει θηλιά στο λαιμό της Τουρκίας, στην οποία, μεταξύ των άλλων, λέει "άμεση αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο", "λύση του Κυπριακού" και στην ουσία υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι η κατάσταση στην Κύπρο, σχετικά με το θέμα των Στροβιλίων, συνεχίζεται και θα ήθελα να μας πείτε τι έχετε κάνει επ@ αυτού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε ξαναπεί ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα σ@ αυτή την κατεύθυνση. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι αυτή η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τη δική της σημαντική αξία. Επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί την αδιάλλακτη στάση, που συνεχίζει σήμερα η Τουρκία, πιεσμένη από κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα. Η γραμμή αυτή, η γραμμή που εκφράζει ο κ. Ντενκτάς, οδηγεί σε αδιέξοδα την ίδια την Τουρκία, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν έγκαιρα και να συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού. Θεωρώ και αυτή την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τα δημοσιεύματα ότι προωθείται ένας νόμος, μια συμφωνία, μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ -μάλιστα θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Προεδρεύοντος στην Ουάσιγκτον- που αφορά τις σχέσεις δικαίου μεταξύ των δύο πλευρών, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος έκδοσης πολιτών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο, επικοινώνησα με τον κ. Πετσάλνικο, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Με πληροφόρησε ότι όντως είναι μια παλιά πρωτοβουλία της βελγικής Προεδρίας, η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. Θα είναι ένα είδος συμφωνίας-πλαισίου, μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ. Ο κ. Πετσάλνικος με ενημέρωσε ότι αποκλείεται κάθε έκδοση Ελληνα υπηκόου. Ειδικότερα, δεν έχει καμία σχέση -αφού αποκλείεται κάθε έκδοση Ελληνα υπηκόου- και με τα θέματα της 17Ν. Η συμφωνία περιλαμβάνει ρητώς την ισχύ των παλαιότερων συμφωνιών. Σε εμάς ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ, γύρω από αυτά τα θέματα, οι οποίες έχουν υπογραφεί από το 1931, από ό,τι πληροφορήθηκα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το αντίθετο συμβαίνει, σε σχέση με αυτά που γράφτηκαν. Κατοχυρώνεται μια σειρά από δικαιώματα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα και μάλιστα εμποδίζεται η έκδοση ξένων πολιτών στις χώρες τους, αν εκεί κινδυνεύουν με θανατική ποινή. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θέμα έκδοσης Ελλήνων πολιτών, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ισχύουν απόλυτα και δεν έχει καμία σχέση η υπόθεση αυτή με το θέμα της 17Ν.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να επιμείνω: Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν ότι όλα αυτά που λέτε θα ισχύσουν, από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία-πλαίσιο είναι Κοινοτικό Δίκαιο και άρα υποχρεούμαστε να το δεχτούμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαβάζω από την ανακοίνωση του κ. Πετσάλνικου: "Η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση, ούτε επηρεάζει τη δίκη και τους συλληφθέντες για τη 17Ν. Οι κατηγορούμενοι και οι συλληφθέντες είναι Ελληνες πολίτες και με βάση τη διμερή συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ δεν εκδίδονται, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 8 αυτής της συμφωνίας και διατηρείται σε ισχύ με το άρθρο 17 της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ". Επομένως, το άρθρο 17 της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, που επιχειρείται τώρα, διατηρεί ρητά σε ισχύ τις διμερείς συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και οι οποίες ισχύουν απόλυτα. Ουδείς Ελληνας υπήκοος μπορεί να εκδοθεί και να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος τονίζει ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει, ούτε τροποποιεί, άμεσα ή έμμεσα, το νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών χωρών, που δεν επιτρέπουν την έκδοση ιδίων υπηκόων. Αυτό θα συνεχίσει ρητά να εφαρμόζεται. Οτι έχει προστιθέμενη αξία για ορισμένα θέματα -ανέφερα χαρακτηριστικά ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση, όταν απειλείται με ποινή θανάτου- και υπάρχουν χώρες που συνεχίζουν να έχουν αυτό το δικαίωμα. Υπάρχει και μια σειρά από ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι απολύτως ανακριβές ότι προβλέπεται έκδοση και για παραγραμμένες υποθέσεις. Είναι απολύτως ανακριβές ότι προβλέπεται η έκδοση προσώπου για να ξαναδικαστεί. Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο κείμενο που παραδίδει η Ελληνική Προεδρία, που να επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Αυτό που προβλέπεται κατά τη συμφωνία αυτή", τονίζει ο κ. Πετσάλνικος, "είναι ότι μπορεί να εκδοθεί κάποιος πολίτης τρίτης χώρας", όχι Ελληνας, "για πράξεις που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει, πριν από την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας, με μια βασική προϋπόθεση: ότι οι πράξεις του ήταν αξιόποινες κατά το χρόνο, που κατηγορείται ότι τις διέπραξε και κατά το δίκαιο της χώρας που ζητά την έκδοση και κατά το δίκαιο της χώρας από την οποία ζητείται η έκδοσή του".

ΜΙΧΑΗΛ: Από τη στιγμή που αυτό θα υπογραφεί, γίνεται Κοινοτικό Δίκαιο. Αρα, εμείς ως χώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα επικυρώσουμε αυτή τη σύμβαση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Και κατά συνέπεια...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιό είναι το πρόβλημά σας;

ΜΙΧΑΗΛ: Το πρόβλημα είναι ότι αν εμείς στην Ελλάδα συλλάβουμε κάποιον πολίτη τρίτης χώρας, υποχρεούμαστε με βάση αυτή τη συμφωνία να τον εκδώσουμε στις ΗΠΑ. Τόσο απλό είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι εκδόσεις δεν γίνονται έτσι. Γίνονται κάτω από όρους και προϋποθέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί και τώρα, τι γίνεται; Τι αλλάζει, δηλαδή;

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι. Τώρα υπάρχει διμερής...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, υπάρχει η Ε.Ε. Θεωρώ απολύτως λογικό η Ε.Ε. να προχωρήσει στο δικό της δίκαιο. Αυτό το θεωρείτε μη υγιές; Υγιέστατο είναι. Τώρα υπάρχει η Ε.Ε.. Η Ε.Ε., λοιπόν, κάνει και τις δικές της κινήσεις, δημιουργεί το δικό της πλαίσιο -ως πλαίσιο πάντα, δεν εμποδίζει αυτό την επιμέρους νομοθεσία- σε σχέση με τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Ενημερώθηκε επ@ αυτού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υπήρχε ειδική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Η Ελληνική Προεδρία έχει επαινεθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., για το γεγονός ότι η Ε.Ε. προχωρεί, κάνει ένα ακόμη βήμα και διαμορφώνει μια σχέση, ως Ενωση, ως ενιαία οντότητα πια και όχι μόνο ως κάθε κράτος χωριστά, με τις ΗΠΑ. Και ρωτώ: Τι είναι ποιό ισχυρό; Το κάθε κράτος χωριστά ή η ενιαία οντότητα της Ε.Ε. των 25 χωρών και των εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπό προϋποθέσεις...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προϋποθέσεις ισχύουν και όπως είδατε δεν ανατρέπονται τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμφωνίες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή ότι προβλέπεται αυτή η σπάνια ρήτρα, υπάρχουν αμερικανικά αιτήματα προς χώρες της Ε.Ε. για εκδόσεις συγκεκριμένων πολιτών που εκκρεμούν και άρα αυτός ο νόμος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Οσον αφορά πάντως την Ελλάδα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αναφέρομαι σε υπηκόους τρίτων χωρών. Μας έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σας θυμίσω ότι είμαι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται στο Λουξεμβούργο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Απαγορεύεται η έκδοση ξένων πολιτών σε τρίτες χώρες, αν κινδυνεύουν με ποινή θανάτου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Δίνεται η δυνατότητα αυτή. Αν η ελληνική κυβέρνηση εκτιμήσει ότι κάποιος κινδυνεύει με την ποινή του θανάτου, υπάρχει η πρόβλεψη να μην προβεί στην έκδοσή του.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εκεί, δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέρατε; Δηλαδή, αν ισχύουν οι προϋποθέσεις...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέπεται η άρνηση έκδοσης, όταν απειλείται με ποινή θανάτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, δεν θα εκδίδεται σε πολιτεία αμερικανική πολίτης τρίτης χώρας, όταν στη συγκεκριμένη πολιτεία υπάρχει θανατική ποινή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας. Εμείς, όπως γνωρίζετε, δεν το κάνουμε ποτέ. Είναι στην ευχέρειά μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αιτήματα από τις αμερικανικές αρχές για έκδοση πολιτών από τρίτες χώρες, σήμερα, στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει αίτημα να εκδώσουμε πολίτες. Αλλά αυτό δεν συνδέεται καθόλου με αυτή τη συμφωνία. Μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, σύμφωνα και με το πλαίσιο που είναι προς υπογραφή, παραμένει ρητά σε ισχύ η διμερής συμφωνία. Ο,τι ίσχυε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όχι μόνον εξακολουθεί να ισχύει, αλλά και ενισχύεται, όταν δίνεται ευθέως στην Ελλάδα το δικαίωμα να αρνηθεί έκδοση κάποιου, όταν απειλείται με ποινή θανάτου και όταν προστατεύονται περαιτέρω προσωπικά δεδομένα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όταν υπογραφεί αυτή η σύμβαση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να τηρεί και τους δικούς της νόμους, τις δικές της συμβάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφού έχει σχέση με τη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή συνεχίζει να ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Ρητά προβλέπεται ότι παραμένει σε ισχύ. Είναι παλαιά σύμβαση, από το 1931.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: Καμία διάταξη συμφωνίας δεν προβλέπει αναδρομική εφαρμογή ουσιαστικού ποινικού νόμου. Κανένας πολίτης δεν δικάζεται και κανένας πολίτης τρίτης χώρας δεν εκδίδεται στην Ε.Ε., όταν κατά το χρόνο που φέρεται να έχει διαπράξει το αδίκημα, δεν υπήρχε νόμος σύμφωνα με τον οποίο, η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Δεν μπορεί να διωχθεί κάποιος αναδρομικά, όταν διαμένει -ας είναι πολίτης τρίτης χώρας- στην Ε.Ε.. Άλλο προβλέπεται, όπως επισημαίνει και ο κ. Πετσάλνικος, με τη συμφωνία. Μπορεί να εκδοθεί πολίτης τρίτης χώρας -το επαναλαμβάνω- όχι της Ε.Ε., από την Ε.Ε. για πράξεις που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει πριν από την υπογραφή της παρούσας συμφωνίας, εφόσον όμως οι πράξεις ήταν ήδη αξιόποινες κατά την τέλεσή τους. Δηλαδή, αν κάποιος νόμος των ΗΠΑ, σε κατηγορούσε τότε για αξιόποινη πράξη και εσύ είσαι πολίτης τρίτης χώρας που ζεις σήμερα στην Ευρώπη και έρθουν οι ΗΠΑ και ζητήσουν την έκδοσή σου, δεν μπορεί να γίνει αυτό με νόμο που ψηφίστηκε μετά από την πράξη που έκανες, παρά μόνον εάν το αξιόποινο ήταν κατοχυρωμένο πριν από την πράξη που έκανες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ας ευχηθούμε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, να μην ευχηθούμε, γιατί σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν ευχές. Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν καθαρές σχέσεις και καθαρές εξηγήσεις. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εκδοθεί Ελληνας πολίτης. Αυτό είναι πολύ σαφές. Δεν χωρεί εδώ καμία αμφιβολία. Δεν είναι δυνατόν ποτέ αυτή η κυβέρνηση να επέτρεπε κάτι τέτοιο. Ξένος πολίτης εκδίδεται μόνο κατά τις κείμενες διατάξεις, εφόσον προέβη σε αξιόποινη πράξη και κρίνουμε ότι πρέπει να εκδοθεί. Γιατί, δεν έχουμε εκδώσει ξένους πολίτες; Δηλαδή, αν κάποιος βρει καταφύγιο στην Ελλάδα και αποδειχθεί ότι είχε διαπράξει απάτη ή φόνο σε κάποια άλλη χώρα, απαγορεύεται να εκδοθεί;

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή δεν είστε νομικός, δεν θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα που είναι και το καίριο ερώτημα που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Θα πρέπει να το διαβιβάσουμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να απαντήσω πολιτικά και απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε να σας ρωτήσω πολύ απλά: Οι Αμερικανοί, πριν από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, κατηγορούν μια σειρά Αράβων ως τρομοκράτες. Εάν εμείς τους συλλάβουμε τώρα, γιατί μπορεί να είχαν προβεί σε κάποια πράξη κατά των Αμερικανών, πριν από δύο χρόνια, με βάση αυτή τη σύμβαση, οφείλουμε, αφού είναι αξιόποινη η πράξη τους πριν από την υπογραφή της σύμβασης, να τους εκδώσουμε. Τόσο απλό είναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχε περίπτωση να συλληφθεί κάποιος, ο οποίος κατηγορείται για αξιόποινη πράξη, την οποία διέπραξε σε τρίτη χώρα και να μην εξετάσουμε την έκδοσή του;

ΜΙΧΑΗΛ: Το Ρασίντ για παράδειγμα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξετάζεται σε όλες τις περιπτώσεις και σήμερα, διότι υπάρχει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Και μην κάνετε πως δεν το γνωρίζετε. Σε όλες τις περιπτώσεις εξετάζεται εάν θα εκδοθεί ή όχι. Ουδέποτε απαντούμε "όχι", χωρίς να το εξετάσουμε και ουδέποτε απαντούμε "ναι" εξ ορισμού. Σε όλες τις περιπτώσεις, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα εξετάζονται. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Εδώ υπάρχει κάτι σαφές: Δημιουργείται μια σχέση και σε αυτό το σημείο, μια σύμβαση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Μέχρι τώρα υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, Γερμανίας-ΗΠΑ, Γαλλίας-ΗΠΑ. Και εγώ ερωτώ: Όταν θέλουμε την οντότητα που λέγεται Ε.Ε. -για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- θέλουμε ή δεν θέλουμε να συνάπτει και ανάλογες συμβάσεις; Συμφωνίες-πλαίσιο θα είναι. Θα επιτρέπουν τις ειδικές ρυθμίσεις. Θέλουμε να υπάρξει κοινό πλαίσιο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεχόμαστε την ανάγκη η Ε.Ε. να λειτουργεί ως οντότητα και στο θεσμικό πεδίο, ας συζητήσουμε με θετική διάθεση για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου. Εάν υπάρχουν προβλήματα με τις συγκεκριμένες διατάξεις, θα συζητηθούν και θα αντιμετωπιστούν. Γι` αυτό θέσαμε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις Συνόδους Υπουργών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θυμάμαι καλά στη διμερή σύμβαση που έχουμε με την Αμερική, δεν προβλέπεται η έκδοση πολιτών τρίτων χωρών από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ και σας θυμίζω το παράδειγμα που ανέφερε και ο κ. Μιχαήλ, της υπόθεσης Ρασίντ. Εκεί είχε τοποθετηθεί τότε η ελληνική πλευρά στη μη έκδοση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ετσι ακριβώς. Τα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας έχουν ρυθμιστεί αλλιώς. Το θυμήθηκε η κ. Καργούδη. Υπάρχουν κάποιες νέες εξελίξεις με τη διεθνή τρομοκρατία και αυτές είναι λογικό να έχουν δημιουργήσει προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Αυτό, όμως, δεν αφορά Ελληνες πολίτες και φυσικά δεν αφορά τους συλληφθέντες για τη "17Ν".

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι μετά από τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έχει ξεφύγει η πολιτική ζωή από τον κύκλο της σκανδαλολογίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο. Βεβαίως εκτιμώ ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν καταλάβει πλέον ότι αυτό το οικοδόμημα, το οποίο επιχειρήθηκε να στηθεί με ευθύνη της Ν.Δ., κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Επομένως, είναι ώρα να ασχοληθούμε όλοι με τα πραγματικά προβλήματα και εκεί να κριθούμε. Με αυτά εμείς ασχολούμαστε, αλλά θέλουμε να ασχοληθούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά και πιο έντονα. Πρώτο ζήτημα είναι -και θέλουμε να συζητήσουμε γι` αυτά περισσότερο- τα προβλήματα της οικονομίας, της απασχόλησης, της κοινωνίας. Βεβαίως να συζητήσουμε εάν η κυβερνητική πολιτική είναι σωστή ή λάθος ή αν θέλει βελτιώσεις ή αν πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Επιτέλους, κουράστηκε ο ελληνικός λαός να συζητά για ζητήματα δήθεν σκανδάλων, να συζητά με εντυπώσεις και υπερβολές και φωτογραφίες, αλλά χωρίς ουσία και από την άλλη πλευρά να προσπαθεί η Ν.Δ. να οικοδομήσει ένα είδος αντιπαράθεσης στην πολιτική ζωή, το οποίο κατέστρεψε τα πάντα, αναίτια, χωρίς να προσφέρει τίποτα. Ούτε διαφθορά και διαπλοκή, ούτε κατηγορίες για διαφθορά και διαπλοκή προς την κυβέρνηση ποτέ αποδείχθηκαν, ούτε υπήρξε τίποτα που να ευσταθεί, ούτε σε τελική ανάλυση έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε κάτι. Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά, ας γίνει εξίσου κατανοητό ότι ο ελληνικός λαός έχει άλλες απαιτήσεις. Και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις. Ας έρθει η Ν.Δ. να συζητήσουμε γι` αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι κακή η πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά να είναι πολιτική αντιπαράθεση ουσίας, πάνω στα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουν περιέλθει πληροφορίες από ΝΑΤΟϊκές πηγές, στην ελληνική κυβέρνηση, στο υπουργείο Εξωτερικών, Αμυνας ή κάπου αλλού, σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της τουρκική άσκησης "Θαλασσόλυκος";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζουμε ότι θα τολμήσει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο. Εν πάση περιπτώσει εμείς πάντοτε λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για να προασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές τι επιδιώκει η Τουρκία. Εχουμε ενημερώσει γι` αυτό όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Τουρκία έχει ήδη αναλάβει σοβαρή ευθύνη με την τακτική που ακολουθεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω ότι υπάρχει ανησυχία η οποία εντείνεται από πληροφορίες που υπάρχουν από ΝΑΤΟϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται αυτό το θερμό επεισόδιο@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τέτοιες πληροφορίες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και η δήλωση του Τούρκου υπουργού άμυνας κ. Γιονούλ, ο οποίος επανήλθε στις νέες προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας, του στρατιωτικού κατεστημένου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά. Ετσι το μόνο που πετυχαίνουν οι Τούρκοι είναι να απομονώνονται διεθνώς και ιδιαίτερα να απεμπολούν την πιθανότητα μιας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας τους.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην ελληνική πλευρά; Δεν υπάρχει πληροφορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική πλευρά δεν έχει τέτοιες πληροφορίες. Η ελληνική πλευρά, όπως πάντα, είναι σε ετοιμότητα. Όταν υπάρχουν παραβιάσεις υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντά μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας ρώτησα και προχθές για το ίδιο θέμα ότι ο κ. Γκιούλ έκανε μια δήλωση που είναι απαράδεκτη για τα έξι μίλια@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταγγείλαμε τους κυρίους αυτούς;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν, όμως, μπουν τώρα μέσα οι Τούρκοι, τι θα κάνουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα πριν από λίγο ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι παράλληλα με την άσκηση "Θαλασσόλυκος" πραγματοποιείται και άλλη τουρκική άσκηση, στα βόρεια της Κύπρου -και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε από μόνοι μας στροφή του ενδιαφέροντος εκεί που θέλουν οι Τούρκοι. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει και στη ρητορική μας και στα ζητήματα που αναδεικνύουμε να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να έχουμε στραμμένο το νου μας στο πρωτεύον και όχι να αναδεικνύουμε τα ζητήματα που επιλέγουν και θέλουν να καταστήσουν κυρίαρχα οι Τούρκοι, διότι έτσι τους βολεύει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αναδεικνύω, αλλά ρωτάω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα, αν θέλετε, μια ευρύτερη παρατήρηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του πρώην Προέδρου της Ν.Δ. κ. Εβερτ για το ότι υπάρχει τρομερή αποβιομηχάνιση στη Βόρεια Ελλάδα. Χίλιες διακόσιες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, με 30.000 εργαζόμενους, έβαλαν λουκέτο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί πρέπει να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Εβερτ; Είναι συνήθεις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή είπατε, προηγουμένως, ότι σας απασχολούν τα θέματα της απασχόλησης και εδώ είναι τρομακτική η κατάσταση. Είναι συγκεκριμένες οι καταγγελίες και αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα. Δέκα οκτώ επιχειρήσεις έχουν φύγει στα Βαλκάνια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τέτοιες καταγγελίες, έχουμε απαντήσει πολύ συγκεκριμένα. Μπορεί να έχουν φύγει 18 επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, αλλά έχουν ιδρυθεί δεκάδες άλλες επιχειρήσεις και στη Βόρεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως απέδειξε ο Πρωθυπουργός με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, προχθές. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά εμείς εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε και να μετουσιώσουμε σε απασχόληση την ανάπτυξη που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι πολίτες αισθάνονται την πίεση από το άνοιγμα των αγορών, γι@ αυτό και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Κάνουμε λάθος, όταν προσπαθούμε την κάθε επιχειρηματική απόφαση να τη χρεώσουμε στην κυβέρνηση για μικροκομματικούς λόγους. Η "Σίσσερ Παλάς" έφυγε, όχι γιατί είχε προβλήματα από την ελληνική οικονομία, αλλά διότι ήθελε ο ιδιοκτήτης -συγνώμη για την έκφραση- "να τα οικονομήσει', πηγαίνοντας σε κάποια χώρα με χαμηλά μεροκάματα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαγορεύσει στον ιδιοκτήτη αυτόν, ο οποίος επέλεξε μία όχι μόνο ασυνήθη, αλλά και εκτός επιχειρηματικής ηθικής απόφαση, να εγκατασταθεί κάπου αλλού. Εμείς, έχουμε δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνιστικότητας, συνθήκες για να λειτουργήσουν σωστά οι επιχειρήσεις. Αν κάποιος λειτουργεί εκτός επιχειρηματικής ηθικής, δεν έχεις τη δυνατότητα να του απαγορεύσεις να φύγει. Αντί να τοποθετηθούμε και να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τη συγκεκριμένη λογική των αποφάσεων μιας πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Το μεταβάλλουμε σε ζήτημα μιας άγονης διαμάχης, η οποία δεν προσφέρει και οι άνεργοι μένουν άνεργοι. Εμείς θέλουμε να μην είναι άνεργοι. Αλλά πρέπει να προσέξουμε, γιατί αν γίνονται τέτοιες επιλογές και δεν στηλιτεύονται, είμαστε υπεύθυνοι, γιατί τις αφήνουμε. Το ίδιο έγινε και στην εταιρία "TVX" και θυμάμαι πολύ καλά, διότι ήμουν από εκείνους που είχα αγωνιστεί ιδιαίτερα, ως υφυπουργός Εργασίας, σε συμφωνία με τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ τότε, για να γίνει η μεγάλη επένδυση από την καναδική εταιρία. Και η επένδυση αυτή, που θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, είχε αποφασιστεί, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο -δεν το κρίνω, βεβαίως, λέω τα γεγονότα- απαγόρευσε την πραγματοποίηση επένδυσης. Αυτομάτως, δημιουργήθηκε θέμα. Ολη η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή και από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο και από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Πάχτα για να βρεθεί μια διάδοχη λύση, μετά την απόσυρση των ξένων, δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Στην Ελλάδα, βεβαίως, έχουμε κράτος δικαίου, για να μην υπάρξει παρεξήγηση και δεν σπεύδω να κατηγορήσω κανέναν. Αλλά, πρέπει να δούμε τελικά πώς δημιουργούνται ορισμένα ζητήματα. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και έχει την ευθύνη για να βρίσκει λύσεις και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Θέλω να παρακαλέσω να αντιμετωπίζουμε την κάθε υπόθεση με τη δέουσα σοβαρότητα και να κρίνουμε το συνολικότερο κυβερνητικό έργο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Υπάρχει, σήμερα, ένα δημοσίευμα της "Απογευματινής", που λέει ότι η εταιρία παιγνίων της Ρωσίας πρόκειται να καταθέσει μήνυση εναντίον του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί πρέπει να το σχολιάσω; Επιχειρηματίας καταθέτει μήνυση σε επιχειρηματία. H Δικαιοσύνη θα κρίνει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει και αρκετά παίγνια εδώ στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω μηνύσεις επιχειρηματιών εναντίον επιχειρηματιών είναι σύνηθες φαινόμενο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 June 2003 - 14:05:10 UTC