Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-07-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το Γραμματέα του Κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος, αμέσως μετά, έκανε σχετικές δηλώσεις. Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, τον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Αλευρά και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Κ. Καρτάλη, με θέμα τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για θέματα οικονομίας, παρουσία και του οικονομικού συμβούλου του Γκίκα Χαρδούβελη. Στις 12.30, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή και στις 13.30 με τον Α. Τσοχατζόπουλο, για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία και του Ν. Χριστοδουλάκη.

Την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για το Συντονισμό της Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ) και στις 12.30 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΪΝ: Εχει προκύψει κάτι στα θέματα της ΔΕΣΟΠ και είναι ανάγκη να δει τους τέσσερις υπουργούς πριν από την Παρασκευή ή απλώς είναι μια συνάντηση προετοιμασίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια κυβερνητική σύσκεψη -όπως βλέπετε δεν γίνεται παρουσία του "Αθήνα-2004"- που έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΙΧΑΗΛ: Η σύσκεψη για την Ολυμπιάδα αφορά και το οικονομικό σκέλος, πώς θα εξελίσσεται ο προϋπολογισμός από πλευράς χρηματοδότησης του Δημοσίου. Επειδή συμπίπτει με μια σειρά δημοσιευμάτων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην τα συνδέετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν τα συνδέω, αλλά ερωτηθήκατε γι@ αυτά, πριν από μερικές ημέρες, και δεν θελήσατε να απαντήσετε. Σήμερα, όμως, μας ανακοινώνετε ότι θα γίνει τέτοια σύσκεψη και λογικό είναι να κάνουμε αυτή τη σύνδεση. Λοιπόν, συνδέεται ή δεν συνδέεται και ποιό σχόλιο υπάρχει επί των δημοσιευμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν από πριν προγραμματισμένη η σύσκεψη. Απλώς δεν την είχα ανακοινώσει, γιατί εκκρεμούσε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν μπορούσαμε να έχουμε, χθες, το πλήρες πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Οταν, χθες αργά το βράδυ, προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οριστικοποιήθηκε και το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για όλη την εβδομάδα. Αλλά, η σύσκεψη με τους υπουργούς για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν προγραμματισμένη από την Παρασκευή να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας πείτε τα κεφάλαια των μέτρων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα τα πει ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν ζητώ το περιεχόμενο, ζητώ τα κεφάλαια, τι θα αφορούν τα μέτρα. Και ερωτώ, διότι διαβάζουμε πολλά σήμερα στις εφημερίδες. Κάποια είναι σαφή, κάποια χρήζουν διευκρίνισης. Τουλάχιστον τους τίτλους μπορούμε να τους έχουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφορούν τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματός μας. Θέλω να σας παρακαλέσω, επειδή ολοκληρώνεται η επεξεργασία αυτή ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, να έχετε υπομονή να τα ακούσετε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θέλω, επιπλέον, να σας πω ότι η συζήτηση για αυτό το ζήτημα δεν θα τελειώσει αύριο. Αύριο, θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις και θα δοθούν οι σχετικές κατευθύνσεις. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλο το πολιτικό σύστημά μας. Εχει σημασία αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, στις προτάσεις που θα ανακοινώσει αύριο, σχετικά με το εκλογικό σύστημα, πρόκειται να διατυπώσει πρόταση ή θα περιγράψει σύστημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έχετε την ευκαιρία αύριο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να ακούσετε τι θα πει ο Πρωθυπουργός. Διαφορετικά ποιο νόημα θα είχε η συνεδρίαση αυτή. Εχουμε μια συνήθεια -η οποία δεν είναι πάντα σωστή- να προσπαθούμε να προαναγγείλουμε ή να μαντέψουμε τι θα γίνει την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει και δημιουργεί πολιτικές, λαμβάνει αποφάσεις, παράγει πολιτικά γεγονότα. Είναι δυνατόν, προτού συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, εμείς να προκαθορίζουμε τι θα αποφασίσει; Τότε, γιατί να γίνει η συνεδρίαση; Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται με ένα θέμα, ακούει την εισήγηση του Πρωθυπουργού και διαμορφώνει τις τελικές αποφάσεις, μέσα από μια πλούσια και σημαντική συζήτηση, σε κάθε περίπτωση. Αυτό θα γίνει και αύριο. Είναι μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημά μας. Εκείνο που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι με βάση τις κατευθύνσεις που θα αποφασιστούν αύριο, το θέμα αυτό θα συζητηθεί ευρύτερα στο πολιτικό σύστημά μας, με τα πολιτικά κόμματα. Φυσικά και με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και με όλα τα κόμματα. Το κάνω σαφές. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα τα κόμματα θα δεχθούν να συμμετέχουν σε μια συζήτηση που έχει να κάνει με την ενίσχυση των μέτρων διαφάνειας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματός μας. Οταν διαπιστώνουμε προβλήματα, όταν καταγράφουμε προβλήματα, όταν ομιλούμε γι@ αυτά, πρέπει να έχουμε και το πολιτικό θάρρος να δεχόμαστε τη συζήτηση και να συμμετέχουμε στις ευθύνες για την αντιμετώπισή τους, γιατί αυτά αφορούν όλους μας και όχι μόνο το κυβερνών κόμμα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή υπάρχει διάσταση απόψεων και καβγάς, ανάμεσα στις υγειονομικές υπηρεσίες και στη διοίκηση του νοσοκομείου στο οποίο βρέθηκαν τα αλλοιωμένα τρόφιμα, μήπως η κυβέρνηση έχει να μας πει κάτι παραπάνω; Σας έχει απασχολήσει το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας έχει απασχολήσει και μάλιστα σοβαρά. Ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας επισκέφθηκε, πριν από λίγο, το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" , προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για τα προβλήματα που προέκυψαν και να διαπιστώσει την έκτασή τους. Η πραγματικότητα είναι ότι το ίδιο το νοσοκομείο, όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει υποψία για χαλασμένα τρόφιμα, διότι -όπως οι ίδιοι λένε- υπήρξε μια βλάβη στο ψυγείο τους, κάλεσε τους επόπτες της δημόσιας υγείας, οι οποίοι υπάγονται στη Νομαρχία. Πήγε ο ίδιος ο νομίατρος, ο οποίος και συνέταξε τη γνωστή έκθεση. Πέρα από αυτή την έκθεση και για να μην υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες -εμείς θέλουμε να λάμψει η πραγματικότητα και να αποδοθούν εάν υπάρχουν ευθύνες- ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής πήρε την πρωτοβουλία και κατόπιν εντολής του ο κ. Νασιώκας πήγε στο νοσοκομείο. Εστάλησαν οι επιθεωρητές υγείας του υπουργείου Υγείας για να διαπιστώσουν τι πραγματικά γίνεται και αν χρειαστεί θα διαταχθεί και ΕΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει αυτή την ιστορία. Να δούμε και τις συνθήκες λειτουργίας και τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν. Από την έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας και -αν χρειαστεί- από την ΕΔΕ που θα διαταχθεί, θα βγουν στο φως όποια προβλήματα υπάρχουν, εάν υπάρχουν και θα αποδοθούν όποιες ευθύνες προκύψουν. Ας περιμένουμε τις εκθέσεις των αρμόδιων. Η κυβέρνηση ενήργησε τάχιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μιλάτε μόνο για το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" ή για...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση, αυτή τη στιγμή, γίνεται για το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός".

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στην πρώτη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΑΝΤ-1, μετά τις αλλαγές στο κόμμα και την κυβέρνηση, υπάρχουν κάποια συμπεράσματα, οι πρώτες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές απαντά το μεγαλύτερο ποσοστό -περίπου 48%- των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια ώρα όλοι οι ψηφοφόροι και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων, συμφωνούν στο θέμα της ανανέωσης, εντούτοις διαπιστώνουν ότι με τις αλλαγές που έγιναν στην κυβέρνηση δεν υπήρξε ανανέωση, τουλάχιστον αυτή που θα επιθυμούσαν οι ίδιοι. Θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιο γι@ αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και για την αύξηση της δημοτικότητας του κ. Λαλιώτη, η οποία ανέβηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αυτές τις ημέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κάνω ένα γενικό σχόλιο, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να απαντήσω σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα μιας δημοσκόπησης. Πιστεύω ότι ένα πολιτικό σχόλιο είναι αρκετό.

Για να αντιληφθούμε και να αντιληφθεί όλος ο ελληνικός λαός το σύνολο των πολιτικών πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού πρέπει να αξιολογήσουμε τις δύο πρώτες κινήσεις που έγιναν σε κόμμα και κυβέρνηση, αλλά βεβαίως να αξιολογήσουμε και τις πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες από αύριο αρχίζουν να εξελίσσονται. Πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν και με το πολιτικό σύστημά μας, αλλά και με τη συγκρότηση του οικονομικού και κοινωνικού χάρτη. Το σύνολο των πρωτοβουλιών αποτελεί μια ενιαία δέσμη: κόμμα, κυβέρνηση, πολιτικές πρωτοβουλίες και για το πολιτικό σύστημά μας και για θέματα που αφορούν τον πολίτη, την οικονομία και την κοινωνία μας. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει τολμηρές κινήσεις στο κόμμα. Επίσης, επέλεξε -διότι ο πολιτικός χρόνος είναι ορισμένος και συγκεκριμένος- να κάνει μικρότερου χαρακτήρα κινήσεις στην κυβέρνηση, διότι θεωρεί ότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να περιμένει να ενημερωθούν οι υπουργοί. Θέλει άμεση απόδοση -όπως τόνισε χθες και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- του κυβερνητικού έργου. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός εκδηλώνει ήδη τις πολιτικές πρωτοβουλίες, με πρώτο βήμα αυτό που θα γίνει αύριο, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εχουμε, λοιπόν, μια ολόκληρη δέσμη μέτρων και κινήσεων, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν στο σύνολό τους. Με τη δέσμη αυτών των μέτρων και κινήσεων, ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι και η ανανέωση προωθείται και έχουμε τη δυνατότητα καλύτερης απόδοσης του κυβερνητικού έργου, καθώς και τη δυνατότητα νέων πολιτικών πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλιών που θα δώσουν πειστικές απαντήσεις και στα προβλήματα του πολίτη, αλλά και στην προοπτική και την προσδοκία που πρέπει να έχει ο πολίτης από το κόμμα μας και την κυβέρνησή μας και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ετσι, χαράζουμε και την προοπτική νίκης του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με την ερώτησή σας για τον κ. Λαλιώτη, θα μου επιτρέψετε το σχόλιο ότι ο Κώστας Λαλιώτης είναι ένα κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ και θέλουμε όλοι να πιστεύουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα αξιοποιηθεί και στην περαιτέρω πορεία μας και στις πολιτικές μάχες που θα δώσουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πώς αξιολογεί η κυβέρνηση την έξοδο του τουρκικού σκάφους "Πίρι Ρέις" και αν αυτό σας ανησυχεί, δεδομένων και κάποιων παρελθουσών εντάσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, έχει προηγηθεί της συζήτησής μας εντονότατο διάβημα, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, από το ελληνικό προς το τουρκικό ΥΠΕΞ γι@ αυτό το θέμα. Εγινε διάβημα, τόσο από το Γενικό Γραμματέα κ. Σκοπελίτη, όσο και από το Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων κ. Γεννηματά προς τους ομολόγους τους. Εντονότατο διάβημα. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτή την υπόθεση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Οι απαντήσεις που πήραν οι δύο Ελληνες διπλωμάτες από την τουρκική πλευρά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, ήταν καθησυχαστικές απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς παρακολουθούμε, από πολύ κοντά, την υπόθεση.

ΚΟΥΪΝ: Επ@ αυτού: Ηταν προφορικό το διάβημα, από ό,τι αντιλαμβάνομαι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ναι. Και έγινε γρήγορα. Εχει την έννοιά της η ταχύτητα. Τα υπόλοιπα, αν χρειαστεί, θα επακολουθήσουν.

ΚΟΥΪΝ: Στη συνάντηση, στις 12.30 την Πέμπτη, του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Βερελή και Χριστοδουλάκη, το θέμα συζήτησης θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΚΟΥΪΝ: Γνωρίζετε αν θα ληφθούν αποφάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις. Ενόψει συναντήσεων, ας είμαστε πάντα προσεκτικοί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια, αλλά και όπως λένε οι πληροφορίες και παρεμβάσεις που θα σχετίζονται και με τον εκλογικό νόμο, κατάτμηση περιφερειών κ.λπ. η Ν.Δ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει σε όλους τους τόνους ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό, δηλαδή οποιαδήποτε παρέμβαση στον εκλογικό νόμο. Τι λέτε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν λάθος αυτή τη στιγμή να προαναγγείλω οποιασδήποτε μορφής αποφάσεις ενόψει συνεδρίασης του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου. Θέλω, όμως, να πω κάτι ως θέμα αρχής: Κοπτόμαστε όλοι, και η Ν.Δ., περί της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Είναι η ώρα των αποφάσεων. Είναι η ώρα να πάρουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα. Η Ν.Δ. θα κριθεί από την ικανότητά της να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο, να πει την άποψή της και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κοινές απόψεις να συναινέσει σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αν η Ν.Δ., στο όνομα του οποιουδήποτε προσχήματος, αποφύγει αυτό το διάλογο και προτιμήσει την ασφαλή οδό, τις άνευ στόχου και σκοπού περιοδείες του αρχηγού της ανά την Ελλάδα, τότε και εμείς θα πράξουμε τα δέοντα. Θα αποκαλύψουμε τη στάση της αυτή στον ελληνικό λαό και βεβαίως θα προχωρήσουμε στις όποιες ενέργειες κρίνουμε ως απαραίτητες σε αυτή την κατεύθυνση. Ας μη βιαζόμαστε. Εδώ κρινόμαστε όλοι. Και εμείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Είμαστε ναι ή όχι υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα; Εάν είμαστε, ανοίγει πεδίον δόξης λαμπρόν. Εάν είμαστε πολιτικοί υποκριτές και εάν απλώς και μόνον καταγράφουμε κάποια πράγματα για να γινόμαστε ευχάριστοι στα αυτιά, εάν δεν θέλουμε να μπούμε στην ουσία, εάν φοβόμαστε την ουσία και εάν μας ενδιαφέρει απλώς να γυρίζουμε ασκόπως ανά την Ελλάδα θα κριθούμε. Και θα κριθούμε σκληρά από τον ελληνικό λαό.

ΤΑΚΗΣ: Κατά την άποψή σας, με βάση αυτά που είπατε, η Ν.Δ. πρέπει να έρθει σε ένα τραπέζι και να κάνει διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και να σταματήσει ο κ. Καραμανλής τις περιοδείες σε διάφορες πόλεις της χώρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα πούμε εμείς στον Καραμανλή τι θα κάνει.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή είπατε να σταματήσει τις περιοδείες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα πούμε στον κ. Καραμανλή τι θα κάνει, ούτε θα του υποδείξουμε τι θα κάνει. Εχουμε, όμως, δικαίωμα, όπως και εκείνος έχει δικαίωμα, να κρίνουμε το περιεχόμενο των πολιτικών του κινήσεων. Δεν έχω δει να προστίθεται τίποτε από αυτές τις κινήσεις στην πολιτική ζωή της χώρας και έχω δικαίωμα να το κρίνω, όπως και εμείς κρινόμαστε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πέραν της συνέχειας της πολιτικής αντιπαράθεσης γι` αυτό, αλλά και για άλλα θέματα, τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα πράξετε τα δέοντα και σε ποιο πλαίσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι έχουμε μια πολιτική και την υπηρετούμε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν κάποιες άλλες κινήσεις@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοώ όχι μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και της δημιουργίας και της πολιτικής πράξης.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να γίνεται λίγο πιο σαφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάποια ζητήματα που η Ν.Δ. αρνείται να τα συζητήσει, αλλά αυτά πρέπει να προχωρήσουν, η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει τις ευθύνες της; Αυτό εννοώ.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Θα προχωρήσει, δηλαδή, η κυβέρνηση χωρίς γενικότερη συναίνεση, με την πλειοψηφία της και μόνον, στον εκλογικό νόμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν μίλησα για εκλογικό νόμο. Θα ήθελα να είμαστε ακριβολόγοι. Είπα για μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα, με ό,τι αυτό σημαίνει. Εάν σε κάποια ζητήματα για την ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα υπάρχουν και θέματα, όπως για παράδειγμα αυτών των περιφερειών, είναι θέμα συζήτησης. Δεν μίλησα για εκλογικό νόμο. Σας παρακαλώ μη λέτε κουβέντες που δεν είπα. Μίλησα για μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα και έθεσα το ερώτημα: Χρειάζονται ή δεν χρειάζονται; Ολοι λέμε ότι χρειάζονται. Εφόσον, λοιπόν, χρειάζονται, εμείς ανοίγουμε το θέμα και καλούμε τα άλλα κόμματα να έρθουν να κουβεντιάσουμε. Τι θα περιέχει αυτό το πακέτο θα το καθορίσει αύριο ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή το ρεπορτάζ λέει ότι και θέμα περιφερειών θα τεθεί, εάν τεθεί, δεν είναι εύλογο να υποθέσουν τα υπόλοιπα κόμματα ότι στην πολιτική σας υπάρχει σκοπιμότητα στο γεγονός ότι ανοίγετε αυτό το θέμα τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα να περιμένετε το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο. Εβαλα ένα θέμα αρχής. Υπάρχει θέμα ενίσχυσης των μέτρων πολιτικής διαφάνειας; Ολοι ορκιζόμαστε ότι υπάρχει. Εάν ορκιζόμαστε όλοι, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Για να είμαστε ακριβολόγοι, όπως είπατε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή των περιφερειών@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Περιμένετε το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, διότι από τη συνεδρίασή του μπορεί να προκύψουν διάφορα συμπεράσματα. Το θέμα, όμως, είναι σαφές: Ενίσχυση των μέτρων διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε πειστικοί, όταν παραμονές εκλογών ανοίγετε τέτοιο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε παραμονές εκλογών και δεν το πήρα είδηση;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαστε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τέλος πάντων, στη λήξη της τετραετίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κυβερνάται η χώρα, δεν υπάρχουν προβλήματα στους πολίτες, δεν υπάρχουν προβλήματα στο πολιτικό μας σύστημα; Όπως μας ζητάτε ευθύνες όταν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο νοσοκομείο -και σωστά κάνετε- με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε και θεσμικές αλλαγές, όπου αυτές είναι ώριμες και απαιτούνται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού κόπτεστε τόσο πολύ για τη διαφάνεια, γιατί δεν δεχθήκατε την πρόταση νόμου της Ν.Δ. και την πρόταση για εξεταστική επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξηγήσαμε διεξοδικά στη Βουλή, δια του κ. Σκαναδαλίδη, γιατί διαφωνούμε με ορισμένα ζητήματα που μας έθεσε η Ν.Δ. Για παράδειγμα στο πόθεν έσχες δεν αποκλείσαμε το διάλογο. Είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό και είναι από αυτά που εξετάζουμε. Αν, λοιπόν, υπάρχουν και κάποια ζητήματα που μπορεί να εξεταστούν και να συμπεριληφθούν σε μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα, δεν μας ενοχλεί ότι μπορεί να τα έχει θίξει και η Ν.Δ. Κάθε άλλο μάλιστα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα δέχεστε, όμως, αυτά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν δεχτήκαμε τη συγκεκριμένη δέσμη, γιατί σε ορισμένα διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα διαφωνούμε στο θέμα του βασικού μετόχου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το απορρίπτουμε στο σύνολό του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως και η Ν.Δ. διαφωνεί, τότε, με τα δικά σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένουμε να το δούμε. Δεν λέω ότι η Ν.Δ. πρέπει ή οφείλει να συμφωνήσει σε όλα. Διάλογο πρέπει να κάνουμε και αν από εκεί διαπιστωθεί ότι συμφωνούμε στα μισά δεν είναι κακό να συμφωνήσουμε σε αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διάλογο για το διάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα διάλογο για το διάλογο, αλλά διάλογο επί της ουσίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 July 2003 - 14:05:09 UTC