Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε αναχωρεί το απόγευμα το κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Πρωθυπουργό, για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα στις 8 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στα εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ. Η ομιλία του, με embargo, σας έχει ήδη διανεμηθεί. Αύριο, πέρα από τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει το πρωί, θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τους φορείς της πόλης, κατά την οποία θα αναφερθεί αναλυτικά στα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ θα απευθυνθεί, στη διάρκεια του δείπνου, το οποίο διοργανώνεται από τη ΔΕΘ, στον επιχειρηματικό κόσμο και θα μιλήσει για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Την Κυριακή στη 1 μετά το μεσημέρι θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη.

Σήμερα, όπως είχα προαναγγείλει, πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη, για την προετοιμασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, του Γραμματέα του κόμματος Μ. Χρυσοχοϊδη, του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Χ. Καστανίδη, του υποφαινομένου υπουργού Τύπου και του υφυπουργού Τ. Χυτήρη και των κυρίων Κοσμίδη, Θέμελη, και Χαρδούβελη.

Θέλω να κάνω μια δήλωση για τα διαφημιστικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας, που προβάλλονται από χθες: "Τελικά ξοδεύουν τόσα χρήματα για να επιβεβαιώσουν τη σύγχυση και τον πανικό τους. Δεν θα χρειαζόταν αυτή η πολυέξοδη διαφημιστική εκστρατεία, δεν θα χρειαζόταν μια διαφημιστική καμπάνια, αν τα πράγματα ήταν όπως τα λένε. Δεν θα χρειάζονταν αυτά για να πείσουν για το αυτονόητο, γι` αυτό που ο λαός θα δει. Η Ν.Δ. είναι φανερό ότι βρίσκεται σε θλιβερό αδιέξοδο. Γι` αυτό και ασχολείται με σποτάκια γκρίζας διαφήμισης, την ώρα που εμείς προχωρούμε σε θετικά μέτρα για τον πολίτη".

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΝΤΑΤΟΥ: Η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν, χθες, τις προτάσεις των ΗΠΑ για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα εξασφαλίζει διεθνή βοήθεια στο Ιράκ. Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιά είναι η θέση της Ελλάδας για τις προτάσεις των ΗΠΑ και αν πιστεύετε ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο κύκλο σύγκρουσης Ε.Ε. και ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι μια σύγκρουση. Το ζητούμενο όλης αυτής της υπόθεσης είναι ποιο θα είναι το μέλλον της ανασυγκρότησης του Ιράκ. Πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Εγινε σαφές αυτό που ισχυριζόμαστε τόσο καιρό: Οτι, μετά από αυτό τον πόλεμο, εκείνος που έπρεπε να αναλάβει την ανασυγκρότηση του Ιράκ ήταν ο ΟΗΕ. Και το είχαμε εκφράσει αυτό έγκαιρα με τις όποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις είχαμε. Οπως φαίνεται δεν εισακουστήκαμε έγκαιρα και τα προβλήματα είναι ορατά. Η καλύτερη οδός που υπάρχει είναι να βρεθεί λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΗΕ να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, με τελικό στόχο να αναλάβουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ίδιοι οι Ιρακινοί τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα κάποιο σχόλιο για τις εκρήξεις που έγιναν σήμερα το πρωί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τις αποδίδω σε έργο κάποιων ανόητων και ανεγκέφαλων. Μην έχει κανείς την αίσθηση ότι με αυτά τα πράγματα μπορεί να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη. Γίνεται έρευνα από τις αρχές ασφάλειας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να είναι κάποια οργάνωση ή κάποιο άλλο πλοκάμι της ίδιας οργάνωσης κ.τ.λ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος ανόητος νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο στέλνει κάποια μηνύματα. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις τους. Από εκεί και πέρα, οι αρχές ασφάλειας θα κάνουν τη δουλειά τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για το περίφημο Σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο υπογράφηκε στη Χαλκιδική, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια διάσταση απόψεων στην Ε.Ε.., ιδιαίτερα στα μικρά λεγόμενα κράτη, στα οποία -αν δεν κάνω λάθος- είναι και η Ελλάδα που έχει αντιρρήσεις για ορισμένα σημεία του Συντάγματος. Ο κ. Ζισκάρ ντ@ Εστέν, με νέες δηλώσεις του, λέει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ως έχει. Φρονείτε ότι βρισκόμαστε σε μια διάσταση απόψεων και πιθανώς να μην υπογραφεί τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχαν εκδηλωθεί κάποιες τοποθετήσεις από ορισμένες χώρες. Γνωρίζετε ότι θα γίνουν συσκέψεις και συνεργασίες, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ χωρών. Εχω την εντύπωση ότι η Διακυβερνητική, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του Οκτωβρίου, μετά από πλούσιο και σημαντικό διάλογο, θα βρει τη λύση που χρειαζόμαστε. Βεβαίως, η πρόταση που κατατέθηκε από τον κ. Ζισκάρ ντ@ Εστέν είναι ιδιαίτερα σημαντική, βάση διαλόγου. Νομίζω ότι μπορούν να ανταλλαγούν απόψεις, ώστε να έχουμε μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και ισχυρή πορεία της Ε.Ε. προς το μέλλον, με τη νέα μορφή της. Είμαστε, πλέον, 25 και όχι 15 και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νέες δομές για να είμαστε αποτελεσματικοί και να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τις πολιτικές, τις αντιδράσεις και τις παρεμβάσεις εκείνες που θα αναβαθμίσουν την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης και θα την καταστήσουν ακόμη πιο αξιόπιστη στα μάτια των πολιτών της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Προκαλεί εντύπωση ότι αυτοί που έχουν αντίρρηση είναι οι νέες χώρες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει πλήρη μέλη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μη δημιουργούμε προβλήματα, αυτή τη στιγμή. Σκοπός μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 September 2003 - 13:05:07 UTC