Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο, αποχαιρετίσαμε τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Σύσσωμη η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι και αρχηγοί κομμάτων, συναγωνιστές του, καθώς και πλήθος κόσμου, συνοδεύσαμε το Βαγγέλη Γιαννόπουλο στην τελευταία του κατοικία. Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ένας αγωνιστής της δημοκρατίας, ένας αγωνιστής για τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος πάλευε για τις απόψεις του, ανυποχώρητος όταν επρόκειτο να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανυποχώρητος σε ό,τι αφορούσε την ενότητα της παράταξής μας για την οποία έδωσε μάχες, ανυποχώρητος για τα δικαιώματα του εργάτη και βεβαίως πάντα σταθερός στο δρόμο που ο ίδιος είχε χαράξει. Ηταν από τους ανθρώπους εκείνους που κατάφερναν να μειώνουν την απόσταση που χωρίζει ορισμένες φορές τους ανθρώπους της εξουσίας από το λαό.

Αιωνία του η μνήμη.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ανακοινώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στις 11.30, θα έχει την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, πριν από την ανακοίνωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Χάρτας. Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τη Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης. Στις 2 μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο Ζάππειο τη Χάρτα και θα ακολουθήσει σύντομη συνέντευξη Τύπου, η οποία θα έχει κυρίως διευκρινιστικό χαρακτήρα. Είναι ένα θέμα που, όπως γνωρίζετε, αφορά την πολιτική μας για την επόμενη τετραετία.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί κάποιο σχολείο, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη, με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Β. Βενιζέλου, του υφυπουργού Νάσου Αλευρά, του υπουργών Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη και των υφυπουργών Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδη και Τύπου & ΜΜΕ Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος καλύπτει θέματα επικοινωνίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Παρασκευή, στις 9.45 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 11.30, θα δεχθεί τους Ελληνες αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου.

Τη Δευτέρα (15/9), στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Πάχτα. Στη 1 μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στον ελληνικό δορυφόρο του ΟΤΕ. Η εβδομαδιαία "ενημέρωση" θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα.

Θέλω, ακόμη, να ζητήσω συγγνώμη από όσους δεν έδωσα το λόγο στη χθεσινή συνέντευξη. Γνωρίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι εύλογες, αλλά θα ήθελα να λάβουν υπόψη τους ότι η συνέντευξη διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά, που ήταν πολύ περισσότερος χρόνος από όλες τις άλλες φορές. Δυστυχώς, παρά τη θέλησή μου, δεν υπήρχε δυνατότητα να δοθεί και σε άλλους ο λόγος, μετά από μια πραγματικά εκτεταμένη συνέντευξη που κάλυψε όλα τα θέματα της επικαιρότητας και έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να αναφερθεί σε όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ευκαιρίας δοθείσης, στη σύσκεψη που έχει προγραμματίσει ο Πρωθυπουργός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχει σήμερα ένα ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει ότι το τηλεοπτικό δίκτυο NBC θα κάνει μια γιορτή στην Καραϊβική για όσους δεν επιθυμούν να έρθουν στην Αθήνα, ως προσκεκλημένοι του δικτύου, για λόγους ασφαλείας. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτοί θα χάσουν. Είναι καθαρό ότι κάνουν μια κίνηση για την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας στην Ελλάδα και ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρακολουθούμε από κοντά, ώστε να εφαρμοστεί το τελειότερο σύστημα ασφάλειας που έγινε ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά θα είναι η θεματολογία της σύσκεψης, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες ειδικές συσκέψεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως για θέματα επικοινωνίας κ.ο.κ. Παρακολουθεί από πολύ κοντά αυτό το μεγάλο εθνικό εγχείρημα που είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα για τη χώρα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά την τριήμερη παραμονή του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και όσα έγιναν εκεί, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη; Θεωρεί ότι ήταν ένα πολιτικό τριήμερο που σας έδωσε πόντους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς δεν κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Καραμανλής όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Να κάνει, δηλαδή, ομιλίες και δηλώσεις την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός, όπως στην περίπτωση της χθεσινής συνέντευξης, όπου αμέσως μετά, αφού δεν είχε προλάβει καλά-καλά να συνειδητοποιήσει τι είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, με γραπτό εκ των προτέρων κείμενο -που δείχνει τον πανικό και την αγωνία που διακατέχει τη Ν.Δ.- βγήκε να "απαντήσει". Δεν σκεπτόμαστε μικροκομματικά. Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη είχε στόχο να δείξει την πορεία μας, τα επιτεύγματά μας και βεβαίως να παρουσιάσει και τις προοπτικές μας για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το έργο που έγινε και για το έργο που θα γίνει στους επόμενους μήνες. Είναι ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε. Και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για μεγάλα στοιχήματα που βάζουμε για την επόμενη τετραετία. Μια τετραετία υψηλού ρίσκου, που είμαστε αποφασισμένοι με την ψήφο του ελληνικού λαού, αν μας δώσει αυτή την ευκαιρία, να δουλέψουμε και πάλι ως κυβέρνηση και να οδηγήσουμε τη χώρα, με ασφάλεια και σταθερότητα και στις αλλαγές που είναι απαραίτητες, αλλά και στην ευημερία του λαού. Αυτό είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε.

Στη Θεσσαλονίκη δείξαμε αυτό που έγινε και αυτό που θα γίνει. Καταγράψαμε τις προοπτικές, τις στρατηγικές και τα οράματά μας για την επόμενη τετραετία. Λειτουργήσαμε πολιτικά. Από εκεί και πέρα, ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που κρίνει. Δεν είμαστε υστερόγραφο κανενός. Αφήνουμε στον κ. Καραμανλή, εφόσον αυτός το επέλεξε, να μετατρέπεται σε διαρκές υστερόγραφο των πρωτοβουλιών μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σημίτης, την Παρασκευή το βράδυ, όταν μίλησε στα εγκαίνια, είπε ότι κάθε Σεπτέμβριο είθισται να μιλάμε για την οικονομική πολιτική. Το κάνουμε και φέτος και πρόσθεσε εκτός κειμένου τη φράση "θα το κάνουμε και άλλες φορές". Αυτό είναι δείγμα σιγουριάς του. Δεύτερον, όταν ρωτήθηκε, είπε ότι τις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2004 θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Εσείς μας λέτε ότι θα κερδίσετε το στοίχημα αυτών των εκλογών. Αυτή τη σιγουριά πού τη βασίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι ο Πρωθυπουργός έδειξε μια αυτοπεποίθηση για τη συνέχειά μας και μια αισιοδοξία για το μέλλον. Η αισιοδοξία που πηγάζει από την αξιοπιστία για το έργο μας, τη δουλειά μας, τη στρατηγική μας, δημιουργεί αυτή την αναντικατάστατη σχέση που έχουμε οικοδομήσει και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε με τον ελληνικό λαό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία, όχι, βέβαια, από το περιεχόμενο της Χάρτας, το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά ποιες θεματικές ενότητες θα καλύπτονται από αυτήν. Δηλαδή, πέραν της σύγκλισης της Ελλάδας με την Ε.Ε. , θα ήθελα να μας πείτε αν θα έχουμε και εσωτερική σύγκλιση. Συγκεκριμένα, τι μορφή θα έχει αυτή η ενίσχυση των περιφερειών, γιατί αναφέρθηκε ο κ. Σημίτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν θα είναι οι περιφερειακές Χάρτες, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν και θα συζητηθούν κατά περιφέρεια. Η Χάρτα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης είναι το πρόγραμμά μας, το επιχειρησιακό σχέδιό μας, με το οποίο φιλοδοξούμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Στην απασχόληση, στο βιοτικό επίπεδο, στην ανταγωνιστικότητα, στους δείκτες για την εκπαίδευση κα στην ποιότητα των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, με τα οποία θα δημιουργήσουμε την ευημερία του ελληνικού λαού. Είναι ένας δρόμος δύσκολος και ανηφορικός. Ενα μεγάλο μέρος το έχουμε καλύψει, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε με σχέδιο, με πίστη, με όραμα, με προοπτική, με συνέργια και συμπόρευση από τον πολίτη. Για να πειστεί, όμως, ο πολίτης να μας εμπιστευτεί, να μας ακολουθήσει και να συνεργήσει σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να γνωρίζει. Γι@ αυτό και παρουσιάζουμε τη Χάρτα εγκαίρως και όχι προεκλογικά, ενώ ταυτόχρονα θα τη συζητήσουμε και με τους πολίτες. Αυτή η Χάρτα θα μπει σε συζήτηση -με τη βοήθεια του Κόμματός μας- με όλο τον ελληνικό λαό και τους φορείς.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη αυτών των στόχων που θα περιλαμβάνονται στη Χάρτα, θα είναι το 2008;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το τέλος της επόμενης τετραετίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δηλαδή, τότε θα έχουμε την πλήρη σύγκλιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη με ρωτάτε περισσότερα. Σας επανέλαβα τον κεντρικό σχεδιασμό μας. Θα σας παρακαλούσα σε τέτοια ζητήματα να αφήνουμε το λόγο στον Πρωθυπουργό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο Πρωθυπουργός εμμένει στην άποψή του ότι θα σταλούν Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ, ακόμη κι αν η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, όσο είναι και σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχα τοποθετηθεί επ@ αυτού την προηγούμενη εβδομάδα και δεν έχω να αλλάξω τίποτα από την τοποθέτησή μου, την οποία αν θέλετε να σας επαναλάβω. Υπάρχει, επίσης, και η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Φαίνεται ότι τελικά ο ΟΗΕ θα αναλάβει τον αναβαθμισμένο ρόλο που ζητούσε στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Εχει, όμως, προδιαγραφεί μια πορεία προς τα εκεί, κάτι το οποίο είχαμε περιγράψει ως αναγκαίο και τώρα δικαιωνόμαστε. Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτή η πορεία, όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή -είμαστε στο στάδιο των διεργασιών- και υπάρξει μια ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΗΕ στο Ιράκ, με προοπτική πολύ σύντομα οι Ιρακινοί να αναλάβουν τις τύχες της χώρας τους, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια κατ@ αρχάς πολιτικά, μέσα στην Ε.Ε.. Από εκεί και πέρα, αν το ερώτημά σας είναι, αν θα αποστείλουμε επιχειρησιακές δυνάμεις, γνωρίζετε ότι έχουμε την πάγια αρχή να μη στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις και αυτή η αρχή δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής που μπορεί να συμβάλουν στη γενικότερη ανοικοδόμηση του Ιράκ, ανάλογοι με αυτούς στο Αφγανιστάν.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Με το θέμα της απεργίας των βενζινοπωλών, έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή αύριο επίκεινται συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φωτιάδη και ίσως με τον κ. Τσοχατζόπουλο, δεν θέλω να προκαταλάβω τα αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι μέσα από αυτό το διάλογο να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα και ίσως γίνει δυνατή η εξεύρεση κάποιας λύσης. Και αυτό ευχόμαστε, διότι πάνω από όλα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέλω να πιστεύω ότι και οι βενζινοπώλες θα προσέλθουν στο διάλογο, με αυτό το γνώμονα, ώστε μέσα από τη συζήτηση με τους υπουργούς, να βρεθεί εκείνη η λύση που θα προασπίσει και το δημόσιο συμφέρον -και νομίζω ότι σε αυτό όλοι συμφωνούμε- αλλά και δεν θα οδηγήσει σε καταστάσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στον απλό πολίτη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας του διαλόγου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 September 2003 - 13:05:09 UTC