Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για έλεγχο σε συναυλία του Σ. Σπανουδάκη, που διοργάνωσε κάποια εταιρία στη Θεσσαλονίκη.

Θέλω να δώσω κάποια στοιχεία για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για την αποκατάσταση της αλήθειας και στη συνέχεια να κάνω ένα πολιτικό σχόλιο. Από τις 7/10/1998, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, την οποία υπογράφει ο τότε Γ.Γ. Χ. Αλαμάνος, εντέλλονται οι εφορίες να γνωστοποιούν στη κεντρική υπηρεσία το ΣΔΟΕ αντίτυπο της κατάστασης για τα θεωρηθέντα εισιτήρια θεαμάτων που περιοδεύουν. Ετσι, για κάθε συναυλία διοργανώνεται από κάποια εταιρία, με οποιονδήποτε καλλιτέχνη, συνθέτη ή τραγουδιστή, τα εισιτήρια θεωρούνται από την αρμόδια οικονομική εφορία της περιοχής, η οποία είναι σταθερά και μόνιμα υποχρεωμένη (από τις 7/10/1998) να ενημερώνει το ΣΔΟΕ για να κάνει τους προληπτικούς ελέγχους. Πράγματι, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, το ΣΔΟΕ, με βάση τις ειδοποιήσεις που είχε πάρει από τις εφορίες, έκανε ελέγχους σε συναυλίες στις οποίες συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Γαρμπή, Ρέμος, Λιβιεράτος, Βανδή, Τουρνάς, Κότσιρας, σε συναυλία στη Σαμοθράκη με διάφορους καλλιτέχνες, καθώς και σε θεατρική παράσταση με τον κ. Κιμούλη. Και επίσης, στη Θεσσαλονίκη, σε συναυλίες των Παπακωνσταντίνου, Νικολόπουλου, Μακεδόνα, Κατσαρού με την Κανελλίδου, Κότσιρα και άλλων. Εχουν υπάρξει πάρα πολλοί έλεγχοι και -όπως γνωρίζετε- κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Κατ` αρχάς, οι έλεγχοι δεν αφορούν τους καλλιτέχνες, αλλά τις εταιρίες που διοργανώνουν τις συναυλίες, διότι απέναντι στις εφορίες είναι υπεύθυνες οι εταιρίες και όχι ο καλλιτέχνης. Αναφέρω όλα αυτά τα ονόματα για να τονιστεί ότι είναι κοινό το μέτρο και ισχύει για όλους. Δεν γίνεται επιλογή. Αρα, εφόσον ελέγχθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έπρεπε να ελεγχθεί ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος διαμαρτύρεται και δεν γνωρίζω το λόγο. Ισως, θεωρεί ότι ελέγχθηκε, επειδή είναι φίλος του κ. Καραμανλή, όπως δήλωσε ο ίδιος. Λανθασμένα.

Μέχρι εδώ δεν θα υπήρχε θέμα, ούτε θα το σχολίαζα. Εκτιμώ ότι, όταν ο κ. Μεϊμαράκης κάνει δήλωση, την κάνει και ως Γραμματέας της Ν.Δ.. Δεν είναι κάποιος τυχαίος, είναι θεσμικό πρόσωπο. Αρα, η Ν.Δ. έχει τέτοιες αντιλήψεις. Το πολιτικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ζητούμε να μας απαντήσει η Ν.Δ.:

Πρώτον, εάν θεωρεί ότι οι Ελληνες πολίτες είναι ή όχι ίσοι ενώπιον του νόμου. Δεύτερον, εάν θεωρεί ότι υπάρχουν Ελληνες πολίτες οι οποίοι έχουν άλλα δικαιώματα από τους υπόλοιπους, επειδή είναι φίλοι του κ. Καραμανλή. Διότι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται σχετική συζήτηση. Η πρώτη αφορούσε τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα εάν η Ν.Δ. αποδέχεται την κατά το Σύνταγμά μας ισότητα των πολιτών ή αν πιστεύει ότι κάποιοι Ελληνες ξεχωρίζουν από το σύνολο, με μοναδικό κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Καραμανλή, είτε πρόκειται για εταιρίες, είτε για συνθέτες, είτε για οτιδήποτε άλλο. Περιμένουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι, εάν η απάντηση είναι "ναι", τότε καταλαβαίνετε ότι ξαναγυρίζουμε στο διαχωρισμό των Ελλήνων πολιτών, σε καταδικασμένες καταστάσεις του παρελθόντος από τις οποίες φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν έχει ξεφύγει ακόμη.

Τρίτον, εάν όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ για να δηλωθεί σε κάποιους που θέλουν την ασυδοσία ότι "θα καταργήσουμε το ΣΔΟΕ" και κλείνουν το μάτι από τη μία και σε κάποιους άλλους που θέλουν την ομηρία και τους αρέσει η πελατειακή σχέση ότι "θα βάλουμε τα δικά μας παιδιά" και κλείνουν το μάτι από την άλλη, εάν αυτή είναι η πολιτική τακτική της Ν.Δ. για τις εκλογές, τότε φοβούμαστε ότι οδηγούμαστε σε άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα της πολιτικής ζωής, οδηγούμαστε στο 19ον αιώνα, οδηγούμαστε σε πολιτικές τακτικές για τις οποίες μόνο οι λέξεις "κρίμα" και "ντροπή" μπορούν να αποδώσουν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Από χθες φαίνεται ότι η Τουρκία, με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το αποτέλεσμα των εκλογών, μπαίνει σε μια περίοδο αστάθειας, θα τη λέγαμε. Ηδη, η Ε.Ε. εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τις συνέπειες από αυτή την απόφαση και για τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση πώς αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση; Και δεύτερον, εκτιμάτε ότι οποιαδήποτε αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις ακόμη και στην πορεία προσέγγισης και διαλόγου που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, να τονίσω ότι οποιαδήποτε περίπτωση αστάθειας στη γείτονα χώρα είναι λογικό να δημιουργεί ανησυχία και σε μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε μια σταθερή Τουρκία, μια αναπτυγμένη Τουρκία, μια Τουρκία με ευρωπαϊκή πορεία. Κάθε περίπτωση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μη σταθερότητας στη γείτονα, είναι λογικό να μας κάνει να ανησυχούμε, τόσο εμάς, όσο και τους άλλους Ευρωπαίους. Ας μη βιαστούμε να κάνουμε γενικότερες εκτιμήσεις. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Υπάρχουν και κάποιες σημερινές αναφορές. Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των διπλωματών προχωρούν. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού θα καταλήξουν, ούτε να εκφράσουμε κάποια εκτίμηση, αυτή τη στιγμή. Ομως, εξελίσσονται. Υπάρχουν κάποιες γενικότερες προοπτικές σε σχέση με την Ε.Ε., ενώ δεν υπήρχαν ανάλογες προοπτικές (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και τη στάση του κ. Ντενκτάς) για το Κυπριακό. Ολα αυτά συνεκτιμούνται. Εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να καταλήξουμε σε εκτιμήσεις. Εκείνο που ελπίζουμε και θέλουμε να ευχηθούμε είναι να υπάρξουν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις αυτές, να ξανανοίξει το Κυπριακό και βεβαίως να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΣ: Μιλήσατε λίγο πριν για το ΑΣΕΠ και είπατε για τα "δικά μας τα παιδιά". Να σας υπενθυμίσω ότι εδώ και 15 ημέρες ο "Αδέσμευτος Τύπος" του Μήτση, παρουσιάζει μια σειρά από έγγραφα-ντοκουμέντα για τις παρατυπίες που έχουν γίνει στο ΑΣΕΠ, με ονόματα. Μάλιστα, θέλω να σας πω ότι σας καταγγέλλει -όχι εσάς προσωπικά- αλλά τις μεθοδεύσεις του ΑΣΕΠ και ίσως και του υπουργείου Παιδείας, ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του σε πάρα πολύ αυστηρή γλώσσα. Επ@ αυτού, δεν είδαμε καμία ευαισθησία από κυβερνητικής πλευράς, ούτε από πλευράς υπουργείου. Η ανακοίνωση που έστειλε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ στην εφημερίδα θα τη χαρακτήριζα τουλάχιστον ως αστεία και κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει επέμβει ο εισαγγελέας, επειδή μιλήσατε για δικά μας παιδιά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα, κατ` αρχάς, να σέβεστε τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ο οποίος έχει επιλεγεί από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση και να μη χαρακτηρίζετε έτσι εύκολα και με τόσο επιθετικούς χαρακτηρισμούς τις ανακοινώσεις του, εάν αυτό το κατάλαβα καλά.

ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΣ: Φαντάζομαι ότι έχετε παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα, αλλά το να λέει δύο φορές ότι έχει γίνει λάθος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά σε αυτή την αίθουσα θα σας παρακαλούσα να αποφεύγετε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Ο ρόλος σας είναι να ρωτάτε. Μπορεί να μην αποδεχθείτε καθόλου την απάντησή μου και μπορεί να την κριτικάρετε στην εφημερίδα ή το κανάλι σας και μπορεί να διαφωνήσετε πλήρως, αλλά εδώ υποβάλλετε ερωτήσεις και δίνουμε απαντήσεις. Δεν κάνουμε πολιτικό διάλογο. Πολιτικό διάλογο κάνουμε με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα.

Σε ό,τι ρωτάτε, απαντούμε. Εάν, λοιπόν, ερωτηθώ για συγκεκριμένη περίπτωση, θα τη δω και θα απαντήσω. Στείλτε μου, λοιπόν, αύριο τη συγκεκριμένη ερώτηση που θέλετε και εγώ θα ψάξω να βρω στην εφημερίδα την προ 15 ημερών συγκεκριμένη περίπτωση και θα σας απαντήσω.

ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΣ: Ενα πρώτο σχόλιο νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΑΣΕΠ το έχουμε περιφρουρήσει και στηρίξει πλήρως. Πιστεύουμε στην πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία που προωθείται στο δημόσιο τομέα. Το ΑΣΕΠ είναι μια κατάκτηση που δεν θα επιστέψουμε ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός, να αφαιρεθεί. Η Ν.Δ., ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να καταργήσει το ΑΣΕΠ, προχωρά με «περίεργο» τρόπο σε αντικατάσταση του ονόματός του. Γιατί; Υπάρχει λόγος; Εάν ήταν ειλικρινής δεν θα έλεγε να αλλάξει το όνομά του. Θα έλεγε απλώς ότι, αλλάζω κάποιες διαδικασίες για να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Αλλά, δεν κάνει αυτό. Θέλει να αλλάξει και το όνομα. Δεν πρόκειται προφανώς για αλλαγή ονόματος, αλλά για αλλαγή δομής. Γιατί αλλάζει το όνομα και όλη τη δομή; Διότι θέλει να δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις. Η Ν.Δ. λέει ότι θα κάνει διαγωνισμό για όλο το δημόσιο τομέα. Είναι τέτοια η πολυποικιλότητα των πτυχίων, των προσόντων και των γνώσεων που απαιτούνται για προσλήψεις, που αποκλείεται να καλυφθούν με ενιαίο διαγωνισμό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Η Ν.Δ. θα δημιουργήσει τεράστια καθυστέρηση με την αλλαγή του ΑΣΕΠ. Καθυστέρηση με τους διαγωνισμούς. Και δεν είναι δυνατό να μην γίνονται προσλήψεις, σε αυτό το διάστημα. Κλείνει, λοιπόν, το μάτι γι` αυτό το μεσοδιάστημα στα «δικά μας παιδιά». Μόνο που τους πήραμε είδηση, γιατί ξέρουμε να διαβάζουμε.

ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΣ: Σε όλες αυτές τις καταγγελίες -γιατί δεν μιλάμε μόνο για ένα δημοσίευμα, αλλά για δέκα δημοσιεύματα και με χαρτιά- η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα ή θα μείνουμε στη θεωρία ότι θα το δούμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση συνεχώς λαμβάνει πρακτικά μέτρα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα σήμερα τον πρώην υπουργό κ. Μπένο να χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Ν.Δ. ως θετικά και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν άρωμα οικουμενικότητας. Θα ήθελα να μου πείτε πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Μπένου. Εάν κινείται εκτός κυβερνητικής γραμμής, γιατί ακούσαμε εσάς και άλλα στελέχη να τις επικρίνουν και εάν υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στο κυβερνών κόμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Μπένος δεν είναι στην κυβέρνηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, πρώην υπουργός. Εχει θητεύσει στο υπουργείο Εσωτερικών και κατά συνέπεια έχει γνώση του θέματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, επομένως δεν έχω κανένα λόγο να κρίνω τις απόψεις του. Είναι προσωπικές απόψεις του κ. Μπένου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παύει, όμως, να είναι ένα σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά εμάς και τη συζήτησή μας. Ουδέποτε κρίνω απόψεις βουλευτών. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι ένας απλός βουλευτής που είπε κάπου, κάτι, κάποτε. Είναι θεσμικό πρόσωπο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Μπένου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα λόγο να τη σχολιάσω, γιατί δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Οι απόψεις του κ. Μπένου δεσμεύουν μόνο τον ίδιο και κανέναν άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένει να συνεργήσει σε μια σειρά κατάργησης επιμέρους μέτρων στη Διακυβερνητική. Ποιά είναι τα θέματα «ταμπού», για την κυβέρνηση, που δεν θα συναινέσει στην κατάργησή τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν δεν αλλάξει ριζικά ο σημερινός τρόπος λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. -γιατί είμαστε πλέον 25 χώρες- τότε δεν θα υπάρχει Ε.Ε. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα έχουμε άλλο τρόπο λήψης αποφάσεων. Πολλές προτάσεις που περιέχονται στην πρόταση του κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν είναι θετικές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η ερώτησή μου είχε σχέση με τα θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις προτάσεις του κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν, πολλές από τις οποίες είναι θετικές και θα μπορούσε να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

ΠΕΓΚΟΣ: Υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει τους αστυνομικούς από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων και βουλευτών. Πότε θα γίνει αυτό και εάν μετά το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια σε πολιτικούς στόχους, σκέφτεται να αναθεωρήσει την πρόθεση αυτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία επαναθεωρεί το σύστημα φύλαξης δημοσίων προσώπων. Αυτό είναι σωστό, γιατί όταν βρίσκεσαι σε νέα περίοδο εξετάζεις εάν πρέπει να παραμείνει αυτό το σύστημα ή να αλλάξει. Ας περιμένουμε τις αποφάσεις και τις σχετικές εισηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για να καταλάβω, υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει καθόλου ασφάλεια ή να αντικατασταθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου λέτε κάτι που δεν γνωρίζω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Όμως, λέτε ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις. Προς ποια κατεύθυνση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πληροφορήθηκα από την ΕΛ.ΑΣ. ότι επανεξετάζει το όλο σύστημα προστασίας δημοσίων προσώπων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προς την κατεύθυνση της κατάργησης ή της αντικατάστασης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανεξετάζεται για να είναι πιο αποτελεσματικό στις σημερινές συνθήκες. Δεν είμαστε στις συνθήκες που είχαμε πριν από δύο χρόνια. Η κύρια Οργάνωση που δημιουργούσε το ζήτημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή και δικάζεται. Αρα, είμαστε μπροστά σε νέες συνθήκες. Αυτές οι συνθήκες μελετώνται. Δεν έχει καταλήξει η ΕΛ.ΑΣ., γι` αυτό και δεν μπορώ να δεσμεύσω, αυτή τη στιγμή, κανέναν. Επισημαίνω, όμως, για να είμαι ειλικρινής απέναντί σας ότι υπάρχει εξέταση του όλου θέματος. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη και τι θα εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Λογικό είναι, όμως, να γίνεται αυτή η εξέταση του συστήματος προς όφελος όλου του ελληνικού λαού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν καταλάβαμε και το θέμα της κατάργησης δεν το αποκλείετε αυτή τη στιγμή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μίλησα για κατάργηση. Δεν είναι δυνατό να πάει σε κατάργηση. Ουσιαστικά μιλάμε για μια εξέταση του όλου συστήματος, ώστε να είναι αφενός αποτελεσματικό, αφετέρου να υπάρχει εξοικονόμηση αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να προφυλάξουμε τον απλό πολίτη. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε βάρος κάποιων που κρίνεται απαραίτητη η προστασία τους. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, δεν υπάρχει δράση της "17Ν". Εχουμε ένα νέο σκηνικό, βάσει του οποίου η ΕΛ.ΑΣ. και οι αρχές ασφαλείας εξετάζουν το όλο σύστημα. Το θεωρώ ιδιαίτερα θεμιτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έπρεπε να έχουν ενταθεί τα μέτρα για την ασφάλεια και όχι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσέξτε ποια είναι η διαφορά: Προς το 2004 η ασφάλεια μεταφέρεται σε ό,τι έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρακτικά, λοιπόν, επειδή η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες -δεν είναι απεριόριστες- η προτεραιότητα του σχεδιασμού και της δράσης μας είναι λογικό να κατευθύνεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες, τόσο στην ασφάλεια των πολιτών που αποτελεί πρώτο και κύριο καθήκον μας, όσο και σε ένα άλλο θέμα, επίσης υψίστης προτεραιότητας, το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν μπορώ να προδικάσω τι θα γίνει. Όλα μελετώνται, εξετάζονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωστόσο, προκύπτει το εξής πρόβλημα: Με αφορμή και τη χθεσινή απόπειρα με γκαζάκια εναντίον της κ. Παναγιωταρέα -η έκφραση του Τύπου είναι μια από τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας- πώς μπορείτε να την περιφρουρήσετε από όλους αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο θα θεωρήσουν ότι θίγονται από οτιδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ότι θίγονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καταδικάσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλες αυτές τις επιθέσεις με γκαζάκια που έγιναν και να τονίσω και προς αυτούς που τις υπέστησαν, αλλά και προς όλο τον ελληνικό λαό ότι οι αρχές ασφαλείας κάνουν το καθήκον τους και προχωρούν σε όλες τις αναγκαίες έρευνες. Όλα λαμβάνονται υπόψη. Οι αρμόδιες αρχές που εξετάζουν το όλο ζήτημα θα αποφανθούν για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν.

ΤΑΚΗΣ: Πάντως, υπήρξαν δηλώσεις βουλευτών το πρωί στο Κοινοβούλιο, οι συνάδελφοί σας βουλευτές τοποθετήθηκαν, λέγοντας πως δεν θα ήθελαν, εάν η κυβέρνηση τελικά πάρει κάποια απόφαση αναθεώρησης του όλου συστήματος, να τους δοθούν φρουροί ή ειδικοί αστυνομικοί που το υπουργείο θα επιλέξει, διότι θέλουν να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης τους. Είπαν χαρακτηριστικά ότι δεν θέλουν να έχουν δίπλα τους "κοριούς".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτά είναι έξω από τη λογική μας.

ΤΑΚΗΣ: Συνάδελφοί σας το είπαν αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να το είπαν συνάδελφοί μου, εγώ απαντώ πως αυτά είναι έξω από τη λογική αυτής της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι γύρω στις 3.000 οι αστυνομικοί που φυλάνε δημόσια πρόσωπα. Τα λεγόμενα δημόσια πρόσωπα είναι και επιχειρηματίες. Αυτοί, συνήθως, έχουν τα χρήματα να μισθώσουν οι ίδιοι προσωπικό που θα τους φυλάει. Γιατί, ο απλός πολίτης με τους φόρους του να πληρώνει τους αστυνομικούς που φυλάνε το τάδε δημόσιο πρόσωπο για να είναι πιο ίσος από τον απλό πολίτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερώτησή σας δεν έρχεται σε αντίθεση με την απάντησή μου. Πιστεύω ότι έχει καλυφθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν θα καταργηθούν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και το δικό σας σκεπτικό έχει βάση και το σκεπτικό που έθεσε ο κ. Μιχαήλ πρέπει να εξεταστεί. Ξεκινήσαμε με βάση το σκεπτικό που εκφράσατε εσείς, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα για τα οποία φέρει ευθύνη και η Πολιτεία. Αφήστε μας να βρούμε τη χρυσή τομή, ώστε να επιτελέσουμε το κύριο καθήκον μας για σωστές συνθήκες ασφαλείας, όσον αφορά τους Ελληνες πολίτες και φυσικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μην παραγνωρίζουμε αυτό το μεγάλο εθνικό θέμα. Βεβαίως, αν από εκεί και πέρα εκτιμηθεί ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες ανάγκες να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τις παραγνωρίσουμε. Αφήστε να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά που γίνεται από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης ανοικτά τάσσεται κατά της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στους κόλπους της Ε.Ε. για αυτόνομη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επανέλθω αύριο στο θέμα αυτό. Περιμένω κάποιες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αυριανή πολιτική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 13.30.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 September 2003 - 13:05:10 UTC