Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, αναχωρούν για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής, με ειδική συζήτηση για το σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα υπάρξει και συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και μετανάστευσης.

Ο Πρωθυπουργός προβλέπεται να δώσει τρεις συνεντεύξεις Τύπου, κατά τη διάρκεια του διημέρου. Η πρώτη, θα είναι αύριο το μεσημέρι, μετά το πέρας του γεύματος και την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής. Η δεύτερη, αύριο αργά το βράδυ, μετά από την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και μετανάστευσης και μετά το δείπνο, όπου θα γίνει συζήτηση για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο Σύνταγμα. Και η τρίτη, την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά το πέρας των εργασιών.

Σήμερα το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο της Σοσιαλιστικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στις συνεδριάσεις του διημέρου θα παραστεί και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος θα αναχωρήσει αύριο για τις Βρυξέλλες.

Σήμερα, γίνεται η κηδεία της Ρουμπίνης Σταθέα και θα ήθελα να εκφράσουμε τη λύπη μας προς τους οικείους της οικογένειάς της. Είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη στιγμή. Εκείνο που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης, Και αυτό είναι ένα σημείο που δεν διαπραγματευόμαστε. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι και η Δικαιοσύνη, αλλά και οι διοικητικές Αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει και διεξάγουν ήδη την έρευνα, θα ανταποκριθούν απόλυτα το καθήκον τους, ώστε να φωτιστεί και η τελευταία πτυχή αυτής της υπόθεσης, προκειμένου να μάθει ο ελληνικός λαός κάθε τι που σχετίζεται με την όλη υπόθεση. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δουλειά και τις αποφάσεις της για το χτύπημα της παρανομίας και θα αντιπαρατεθεί με οποιονδήποτε υπερασπίζεται την παρανομία σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι η αυθαίρετη δόμηση, είτε στον αιγιαλό, είτε στο ρέμα, είτε στο δάσος, είτε στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Η πολιτική μας θα εξελιχθεί, θα γίνει πράξη. Ταυτόχρονα -επαναλαμβάνω- ζητούμε και είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη και οι διοικητικές Αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Ολα τα ερωτήματα, που τίθενται αυτή τη στιγμή, πρέπει να απαντηθούν.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι πηγαίνετε σε μια συνάντηση Κορυφής στην οποία θα συζητηθούν το μέλλον της Ευρώπης, το Σύνταγμά της κ.τ.λ.. Ο Πρωθυπουργός προσωπικά και εσείς αισθάνεστε ευτυχείς από το επίπεδο της συζήτησης που έχει διεξαχθεί στο εσωτερικό της χώρας, στη Βουλή, στους φορείς, στην κοινωνία, γύρω από ένα τόσο κρίσιμο θέμα; Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ενημερωθεί επαρκώς και έχει επηρεάσει τις θέσεις που εσείς θα υπερασπιστείτε; Δεν συνεισφέρετε με τη διαδικασία αυτή κάτω στο λεγόμενο "δημοκρατικό έλλειμμα της Ενωσης"; Δεδομένου ότι δεν μιλάμε και για μια ελάσσονα απόφαση, μιλάμε για το μέλλον και της Ελλάδας και της Ενωσης, για δεκαετίες, ίσως και για αιώνες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα διαφωνήσω με τον προβληματισμό σας. Μακάρι να μπορούσε αυτό να γίνει θέμα συζήτησης μεταξύ όλων των Ελλήνων πολιτών για να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η όλη διαδικασία και να καλυφθεί και το υπαρκτό πράγματι δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει σε αυτές τις διαδικασίες. Θέλω, όμως, να τονίσω -όπως επισημάνθηκε και από πολλούς στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- ότι η όλη συζήτηση δεν έχει αναδείξει τα έντονα πολιτικά και άλλα ζητήματα που υπάρχουν, σε σχέση με τα κεντρικά ζητήματα των πολιτών στην Ε.Ε.. Αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται και δεν επικεντρώνεται εκεί η συζήτηση: στο αν θα έχουμε παντού, όπως είναι αναγκαίο, κοινές πολιτικές για την Ευρώπη, ιδιαίτερα στα θέματα της κοινωνίας, της απασχόλησης, της οικονομίας. Είναι θέματα, όμως, στα οποία εμείς επιμένουμε και πιστεύουμε ότι μπορεί να αναδειχθούν. Μεγάλο μέρος της συζήτησης, η οποία θα γίνει και αύριο, θα αφιερωθεί στα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του τρόπου λειτουργίας του, στα θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του τρόπου λειτουργίας της, στα θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.. Πρόκειται αναμφίβολα για θέματα σημαντικά για τα οποία, όμως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η ωριμότητα για μια τελική κουβέντα και τελική διαδικασία ενημέρωσης. Υπάρχουν πολλές απόψεις που κατατίθενται, πέραν αυτής που έχει κατατεθεί επίσημα με την πρόταση του κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ@ Εστέν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από δυνάμεις μέσα στο Συμβούλιο Κορυφής, δηλαδή από χώρες-μέλη της Ε.Ε., απόψεις οι οποίες είναι ποικιλόμορφες και δεν έχουν ομαδοποιηθεί. Βεβαίως, έχει γίνει προεργασία. Δεν είμαστε, όμως, σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη σε όλα αυτά τα ζητήματα άμεσα. Θα πρέπει πιθανόν να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα. Αύριο, βέβαια, ίσως να έχουμε μια εικόνα πολύ καλύτερη γενικά για τη στάση όλων των χωρών-μελών. Υπάρχουν, όμως και άλλα θέματα που ευτυχώς προχωρούν. Το γεγονός ότι αύριο θα γίνει συζήτηση για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας είναι σημαντικό και μπορεί να δώσει μια ώθηση σε ένα πράγματι πολύ σημαντικό θέμα για την Ευρώπη.

Αυτή η συζήτηση θα γίνει και στην Ελλάδα. Εχουμε προγραμματίσει στη Βουλή μια συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, για όλα τα ευρωπαϊκά θέματα, που σχετίζονται εμμέσως και με τη Διακυβερνητική και μπορούμε να αναλάβουμε πολλές πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι χρήσιμες και απαραίτητες, προκειμένου και οι Ελληνες πολίτες να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι καλό θα είναι να μην τα περιμένουμε όλα μόνο από το κράτος, μόνο από την κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι και το κόμμα μας θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες και βεβαίως θέλω να ελπίζω ότι και τα άλλα κόμματα -αλλά γιατί όχι και οι κοινωνικοί φορείς;- μπορούν να μας βοηθήσουν, συμβάλλοντας με τις δικές τους πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε αυτόν τον αναγκαίο, τον πράγματι κρίσιμο και χρήσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως έχετε να μας δώσετε μια επίσημη απάντηση για το αν τελικά την ερχόμενη Τετάρτη θα έρθει ο Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν σχετικές αναφορές σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Κατ` αρχάς, χρωστάω μια απάντηση από χθες. Ο κ. Πάουελ είχε συζητήσει και συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, συγκεκριμένα, για συνάντηση εργασίας. Δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη, αλλά για μια σειρά συναντήσεων εργασίας, οι οποίες θα γίνοuν στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό. Φυσικά θα έχει την ευκαιρία για συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για όλα τα θέματα που απασχολούν, αυτή τη στιγμή, και τη διεθνή κοινότητα και φυσικά την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται, όμως, για μια επίσημη συνάντηση, αλλά θα είναι μια επίσκεψη εργασίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ταξιδιού του κ. Πάουελ, το οποίο -όπως γνωρίζετε- περιλαμβάνει πάρα πολλές επισκέψεις, επαφές, κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς προετοιμαζόμαστε. Εχει συμφωνηθεί ότι θα γίνουν αυτές οι επαφές. Εάν κάτι προκύψει από το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα του κ. Πάουελ, θα βρεθεί μια άλλη διαδικασία, ένας άλλος χώρος, προκειμένου να ανταλλαγούν αυτές οι απόψεις. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι διαφορετικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ: Διαβάζουμε ότι υπάρχει κάποια δυσφορία από το State Department, σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν, εδώ στην Ελλάδα, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Πάουελ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν νομίζω. Γιατί να υπάρχει δυσφορία; Για ποιό λόγο; Προφανώς, για λόγους που έχουν σχέση με το μη επίσημο χαρακτήρα της επίσκεψης του κ. Πάουελ στην Αθήνα -επαναλαμβάνω ότι είναι μια επίσκεψη εργασίας, η οποία είναι ενταγμένη σε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα του κ. Πάουελ- αυτό προκαλούσε τα ερωτήματα, εάν τελικώς θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Προφανώς, επειδή δεν είναι επίσημη, δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Αμερικανών εκπροσώπων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι στηρίζετε σθεναρά την απόφασή σας τώρα για τα αυθαίρετα, αλλά δεν το κάνατε πριν από χρόνια. Και η Σταθέα μιλάει γι αυτά τα πράγματα. Γιατί δεν έγιναν πριν από χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν έπρεπε να γίνει νωρίτερα, θεωρητικά μιλώντας, σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα; Πολλές φορές ακούω αυτή την ερώτηση: Γιατί το κάνετε τώρα; Δηλαδή, τώρα που το κάνουμε, το στηρίζετε, ναι ή όχι; Εγώ σε όσους με ρωτούν, αυτό απαντώ. Οτι με την αποφασιστικότητα που δείχνουμε, με την απόφαση που έχουμε λάβει, καθώς και με τις συγκεκριμένες ενέργειες για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση που θέλει τελικά ο ελληνικός λαός, τη στηρίζουμε, ναι ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Στην υπόθεση Σταθέα είμαστε αποφασισμένοι να φθάσει η έρευνα σε βάθος. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός -και το λέμε εμείς πρώτοι- κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης. Είμαι βέβαιος ότι και η Δικαιοσύνη και οι Διοικητικές Αρχές, που έχουν αναλάβει την έρευνα, θα κάνουν πλήρως το καθήκον τους. Πέρα, όμως, από αυτό, σημειώνω ότι θα προχωρήσουμε σε αυτή την πολιτική που έχουμε χαράξει με την ίδια αποφασιστικότητα που εκδηλώθηκε και με τις δηλώσεις της κας Παπανδρέου, με την ίδια αποφασιστικότητα που έχουμε δείξει μέχρι τώρα. Και ζητούμε τη στήριξη όλων σε αυτή την προσπάθεια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή καθημερινά θα έλεγε κανείς, έτσι σε ένα σχήμα υπερβολής, βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται στη γραμμή της καταλαγής απλά ή ενδεχομένως να εμπλακεί, ώστε να πέσουν οι τόνοι τουλάχιστον ανάμεσα στις δύο πλευρές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι σίγουρος ότι σε ένα τόσο λεπτό εκκλησιαστικό θέμα, που βεβαίως το παρακολουθούμε όλοι, πρέπει μέσα στην ίδια την Εκκλησία να επιδειχθεί η αναγκαία νηφαλιότητα, σύνεση και στάση ευθύνης, προς το συμφέρον της ίδιας της Ορθοδοξίας. Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι αυτό θα γίνει, διότι το επιβάλλουν τα συμφέροντα της ίδιας της Ορθοδοξίας, της πίστης μας που είναι πάνω από όλα. Και βεβαίως είναι και η θέληση όλου του πληρώματος της Εκκλησίας και όλων όσοι πιστεύουν πραγματικά στο ρόλο της. Πιστεύω ότι η καλύτερη στάση που πρέπει να τηρήσουμε είναι αυτή που επιβάλλει η βαθιά πίστη μας στο σεβασμό των διακριτών ρόλων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή πολλοί και η κυβέρνηση λέει ότι μέσα στα στοιχήματά της είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και εν τω μεταξύ πληροφορούμαστε ότι διάφορες Ομοσπονδίες λένε ότι τα ταμεία τους είναι μείον, ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους -δεν έχω πλήρη και συνεχή ενημέρωση, αλλά υπάρχουν δηλώσεις Προέδρων Ομοσπονδιών, που λένε ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων- ήθελα να ρωτήσω, ποιές δεσμεύσεις μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση έναντι αυτών των αναγκών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν πολύ σωστά και πολύ επιτυχημένα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα, η Πολιτεία θέλει να σταθεί και στο πλευρό των Αθλητικών Ομοσπονδιών και να βοηθήσει το σημαντικό έργο τους. Αυτό επιχειρεί δια του υπουργείου Πολιτισμού και ειδικά δια του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Λιάνη, που καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια. Θέλω να τονίσω ότι πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτούν και την κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών. Γίνονται μεγάλα έργα, ολοκληρώνονται εργασίες, ενώ και άλλες πρόσθετες εργασίες πρέπει να πραγματοποιηθούν. Είναι ένα μεγάλο οικονομικό στοίχημα. Με τεράστιο οικονομικό κόστος γίνονται αυτοί οι Αγώνες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν πρέπει να είμαστε εκτός πραγματικότητας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτή η υπενθύμισή σας σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες στο πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε. Πιστεύουμε στο έργο που επιτελούν, το σεβόμαστε και το στηρίζουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή γράφεται και ακούγεται ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο άμεσο μέλλον με τον Αρχιεπίσκοπο, μπορείτε να μας πείτε κάτι επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να πω τίποτα επ` αυτού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 October 2003 - 13:05:10 UTC