Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-10-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

@ Στις 12.30, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

@ Στις 2 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, για θέματα της αρμοδιότητάς του.

@ Στις 9 το βράδυ -όπως γνωρίζετε- ο Πρωθυπουργός και η κα Σημίτη παραθέτουν δεξίωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τρίτη το βράδυ θα υπάρξει συνάντηση με τους κυρίους Χριστοδουλάκη και Βερελή, καθώς και με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιούλ και θα λάβει μέρος στη διαδικασία της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την ευρωπαϊκή πολιτική. Θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους παλιννοστούντες και τους μετανάστες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, θα σας ανακοινώσω αύριο.

Θέλω να κάνω δύο εισαγωγικές δηλώσεις: Η πρώτη αφορά ορισμένα σενάρια που συνεχίζονται και λογικό είναι να σχολιαστούν. Και η δεύτερη αφορά τη σημερινή ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

@ Ως προς το πρώτο, και πάλι το Σαββατοκύριακο και κυρίως σε εβδομαδιαία εφημερίδα το Σάββατο, είδαν το φως της δημοσιότητας ανυπόστατα σενάρια, περί δήθεν αποχώρησης του Πρωθυπουργού ή και άλλων κορυφαίων στελεχών πριν από τις εκλογές. Είναι σαφές ότι τα σενάρια αυτά δεν οφείλονται ούτε σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, ούτε σε εκτιμήσεις. Και από τη στιγμή που συνεχίζονται, ενώ έχουν διαψευσθεί από τα πιο επίσημα χείλη, δεν προδίδουν ούτε αφέλεια, ούτε άγνοια. Είναι σαφές ότι πρόκειται για διατεταγμένη σεναριογραφία, η οποία εξυπηρετεί μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, να διαμορφώσει αρνητικό κλίμα ενόψει των εκλογών και βεβαίως, να εμφανίσει τον Πρωθυπουργό ως δήθεν «υπό προθεσμία». Τα σενάρια αυτά συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

@Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων -θέλω να σχολιάσω κυρίως ένα σημείο- σε επανεξέταση των αποκρατικοποιήσεων. Ο σχολιασμός μου έχει ως εξής: Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε και πάλι να προκαλέσει προβλήματα στις εξελίξεις στην οικονομία, μιλώντας αστήρικτα και χωρίς αποδείξεις ή ενδείξεις, περί δήθεν προβληματικών αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα πρέπει να επανεξεταστούν. Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να μην προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να μην προχωρήσουν οι εξελίξεις στην οικονομία, εξελίξεις που, ως γνωστόν, δυναμώνουν την ανταγωνιστικότητά της. Γιατί; Γιατί τον ενδιαφέρει, πάνω από όλα, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, όχι της Ελλάδας και της οικονομίας της, αλλά τις ανάγκες του κόμματός του, ενόψει εκλογών. Καλά θα κάνει ο κ. Καραμανλής ή να καταθέσει ποια συγκεκριμένα στοιχεία έχει και να τα πάει στον εισαγγελέα ή να σταματήσει να ρίχνει απαράδεκτες σκιές πάνω από το δημόσιο βίο και να συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία και στις εξελίξεις σε αυτήν.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να πάμε στο πρώτο θέμα που σχολιάσατε. Αν κατάλαβα καλά αναφέρεστε στο πρωτοσέλιδο του «Κόσμου του Επενδυτή»...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μεταξύ άλλων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για την αποχώρηση του κ. Σημίτη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι μόνο αυτό, σενάρια ολόκληρα, που συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι κινδυνεύει από αυτή τη σεναριογραφία που βλέπει το φως της δημοσιότητας, παρατεταμένη τον τελευταίο καιρό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση, αλλά όταν υπάρχει διατεταγμένη σεναριογραφία, καλό θα είναι να το επισημαίνουμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει κάποιο σημείο που μπορείτε να αναφέρετε, που κατευθύνουν, όπως είπατε; Είπατε για τη Ν.Δ. έτσι απλά η Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι ήταν σαφή αυτά που είπα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Ημουν σαφής. Μίλησα για διατεταγμένη σεναριογραφία.

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για το ότι ο κ. Πάουελ τελικά δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα; Υπήρξε κάποιο παρασκήνιο, κάποιες συναντήσεις που τελικώς φθάσαμε σε αυτή την αναβολή, ματαίωση ή οτιδήποτε άλλο της επίσκεψης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισχύει απόλυτα η χθεσινή δήλωσή μου. Ο κ. Πάουελ έχει ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα. Είχαμε κρατήσει, εάν θυμάστε, από την Τετάρτη κι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μια σχετική επιφύλαξη για την τελική πραγματοποίηση της επίσκεψης, παρότι και αρχική επιβεβαίωση υπήρχε την Τετάρτη, παρότι είχαν έρθει οι προπομποί και είχε αρχίσει η σχετική προετοιμασία. Παρ όλα αυτά είχαμε πει ότι είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα του κ. Πάουελ και ελπίζουμε τελικά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Το πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις που είχε ο κ. Πάουελ, δεν του επέτρεψαν τελικά να έρθει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ενα απλοϊκό ερώτημα επ` αυτού. Γιατί το διαρρεύσατε, αφού δεν είχε οριστικοποιηθεί; Δεν βγαίνει μειωμένη η κυβέρνηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διέρρευσα κάτι και δεν το ξέρω;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οχι εσείς, η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα τι λέτε τώρα; Δεν έγινε καμία διαρροή. Εγινε ενημέρωση ότι υπάρχει περίπτωση να έρθει ο κ. Πάουελ. Η ενημέρωση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον κ. Παπανδρέου και από εμένα, την Τετάρτη και θα είδατε ότι χρησιμοποιήσαμε έναν επιφυλακτικό τόνο και οι δύο. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Παρότι γνωρίζετε ότι υπήρξε, κατ` αρχάς, επιβεβαίωση και γνωρίζαμε όλοι ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, λόγω του φορτωμένου προγράμματος του κ. Πάουελ, Δεν ήταν επίσημη ή προγραμματισμένη επίσκεψη. Ηταν μια προσπάθεια του κ. Πάουελ να έρθει στη χώρα μας. Το πρόγραμμα του κ. Πάουελ και οι εξελίξεις που υπάρχουν στα θέματα, που βεβαίως απασχολούν ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ, στον Αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή, δεν του επέτρεψαν τελικά να έρθει. Αυτό ήταν μέσα στις πιθανότητες που είχαμε προαναγγείλει. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες, σε δύο θέματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων της χώρας και στόχων ιδιαιτέρου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η επιστροφή των Μαρμάρων και η ματαίωση της επίσκεψης του κ. Πάουελ, δόθηκε η εντύπωση μιας, τουλάχιστον, κακής προετοιμασίας, κάποιων άστοχων χειρισμών, ίσως και γκάφας, εκ μέρους της κυβέρνησης. Στη μια περίπτωση, το ακούσαμε όλοι από την τηλεόραση, στη δεύτερη, έρχεται δεν έρχεται. Αυτό, κατά τη γνώμη σας, δίνει την εικόνα μιας υπεύθυνης στάσης στην αντιμετώπιση κάποιων εθνικών στόχων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Ποιό είναι το πρόβλημα; Ας αρχίσουμε από την δεύτερη περίπτωση. Υπήρχε περίπτωση να έρθει ο κ. Πάουελ. Κάποια στιγμή αυτό ανακοινώθηκε. Στην επίσημη ανακοίνωση διατηρήθηκε η επιφύλαξη, λόγω του φορτωμένου προγράμματος του κ. Πάουελ. Υπήρχε η επιβεβαίωση -και το γνωρίζετε- με το έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα σε μερίδα του Τύπου. Υπήρξε η επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν ότι επιβεβαιώνεται, από αμερικανικής πλευράς, πως ο κ. Πάουελ πιθανότατα θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Ακριβώς η ίδια δήλωση είχε γίνει και από τον κ. Παπανδρέου και από εμένα, την Τετάρτη. Είχαμε επισημάνει με επιφυλακτικότητα την επίσκεψη, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος που είχε ο κ. Πάουελ αυτή την περίοδο. Τελικά ο κ. Πάουελ, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του, δεν κατέστη δυνατό να έρθει. Ποιο είναι το πρόβλημα; Από τη στιγμή που βρίσκονται εδώ Αμερικανοί προπομποί, και παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται γι αυτή την επίσκεψη, θα προτιμούσατε να μην είχατε ενημερωθεί; Τότε θα μας κατηγορούσατε για μυστική διπλωματία. Εάν την Τετάρτη, διέρρεαν φήμες για πιθανή επίσκεψη του κ. Πάουελ και εν τω μεταξύ κάποιοι εργάζονταν για την προετοιμασία αυτής της επίσκεψης και εμείς δεν ανακοινώναμε κάτι σχετικό, θα μας κατηγορούσατε ότι λειτουργούμε ύποπτα. Είναι έτσι ή όχι; Τίμια και καθαρά ανακοινώσαμε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη και διατηρήσαμε την επιφύλαξη, λόγω βεβαρημένου προγράμματος του κ. Πάουελ. Είπαμε, όμως, ότι προετοιμαζόμαστε. Δεν ήταν ψέματα, ήταν αλήθεια. Εάν θυμάμαι καλά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Μίλερ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη προπομπών. Τελικά δεν κατέστη δυνατό να έρθει στην Αθήνα ο κ. Πάουελ. Ποιά είναι η ευθύνη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή της κυβέρνησης; Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε τέτοια θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Εχει ξανασυμβεί αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Ο κ. Πάουελ ήταν πιθανό να έρθει. Αυτή ήταν η συνεννόηση που είχε γίνει. Επιβεβαιώθηκε και από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΦΙΛΗΣ: Δεν αναγγέλθηκε, είχατε εσείς πληροφορίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν πληροφορίες.

ΦΙΛΗΣ: Δεν δημοσιοποιήθηκε αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη ότι υπάρχει κατ αρχήν μια συνεννόηση. Επίσης, δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα, πως υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Πάουελ. Δεν αποκρύψαμε τίποτα την Τετάρτη. Θυμάμαι πολύ καλά τι σας είχα ανακοινώσει. Ο κ. Παπανδρέου ήταν, επίσης, σαφής στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν θα έπρεπε να προετοιμαστεί για την επίσκεψη, από τη στιγμή που υπήρχαν και προπομποί; Προτιμάτε να μην είχατε ενημερωθεί για την επικείμενη επίσκεψη; Θα ήταν σωστό; Φαντάζομαι, όχι. Θα μπορούσαμε να είχαμε κατηγορηθεί γι αυτό. Το γεγονός ότι δεν αποκρύπτουμε την αλήθεια, δεν πρέπει να εκτιμηθεί; Σας παρακαλώ, είναι ένα θέμα πάνω στον οποίο πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευθύνη.

Οσον αφορά το θέμα των Μαρμάρων, θέλω να το κάνω σαφές: Ο Πρωθυπουργός είναι καθαρό ότι ζητάει πίσω τα Μάρμαρα και αγωνίζεται γι αυτό. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού, που έχει καθαρά εθνικά χαρακτηριστικά και πιέζει γι αυτό. Από κει και πέρα, εάν η Ν.Δ. με τη στάση της -όπως σωστά είπε ο κ. Βενιζέλος- προσπαθεί να εμφανίσει το αντίθετο, είναι μια ενέργεια που εκθέτει την ίδια. Δεν εκθέτει εμάς.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως θα ήθελα για ενημέρωσή μας να ρωτήσετε εάν έχει υπάρξει άλλη φορά ματαίωση επίσκεψης Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά συμβαίνουν. Οταν πρόκειται για μη επίσημες επισκέψεις, ορισμένες φορές έχουν συμβεί και διεθνώς. Αυτή η επίσκεψη δεν ήταν ούτε προγραμματισμένη, ούτε επίσημη. Προσπάθεια ήταν, θέληση ήταν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει ένα χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΑΡΟΝ" που λέει ότι το μυστικό της υπόθεσης Σταθέα βρίσκεται σε μία γυναίκα, η οποία εργάζεται σε γραφείο κυβερνητικού στελέχους και όλη αυτή η σεναριολογία ενδεχομένως να υποκρύπτει και πολιτικές ευθύνες στην όλη διαδικασία. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση απαντά αυτό που είχα πει και την προηγούμενη εβδομάδα ότι μας ενδιαφέρει να φωτιστούν όλες οι πλευρές αυτής της υπόθεσης. Να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια που οδήγησε σε αυτό το ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός. Και βεβαίως ταυτόχρονα να συνεχιστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η πολιτική μας για την καταπολέμηση της παρανομίας. Αυτό ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να συνεχιστεί αποφασιστικά η πολιτική μας για την καταπολέμηση της παρανομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Ηδη, γνωρίζετε ότι ο εισαγγελέας κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και ότι προχωρούν οι διοικητικές έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν την Σταθέα στην αυτοκτονία. Επίσης, γνωρίζετε ότι ο κ. Φωτιάδης έχει διατάξει ΕΔΕ, σε σχέση με ορισμένα δημοσιεύματα που υπήρχαν στο χώρο του υπουργείου Οικονομικών. Είναι σαφές ότι κανένας στην Κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα. Το αντίθετο. Επιδιώκουμε να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει αυτό, αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι θα συνεχιστεί, θα ολοκληρωθεί και θα έχει αποτελέσματα η πολιτική μας για το κτύπημα της παρανομίας στην αυθαίρετη δόμηση, όσο και αν ενοχλεί μερικούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά υπήρχε ή όχι σχέση του κ. Φωτιάδη με τη Ρουμπίνη Σταθέα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Φωτιάδης με τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο. Η εντολή για διενέργεια ΕΔΕ νομίζω ότι απαντάει σε όλους σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Πάουελ είχε βεβαρημένο πρόγραμμα. Εφόσον ήταν βεβαρημένο το πρόγραμμά του, την ημερομηνία 22 Οκτωβρίου ποιος την ανακοίνωσε, ποιος την επέλεξε, χωρίς να έχει πει τίποτα ο ίδιος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι υπήρξε μια συνεννόηση με τον κ. Πάουελ, μήπως στο πλαίσιο της περιοδείας του μπορούσε να έρθει και στην Αθήνα. Ο κ. Πάουελ είχε δείξει ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο και την προηγούμενη Τετάρτη -υπάρχει και το σχετικό έγγραφο- κάποια στελέχη της αμερικανικής πλευράς είχαν ειδοποιήσει ότι πράγματι υπάρχει ένας θετικός προσανατολισμός από τον κ. Πάουελ, βεβαίως πάντα διατηρουμένων των προβλημάτων του βαρυφορτωμένου προγράμματός του. Την Τετάρτη, τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο κι εγώ αναφερθήκαμε σε αυτό το θέμα επισήμως και μάλιστα κρατήσαμε μια επιφύλαξη. Από εκεί και πέρα, τελικά ο κ. Πάουελ δεν μπορούσε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, η εδώ αμερικανική Πρεσβεία έλεγε ότι δεν θα έλθει. Δεν είχε καμία ειδοποίηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το είπε η αμερικανική Πρεσβεία δια των δηλώσεων του κ. Μίλερ, χθες.

ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Μπεγλίτης το πρωί είπε ότι η πρώτη φορά που κοινοποιήθηκε στη χώρα μας η πρόθεση του κ. Πάουελ να έρθει ήταν στις 10 Οκτωβρίου, μέσω ενός εγγράφου@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπεγλίτης σαφώς έχει περισσότερα στοιχεία από ό,τι εγώ.

ΖΟΥΛΑΣ: Στις 10 Οκτωβρίου, λοιπόν, στάλθηκε ένα έγγραφο στην Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον. Αυτή τη βεβαιότητα με την οποία ουσιαστικά εκφραζόταν η πρόθεση του κ. Πάουελ να έρθει διαψεύδεται από τον κ. Μίλερ που είπε και χθες και σήμερα ότι δεν ορίστηκε ποτέ ως προκαθορισμένη μια επίσκεψη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπό την έννοια ότι δεν δόθηκε το τελικό OK είναι σαφές. Το είπα κι εγώ. Υπήρχε, όμως, μια βεβαίωση την Τετάρτη -έχει δοθεί και κείμενο, το είδα σήμερα σε μερίδα του Τύπου- ότι υπήρχε ειδοποίηση ότι τελικώς έρχεται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είχαν σταλεί και προπομποί, πράγμα το οποίο παραδέχεται η αμερικανική πλευρά. Δεν στέλνεις προπομπό κάπου που έχεις προκαθορίσει ότι αποκλείεται να πας. Στέλνεις προπομπό κάπου που υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα να πας. Όταν στέλνει προπομπούς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών -και αυτό δεν το αρνήθηκε η Πρεσβεία- ούτε σημαίνει ότι σίγουρα έρχεται, αλλά ούτε και ότι σίγουρα δεν έρχεται. Σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα. Αυτό είχαμε πει κι εμείς. Διαφορετικά δεν υπήρχε κανένας λόγος να έρθουν προπομποί στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, η ύπαρξη προπομπών αναγκάζει πρώτον να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις περί της πιθανότητας αυτής και δεύτερον αποτελεί ένα γεγονός ότι είναι μια υπαρκτή περίπτωση που συζητάει η αμερικανική πλευρά. Το πράγμα αποδεικνύεται. Είχαμε πει την Τετάρτη ότι υπάρχει μια συνεννόηση, για την οποία επιφυλασσόμαστε με βάση το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά του. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση. Αν μπορούσε ο κ. Πάουελ θα ερχόταν. Δεν μπόρεσε, δεν ήρθε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πόσο σοβαρό εκτιμά η κυβέρνηση ότι είναι να μη συνεχιστεί η ροή των χρημάτων του Γ@ ΚΠΣ, λόγω της έκθεσης ενός υπαλλήλου για κακοδιαχείριση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην ανησυχείτε, θα συνεχιστεί κανονικά η ροή του Γ@ ΚΠΣ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς εκτιμάτε τότε τις ενέργειες αυτού του υπαλλήλου που είναι Ελληνας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα συνεχιστεί κανονικά η ροή του Γ@ ΚΠΣ. Μην ανησυχείτε, έχουσι γνώσιν οι φύλακες.

ΦΙΛΗΣ: Μας είχατε πει ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να στείλει, ως χώρα, πέρα από το θέμα της Ε.Ε. οικονομική βοήθεια στο Ιράκ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξετάζεται.

ΦΙΛΗΣ: Προχθές, αμέσως μετά την ψήφιση του Ψηφίσματος από τον ΟΗΕ τρεις μεγάλες χώρες η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία -μένω όμως στη Γαλλία και τη Γερμανία, που είναι χώρες-μέλη της Ε.Ε.- δήλωσαν ότι παρά την ψήφιση του Ψηφίσματος δεν έχουν αρθεί οι όροι που απαγορεύουν την αποστολή οικονομικής, στρατιωτικής ή άλλης βοήθειας στο Ιράκ και ότι δεν θα στείλουν. Θέλω να ξέρω για ποιο λόγο διαφοροποιείται η ελληνική πλευρά από τη θέση των δύο μεγάλων αυτών χωρών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι οι δύο αυτές χώρες -Γαλλία και Γερμανία- που ψήφισαν αυτό το Ψήφισμα πιέζουν, ώστε να ολοκληρωθεί η αλλαγή, την οποία έχουν προτείνει. Είναι και αυτό ένα κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας. Από τη μία βγάζεις από το αδιέξοδο τον ΟΗΕ και από την άλλη συνεχίζεις να πιέζεις στην κατεύθυνση που εσύ επιθυμείς. Είναι σαφές, επίσης, ότι τα πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν και όσο γίνεται αυτό βεβαίως κι εμείς δεν παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις μας. Όμως, το να υπάρξει μια βοήθεια, είτε για ανθρωπιστικούς λόγους, είτε για λόγους ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι δυνατότητες της χώρας, σαφώς το εξετάζουμε. Εξάλλου, και άλλες χώρες το έχουν ήδη αναγγείλει. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι κακό. Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο να αναλάβει ο ΟΗΕ την ανασυγκρότηση του Ιράκ. Βεβαίως, το δεύτερο ψήφισμα που έφεραν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, μπορεί να μην τους ικανοποιεί απόλυτα, αλλά παρόλα αυτά ψηφίστηκε, γιατί έχουν αλλάξει κατεύθυνση και έχει διαφανεί μια ουσιαστική αλλαγή. Πιέζουμε όλοι στην κατεύθυνση της οριστικής αποσαφήνισης του ζητήματος και της δρομολόγησης των εξελίξεων, σύμφωνα με την ανάγκη να αναλάβει ο ΟΗΕ και στη συνέχεια να δρομολογηθούν εξελίξεις, ώστε να ξαναγυρίσει το Ιράκ στους Ιρακινούς. Αυτό θέλει και μια βοήθεια. Οσο, λοιπόν, μπορούμε διότι έχουμε πολύ περιορισμένες δυνατότητες, εμείς συμβάλλουμε.

ΦΙΛΗΣ: Όταν οι χώρες που ψηφίζουν το Ψήφισμα στον ΟΗΕ υποδηλώνουν ότι είναι κατοχή και δεν θέλουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε μια άλλη χώρα. Εχουμε κρατική οντότητα.

ΦΙΛΗΣ: Και ακολουθείτε την Αμερική. Αυτό λέτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είπα;

ΦΙΛΗΣ: Μα ποιος άλλος το κάνει αυτό το πράγμα; Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν λέτε ότι ακολουθούμε την Αμερική σημαίνει ότι δεν παρακολουθείτε τις εξελίξεις.

ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε μου ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει αποφασίσει να στείλει οικονομική βοήθεια. Απαντήστε μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω αρκετές. Για παράδειγμα η Ισπανία.

ΦΙΛΗΣ: Η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρ του πολέμου. Γι` αυτές μιλάμε τώρα; Για φιλοπόλεμο μπλόκο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν στείλει και άλλοι χρήματα, διότι υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν και δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί σε τέτοιες καταστάσεις. Αν εσείς μπορείτε, είναι δικό σας θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Λείπουν τα χρήματα από το Ιράκ που παράγει πετρέλαιο καθημερινώς; @Η το "τρώνε" κάποιοι το κέρδος από το πετρέλαιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν έντονα προβλήματα στο Ιράκ, δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λέτε. Αν εσάς δεν σας ενοχλεί, εμάς μας ενοχλεί.

ΦΙΛΗΣ: Χρήματα στέλνετε, δεν στέλνετε γιατρούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και γιατρούς θα στείλουμε, αν χρειαστεί.

ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να σχολιάστε τις δηλώσεις του Τούρκου αντιστράτηγου, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Γκιούλ, αύριο, και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν κατά την επίσκεψή του θα εγερθεί το θέμα της μη εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας περιμένουμε να δούμε από τις ανακοινώσεις που θα κάνουν μετά τις συναντήσεις που θα έχουν ο κ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο κ. Γκιούλ θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό. Ας μη βιαζόμαστε. Κάθε επίσκεψη έχει τη δική της σημασία. Αυτή η επίσκεψη έχει εξαιρετική σημασία. Όταν ολοκληρωθεί θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές. Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιστράτηγου -το είπα και το Σάββατο- ο κ. Οζγκιόκ καταδείχνει τα πράγματα πολύ απλά. Με τη διαφορά, όμως, ότι είναι πολύ απλά από την αντίστροφη. Αν η Τουρκία θέλει να θεωρεί τα πράγματα τόσο πολύ απλά ας λύσει το Κυπριακό, ας συμβάλλει τουλάχιστον στη λύση του Κυπριακού και από εκεί και πέρα θα έχει συμβάλλει εμμέσως και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της. Αλλά, είναι σαφές ποιο είναι το πρώτο και ποιο είναι το δεύτερο. Και αυτό εμείς δεν το συζητούμε. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την κατάργηση της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

ΖΟΥΛΑΣ: Για τη δημοσκόπηση της MRB θέλω δύο σχόλια@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα την Κυριακή.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για κάτι στο οποίο δεν έχετε τοποθετηθεί. Το πρώτο είναι ότι αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την Ολυμπιάδα, ένα ποσοστό 0,8% προτάσσει την Ολυμπιάδα, στα άμεσα προβλήματα. Και το δεύτερο, για το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δείχνουν να στρέφονται απευθείας προς τη Ν.Δ..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε δημοσκόπηση έχει στοιχεία. Δεν συμφωνεί η μια δημοσκόπηση με την άλλη. Εμείς όλα τα στοιχεία τα μελετάμε και τα αξιολογούμε. Σε καμία περίπτωση οι δημοσκοπήσεις, ούτε καθορίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας, ούτε προδικάζουν την ψήφο των πολιτών. Εκείνο, όμως, που πρέπει να ξέρετε είναι ότι είτε είναι κάθε βδομάδα, είτε είναι κάθε δύο ημέρες όλες έχουν τα στοιχεία τους. Από εκεί και πέρα, οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας είναι εκείνες που μας ενδιαφέρουν και ενδιαφέρουν και το λαό και είναι αυτές που θα καθορίσουν και την ψήφο των πολιτών, όχι οι μετρήσεις.

Ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 October 2003 - 13:05:11 UTC