Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου κτιρίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Στις 14:30, θα έχει συνάντηση με το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θεόδωρο Καρατζά, για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στις 11, θα δεχθεί την Πρόεδρο της ΕΝΑΕ κα Φώφη Γεννηματά και στις 11.30 θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ-2004» κα Γιάννα Αγγελοπούλου. Στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για το συντονισμό της ολυμπιακής προετοιμασίας. Στις 19:30, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας Ιωάννη Στουρνάρα. Στις 11, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 13:30, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με συμμετοχή υπουργών και κομματικών στελεχών, για τα θέματα της αποκέντρωσης, της περιφερειακής οργάνωσης, του εκλογικού νόμου, όλου του πακέτου των θεσμικών αλλαγών, που θα προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών. Η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, θα είναι κομματική σύσκεψη με συμμετοχή υπουργών που είναι στελέχη του Κινήματος. Στις 18:30, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της εκλογικής επιτροπής. Και για τις 19:00, έχει προσδιοριστεί συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Για την Παρασκευή, δεν θα σας δώσω σήμερα το πρόγραμμα, αλλά την Τετάρτη, διότι αναμένεται να οριστεί κάποιο κυβερνητικό όργανο, το οποίο θα εξαρτηθεί από το ρυθμό της προετοιμασίας. Θα αφορά θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ειδικότερα τον εκλογικό νόμο.

Αυτά από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Θέλω να κάνω δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις:

@ Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να καταδικάσουμε με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση στο Ριάντ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στις άλλες κυβερνήσεις που οι πολίτες τους έπεσαν θύματα αυτής της βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης. Βεβαίως, επιβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, θα κάνει ό,τι μπορεί -και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει από όλες τις χώρες- προκειμένου να ενδυναμωθούν τα αποτελέσματα της διεθνούς συνεργασίας και προσπάθειας για την πάταξη της τρομοκρατίας.

@ Η δεύτερη εισαγωγική δήλωση έχει σχέση με την πρόταση του κ. Καραμανλή, στα Χανιά, για την πρόσκληση -όπως είπε- δημοσίου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα του τόπου. Η δήλωσή μας έχει ως εξής: «Διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, για τα προβλήματα των πολιτών γίνεται και θα γίνεται μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Πρόσφατα, εξάλλου, στη Βουλή έγινε συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική και σε λίγες ημέρες θα γίνει συζήτηση για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε, όμως, να αφήσουμε αυτόν τον κορυφαίο διάλογο, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, να υποβαθμιστεί σε ένα ρόλο εξυπηρέτησης των προεκλογικών πυροτεχνημάτων του κ. Καραμανλή, στα οποία αναφέρεται κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων της Ν.Δ.».

Σήμερα, θα στείλω σε όλους τους αρμόδιους φορείς ένα κείμενο, το οποίο θα σας διανεμηθεί, με προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις τηλεθέασης και ακροαματικότητας. Το κείμενο αυτό αποτελεί το πλαίσιο για την έναρξη του δημόσιου διαλόγου. Είναι ένα θέμα σημαντικό, δημόσιου, πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι στο επόμενο δίμηνο, αν χρειαστεί και παραπάνω, να γίνει ένας ευρύς και εποικοδομητικός διάλογος με τους φορείς σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα των δημοσκοπήσεων και των μετρήσεων τηλεθέασης και ακροαματικότητας, καθώς και τον τρόπο δημοσίευσής τους. Στη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα του διαλόγου, θα προσπαθήσουμε να εκπονήσουμε ένα νομοσχέδιο για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πρόθεσή μας είναι το πλαίσιο αυτό να τεθεί σε ισχύ μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, για να μην πει κανείς, είτε ότι βιαζόμαστε, είτε ότι επιχειρούμε να εξυπηρετήσουμε κάτι άλλο. Θέλουμε τώρα το διάλογο, θέλουμε τώρα τη δυνατότητα συζήτησης και συμφωνίας πάνω σε αυτά τα ζητήματα και η ισχύς ας γίνει και μετά τις εκλογές. Μας ενδιαφέρει η συνεννόηση και η συμφωνία, γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματός μας, που συνεχίζουμε να τον υποστηρίζουμε και να τον προωθούμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεται την πρόσκληση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής, θα το επαναλάβω εάν θέλετε. Διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται μέσα από τους θεσμικούς τρόπους που προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν είναι δυνατό η κορυφαία αυτή διαδικασία να υποβαθμίζεται στο ρόλο της εξυπηρέτησης των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και των πυροτεχνημάτων, τα οποία εξαπολύει ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων της Ν. Δ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή στην πολιτική το ήθος είναι ύφος, πόσο προάγει τον πολιτικό μας πολιτισμό ο λόγος Πάγκαλου, όπως εμφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας, στο είδος της ερώτησης, τουλάχιστον. Θέλω να πω το εξής: Από εδώ και πέρα, εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία θα υπάρχουν πάρα πολλές ομιλίες και τοποθετήσεις στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα. Κάθε Κυριακή, υποθέτω, πολλά κορυφαία στελέχη μας θα έχουν την ευκαιρία να εκφωνούν λόγους σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τοποθετείται, είτε σε συγκεκριμένα αποσπάσματα, είτε σε παραγράφους των πολλών ομιλιών που θα υπάρχουν από κορυφαία στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό, ως γενική παρατήρηση. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω το εξής: Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι ξεκινούμε την προσπάθειά μας για να προβάλουμε το έργο μας -η Ελλάδα άλλαξε, ανέβηκε κατηγορία, μέσα σε αυτή τη δεκαετία- το πρόγραμμά μας, την προοπτική μας για την ευημερία του ελληνικού λαού, του Ελληνα πολίτη. Φυσικά και θα αντιπαρατεθούμε με τη Ν.Δ., σε σχέση με την ικανότητά της να κυβερνήσει τον τόπο. Θα αντιπαρατεθούμε για το κρυφό πρόγραμμά της, για τις κρυφές διαθέσεις της, που κατά τη γνώμη μας είναι αρνητικές απέναντι στα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Και θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά, όπως εξάλλου γίνεται και σε όλες τις ανάλογες περιόδους. Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια τέτοια αντιπαράθεση. Αναφέρθηκε στην ικανότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυβερνήσει τη χώρα, όχι σε προσωπικά του χαρακτηριστικά -σε καμία περίπτωση. Βεβαίως, σας είπα ότι κάθε Κυριακή θα έχουμε πολλές ομιλίες στελεχών μας σε όλη τη χώρα. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο έκφρασης, κατοχυρωμένο διαχρονικά και γνωστό στον ελληνικό λαό και δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κρίνει τις επιμέρους αναφορές. Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αναδείξουμε το έργο μας, να παρουσιάσουμε τις προοπτικές και τις προσδοκίες μας και βεβαίως, να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν προσφέρει λύσεις -το αντίθετο θα έλεγα- μας γυρίζει πίσω, σε σχέση με τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωστόσο, το «ανεπάγγελτος» και το «άγνωστος», δεν είναι προσωπικά χαρακτηριστικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ξανά ότι ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Καραμανλή και το κόμμα του.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Μιλήσατε για τη γενική γραμμή στην οποία θα τοποθετούνται τα στελέχη του κόμματος. Επειδή τις αναφορές του κ. Πάγκαλου πολλοί τις χαρακτήρισαν ως σκληρό ροκ, η γενική γραμμή θα είναι σκληρό ροκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα δείτε όλους τους χορούς.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Και του Ζαλόγγου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτός του Ζαλόγγου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά υιοθετείτε όσα είπε χθες ο κ. Πάγκαλος, διότι μιλήσατε για διαχρονική κατοχύρωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προσέξατε καλά την τοποθέτησή μου. Είπα ότι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν προτίθεμαι -όταν έχω πέντε-δέκα τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, τις οποίες θα τις έχουμε κάθε Σαββατοκύριακο και καλό είναι αυτό και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ελληνικό λαό, που ενημερώνεται με αυτό τον τρόπο- να ερχόμαστε εδώ και να λέμε τι είπε το κάθε κορυφαίο στέλεχος. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται και ούτε είναι ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ολα τα στελέχη μας -και αυτή είναι η πολιτική απόφαση που έχουμε ως ΠΑΣΟΚ- είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή αγωνίζονται για να προβάλουν το έργο μας, να αναδείξουν το πρόγραμμά μας, να οδηγήσουν στην κατανόηση του επικίνδυνου για τον τόπο και τα συμφέροντα των πολιτών κρυφού ακόμα, αλλά αναδεικνυόμενου σιγά-σιγά, προγράμματος της Ν.Δ.. Να υποχρεώσουμε τη Ν.Δ. να μπει σε μια σαφή, καθαρή πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα του τόπου και βεβαίως να οδηγήσουμε, με θετική ψήφο, την επιλογή του ελληνικού λαού για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία. Είναι σαφές ότι το κάθε στέλεχος έχει το δικό του τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης, που είναι κατοχυρωμένος διαχρονικά και τον οποίο δεν προτίθεμαι να κρίνω. Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Από την άλλη πλευρά, για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπα ότι ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην ικανότητα διακυβέρνησης του τόπου από τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή και όχι σε προσωπικά χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι το οποιοδήποτε στέλεχος. Είναι αρχιστράτηγος, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν ζητά γαλόνια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς του τα απονείματε. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι ο κ. Πάγκαλος είναι εκείνο το κατ@ εξοχήν στέλεχος που εκφράζει μια κομματική γραμμή. Σε αυτή τη γραμμή, λοιπόν, εσείς συμφωνείτε. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός υιοθετούν όσα είπε, χθες, ο κ. Πάγκαλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί γι@ αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε γενικά για τον προεκλογικό αγώνα. Εγώ ρωτώ για τον κ. Πάγκαλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα και για τη τακτική μας γενικότερα και για το συγκεκριμένο θέμα και ήμουν πολύ σαφής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κάτι κρυφό, όπως είναι η στράτευση των γυναικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε σε ένα χώρο νεολαίας, όπου υπήρξε κατάθεση προσωπικών απόψεων από μια σειρά στελεχών. Ομως, όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, δεν υπάρχει κανένα θέμα για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών. Βεβαίως, οι γυναίκες που επιθυμούν, σε εθελοντική βάση, να πάνε στο στρατό, έχουν την ευκαιρία να πάνε. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν στο στρατό γυναίκες αξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν ενημερώνεται γι@ αυτά, όταν έχει την εξουσιοδότηση που είπαμε προηγουμένως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι σε μια συζήτηση σε ένα νεολαιϊστικο χώρο και κοινό γύρω από τα προβλήματα της νεολαίας, αναπτύσσονται και προσωπικές προτάσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, όπως είπατε, καθένας εκφράζεται με το δικό του τρόπο και τον έχει κατοχυρώσει διαχρονικά, ο κ. Πάγκαλους προφανώς έχει κατοχυρώσει τις ύβρεις και πρέπει να τις ανεχόμαστε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ερμηνεία είναι δική σας. Η δική μου είναι διαφορετική. Ουδέποτε θα το πω αυτό, ούτε ζήτησα να ανεχόσαστε τίποτα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ: Από τη στιγμή που έχει ο κ. Πάγκαλος κατοχυρώσει αυτό τον τρόπο έκφρασης, έχει αφεθεί ελεύθερος να εκφράζει και την κομματική γραμμή, ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα με τον τρόπο αυτό ή παίρνει οδηγίες ή ενημερώνετε ή δεν ενημερώνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ηδη, έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις στελεχών στην επαρχία και είπατε ότι αυτό το πράγμα θα συνεχιστεί. Το ερώτημα είναι, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο κινούνται οι τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου, του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Βενιζέλου. Και δεύτερον, αν κρίνετε ότι υπάρχει διαφορετική "γραμμή" ανάμεσα στην τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου χθες στη νεολαία και του Γραμματέα του Κινήματος στην Κατερίνη. Διότι ήταν δύο διαφορετικές τοποθετήσεις και ομιλίες. Δηλαδή, θα συνεχιστεί αυτό το πράγμα, μια πολυφωνία στις τοποθετήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα και στο πρώτο και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μας λέτε ότι έχετε μοιράσει ρόλους στο προεκλογικό επιτελείο σας; Ετσι καταλαβαίνω. Αν πρόκειται περί επιλογής, αυτό σημαίνει ότι έχετε μοιράσει ρόλους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολλές φορές με έχετε ερμηνεύσει σωστά. Τώρα, μην κάνετε το λάθος να με ερμηνεύσετε λάθος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είπατε ότι από Κυριακή σε Κυριακή θα ακούμε τέτοια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι θα ακούμε πάρα πολλές τοποθετήσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: ...και οπωσδήποτε θα γίνεται κριτική στη Ν.Δ., στον αρχηγό της. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ν.Δ. κάνει το ίδιο. Συνάδει αυτό το επίπεδο προεκλογικά σε αυτή τη φάση και θα πάμε έτσι, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός περιμένει κάτι ξεχωριστό και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε περίπτωση, στο χέρι όλων μας είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο του εκλογικού αγώνα. Οσο μας αφορά, θα το κάνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος, με αυτό το ύφος στη δημοτική διαμάχη του με τον κ. Αβραμόπουλο, κατάφερε να κατατροπώσει τον εαυτό του, σας προβληματίζει, μήπως αυτή τη φορά καταφέρει να κατατροπώσει το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάμε για ανόμοια πράγματα. Μη συγκρίνουμε το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Αβραμόπουλο. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Αβραμόπουλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, είχαμε μια ακόμη παρέμβαση του στρατηγού Οζγκιόκ, με συνέντευξή του στην "Ρεντικάλ". Ο κ. Οζγκιόκ ξεκαθάρισε τα όρια της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, δύο-τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Κύπρος είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία και δεν φαίνεται να δέχεται, σε καμία περίπτωση, τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί από την έκθεση της Κομισιόν. Ηθελα να σας ρωτήσω, η ελληνική κυβέρνηση, με βάση αυτά τα σχόλια, πώς στέκεται και τι απαντά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σκόπιμο να σχολιάζω όλες τις δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών. Εχω πει κάτι και δεν έχω κανένα λόγο να το αποσύρω, παρότι έμαθα ότι ο κ. Ερντογάν το σχολίασε. Αυτό που χρειάζεται να κάνει η Τουρκία είναι να απαντήσει θετικά σε αυτό που λέει η Διεθνής Κοινότητα, συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού.

ΜΗΛΙΑΚΑΣ: Θέλω να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση, αν οι υπουργοί ή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν ρουσφέτια. Και το ρωτάω αυτό, γιατί χθες ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ότι έχουν στην κατοχή του ένα ολόκληρο φάκελο από τα ρουσφέτια που παρακολουθούσε προσωπικά ο κ. Θεοδώρου όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τίποτα για ρουσφέτια.

ΜΗΛΙΑΚΑΣ: Δεν διαβάσατε το χθεσινό Ριζοσπάστη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τον διάβασα. Από κει και πέρα, ως είθισται, κάθε πολιτικό γραφείο παρακολουθεί κάποια αιτήματα που έχουν θέσει οι πολίτες. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την έννοια του ρουσφετιού.

ΜΗΛΙΑΚΑΣ: Να προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ξέρετε τόσο καλά εσείς, που δεν χρειάζεται να τοποθετηθώ εγώ. Ευχαρίστως, σας το αφήνω. Αλλά, αν με τη λέξη «ρουσφέτι» εννοούμε ότι κάνεις κάτι, που είναι μία εξυπηρέτηση, η οποία έχει καθαρά έναν ατομικό χαρακτήρα, εκτός σειράς, εκτός διαδικασιών και εκτός κανονισμών, κακώς. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό. Το τονίζω αυτό και θέλω να είμαι σαφής. Η συνήθης απάντηση, την οποία δίνουμε σε πολίτες που ακόμη δεν έχουν πεισθεί και έρχονται να μας δουν για να μας ζητήσουν να τακτοποιηθούν τα παιδιά τους στο Δημόσιο, είναι ότι υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν. Τους συνιστούμε να έχουν εμπιστοσύνη στις διαδικασίες αυτές, διότι είναι απόλυτα διαφανείς. Αυτή είναι η σταθερή απάντηση που δίνω εγώ, αλλά πιστεύω και πολλοί συνάδελφοί μου και με κόστος, αν θέλετε, διότι στενοχωρούμαι. Ομως, καλά κάνουμε, γιατί θα πρέπει να λέμε την αλήθεια, διότι αυτή είναι η αλήθεια. Από κει και πέρα, αν έχουν τεθεί κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν ερωτήματα πολιτών και κάποιος παρακολουθεί ως βουλευτής την πορεία των θεμάτων που έχουν θέσει οι πολίτες, πάει καλά. Αν είναι κάτι το οποίο κάποιος πολίτης δεν δικαιούται κι επιχειρούμε να το κάνουμε, κακώς το κάνουμε. Δεν θεωρώ κακό, ένας βουλευτής να έχει πάρει στο πολιτικό γραφείο του κάποια ερωτήματα πολιτών και να παρακολουθεί τις απαντήσεις τις οποίες δίνει. Γιατί είναι κακό αυτό; Σε όλα τα κόμματα δεν γίνεται; Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάποιος πολίτης ισχυρίζεται ότι έχει ένα θέμα το οποίο δεν διεκπεραιώνεται και μερικές φορές καταγγέλλει ότι «ενώ κάτι δικαιούμαι, δεν το έχω πάρει». Δεν πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση να ασχοληθεί ο βουλευτής με αυτό;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σε ποια αρμοδιότητα ενός υφυπουργού Ανάπτυξης εμπίπτει η παρακολούθηση θεμάτων, όπως η μεταμόσχευση συκωτιού ενός μωρού δύο μηνών και μάλιστα με την υποσημείωση στα συγκεκριμένα «ρουσφετόχαρτα» ότι υπάρχει ενδιαφέρον της τάδε Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαβάσατε καλά. Ξεχνάτε αυτά που διαβάζετε; Γιατί είπατε ότι διαβάσατε το σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη μου ζητάτε να σχολιάζω τι γράφτηκε στο «Ριζοσπάστη» για κάποια συγκεκριμένη περίπτωση που κάποιος κατήγγειλε, δεν γίνεται. Εδώ μιλάμε γενικά, πολιτικά. Η τακτική μας είναι σαφής. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση, που είναι εκτός διαδικασιών, στο Δημόσιο. Εάν, από εκεί και πέρα, ένας πολίτης έχει ρωτήσει κάποιο βουλευτή για κάποιο θέμα για το οποίο έχει την αίσθηση ότι αδικήθηκε και επιχειρεί ο βουλευτής να του δώσει μια απάντηση, στο πλαίσιο των κανονισμών, των νόμων και των προβλεπόμενων λειτουργιών που νομίμως υπάρχουν, δεν είναι κακό. Και μένα με ρώτησε κάποιος προχθές για κάποιο θέμα, είχε γίνει μια ένσταση με το ΑΣΕΠ, γιατί εκτιμούσε ότι αδικήθηκε και με ρωτούσε εάν έχει απαντηθεί η ένστάση του. Εάν τον ενημερώσουμε για την απάντηση που έδωσε το ΑΣΕΠ, γιατί είναι κακό αυτό; Δεν γνωρίζω απόλυτα το θέμα που θέτετε και ούτε μπορώ να μπω σε περιπτωσιολογία. Νομίζω πως το καταλαβαίνετε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πριν από ένα μήνα, ότι δεν υπάρχουν δικά μας και δικά τους παιδιά. Ηθελα να ρωτήσω, ο κατάλογος που είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η εφημερίδα για τις δεκάδες και εκατοντάδες αιτήσεις ρουσφετιών για μεταθέσεις, άδειες ΠΡΟΠΟ, εκδόσεις συντάξεων εθνικής αντίστασης κ.λπ. θα απασχολήσουν την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Υπάρχουν πολλοί πολίτες που νομίζουν ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα πελατειακές σχέσεις, για παράδειγμα, σε σχέση με την είσοδό τους στο Δημόσιο. Αυτό δεν γίνεται πια και ανεξάρτητα εάν δεν έχουν πεισθεί όλοι, σας πληροφορώ ότι η απάντηση που δίνουμε είναι ότι δεν γίνεται αυτό, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες τηρούνται. Τέρμα η πελατειακή σχέση του νέου ανθρώπου με τον υπουργό, το βουλευτή, τον πολιτικό. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Πολλοί από εμάς αυτό το πληρώνουμε καθημερινά, με την έννοια ότι κάποιοι δυσαρεστούνται, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η θετική για την κοινωνία πραγματικότητα. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Πήρα χθες μια επιστολή από κάποιο πολίτη που δεν πιστεύει ότι δεν μπορώ να παραβώ το ΑΣΕΠ. Προσωπικά χαίρομαι που δεν μπορώ και δεν θέλω να το παραβώ. Λυπάμαι βεβαίως για τον πολίτη που δεν τον έχω πείσει, θα επιχειρήσω να τον πείσω. Είναι στη διάθεσή σας η επιστολή αυτή. Εμείς τηρούμε διαδικασίες, έχουμε επιβάλλει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και ό,τι απομένει να υλοποιηθεί, σε αυτό τον τομέα, είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω την επιστολή, θέλω να μου σχολιάσετε τη μελέτη και την έρευνα του ΑΣΕΠ, το οποίο μόλις προχθές κατέγραψε, πως σε ότι αφορά το θέμα ρουσφέτι και πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα, γίνονται τέρατα και σημεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε έτσι. Κατονόμασε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και εάν προσέξατε οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορούν τον κρατικό μηχανισμό. Καλά θα κάνουν και εκείνοι οι φορείς, στους οποίους το ΑΣΕΠ αναφέρεται, να κατανοήσουν ότι η εποχή του ρουσφετιού και της πελατειακής σχέσης έχει τελειώσει. Και αυτό που κάνει η Ν.Δ. με το πρόγραμμά της, που αφήνει ανοικτά ζητήματα, δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον Ελληνα πολίτη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν είχατε ένα χαρτί ενός βουλευτή της Ν.Δ. ότι διαπραγματεύεται με το νοσοκομείο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μόσχευμα συκωτιού για μωρό δύο μηνών, αυτά θα λέγατε σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε φθάσει στην υπερβολή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι απάντηση στον υπουργό σας, όχι σε εμένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε φθάσει στην υπερβολή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 November 2003 - 14:05:12 UTC