Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον Προϋπολογισμό. Την εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, δίνει αναλυτική συνέντευξη.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, είπε ότι θα υπάρξει ίσως έντονη διαμάχη με την αξιωματική αντιπολίτευση, που βεβαίως θα γίνεται και λόγω εκλογών. Θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τον Προϋπολογισμό, για να στηρίξουν το επιχείρημά τους ότι δήθεν η οικονομία δεν πάει καλά. Αλλά, μια οικονομία δεν πάει καλά, όταν έχει ύφεση, ενώ η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ν.Δ., προφανώς, θα αναφερθεί σε τέσσερα επιχειρήματα:

Το πρώτον επιχείρημα είναι ότι οι αριθμοί που αναφέρονται στον Προϋπολογισμό είναι ψευδείς και ίσως επικαλεστεί και κάποιες εκτιμήσεις υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αριθμοί, όμως, είναι αληθείς και υπάρχουν χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πράγματι υπάρχει, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερεκτίμηση των ελλειμμάτων. Αποδέχεται, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ίδια υπερεκτίμησε τα ελλείμματα. Θέλω να θυμίσω ότι και άλλοτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει, μέσα στο 2003, ότι θα υπάρχουν πιο χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, από ό,τι η ίδια αποδέχεται τώρα.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι δήθεν θα υπάρξει ύφεση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτό το επιχείρημα είναι ψευδές. Ισα-ίσα, στο μετά τους Αγώνες διάστημα, θα υπάρχουν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Το τρίτο επιχείρημα της Ν.Δ. είναι ότι υπάρχει μεν ανάπτυξη, αλλά αμφισβητεί το ποιός ωφελείται. Ωφελείται η χώρα και οι πολίτες, σε σχέση με τα εισοδήματά τους και σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες.

Το τέταρτο επιχείρημα είναι ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στους δείκτες. Αυτό το επιχείρημα είναι αναληθές, το αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας ότι η πολιτική είναι και οικονομικό κλίμα. Γι` αυτό και εμείς θα δώσουμε τη μάχη για την εμπιστοσύνη και το καλό οικονομικό κλίμα. Η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες. Αλλά, τα επιχειρήματά της είναι έωλα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γι` αυτό και εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να προβάλουμε την πραγματική θετική εικόνα της οικονομίας. Μιας οικονομίας που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι δημιουργούν αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και την κοινωνία. Η κατάσταση είναι καλύτερη. Υπάρχουν, βέβαια, ελλείψεις, υστερήσεις, αλλά υπάρχει και αξιοπιστία στη δουλειά μας. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να κάνω δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις:

@ Η πρώτη έχει σχέση με την πρόσκληση στους συναδέλφους να κάνουν μέχρι την Πέμπτη τις δηλώσεις τους για το αν επιθυμούν ή όχι να είναι στα ψηφοδέλτια. Θέλω να τονίσω ότι η επιστολή του Πρωθυπουργού συνδέεται άρρηκτα με τη διαδικασία, την οποία έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, την Πέμπτη το απόγευμα και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την Παρασκευή, στις οποίες θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Είναι, λοιπόν, λογικό ότι πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας, ώστε να γνωρίζει το Ε.Γ. και η Κ.Ε. με ποιο τρόπο θα προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις για τους συνδυασμούς στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι μια σειρά συνάδελφοι, για δικούς τους λόγους που συνδέονται, είτε με την επαγγελματική ενασχόλησή τους, είτε με την πολυετή παραμονή τους στο Κοινοβούλιο, είτε με άλλα θέματα, δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Αυτό ήταν, ήδη, γνωστό. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο, ενόψει της Συνόδου της Κ.Ε., να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά και το έργο των συναδέλφων, ιδιαίτερα εκείνων που, για πολλά χρόνια, έμειναν στο Κοινοβούλιο και έδωσαν τη μάχη για τις θέσεις του Κινήματος, τα προβλήματα του λαού και την υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου. Βεβαίως, είναι και η ώρα της ανανέωσης. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι με τις κινήσεις τους ορισμένοι συνάδελφοι δίνουν την ευκαιρία για μεγαλύτερη ανανέωση στα ψηφοδέλτιά μας, ένα αίτημα το οποίο υπάρχει και στην κοινωνία, και φυσικά μεγαλύτερη ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

@ Η χθεσινή ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κύλησε ομαλά -και το σημειώνω αυτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση- όπως αρμόζει σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Η κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, προστατεύοντας τους πολίτες που θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά. Την ίδια στιγμή, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους εκείνους που ήθελαν να προσβάλουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται, πλέον, να στηρίζεται και σε ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι έχουν διαχωρίσει, ουσιαστικά, τη θέση τους από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και από την ηγεσία του κόμματος, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστό αυτό που είπατε. Ενας βουλευτής που δεν θέλει να κατέβει, είτε επειδή έχει πολλά χρόνια στο Κοινοβούλιο ή επειδή έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις, όπως στην περίπτωση του κ. Κρεμαστινού ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγους που ο ίδιος επιλέγει, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση -και απορώ γιατί λέγεται αυτό- ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση και ότι δεν δουλεύει για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Υπάρχει απόλυτη σταθερότητα. Οι βουλευτές μας κάνουν τη δουλειά τους, με ιδιαίτερη προσήλωση στο λειτούργημά τους. Πολλοί από αυτούς είχαν, ήδη, ειδοποιήσει ότι για κάποιους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιοι. Αυτό είναι δικαίωμά τους και είναι σεβαστό. Τιμούμε την προσφορά τους, είναι σημαντική, αλλά κοιτάμε μπροστά. Αυτό είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για ανανέωση και στα ψηφοδέλτιά μας και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πιστεύω να παραδέχεστε και τουλάχιστον οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, όλοι μας δηλαδή γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο συνάδελφοί σας που έχουν προσωπικούς λόγους ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Εχουν και πολιτικές διαφωνίες. Είναι πολλοί που έχουν δηλώσει δημόσια ότι η πολιτική που εκφράζει η κυβέρνηση και το πού το πάει το πράγμα ο κ. Σημίτης δεν τους εκφράζει και το λένε. Ποιός σας εγγυάται ότι αυτοί, μένοντας βουλευτές μέχρι την ημέρα που θα διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές, θα στηρίξουν την Κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν διαβάσετε τις δηλώσεις, θα πάρετε την απάντηση. Μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ουδείς αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ, την πορεία του, το μέλλον του και τη δική του ένταξη σε αυτό. Βεβαίως, με εξαίρεση τον κ. Παπαθεμελή, ο οποίος έκανε σαφή δήλωση και στην οποία έχω, ήδη, τοποθετηθεί. Τον έχω καλέσει να παραιτηθεί. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτιμάτε ότι ήταν ενδεδειγμένος ο τρόπος που ο κ. Σημίτης ζήτησε από τους βουλευτές να είναι ξεκάθαρη η στάση τους; Ακόμη και συνάδελφοί σας που στηρίζουν την κυβέρνηση λένε (δεν ακούγεται)...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εχουμε συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Τι ποιο λογικό από το να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν πρέπει να γνωρίζεις αν ο χ ή ο ψ επιθυμεί να είναι υποψήφιος ή όχι; Πώς θα φτιάξουμε τους συνδυασμούς, εάν δεν γνωρίζουμε αν ο συνάδελφος βουλευτής επιθυμεί να συνεχίσει να δίνει τη μάχη. Για παράδειγμα, ο κ. Κρεμαστινός είπε χθες ότι επιλέγει την επιστημονική καριέρα του. Αρα, ο κ. Κρεμαστινός δεν θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι γνωστό; Πώς θα φτιαχτεί ο συνδυασμός για τα Δωδεκάνησα; Αυτό ήταν και το νόημα της επιστολής. Να γνωρίζουμε πώς θα συγκροτήσουμε τα ψηφοδέλτια για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

ΠΑΠΠΑ: Επειδή η Κ.Ε. για τα ψηφοδέλτια είχε συνεδριάσει και άλλες φορές, παραμονές εκλογών, είθισται να γίνεται, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η ανάγκη του κ. Σημίτη να αποστείλει αυτή την επιστολή είχε σκοπό να θέσει φρένο και σε κάποια άλλα σενάρια που τρέχουν παράλληλα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, σαν αυτά που ακούμε. Είναι πολύ καθαρή η πολιτική και το τοπίο. Υπάρχει σεβασμός στους συναδέλφους, αλλά και ανανέωση. Κοιτάμε μπροστά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για τον κ. Παπαθεμελή μόνο, αλλά και η κα Παπαζώη και ο κ. Κατσανέβας και άλλοι βουλευτές που φεύγουν, λένε «δεν κατεβαίνουμε γιατί έχει αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια μετάλλαξη στο ΠΑΣΟΚ». Δεν λένε, ούτε κουράστηκαν, ούτε ότι πάνε να κάνουν δουλειές. Είναι ξεκάθαροι. Τις επιστολές τις έχετε πάρει, τις έχετε διαβάσει. Πώς λέτε μόνο για τον κ. Παπαθεμελή; Μόνο ο κ. Κρεμαστινός είπε «έχω δουλειά και πρέπει να φύγω».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι ο κ. Παπαθεμελής διαχώρισε τη θέση του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ουδείς άλλος βουλευτής έχει κάνει κάτι τέτοιο, επομένως δεν υπάρχει και θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Παπαζώη δεν είπε τα ίδια; Ο κ. Κατσανέβας δεν έχει πει ότι έχει αλλάξει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσέξτε σας παρακαλώ, κάνετε λάθος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ξεφύγαμε από τον Ανδρέα Παπανδρέου», λέει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει διαχωρίσει κανείς τη θέση του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από κει και πέρα, εάν αποφασίσουμε να συζητάμε για το τι λέει ο καθένας, θα σας πω κι εγώ για τον κ. Πολύδωρα, για παράδειγμα, τι είπε κ.ο.κ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να κρίνουμε όλες τις απόψεις, που εκφράζονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει προηγούμενο Πρωθυπουργός ή αρχηγός κόμματος να στέλνει επιστολές στους βουλευτές του και να τους λέει εάν θα είναι ξανά υποψήφιοι ή όχι; Δεν έχει ξαναγίνει. Στα ελληνικά πολιτικά χρονικά υπάρχει προηγούμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάρα πολύ φυσικό είναι. Δεν κρίνω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρόσφατη ομιλία του ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτοδικαίως όλοι θα είναι υποψήφιοι. Δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν διαθέσεις αποχώρησης; Διότι είναι προ ολίγων ημερών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προσέξατε τι είπε πάλι. Είπε ότι δεν θα κριθούν από την επιτροπή ψηφοδελτίων. Θα κριθούν από την Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, κατά το Καταστατικό μας. Δεν επέτρεψε -ας το πω έτσι- δεν έδωσε την αρμοδιότητα στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων, που ολοκληρώνει τις συνεδριάσεις της, να κρίνει νυν βουλευτές. Γι αυτό και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Πρωθυπουργός -έχει σημασία αυτό- ζήτησε από τους βουλευτές, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, όπου κατά το Καταστατικό κρίνονται να πουν τι επιθυμούν. Αυτό το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή ο Πρωθυπουργός, για να μην έχουμε και αυτό το θέμα της επιστολής που προκαλεί συζητήσεις, που τους είπε «θα είστε υποψήφιοι», να τους πει και «όποιος θέλει να το δηλώσει». Δεν είχε υπόψη του ο Πρωθυπουργός το κλίμα που επικρατεί στην Κ.Ο.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, με αφορμή δημοσιεύματα εκείνης της ημέρας, ότι οι νυν βουλευτές δεν κρίνονται από μια επιτροπή που έχει συσταθεί από το Ε.Γ. Και αυτό λέει το Καταστατικό μας. Τι έκανε; Εφαρμογή του Καταστατικού. Το Καταστατικό δεν επιτρέπει στην επιτροπή, η οποία είναι άτυπη ουσιαστικά, εισηγητική είναι, να κρίνει νυν βουλευτές. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Κ.Ε. Επειδή, λοιπόν, η Κ.Ε. μπορεί να δει επί της ουσίας και να κρίνει νυν βουλευτές, το στοιχειώδες είναι να γνωρίζει, κατ αρχάς, ποιοι επιθυμούν. Γιατί να σε κρίνει εάν δεν επιθυμείς;

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κατά πόσο θεωρείτε ότι αυτή η δήλωση που θα κάνουν οι βουλευτές προς τον Πρωθυπουργό, θα είναι δεσμευτική; Και σας το λέω, διότι σας μεταφέρω μια συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή από κάποιους συναδέλφους σας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έλεγαν το εξής: «Εμείς μπορεί την Πέμπτη να δηλώσουμε ότι θα είμαστε υποψήφιοι, αλλά μετά από ενάμισι μήνα να δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν και διαφοροποιούνται και να μην είμαστε». Πώς θεωρείτε, λοιπόν, ότι θα είναι δεσμευτική για τους βουλευτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαθέτουν πολιτική σοβαρότητα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μεταφέροντάς μας την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είπατε πως είπε ότι «η πολιτική είναι και οικονομικό κλίμα». Ηθελα να ρωτήσω εάν στους μήνες που σας απομένουν ως κυβέρνηση, αναμένονται πρωτοβουλίες σας στον οικονομικό τομέα, τέτοιες που να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το οικονομικό κλίμα και άρα και την πολιτική σας εικόνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβάσετε τον Προϋπολογισμό και θα τις δείτε μέσα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα των ψηφοδελτίων, επειδή ακούστηκε και η επιχειρηματολογία του κ. Κρεμαστινού. Με βάση τις επιστολές του Πρωθυπουργού και του κ. Κρεμαστινού, που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, βλέπουμε ότι υπάρχει μια επιστολή του κ. Κρεμαστινού με ημερομηνία 26.9.2003 προς τον Πρωθυπουργό. Προφανώς κάτι θα λέει αυτή η επιστολή. Εάν γνωρίζετε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ορισμένοι βουλευτές είχαν εκδηλώσει από πολύ πριν τις προθέσεις τους. Ηταν γνωστό ότι δεν επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι. Το είπα στην αρχή της εισαγωγικής τοποθέτησής μου και δεν το είπα τυχαία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αρα, υπήρχαν και άλλες επιστολές από πριν στον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρχαν συνάδελφοι, οι οποίοι με διάφορους τρόπους, όχι κατ ανάγκη με επιστολές, είχαν πει «προβληματίζομαι να μην είμαι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές». Για διάφορους λόγους ο καθένας. Ο κ. Κρεμαστινός για επαγγελματικούς λόγους, άλλοι για κάποιους άλλους. Εδώ και αρκετό καιρό μάλιστα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εκτός από αυτούς που ξέρουμε είναι και άλλοι τώρα; Θα δούμε και άλλα ονόματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αλλα λέω εγώ, άλλα λέτε εσείς. Είπα κάτι με αφορμή την περίπτωση του κ. Κρεμαστινού.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να προεκτείνω την ερώτηση του συναδέλφου. Ο Πρωθυπουργός περιμένει μόνο σαφείς θετικές ή αρνητικές απαντήσεις; Γιατί σε περίπτωση -και υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες- που προκύψουν έξι-οκτώ επιστολές βουλευτών που θα λένε «ναι μεν, αλλά» ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει; Δηλαδή, περιμένει μόνο, σαφώς «ναι» ή «όχι», από τους βουλευτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την Παρασκευή έχουμε κάποια ψηφοφορία στην Κ.Ε., για τα ψηφοδέλτια.

ΖΟΥΛΑΣ: Σας μεταφέρω μια πληροφορία ότι έξι με οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δηλώσουν μεν ότι θα μετάσχουν στον προεκλογικό αγώνα, αλλά υπό την αίρεση να συμφωνούν με την πολιτική που θα ακολουθήσει στους επόμενους πέντε μήνες το ΠΑΣΟΚ. Θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός σε κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το καταλαβαίνω αυτό, έτσι όπως το λέτε. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που ακολουθεί.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα σας το θέσω αύριο, όταν θα γίνουν γνωστές οι επιστολές, τότε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να το θέσετε. Καλύτερα έτσι. Διότι πρέπει, επαναλαμβάνω, να είμαστε όλοι σαφείς, καθαροί, σοβαροί. Ετσι πρέπει να είναι ο κάθε βουλευτής και πιστεύω ότι όλοι είμαστε έτσι. Εξ ορισμού το θεωρώ αυτή τη στιγμή. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια δεδομένη πολιτική, η οποία εγγράφεται και στον κρατικό Προϋπολογισμό. Η οικονομική πολιτική μας αποτυπώνεται στο σύνολό της στον κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό από σήμερα, είναι απολύτως γνωστό. Δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις. Ο κρατικός Προϋπολογισμός αποτυπώνει σαφώς, χωρίς αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, ποια είναι η πολιτική μας. Δεν μπορεί κανείς να λέει «δεν το ξέρω».

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι ψήφος εμπιστοσύνης, δηλαδή, για όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι αυτονόητο αυτό;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και γι αυτούς που μένουν και γι αυτούς που φεύγουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κάνω διαχωρισμό και δεν θα κάνω ποτέ, γιατί όσο διαρκεί η 4ετία είσαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, εάν σε εκλέξει ο λαός θα ξαναείσαι. Εάν δεν σε εκλέξει ο λαός, είτε διότι δεν έθεσες υποψηφιότητα, είτε διότι δεν εξελέγης, δεν θα είσαι. Αλλά, ως Κ.Ο., όσο είμαστε σε αυτή τη θητεία, όλοι οι βουλευτές είναι ίσοι. Δεν υπάρχουν βουλευτές καλύτεροι ή χειρότεροι. Ποτέ δεν το δέχομαι αυτό. Ολοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Είναι αυτονόητο ότι η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα και θέμα για να συζητάμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή σας ακούμε συχνά, όχι μόνο εσάς, αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αναφέρεστε στο κράτος της Δεξιάς, και τέλος πάντων να εμφανίζεται ότι εάν επανέλθει η Ν.Δ. θα έχουμε διώξεις και διάφορα τέτοια, έχουμε, λοιπόν, καταγγελίες που μάλιστα αφορούν τον Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Λεβογιάννη, ο οποίος κατηγορείται για διώξεις Λιμεναρχών και διάφορες πράξεις, που αφορούν την εκλογική του περιφέρεια, τις Κυκλάδες. Η εφημερίδα «Απογευματινή» σήμερα έχει σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τη συμπεριφορά του κ. Λεβογιάννη, ως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψετε μου να σας πω, επειδή έχω και προσωπική γνωριμία με τον κ. Λεβογιάννη, ότι είναι ευπρεπέστατος, ιδιαίτερα υπεύθυνος, σεμνός και εργατικός βουλευτής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από αυτό, τις ενέργειές του; Δεν είναι ένα το περιστατικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια υπόθεση από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο εάν θυμάμαι καλά. Την είχα συζητήσει με τον κ. Λεβογιάννη, διότι είχα δει και τότε ένα δημοσίευμα στην "Απογευματινή". Προφανώς αναφέρεστε στο ίδιο θέμα με το Λιμενάρχη της Σίφνου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και άλλο θέμα. Τώρα έχουμε και το Λιμενάρχη της Νάξου, ο οποίος απειλεί ότι θα καταθέσει μηνύσεις. Εχουμε, δηλαδή, μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επικοινωνήσω με τον κ. Λεβογιάννη και θα επανέλθω για τη διευκόλυνσή σας και επειδή πρόκειται για το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 November 2003 - 15:05:15 UTC