Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-11-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, είχαμε δήλωση 28 ευρωβουλευτών και δήλωση της ΕΣΗΕΑ. Σκέπτεται η κυβέρνηση, αν ο μη γένοιτο πεθάνει κάποιος από κάποια επιπλοκή, ότι αφενός θα δημιουργηθεί εκ του μη όντος κίνημα και αφετέρου κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εφημερίδα να μιλήσει για «εξπρές του μεσονυκτίου» και «λευκά κελιά» στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται περί καλπάζουσας φαντασίας και θα παρακαλούσα πολύ να προσέχουμε, διότι η σύγκριση με τέτοια πράγματα προσβάλλει τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Υπάρχουν και όρια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν το λέω εγώ, υπόθεση εργασίας κάνω. Θα μπορούσε κάποια ευρωπαϊκή εφημερίδα να γράψει τέτοια πράγματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δέχομαι απόλυτα τη διευκρίνισή σας και προχωρώ στην απάντηση: Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Βέβαια, σ` αυτό το ζήτημα όλοι έχουμε ευαισθησία. Το μόνο, όμως, που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών. Και το κάνει. Τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα, για τις συνθήκες κράτησης και την όποια κίνηση προς τους κρατουμένους, υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ήδη έχει παρέμβει στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την προστασία της ζωής τους. Ομοίως, σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών και την τύχη της αίτησης αποφυλάκισής τους, υπάρχουν τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί, ούτε να τους αποφυλακίσει, ούτε να αποφασίσει για το αν θα παραπεμφθούν ή όχι. Δεν πρέπει να ζητάμε κάτι τέτοιο, γιατί εκφεύγει του Συντάγματός μας και είναι έξω από τη λογική της οργανωμένης ελληνικής Πολιτείας. Αυτό που μπορεί η κυβέρνηση να κάνει @και το έχει κάνει, σας διαβεβαιώνω- είναι να παρακολουθεί συνεχώς την πορεία της υπόθεσης και να ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών. Βεβαίως, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της @πάντα με την παρακολούθηση εισαγγελέα- ώστε να διασφαλιστούν η υγεία και οι ομαλές συνθήκες κράτησής τους. Αρα, ναι στην επιτάχυνση, αλλά σας ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση, ούτε αν θα παραπεμφθούν και με τι κατηγορίες. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία @επαναλαμβάνω- στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η «ΑΥΓΗ» δημοσιεύει, σήμερα, νέο φωτογραφικό ντοκουμέντο, όπου εμφανίζεται ο διαδηλωτής να κρατά άλλη τσάντα από αυτή για την οποία ενοχοποιείται. Θα ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση ζήτησε ΕΔΕ γι` αυτή τη συμπεριφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι πειθαρχικές έρευνες. Από τη δικαστική έρευνα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, θα βγουν συμπεράσματα, αν προκύπτουν κατηγορίες. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι για κανέναν δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, όσο υπάρχει δικαστική έρευνα. Επίσης, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν θα συνεχιστεί η φυλάκισή τους ή όχι, διότι εκκρεμεί και η αίτησή τους. Η κυβέρνηση θα κάνει σωστά τη δουλειά της. Ζητούμε πρώτοι την επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν μπορούμε, όμως, να αναγκάσουμε ή να προκρίνουμε ή να επηρεάσουμε @και δεν πρέπει- τους εισαγγελείς ή τους δικαστές, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, λειτουργούν ανεξάρτητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει το εξής λεπτό σημείο, στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί, αν θέλει @και τονίζω το «αν θέλει»- να παρέμβει. Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος παρακολουθεί τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στον Τύπο και ενημερώνει τα αρμόδια όργανα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αναμφίβολα. Ρωτώ, όμως, αν εσείς κάνετε τις πειθαρχικές έρευνες, όπως έχετε δικαίωμα ως κυβέρνηση και εκεί διαπιστωθεί ότι πράγματι επιβεβαιώνεται το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται, αμέσως αλλάζει το περιεχόμενο, που η δικαστική έρευνα διαθέτει ως στοιχείο για να μπορεί να κρίνει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η δικαστική έρευνα, προφανώς έχει λάβει υπόψη της τα δημοσιεύματα. Γνωρίζετε ότι πάρα πολλές φορές ο εισαγγελέας έχει επέμβει μετά από δημοσιεύματα. Επομένως, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και είναι σωστό αυτό που λέτε ότι θα πρέπει να γίνει και σχετική έρευνα εσωτερικά, αλλά αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η Δικαιοσύνη να βγάλει το πόρισμά της.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν δεν είχαν συλληφθεί και δεν εκκρεμούσε δικαστική έρευνα, εσείς, βάσει του φωτογραφικού υλικού, δεν θα ζητούσατε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η έρευνα εντός, θα γίνει. Κάθε καταγγελία πρέπει εξ ορισμού να εξετάζεται. Δεν γνωρίζω αν η καταγγελία είναι ορθή ή όχι, δεν έχω τις τεχνικές δυνατότητες. Άλλο, όμως, είναι αυτό και άλλο τα θέματα που σχετίζονται με τη δικαστική έρευνα. Είναι ανεξάρτητα πράγματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να διευκρινίσετε, αύριο ενδεχομένως, αν γίνεται και διαδικασία@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας δώσω λεπτομέρειες στην επόμενη πολιτική ενημέρωση, αφού μιλήσω πρώτα με τις αρχές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι λέτε πως δεν μπορείτε να εκφέρετε άποψη , πέρα από το σεβασμό σας προς τη Δικαιοσύνη. Είστε ένας πολιτικός παράγοντας ο οποίος εποπτεύει την Κρατική Τηλεόραση, μέσω της οποίας ήρθε στη δημοσιότητα τηλεοπτικό βίντεο που αποδεικνύει την αστυνομική σκευωρία και αυθαιρεσία. Ως πολίτης, αλλά και ως πολιτικά εποπτεύων την Κρατική Τηλεόραση, θεωρείτε ότι αυτό το βίντεο είναι πλαστό, κατασκευασμένο, αναληθές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν είναι δυνατόν! Δεν είπα ότι είναι αναληθές. Είπα ότι η δική μου δουλειά, σε σχέση με τη Δημόσια Τηλεόραση, είναι να διασφαλίσω με βάση τις ευθύνες που μου δίνει ο νόμος, η Δημόσια Τηλεόραση να είναι ανοικτή, πλουραλιστική, δημοκρατική, ποιοτική και ενημερωτική. Από εκεί και πέρα, αν θα δείξει κάποιο βίντεο ή όχι είναι δικό της θέμα. Αυτή είναι η ευθύνη μου και θέλω να καταλάβετε ότι δεν παρεμβαίνω στο τι θα δείξει. Αλίμονο αν παρενέβαινα. Θα ήμασταν σε άλλες εποχές και όχι στον 21ο αιώνα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε πραγματικό και αληθές ένα βίντεο το οποίο καταδεικνύει την αστυνομική σκευωρία κατά ενός συλληφθέντα, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι ούτε πειθαρχικό όργανο της Αστυνομίας, ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας. Δεν μου επιτρέπεται να κάνω τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω και είναι ευθύνη μου, είναι ότι όλα αυτά έχουν τεθεί υπόψη των αρχών. Στο μεν θέμα της δικαστικής εξουσίας είναι αυτόνομη να κάνει τη δουλειά της, στο δε θέμα που αφορά τις όποιες ευθύνες θα σας ενημερώσω αναλυτικά για την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν καταγγελίες ότι ένα από τα κριτήρια για την παράταση της σύλληψης των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή, είναι και η εθνικότητά τους. Για να γίνω πιο σαφής, υπάρχουν καταγγελίες ότι μεταξύ των συλληφθέντων, των πρώτων ημερών, εκείνοι που είχαν αμερικανικά διαβατήρια αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι. Θέλω να ρωτήσω, εάν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έγινε καμία σύλληψη με βάση κριτήρια εθνικότητας, φύλου, φυλής, χρώματος. Οι συλλήψεις, εξ όσων γνωρίζω, έγιναν με βάση την αίσθηση που υπήρχε εκείνη τη στιγμή στα αστυνομικά όργανα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υπόψη σας, εάν υπήρξαν την πρώτη ημέρα των συλλήψεων παρεμβάσεις από την αμερικανική πρεσβεία για συλληφθέντες Αμερικανούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Τα κράτη, υπήκοοι των οποίων έχουν συλληφθεί, λογικό είναι να ρωτούν, μέσω των αρμόδιων αρχών, τι γίνεται. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κι εμείς ρωτάμε. Τώρα με το Πακιστάν, που έχουμε μια υπόθεση με τους Ελληνες ναυτικούς, έχουμε ασχοληθεί πάρα πολλές φορές και είναι υποχρέωσή μας να ασχολούμαστε. Αλίμονο εάν δεν ενδιαφερόμαστε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την εξέλιξη που είχαμε σήμερα με το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου για την καταβολή της αποζημίωσης, εκ μέρους της Τουρκίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε επικοινωνία που είχα με το Στρασβούργο δεν έχει οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Κρατώ μια μικρή επιφύλαξη για λόγους πληροφόρησης. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, υπήρχαν πολλές φήμες, προφανώς σε αυτές αναφέρεστε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εάν γίνει αυτό, δηλαδή, να πληρώσει η Τουρκία την κα Λοϊζίδου, αυτό θα είναι θετικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σαφώς. Εάν η Τουρκία δεχθεί να πληρώσει στην υπόθεση Λοϊζίδου θα το χαιρετήσουμε πρώτοι, ως μια πολύ καλή κίνηση και αναγνώριση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θα είναι ένα θετικό γεγονός.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ακουσα κάποιες δηλώσεις, που είναι και θέση του Προέδρου του ΟΤΕ, ότι θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό περίπου 4.000 εργαζόμενοι. Εχετε κάποιο σχόλιο; Συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτή την άποψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν δοθεί εξηγήσεις. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση και δεν είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο από αυτή την κυβέρνηση, γιατί είναι έξω από τη λογική και την πολιτική μας. Στη λογική αυτής της κυβέρνησης είναι ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ομαδικές απολύσεις. Αρα, εμείς θα ασκήσουμε την πολιτική μας επιρροή προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη, έχει δώσει διευκρινίσεις ο κ. Αντωνακόπουλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΕCOFIN ανησυχεί η κυβέρνηση ότι ενόψει και του Προϋπολογισμού θα ενταθούν οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, αφού υπάρχει και νόμιμη πλέον βάση χαλαρότητας των δημοσιονομικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποια είναι η νόμιμη βάση χαλαρότητας των δημοσιονομικών και δεν την ξέρουμε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η απόφαση του ΕCOFΙΝ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Η απόφαση του ΕCΟFΙΝ δεν είναι νόμιμη βάση χαλαρότητας των δημοσιονομικών. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για δύο χώρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απόφαση του ΕCOFΙΝ είναι κατανόηση στα προβλήματα που υπήρξαν σε δύο χώρες, λαμβανομένου πάντα υπόψη ότι στηρίζουμε την πορεία που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως πολλές φορές γίνεται στην Ε.Ε. Δεν είναι η πρώτη φορά. Θέλω να σας θυμίσω ότι είχε γίνει στο παρελθόν και για μας. Δεν υπάρχουν ειδικές διαδικασίες -γιατί δεν πρόκειται για αυτό- αλλά μια διαδικασία κατανόησης περιόδων και προβλημάτων, που παρουσιάζονται σε ορισμένες χώρες, πάντα με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει η πορεία που επιβάλλουν οι συμφωνίες. Δεν τίθεται, λοιπόν, σε αμφισβήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό. Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών να τεθεί σε αμφισβήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 November 2003 - 14:05:10 UTC