Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας και Χρόνια Πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδούλες. Χρόνια Πολλά στην Κέρκυρα.

Θέλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που συνεδριάζει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, για το πρώτο Σύνταγμα της Ενωμένης Ευρώπης. Περιμένουμε, με ενδιαφέρον, να δούμε εάν θα καταλήξει σήμερα και θα έχουμε το πρώτο Σύνταγμα της Ε.Ε.. Ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει σε λίγο συνέντευξη Τύπου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή ξεκινήσατε με τα ευρωπαϊκά, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής, ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει μία επίσκεψη στο Λονδίνο και μια συνάντηση με τον κ. Μπλερ. Επισήμως, εάν θυμάμαι καλά, ήταν ότι κύριο αντικείμενο θα είναι τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας. Μετά τη χθεσινή συμφωνία των κυρίων Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, μήπως θα συμπληρωθεί η ατζέντα των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπλερ; Μήπως θα αλλάξει και το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ατζέντα είναι αυτή που είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, στους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Ο,τι καινούργιο προκύψει ή συζητηθεί, θα το δούμε στις δηλώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπλερ, τη Δευτέρα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη συνάντηση με τον κ. Μπλερ, θα ξαναθέσει το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θέλω να παραμείνω στο περιεχόμενο της συνάντησης, όπως το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να μην το θέσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντηση είναι η ίδια.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Μετά τον κ. Κυριακόπουλο, και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Φουντουκάκος έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών, ζήτησε να γίνουν πρόωρα εκλογές. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Φουντουκάκος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Ν.Δ.. Επομένως, επιβεβαιώνονται αυτά που έχουμε πει για τον κ. Κυριακόπουλο. Αυτή τη στιγμή, ποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές; Ο κ. Καραμανλής, ο κ. Κυριακόπουλος και σήμερα ο κ. Φουντουκάκος. Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πότε θα ενημερώσει την Ε.Ε. για τη σύνθεση της κυβέρνησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ε.Ε. έχει την παλιά σύνθεση της κυβέρνησης, δεν έχει τις αλλαγές. Το ξέρετε αυτό; Γι` αυτό λέω, πότε θα ενημερώσει η κυβέρνηση την Ε.Ε. για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην κυβέρνηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Καμιά φορά, στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ξεφεύγουν αυτά τα πράγματα. Η Ε.Ε. έχει ειδοποιηθεί.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Στην εφημερίδα «Απογευματινή», σήμερα, στο πρωτοσέλιδό της, βλέπουμε ότι γαμπρός πρώην υπουργού, που ήταν και ειδικός του σύμβουλος, μετείχε ατύπως σε επιτροπή προμηθειών και σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο έπεσε στα δίκτυα της ΕΛ.ΑΣ., διότι κατέθεσε, μέσω ΑΤΜ, δύο εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπάρχει μια καταγγελία και διενεργείται έρευνα, η οποία συνεχίζεται. Όταν καταλήξει, θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο υπουργείο διεξάγει τις έρευνες; Δηλαδή, ο φάκελος σε ποιο υπουργείο βρίσκεται;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η έρευνα διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές και, ανάλογα με το πόρισμα, θα υπάρξει συνέχεια.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Είναι σωστές οι πληροφορίες ότι μιλάμε για το υπουργείο Ανάπτυξης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Καλό είναι να μείνετε στην απάντησή μου και να μην κάνετε υποθέσεις. Να κρατάμε τη δεοντολογία σε αυτά τα θέματα, όσο διαρκεί η έρευνα.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή από τις δύο απαντήσεις που δώσατε, νομίζω ότι παραμένει λίγο ασαφές, με την έννοια ότι ο Πρωθυπουργός δεν αποσαφήνισε στη συνέντευξή του, ότι θα ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων, δηλαδή δεν το έθεσε ευθέως και επειδή έχει προκληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει και επισήμως το αίτημα, γνωρίζετε εάν θα το θέσει επισήμως ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα σας παραπέμψω, όπως είπα και πριν, στις δηλώσεις, στις οποίες θα προβεί ο Πρωθυπουργός, εξερχόμενος από την Ντάουνιγκ Στριτ 10, μετά τη συνάντησή του με το Βρετανό Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεμπτό να ζητεί κάποιος εκλογές; Ρωτώ διότι κατηγορείτε όποιον ζητεί εκλογές. Είναι μεμπτό, λέω, κάποιος να ζητεί εκλογές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν κατηγορούμε κανέναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο κ. Φουντουκάκος είναι Ν.Δ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι, βγάζουμε ορισμένα συμπεράσματα που πρέπει να γίνονται γνωστά. Ο κ. Φουντουκάκος ή ο κ. Κυριακόπουλος @για να το πω διαφορετικά- ζητούν οι εκλογές να γίνουν πρόωρα για να πηγαίνει καλά η οικονομία της χώρας. Πότε, δηλαδή, θέλουν να γίνουν οι εκλογές; Ζητούν να γίνουν οι εκλογές τα Χριστούγεννα; Όχι, βέβαια! Το Γενάρη; Προφανώς, όχι! Εχουμε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα. Δεν θέλουν να γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα; Πότε θέλουν; Πότε είναι πρόωρες οι εκλογές; Και πότε θα σωθεί @κατ` αυτούς- η ελληνική οικονομία; Αν οι εκλογές δεν γίνουν τον Απρίλη και γίνουν το Μάρτη; Αν γίνουν τότε θα σωθεί η ελληνική οικονομία ή ρίχνουν νερό στο μύλο της Ν.Δ., ζητώντας εκλογές; Αυτό κάνουν και αυτό καταγγέλλουμε. Ο κ. Καραμανλής έχει κάθε δικαίωμα να ζητεί εκλογές και το κάνει. Οι κύριοι Φουντουκάκος και Κυριακόπουλος, κατά την άποψή μου εκθέτουν και το ΕΒΕΑ και τον ΣΕΒ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως η κυβέρνηση δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση ξέρει και ο Πρωθυπουργός έχει πει πότε θα γίνουν οι εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνουν; Γιατί στην αρχή ο Πρωθυπουργός είχε πει 2 Μαΐου. Μετά είπε Απρίλιο-Μάιο. Τώρα μπορεί να το κάνει Μάρτιο-Απρίλιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το έχουμε πει. 25 Απριλίου ή 2 Μαΐου. Αυτές είναι οι δύο ημερομηνίες και τις έχουμε πει από την αρχή.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στο παρελθόν ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτης, είχε χαρακτηρίσει «παραμάγαζο» τον ΣΕΒ. Ισχύει κάτι τέτοιο, έχει αλλάξει κάτι; Παίρνει εντολές ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ από τη Ρηγίλλης; Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναφερόμαστε σε σημερινά σχόλια. Ο σχολιασμός αυτός έγινε από την κυβέρνησή μας, από τα στελέχη μας. Από το ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε, χθες, ανακοίνωση για τις δηλώσεις του κ. Κυριακόπουλου. Παραμένουμε σε αυτές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δηλαδή εμπλέκεται σε αυτές τις δηλώσεις και η Ν.Δ.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γι` αυτό -κατά πόσον, δηλαδή, εμπλέκεται η Ν.Δ.- να ρωτήσετε το ΕΒΕΑ και τον ΣΕΒ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο επ` αυτού: Πώς το βλέπετε, πώς το κρίνετε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα ότι ο κ. Φουντουκάκος είναι Ν.Δ. Δεν είπα ότι εμπλέκεται η Ν.Δ..

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των ταξιτζήδων και είναι πολλές χιλιάδες οι εργαζόμενοι και αφορά πάρα πολύ κόσμο αυτή η απεργία, είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να συζητήσει, να βρει μια φόρμουλα έτσι ώστε και οι ίδιοι να είναι νομότυποι, αλλά και να υπάρξει λύση σε αυτό το @προς το παρόν τουλάχιστο- αδιέξοδο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση πάντοτε συζητεί με όλους. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει κατάληξη. Και η κατάληξη, εν προκειμένω, είναι η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση να υπάρξουν ταμειακές μηχανές και στα ταξί. Εχουμε προκαλέσει και τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα δημοσιεύεται και στον ελληνικό Τύπο φωτογραφία από το Assosiated Press, η οποία δείχνει Ελληνα στρατιώτη να επιχειρεί στο Ιράκ. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες γι` αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα έλεγα ότι όσες εφημερίδες δημοσιεύουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνες. Γιατί η φωτογραφία που δημοσιεύεται είναι ένας ναρκαλιευτής που ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για τις Νάρκες». Η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζεται από το ΥΠΕΞ και έχει διάφορους χορηγούς. Εχει ήδη εκδοθεί ανακοίνωση, στην οποία σας παραπέμπω. Επομένως, δεν είναι μέλος του ελληνικού στρατού. Εμείς, όπως ξέρετε, δεν συμμετέχουμε στις επιχειρήσεις του Ιράκ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε ότι «χρηματοδοτείται», χρηματοδοτείται και από δημόσιους φορείς αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα ότι είναι μη κυβερνητική οργάνωση. Αποτελείται από πολλά μέλη, τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες και κάνουν αυτή τη δουλειά: «Διεθνής Πρωτοβουλία για τις Νάρκες».

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω συγκεκριμένα: Χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΞ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Μπορεί και να υποστηρίζεται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε υπόψη σας αν το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις του ΙΡΑΚ, χρηματοδοτώντας -ή δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο- τις εκεί επιχειρήσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι , βεβαίως. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις επιχειρήσεις στο ΙΡΑΚ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός της χρηματοδότησης μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στο ΙΡΑΚ, είναι μη συμμετοχή κατά την άποψη της κυβέρνησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην τραβάτε το θέμα για να δικαιολογήσετε τα γραφόμενα της συγκεκριμένης εφημερίδας και να τη δικαιολογήσετε. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται για εφημερίδα, πρόκειται για φωτογραφίες που έστειλε διεθνές Πρακτορείο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει. Εάν συμμετέχει ένας Ελληνας,ι ο οποίος ανήκει σε μια τέτοια οργάνωση, γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις στο ΙΡΑΚ. Φαντάζομαι, για παράδειγμα, ότι και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα θα είναι εκεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το άνοιγμα του φακέλου για κάποιες μετοχές εταιρειών, όπως η «Γενική Αποθηκών» και άλλες που είχαν μια πορεία λίγο αναπάντεχη και για την οποία εμπλέκονται και διοικητές κρατικών Τραπεζών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιος ανοίγει το φάκελο που λέτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μιλήσατε για άνοιγμα φακέλου. Ποιος ανοίγει το φάκελο πείτε μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Την υπόθεση αυτή, εν πάση περιπτώσει, δικαστικά.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Δικαιοσύνη, λοιπόν. Να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 December 2003 - 14:05:11 UTC