Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, παρόντος του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα. Εξετάστηκε το θέμα της Γενικής Τράπεζας. Οποιες αποφάσεις ληφθούν, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Αυτή τη στιγμή, έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη νέα σήραγγα του ΟΣΕ, στην περιοχή των Τεμπών.

Την Τρίτη, το πρωί, θα μιλήσει στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί το σύνολο του προγράμματος του Πρωθυπουργού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Στην ομιλία που θα κάνει την Τρίτη ο κ. Σημίτης στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει προγραμματιστεί, θα μιλήσει και ο κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα οριστικοποιηθεί στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού που είχε καθοριστεί μέχρι τέλους του μήνα, ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει η επίσκεψή του στην Κρήτη, για την παρουσίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Χάρτας και κάποιες άλλες κινήσεις κυβερνητικού χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του ενός ή και των δύο; Ρωτώ, γιατί και ο κ. Παπανδρέου θα πήγαινε στην Κρήτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με δεδομένο ότι συνεχίζεται, αυτή τη στιγμή, η συνάντηση κρατώ, για λόγους δεοντολογίας, την εκκρεμότητα αυτή. Ο Πρωθυπουργός είχε σχεδιάσει να πάει στην Κρήτη στις 15 και 16 Ιανουαρίου. Επίσης, πρόθεσή του ήταν να πάει και στη Θεσσαλία, στις 23 Ιανουαρίου. Εχουμε, ήδη, εξαγγείλει την επίσκεψη αυτή για την παρουσίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Χάρτας. Ο Πρωθυπουργός θα συντονίσει το κυβερνητικό έργο. Θα υπάρχουν κυβερνητικές δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι η επίσκεψή του στα Τέμπη, την ερχόμενη Δευτέρα. Θα συνεδριάσει, επίσης, και ΚΥΣΕΑ, την ερχόμενη Πέμπτη.

Οσον αφορά τις κομματικές δραστηριότητες, θα είναι παρών και θα πραγματοποιήσει εκείνες που έχουμε ήδη αναγγείλει. Δηλαδή, την ομιλία του προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, την επίσκεψή του στο Ηράκλειο της Κρήτης, την επίσκεψή του στη Θεσσαλία.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Καραμανλή. Ειδικότερα αυτά που σχολίασε για τις δικές σας εξελίξεις και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι όποιος και να είναι ο αντίπαλος θα κερδίσει η Ν.Δ. στις εκλογές, γιατί πιστεύει ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα από την πολιτική που έχετε ασκήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για να μη διαχυθούμε στο σύνολο μιας μεγάλης εκ των πραγμάτων σε χρονική διάρκεια συνέντευξης, να σχολιάσουμε αυτό το σημείο που ζητήσατε, το οποίο θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο. Θέλω να πω το εξής: Οι πολίτες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους, κυρίως προς εμάς. Περιμένουν να δουν τις πολιτικές κινήσεις μας. Εχουν τις προσδοκίες για τις νέες πολιτικές μας. Εμείς οφείλουμε, με το πρόγραμμά μας και τις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες μας, να ανταποκριθούμε θετικά στα προβλήματα του ελληνικού λαού και στις προσδοκίες του. Ετσι θα κερδίσουμε και τις εκλογές. Επομένως, το κύριο ζήτημα δεν είναι αυτό που λέει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος απλώς επαναλαμβάνει γνωστές θέσεις και ομιλίες του, χωρίς ουσιαστικά να έχει προσθέσει νέα επιχειρήματα ή νέα δεδομένα. Ούτε και χθες είχαμε τη δυνατότητα να δούμε, πέρα από γενικόλογες εκφράσεις, ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο του προγράμματός του για την οικονομία, για την απασχόληση, για το ασφαλιστικό, για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη. Γίνεται σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά περίοδο σύγχυσης, νευρικότητας και αμηχανίας. Εμείς γνωρίζουμε ότι οι πολίτες περιμένουν και προσδοκούν από μας τις νέες πολιτικές παρεμβάσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας. Εμείς θα ανταποκριθούμε και θα κερδίσουμε τις εκλογές.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή καταλογίζετε και σήμερα στη Ν.Δ. έλλειμμα προγράμματος, μπορείτε να μας πείτε, από πλευράς της κυβέρνησης, πότε θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του επόμενου πρωθυπουργού, δηλαδή του κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Του επόμενου πρωθυπουργού, μετά τις εκλογές. Ελπίζω με Πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου.

ΖΟΥΛΑΣ: Εννοώ πότε θα ανακοινωθεί ο προγραμματικός λόγος του κ. Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το πρόγραμμά μας, θέλω να σας θυμίσω ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματός μας, είναι προγραμματισμένη για το Συνέδριό μας, που θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου από εκεί και πέρα θα επιλέξει το πώς και πότε θα αναφέρεται σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με όσα έχετε δηλώσει, έχω την αίσθηση ότι οι πρωτοβουλίες θα ανήκουν μέχρι τις εκλογές στον κ. Σημίτη και όχι στον κ. Παπανδρέου, εκτός κι αν κάνω λάθος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο είπα. Αν προσέξατε, σταματώ στις 23 Ιανουαρίου. Και για να γίνω πιο σαφής σας λέω ότι ο κ. Σημίτης θα είναι Πρωθυπουργός μέχρι τις προβλεπόμενες συνταγματικές προθεσμίες και θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του ως Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που, όπως φαίνεται, θα είναι και η μοναδική υποψηφιότητα, η οποία γίνεται ευρύτατα αποδεκτή από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και από την παράταξη. Εχει πολύ θετική απήχηση μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Παπανδρέου θα είναι εκείνος που θα μας οδηγήσει στον εκλογικό αγώνα και θα παρουσιάσει το πρόγραμμά μας και τις νέες πολιτικές μας. Βεβαίως, θα είναι και Πρωθυπουργός, όταν, όπως πιστεύουμε, κερδίσουμε τις εκλογές.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εσείς σε όλη αυτή τη διάρκεια, μέχρις ότου αντικατασταθείτε από τον υπηρεσιακό υπουργό Τύπου, θα απαντάτε εκ μέρους της κυβέρνησης ή εκ μέρους του κ. Παπανδρέου στην κριτική που ενδεχομένως θα ασκεί απέναντί του η Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν σας απαντήσω τυπικά, θα σας πω «εκ μέρους της κυβέρνησης». Και κυρίως εκεί θα μείνω. Από εκεί και πέρα, επειδή είμαστε ήδη σε μια ιδιαίτερα ζωντανή πολιτική περίοδο, καταλαβαίνετε ότι και ως πολιτικός θα μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάζω και θέματα που αφορούν τη γενικότερη πολιτική επικαιρότητα, εφόσον βεβαίως αυτό χρειάζεται. Αλλά, οι ανακοινώσεις και η γενικότερη πληροφόρηση, όπως και η παρουσίαση του προγράμματος της προεκλογικής δραστηριότητας του ΠΑΣΟΚ, θα γίνεται από τα όργανα του Κινήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά την εκλογή του κ. Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ποιος θα μπει στο υπουργείο Εξωτερικών, διότι τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κατάσταση που χρειάζεται κάποιος για να διευθύνει την κατάσταση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το εκτιμήσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός. Όταν έχω κάτι, θα σας το πω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο ουσιαστικός λόγος που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Μάρτη, ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι το διάγγελμά του. Τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα χθες, από την πλευρά της Τουρκίας είχαμε κάποιες κινήσεις αναφορικά με το Κυπριακό. Υπάρχει ένα σχέδιο που θέλει να καταθέσει η Τουρκία, αναφορικά με ένα νέο γύρο συνομιλιών. Κάποια σημεία γνωστοποιήθηκαν στον Τύπο, από τα οποία υπάρχει ένας προβληματισμός, όπως για την παραμονή των στρατευμάτων, μεγάλου αριθμού εποίκων κ.τ.λ.. Θέλω την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη στάση που τηρεί η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα σήμερα και για τις θέσεις που ήδη έχουν παρουσιαστεί από τη χθεσινή σύσκεψη του κ. Σεζέρ με την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη οι τουρκικές προθέσεις, υπάρχει μια φάση έντονης κινητικότητας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε στενά αυτή την κινητικότητα. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας και είναι ξεκάθαρες. Τις έχει περιγράψει και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα στην απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, επανειλημμένα. Βεβαίως, θα βρούμε κατάλληλους τρόπους για να προωθήσουμε αυτές τις θέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, η επιστολή Μπους προς τον κ. Σημίτη @θα το γνωρίζετε καλά- δημιούργησε ένταση και δυσαρέσκεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί ο κ. Μπους στην ουσία προσπαθεί να πει στον κ. Σημίτη να πείσει τον κ. Παπαδόπουλο να δεχθεί συνομιλίες βάσει ορισμένων ζητημάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό το έχει καλύψει ο Πρωθυπουργός με την απάντησή του.

ΖΟΥΛΑΣ: Μέχρι πρότινος @και οφείλω νομίζω να το κάνω αυτό το ερώτημα- σε αυτή την αίθουσα μας λέγατε και αποδίδατε τις φήμες που υπήρχαν σε μερίδα του Τύπου, σε σενάρια της Δεξιάς και εννοώ τις φήμες για την αντικατάσταση του κ. Σημίτη. Καθώς μας διαβεβαιώνατε μέχρι προ 20ημέρου ότι ο κ. Σημίτης θα ηγείτο του ΠΑΣΟΚ των επόμενων εκλογών, θα ήθελα να μου πείτε εάν συνεχίζετε να έχετε την ίδια εκτίμηση: Τα σενάρια δηλαδή που προέρχονταν τελικώς από τις δεξιές εφημερίδες, καθώς βλέπω ότι υπάρχουν, σχεδόν, προειλημμένες αποφάσεις από τον περασμένο Ιούλιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα, κατ` αρχάς, να σας παραπέμψω στις δηλώσεις μου περί σεναρίων της Δεξιάς και εάν προσέξετε θα δείτε ότι από κάτω αναφέρεται στα δημοσιεύματα περί δήθεν κόντρας του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Επειδή, λοιπόν, όπως έχετε διαπιστώσει και μετά την πάροδο μηνών τέτοια κόντρα, ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, αλλά υπήρξε μια ταυτόχρονη δημοσίευση τέτοιων -εντός εισαγωγικών- πληροφοριών, εκείνη την ημέρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για ένα σενάριο που είχε αναπτυχθεί από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ένα σενάριο το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και σε αυτό επιμένω και σήμερα. Οι δηλώσεις μου περί σεναρίων της Δεξιάς αφορούν τη δήθεν κόντρα Προέδρου και Γραμματέα του κόμματος. Η άποψη που εξέφρασα έχει δικαιωθεί και βεβαίως τα σενάρια αυτά έχουν πέσει στο κενό.

Οσον αφορά τις δηλώσεις μου, περί παραμονής στο τιμόνι του κόμματος, επομένως και στην πορεία προς τις εκλογές, του κ. Σημίτη, οι οποίες ήταν και δικές μου, αλλά και δηλώσεις, όπως γνωρίζετε, του συνόλου των στελεχών του ΠΑΣΟΚ: Κατ` αρχάς, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όταν ανακοινώνει τέτοια ζητήματα έχει συνεννοηθεί αρμοδίως. Και δεύτερον, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός όταν καλείται ή όταν επιθυμεί να λάβει τέτοιες ιστορικές αποφάσεις, με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, τις λαμβάνει όταν αυτός αισθάνεται ότι είναι έτοιμος να τις πάρει και τις ανακοινώνει ο ίδιος, όπως έπραξε. Νομίζω ότι θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό να ανακοινώνουμε κάτι διαφορετικό, όταν ο ίδιος δεν είχε πάρει τέτοια απόφαση ή όταν ο ίδιος εκτιμούσε ότι εκείνη την περίοδο αυτό που προέχει ήταν το κυβερνητικό έργο και η ολοκλήρωσή του, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, όπως ήταν η Σύνοδος Κορυφής και ο Προϋπολογισμός. Επειδή, όλοι καταλαβαίνουμε από την πολιτική ζωή και από την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων της χώρας και των πολιτών, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω παραπέρα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή, και μάλιστα από την επίκληση αποσπάσματος ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουνίου, εγώ συμπέρανα ότι ο κ. Σημίτης καλεί εμμέσως, πλην σαφώς, τα στελέχη της ίδιας με τον ίδιο γενιάς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους και συμβάλλοντας στο εγχείρημα της ανανέωσης να περάσουν σε δεύτερες, τρίτες, εν πάση περιπτώσει, να αρχίσουν μια στάση αποστασιοποίησης από τα πράγματα του κυβερνητικού κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ομιλία του Πρωθυπουργού είναι πολύ σαφής, δεν νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

ΚΟΥΪΝ: Στο ΚΥΣΕΑ τι πρόκειται να συζητηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας πω αναλυτικά την Τρίτη.

ΚΟΥΪΝ: Οσον αφορά τη ΔΕΣΟΠ προβλέπονται συναντήσεις μέχρι τις εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνουν. Θα υπάρξει πλήρης κυβερνητική δραστηριότητα.

ΚΟΥΪΝ: Και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν πρέπει, εάν εκτιμήσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προεδρεύει της ΔΕΣΟΠ, ότι χρειάζεται να συγκληθεί, θα συγκληθεί. Θέλω να το κατανοήσετε, δεν χαλαρώνει η κυβερνητική δραστηριότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Συμπληρωματικά στην ερώτηση του κ. Κουϊν, μπορεί η κυβέρνηση να μας διαβεβαιώσει ότι η πορεία της προολυμπιακής προετοιμασίας δεν θα επηρεαστεί από την έντονη προεκλογική περίοδο; Σας το λέω αυτό, διότι έχουμε πληροφορίες ότι στην Οργανωτική Επιτροπή του 2004 είναι προβληματισμένοι από όλη αυτή την προσπάθεια. Αν για κάποιους μήνες σε αυτό το κρίσιμο διάστημα δεν λειτουργήσει με τους ίδιους ρυθμούς αντιλαμβάνεστε ότι τίθενται εν αμφιβόλω πολλά ζητήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο. Δεν γνωρίζω τις πληροφορίες σας, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω κατά τον πιο απόλυτο τρόπο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η συνέχεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Όταν χρειαστεί να παρέμβει ο Πρωθυπουργός με κάποιο τρόπο, ειδικά σε θέματα που αφορούν την κυβέρνηση, θα το κάνει, είτε μέσω ΔΕΣΟΠ, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνει εκείνος αναγκαίο. Η Ολυμπιακή προετοιμασία προχωρά κανονικά. Θα έλεγα, ότι πιθανόν, να είναι και θετικό το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται στις 7 Μαρτίου, ώστε η τελευταία και πιο κρίσιμη φάση της προετοιμασίας να εξελιχθεί σε μη προεκλογική περίοδο, αλλά σε συνήθη πολιτική περίοδο.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα την άποψη της κυβέρνησης, αν κάποιοι βουλευτές, περί τους 20 αν θυμάμαι καλά, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να κατέβουν στις επόμενες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον το επιθυμούν πλέον, με τη νέα ηγεσία του κόμματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχουν αναφορές, μέχρι τώρα, πολλές, και φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν και από τη νέα ηγεσία του κόμματος στη συνέχεια. Αυτό, όμως, θα το κρίνει ο κ. Παπανδρέου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά τα διαβατήρια και την ταπείνωση που υπέστη η Ελλάδα με το να είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που χρειάζεται (δεν ακούγεται). Δεν θα σας πω αυτό το λαϊκίστικο, που ακούστηκε στα παράθυρα, γιατί δεν αντιδράσατε, γιατί δεν μπορούσατε να αντιδράσετε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αντιδράσαμε. Εχετε άδικο, έχετε κακή πληροφόρηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και να αντιδράσατε, σημασία έχει ότι οι Αμερικάνοι αυτή τη φορά έχουν δίκιο. Ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα, κ. Εκπρόσωπε, με τα διαβατήρια. Κάθε λαθρομετανάστης με 10, 20, 30 χιλιάδες μπορεί να βγάλει στις Νομαρχίες διαβατήριο. Είχε πει η κυβέρνηση, εδώ και τέσσερα χρόνια, ότι θα τα αναλάβει η Αστυνομία, να τα εκδίδουν οι Αρχές Ασφαλείας. Γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην τοποθέτησή σας έχετε σε ένα σημείο άδικο, σε άλλο σημείο έχετε κάποιο δίκιο. Πού έχετε άδικο: Στο ότι δεν αντιδράσαμε. Όπως ξέρετε υπήρξε διάβημα.

ΚΟΥΪΝ: Όχι, πότε έγινε διάβημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκλήθη ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας.

ΚΟΥΪΝ: Δεν ανακοινώθηκε ποτέ αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκλήθη ο επιτετραμμένος. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου για το θέμα αυτό. Εγιναν, χθες, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

ΚΟΥΪΝ: Συγγνώμη, αλλά το να ανακοινώνει κάτι ένας υφυπουργός σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, δεν είναι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι «ένας υφυπουργός», είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών.

ΚΟΥΪΝ: Άλλο σας λέω, Υπουργέ μου, γιατί αυτό γίνεται συνέχεια. Όταν ο υφυπουργός κάνει μια ανακοίνωση σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, δεν είναι ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας το ανακοινώνω σήμερα και πιστεύω ότι σας καλύπτω. Υπήρξε σχετική πρόσκληση του επιτετραμμένου της Πρεσβείας, διότι ο κ. Μίλερ απουσίαζε. Αρα, υπήρξε αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Σας είπα ότι το υπουργείο Εξωτερικών δια του κ. Λοβέρδου έχει τοποθετηθεί επ` αυτού.

Ως προς το δεύτερο σημείο, υπάρχει μια πραγματικότητα, ότι πρέπει να τρέξουμε και στην Ελλάδα και να φτιάξουμε το νέο διαβατήριο. Σύμφωνα με όσα είπε και ο Γ.Γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ευσταθιάδης, έχει επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία. Θα υπάρξουν σύντομα τα νέα διαβατήρια, οπότε θα παρέλθει και από την πλευρά των ΗΠΑ η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Ο κ. Ευσταθιάδης στην τοποθέτησή του έχει αναφερθεί αναλυτικά στα όσα συνδέονται με τα νέα διαβατήρια. Θέλω να θυμίσω ότι τα νέα διαβατήρια, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ε.Ε., είναι μια υπόθεση που αφορά κάθε κράτος-μέλος, υπόκειται δηλαδή και στις εθνικές αποφάσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και η δεύτερη ερώτηση έχει σχέση με το ΕΣΡ και τον Πρόεδρο, ο οποίος θέλει να δώσει άδειες πριν από τις εκλογές. Το βρίσκετε δόκιμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία παρέμβαση στο έργο του ΕΣΡ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν υπάρξει θέμα περιθωρίου νομικό, αν δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, θα ήσασταν διατεθειμένος να καταθέσετε τροπολογία, γιατί ακούγεται μια άποψη, ίσως να μη βοηθούν οι ημερομηνίες και η προθεσμία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα παρέμβω στο έργο του ΕΣΡ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τροπολογία θα καταθέτατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα παρέμβω. Είμαι σαφής. Δεν θα παρέμβω στο έργο του ΕΣΡ. Εχω καταθέσει, έχω προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας @και έχει υπογραφεί- ένα πλήρες Προεδρικό Διάταγμα, έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Π.Δ. που καθορίζει τους όρους για τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθορίζει με τον πιο πλήρη, σαφή και καθαρό τρόπο τους όρους διενέργειας του διαγωνισμού, ισχύει, εφαρμόζεται. Σύμφωνα με το νόμο την προκήρυξη κάνει το ΕΣΡ, το οποίο έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των αδειών. Βεβαίως, οφείλει να τηρήσει το νόμο. Αρα, το μοναδικό έργο του υπουργείου είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου. Τίποτε άλλο. Δεν έχει τη δυνατότητα @ και δεν επιθυμούμε κιόλας- για καμία άλλη παρέμβαση. Και δεν θα γίνει. Ελεύθερα, όπως αυτή νομίζει, η Ανεξάρτητη Αρχή, θα προχωρήσει στο διαγωνισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και αν παρανομήσει, εσείς θα μείνετε αμέτοχος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει το Π.Δ., αλλά για τους χρόνους και τις διαδικασίες και τις αποφάσεις και τα μόρια κ.ο.κ. υπάρχει αρμόδιος. Και όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το Π.Δ., όποιος αισθάνεται αδικημένος @προσέξτε κ. Σιδέρη εσείς που ασχολείστε με αυτά- έχει τη δυνατότητα προσφυγών που ορίζει ο νόμος. Αν κάποιος εκτιμά ότι αδικήθηκε δεν πάει στο υπουργείο. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Καταφεύγει στο ΣτΕ, όπως ορίζει ο νόμος. Το υπουργείο δεν έχει καμία δουλειά και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με θέματα αδειών.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή ο χρόνος που απομένει μέχρι τη διάλυση της Βουλής είναι ακριβώς ένας μήνας, άρα μέσα σε αυτό το μήνα θα πρέπει να ψηφιστούν ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε πότε είναι η διάλυση της Βουλής;

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως. Όταν λέτε εκλογές 7 Μαρτίου, θα πρέπει να γίνει, το αργότερο, 9 Φεβρουαρίου, βάσει των συνταγματικών προθεσμιών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εντός μηνός λέει ο νόμος.

ΜΙΧΑΗΛ: Εντός μηνός, άρα 7 με 9 Φεβρουαρίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην το λύσουμε τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι ένα από τα νομοσχέδια, το οποίο θα θελήσετε να ψηφίσετε, είναι το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχω πει. Το έχω πει σε πολλούς από εσάς ως επίσημη πληροφόρηση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε και το λέω και από εδώ: Ναι, θέλουμε να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος, θέλουμε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Απασχόληση που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, όπως και το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Και βέβαια, αυτό που έχει ήδη προχωρήσει, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις, αλλά και διατάξεις για τα κοινωνικά μέτρα, που ήδη είναι σε εξέλιξη. Ο εκλογικός νόμος έχει περάσει από τη Διαρκή Επιτροπή, αν δεν κάνω λάθος.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενδιαφέρει να ψηφιστεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα αφού πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή, δρομολογήθηκε. Πολιτικά ναι. Είμαι σαφής: Ναι, θέλουμε να ψηφιστεί.

ΚΟΥΪΝ: Σχετικά με το ερώτημα του κ. Σιδέρη, έχει προκύψει και ένα άλλο θέμα όσον αφορά τις αερομεταφορές στις ΗΠΑ και ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει ένοπλους φρουρούς στις πτήσεις της Ολυμπιακής. Το ρωτάω, γιατί είναι κυβερνητική θέση, δεν είναι μόνο του υπουργού Μεταφορών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα κάνω και ένα ακόμη τσεκάρισμα για τη Δευτέρα, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Μια διευκρίνιση για το θέμα της βίζας. Πότε έγινε η πρόσκληση του επιτετραμμένου της Πρεσβείας και τι ακριβώς ελέχθη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ζητούνται κάποιες εξηγήσεις, σχετικά με το τι έχει γίνει, δίνονται οι εξηγήσεις, ξεκαθαρίζονται κάποια πράγματα και δημιουργείται η βάση για μια καλύτερη συνεννόηση στη συνέχεια.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε έγινε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από μια, δύο ημέρες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Να επανέλθουμε στο θέμα της κριτικής που ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση με την παρούσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κυβερνών κόμμα. Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ή βρίσκεται αυτή τη στιγμή με δύο ηγέτες. Υπάρχει συλλογική ευθύνη για τα όσα έχουν γίνει στο κυβερνητικό έργο τα τελευταία χρόνια; Εχει και ο κ. Παπανδρέου την ίδια ευθύνη, όπως του καταλογίζει η Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί το κόμμα έχει δύο ηγέτες; Τα πράγματα είναι σαφή. Ο Πρωθυπουργός θα συντονίσει και θα προωθήσει το κυβερνητικό έργο στο δίμηνο που απομένει. Και αυτό το ξεκαθάρισε χθες κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, θα είναι ο Πρόεδρός μας και θα μας οδηγήσει και με τις προγραμματικές θέσεις του και με τις άλλες πρωτοβουλίες του στον εκλογικό αγώνα και όπως πιστεύουμε στη νίκη. Και θα είναι, εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, όπως ελπίζουμε, και Πρωθυπουργός από τις 8 Μαρτίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο να ανέβουν στο ίδιο μπαλκόνι στην Κρήτη@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ήδη ότι το κόμμα θα έχει έναν Πρόεδρο. Και η κυβέρνηση, όπως πάντα, έχει έναν Πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία εμπλοκή. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση -να το τονίσω, γιατί νομίζω ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεκαθαρίζουμε συνεχώς- περνά μια περίοδο μεγάλης σύγχυσης. Ακούστηκαν απόψεις του τύπου, ότι είναι «επικοινωνιακό τρικ» ή «τέχνασμα». Ούτε τρικ ήταν, ούτε τέχνασμα. Κορυφαία πολιτική κίνηση ήταν αυτή του Κώστα Σημίτη. Ακόμη ακούστηκαν απόψεις του τύπου ότι πρόκειται για «πολιτική συνωμοσία», όπως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε καθαρά προχθές. Και μάλιστα το δημοσιοποίησε και γραπτώς. Λοιπόν, ακούσαμε πολλά τέτοια πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο, παρά μόνον ότι το κόμμα αυτό βρίσκεται σε νευρική κρίση. Δεν είναι αυτό, όμως, που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Δεν νοιάζονται οι πολίτες γι` αυτό. Αυτό είναι ένα θέμα της Ν.Δ. Οι πολίτες νοιάζονται για το τί θα κάνουμε για τα προβλήματά τους. Και αυτή τη στιγμή στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς εμάς. Προσδοκούν από εμάς, περιμένουν απαντήσεις, περιμένουν νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές. Και θα ανταποκριθούμε σε αυτές. Και μέσα από την ανταπόκρισή μας θα δημιουργήσουμε συνθήκες νίκης. Εμείς δημιουργούμε το νέο πολιτικό σκηνικό. Η Ν.Δ., φυσικό είναι, να έχει τη δική της προεκλογική δραστηριότητα. Εκείνο που ελπίζουμε όλοι είναι ο προεκλογικός αγώνας να γίνει πάνω σε πολιτικές θέσεις, με παράθεση και αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κοινωνία σήμερα, όσο ποτέ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 January 2004 - 15:05:10 UTC