Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Πριν από λίγο, εγκαινίασε τη νέα σήραγγα των Τεμπών.

Αύριο, στις 10.30, θα μιλήσει, μαζί με τους Γ. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοϊδη, προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, στο Κάραβελ.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Μεταφορών Ν. Βερελή. Στις 11 το πρωί, θα έχει σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψής του στην Κρήτη. Στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τους Γ. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοϊδη.

Την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει του ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα, θα αναχωρήσει για την Κρήτη, από όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή το μεσημέρι.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω μία δήλωση για το λόγο του κ. Καραμανλή προς τους βουλευτές του, σήμερα: Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να βρει ένα νέο επικοινωνιακό λόγο, πιεσμένος από τις εξελίξεις και γι` αυτό προχωρεί σε έωλες και γενικόλογες υποσχέσεις. Όμως, δεν αλλάζει. Παραμένει πάντα αιχμάλωτος του καταγγελτικού και μηδενιστικού λόγου του. Γι` αυτό και δεν πείθει.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει υποσχεθεί διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Να υποθέσουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο διαφάνειας εντάσσεται και το γεγονός ότι απέκρυψε την επιστολή Μίλερ που ζητά στρατεύματα στο Ιράκ; Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει απαντήσει στον κ. Μίλερ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και από χθες υπάρχει και η απάντηση του κ. Μπεγλίτη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφού έχει απαντήσει αρνητικά, ποιο είναι το πρόβλημα; Σας ενδιαφέρει η ουσία ή όχι; Από τη στιγμή που σας ενδιαφέρει η ουσία, σας λέω ότι έχει απαντήσει αρνητικά. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς εδώ κατηγορούσατε τη Ν.Δ. να πάρει θέση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τώρα τι έχετε να πείτε με την πρόταση του κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα να πάρει θέση η Ν.Δ. για τα ΚΕΣ και την παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη. Είναι τελείως διαφορετικό το ένα από το άλλο. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Παπανδρέου, όπως και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολύ καιρό έχει προτείνει να σκεφτούμε το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών, αλλά και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μέσα στο γενικότερο πνεύμα του Συντάγματος. Αυτή είναι μια παλιά πρότασή του, στην οποία αναφέρθηκε και τώρα και αν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε και σε πλήρη απαξίωση και αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών. Όχι μόνο δεν ευνοεί αυτό που πρότεινε η Ν.Δ., αλλά το αντίθετο. Μέσα από τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, αντιμετωπίζεις και τις όποιες υπαρκτές ανάγκες υπάρχουν στην αγορά εργασίας και περιορίζεις ή αποκλείεις τον οποιοδήποτε χώρο που θέλουν να καταλάβουν τα ΚΕΣ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα ΚΕΣ εκπροσωπούν ξένα πανεπιστήμια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παρακαλώ να προσέξετε την πρόταση του κ. Παπανδρέου, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ομιλεί για ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το κάνω σαφές. Όταν λέμε «μη κερδοσκοπικό» τι εννοούμε; Ότι θα μπορεί ένα ίδρυμα, ένας οργανισμός, ένας φορέας, να ιδρύσει ένα ΑΕΙ ή ένα ΤΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο και να προσφέρει ευκαιρίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας φορέας, είτε εργοδοτικός, είτε φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε κοινωνικός, είτε οτιδήποτε άλλο, να φτιάξει ένα ΤΕΙ ή ΑΕΙ ή μια σχολή, η οποία να δίνει πρόσθετη μόρφωση και εκπαίδευση και να καταρτίζει πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες, που έχει ο ίδιος διαπιστώσει. Δεν θα είναι κρατικό, αλλά θα ελέγχεται από το κράτος και βεβαίως, σε καμία περίπτωση, δεν θα είναι κερδοσκοπικό. Δεν πρόκειται για επιχείρηση. Για παράδειγμα, η Εκκλησία ή ένας μεγάλος εργοδοτικός φορέας ή ένα επιμελητήριο ή ένας φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η ΚΕΔΚΕ ή η ΤΕΚΝΔΑ, αν διαπίστωναν ανάγκη για τη δημιουργία μιας σχολής, θα έπρεπε να πιστοποιηθούν, να υπήρχαν συγκεκριμένες προδιαγραφές, να υπάρξει έλεγχος του υπουργείου Παιδείας κ.τ.λ. Γι` αυτό το πλαίσιο μιλά. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το πλαίσιο με τα ΚΕΣ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια είχε γίνει η πρόταση στο Σύνταγμα από τη Ν.Δ. και την απέρριψε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Την είχε καταψηφίσει και ο κ. Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η πρόταση αυτή είχε απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο. Από τον κ. Παπανδρέου, όπως και από άλλα στελέχη, είχαν ακουστεί τέτοιες προτάσεις. Τότε, υπήρξε μια κατάληξη που διατυπώθηκε στο Σύνταγμα. Δεν είναι λανθασμένο να συνεχίζεται αυτός ο προβληματισμός. Όταν κάποια πράγματα με το χρόνο ωριμάζουν και γίνονται ευρύτερα αποδεκτά, από τη στιγμή που υπήρχε αυτή η πρόταση και η συλλογιστική @γνωρίζετε ότι είναι παλιά πρόταση του κ. Παπανδρέου- και ύστερα από τη συζήτηση που αναπτύσσεται και τη διαπίστωση των όποιων προβλημάτων μπορεί να υπάρχουν, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε αυτή η πρόταση να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το θεωρώ δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας να συζητάς σήμερα τέτοιες προτάσεις, τις οποίες πριν από πέντε ή δέκα χρόνια δεν μπορούσες να συζητήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνείτε, δηλαδή, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να σας πω ότι τότε, στο υπουργικό συμβούλιο, είχα πάρει ανάλογη θέση, αλλά αυτό δεν έχει αξία. Αξία έχει ότι τέτοια θέματα ωριμάζουν με τον καιρό. Μιλούμε, βέβαια, για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και η Ν.Δ. τότε στο Σύνταγμα, για μη κερδοσκοπικά έλεγε, αλλά δεν το δεχτήκατε. Απορρίψατε την πρόταση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μετά μπλέχτηκε με τα ΚΕΣ η Ν.Δ., ο κ Χατζηδάκης@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος δίνει άδεια στα ΚΕΣ; Τι είναι τα ΚΕΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. μπερδεύτηκε σε ένα θέμα επιχειρήσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εάν η Ν.Δ. αποκηρύσσει τις κινήσεις που κάλυπτε μέχρι πρότινος, δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω.

ΚΟΥΙΝ: Γνωρίζετε ποιο είναι το θέμα του ΚΥΣΕΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι η επιλογή ή παραμονή αρχηγών των Επιτελείων. Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τελειώνετε@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τελειώνουμε. Το ποιος τελειώνει, θα έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε στις εκλογές. Δεν χρειάζεται να αντιδικήσουμε τώρα.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά η κυβέρνηση στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, διαφωνεί ή συμφωνεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαμόρφωση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. Δεν είναι δυνατό το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ να αποτελεί μόνο ευθύγραμμη συνέχεια του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν και νέα πράγματα. Βεβαίως, όλοι αξιολογούμε ως ιδιαίτερα θετικό το κυβερνητικό έργο της 10ετίας. Αλλαξε την Ελλάδα και της έδωσε μια νέα μορφή. Το προεκλογικό, όμως, πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει σε νέα προβλήματα και νέες προσδοκίες. Πρέπει να περιέχει νέα πράγματα και υπερβάσεις σε ορισμένους τομείς, σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες που έχει η χώρα και ο ελληνικός λαός. Θα αναπτυχθούν νέες προτάσεις. Γιατί αυτό μας κάνει εντύπωση; Είναι θετικό και πιστεύω ότι έτσι θα εμπλουτιστεί και ο προεκλογικός διάλογος.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου γιατί δεν συνοδεύει τον κ. Σημίτη στην Κρήτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί έτσι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιούνται δύο περιοδείες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο. Εγινε συζήτηση μεταξύ των δύο, που είχε, ακριβώς, αυτό το στόχο: Να συμφωνηθούν ορισμένα πράγματα γύρω από το πρόγραμμα και τις εμφανίσεις. Συμφωνήθηκε αυτή η φόρμουλα που γνωρίζετε. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, και οι δύο θα μιλήσουν προς τους υποψηφίους αύριο. Δεν μπορώ να ξέρω τί προεκλογικές συγκεντρώσεις θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και πού. Αυτό θα το επιλέξει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΟΥΝΤΑΤΟΥ: Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ασκήσεις, εδώ, το Μάρτιο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή την ώρα δίνει συνέντευξη ο κ. Φλωρίδης. Θα προτιμούσα, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η συνέντευξη, να αναφερθούμε άλλη φορά.

ΚΟΥΝΤΑΤΟΥ: Και όσον αφορά και το θέμα της αντισυνταγματικότητας, ο κ. Φλωρίδης θα απαντήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που δεν είχε ολοκληρωθεί η συνέντευξη του κ. Φλωρίδη, την οποία πρέπει να μάθω, θα ήθελα να παραπέμψω σε αυτή. Φαντάζομαι θα έχει γίνει το ερώτημα, και αν χρειαστεί θα παρέμβω. Από άποψη δεοντολογίας, να ολοκληρωθεί η συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού, γιατί μπορεί να ειπωθεί κάτι εκεί, το οποίο τώρα δεν το ξέρουμε.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν είναι δυνατόν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ να αποτελεί ευθύγραμμη συνέχεια του κυβερνητικού έργου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπό την έννοια της απλής επέκτασης. Θα έχει και νέα πράγματα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο,τι προταθεί από τον κ. Παπανδρέου, πλέον, να υποθέσουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα εκδηλώσει και τις σχετικές πρωτοβουλίες του και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, υπάρχει προγραμματισμένο Συνέδριο για το πρόγραμμα, στις 6 Φεβρουαρίου. Θα εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο θα πάμε στις εκλογές. Το πρόγραμμα αυτό, με το οποίο θα πάμε στις εκλογές @και χωρίς να μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αυτή τη στιγμή, διότι είναι θέμα Συνεδρίου- είναι ευνόητο ότι θα περιέχει και νέες προτάσεις. Είναι ευνόητο ότι θα αναφέρεται και σε νέα πράγματα. Είναι ευνόητο ότι θα ανταποκρίνεται και στις νέες ανάγκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Και το προηγούμενο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε, περιείχε μια σειρά από νέες κινήσεις. Ειδικότερα μάλιστα, όταν οι προκλήσεις της σημερινής εποχής απαιτούν και νέα πράγματα και νέες προτάσεις και υπερβάσεις σε μια σειρά ζητήματα.

ΚΟΥΪΝ: Θα έρθει ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος τη Δευτέρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, τη Δευτέρα, 19 του μηνός.

ΚΟΓΚΟ: Γιατί έρχεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται για επίσκεψη εργασίας. Θα γίνουν συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Είναι ευνόητο ότι χρειάζεται ένας συντονισμός ελληνικής και κυπριακής πλευράς ενόψει και της κινητικότητας που υπάρχει σε αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο ως υπουργός Τύπου της φασιστικής επιχείρησης φίμωσης του καναλιού 10.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Τράγκας και μου έθεσε υπόψη τις απόψεις του, τις οποίες εξάλλου διάβασα και σήμερα στην εφημερίδα. Εχουμε ζητήσει από την ΕΡΤ να μας δώσει μια ενημέρωση γύρω από αυτά τα ζητήματα και να βρεθεί κάποια λύση. Ο κ. Στάγκος, βεβαίως, με τη σειρά του, έχει διατυπώσει κάποιες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η όποια αναζήτηση λύσης θα οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, διότι «τρέχουν» τα πράγματα, να πω ποιο θα είναι αυτό. Εμείς θέλουμε να βρεθεί μια λύση, ώστε να μπορεί και ο σταθμός στον οποίο εμφανίζεται ο κ. Τράγκας -είναι διευθυντής- και η ΕΡΤ, να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή η χρυσή τομή, νομίζω ότι θα βρεθεί. Είναι πρόθεση να βρεθεί και νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε έρευνα γι` αυτό που κυκλοφόρησε, που λέει ότι η εντολή εκπορεύεται από τον κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατηγορηματικά λέω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Σας το ξεκαθαρίζω απόλυτα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εχω ζητήσει ενημέρωση από την ΕΡΤ και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, στο πλαίσιο της νομιμότητας, ώστε να μπορούν όλοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 January 2004 - 14:05:13 UTC