Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε υπάρχει η επιστολή του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία τίθεται εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Σερρών κ. Ανθόπουλος. Επίσης, υπάρχει η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ με την οποία ο κ. Ανθόπουλος παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος για τις γνωστές δηλώσεις του, με αφορμή την τροπολογία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σχετικά με τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, επειδή τώρα τελευταία όλοι στα τηλεοπτικά παράθυρα ομνύονται στον πολιτικό πολιτισμό, θα ήθελα να σας πω ότι πολιτικός πολιτισμός είναι και οι δημοκρατικές διαδικασίες που έχουν ενσωματώσει τα κόμματα στη λειτουργία τους. Το Σαββατοκύριακο ο κ. Παπανδρέου απέπεμψε εννέα βουλευτές χωρίς διαδικασίες, για το καλό της παράταξης, για να μην υπάρχουν γκρίζες σκιές. Αυτό αποπνέει «σταλινική διαδικασία». Οσο και να απάδει στο ύφος και το προφίλ που βγάζει ο Γ. Παπανδρέου, το αποδεικνύει η ίδια η διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τονίζοντας, ότι απορρίπτω τους χαρακτηρισμούς σας, θέλω να σας πω ότι υπήρχε απόφαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, την Παρασκευή το βράδυ. Βεβαίως, την εισηγήθηκε ο Γ. Παπανδρέου. Από κει και πέρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η γενική απόφαση για την έξοδο από τα ψηφοδέλτια των συναδέλφων ήταν μια πολιτική απόφαση. Είχε ένα δικό της πολιτικό συμβολισμό. Συμβολίζει την πολιτική αρχών και αξιών που θέλουμε. Συμβολίζει το όραμα και το σχέδιο του Γ. Παπανδρέου για την κοινωνία και τη χώρα. Συμβολίζει μια πολιτική που ξέρει να συγκρούεται με συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Επομένως, ως πολιτική απόφαση, με το δικό της δυναμικό πολιτικό συμβολισμό, με την προέκτασή της στο μέλλον, έτσι πρέπει να την αντιληφθείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πολλές φορές, εδώ, αναφερόμενος στη Ν.Δ. έχετε πει «μηδενί δίκην δικάσεις». Αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν χρειάστηκε να γίνει η παραπομπή του κ. Ανθόπουλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για συγκεκριμένα θέματα, αυτό έγινε και εκεί θα ακουστεί και η άποψή του. Είναι σαφές ότι δεν έχει το χαρακτήρα πειθαρχικού η κεντρική απόφαση. Και αυτό το διευκρίνισε με σαφή τρόπο, χθες, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η κεντρική απόφαση έχει ένα εξόχως πολιτικό συμβολικό χαρακτήρα. Δείχνει το μέλλον, την πολιτική μας, τη βαθιά πίστη μας στις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις πολιτικής και πολιτικού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτός ο συμβολικός χαρακτήρας επιτρέπει να τσαλακωθούν άτομα, τα οποία ενδεχομένως δεν ήξεραν ότι υπήρχε η υπογραφή τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά τις ατομικές ευθύνες, αυτές θα αναδειχθούν και θα κατανεμηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Ηδη, για τον κ. Ανθόπουλο υπάρχει μια ειδική διαδικασία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς δέχεται η κυβέρνηση να έχει τη δεδηλωμένη από βουλευτές τους οποίους δεν θεωρεί άξιους να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι βουλευτές αυτοί δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια με βάση την πολιτική απόφαση. Αυτό έχει το δικό του πολιτικό συμβολισμό. Από κει και πέρα, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν παραμένουν, αυτή τη στιγμή, βουλευτές ή μέλη του Κινήματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι θα γίνει η εξατομίκευση ευθυνών με βάση τη διαδικασία που αποφάσισε το Ε.Γ. και τα όργανά σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε άρχισε και εισαγγελική έρευνα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εμένα με αφορά η πολιτική διάσταση του θέματος. Εάν αυτή η έρευνα θα είναι δεσμευτική για περιπτώσεις κάποιων από τους εννέα να μην ισχύσει η απόφαση που λήφθηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απόφαση είναι πολιτική και έχει ανακοινωθεί. Τώρα έχουμε εκλογές και έπρεπε να πεισθεί η ελληνική κοινωνία και για τις προθέσεις μας και για τις αξίες και για την πολιτική μας. Απευθυνθήκαμε στην ελληνική κοινωνία και είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν γκρίζες σκιές πάνω από το δημόσιο βίο. Δώσαμε απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε η ελληνική κοινωνία. Θα γίνουν οι έρευνες με άνεση χρόνου. Δεν υπάρχει, όμως, θέμα αλλαγής της πολιτικής απόφασης, που έχει το δικό της συμβολισμό και τη δική της δυναμική. Είναι άλλο η εξατομίκευση των ευθυνών και άλλο το πολιτικό μέρος της απόφασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι κάποιοι από τους συγκεκριμένους βουλευτές νιώθοντας πικρία για αυτή την απόφαση, προβαίνουν σε καταγγελίες, όπως ο κ. Χρυσανθακόπουλος, που είπε ότι ο κ. Παπανδρέου, για ένα διάστημα είχε διευκολυνθεί και έμενε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε αυτό. Σας παραπέμπω σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος δεν το είπε καν έτσι. Είπε ότι, θα πει κάτι η Ν.Δ., Εάν πει η Ν.Δ. κάτι, φυσικά θα πάρει αμέσως απάντηση και ελπίζω να μην κάνει τέτοιες αθλιότητες. Γιατί τέτοια πράγματα δεν ισχύουν και ούτε θα μπορούσαν να ισχύουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι θα πει η Ν.Δ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Χρυσανθακόπουλος το είπε, όχι εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, ο κ. Παπανδρέου έμενε ποτέ σε σπίτι ιδιοκτησίας των εταιρειών του κ. Στέγκου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι εννοείτε; Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι με το να επιχειρούμε να δημιουργήσουμε σκιές και να κάνουμε μαύρη προπαγάνδα δεν κερδίζει κανείς τις εκλογές. Οι αθλιότητες, η μαύρη προπαγάνδα, τα υπονοούμενα που εκτοξεύονται και τα δημοσιεύματα που βλέπουμε αυτές τις ημέρες, κάθε άλλο παρά βοηθούν τον πολιτικό πολιτισμό που δήθεν επαγγέλλεται η Ν.Δ. Για παράδειγμα, βλέπουμε σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έβαλε την υπογραφή του σε ανάλογο θέμα με αυτό του Πόρτο Καράς. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι γελοιότητες. Θα συνεχίσουμε με προσωπικές επιθέσεις; Νομίζουν μερικοί ότι επιτιθέμενοι εναντίον του κ. Παπανδρέου δήθεν θα κερδίσουν τις εκλογές;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ ευθέως. Εμενε ποτέ ο κ. Παπανδρέου σε σπίτι, βίλα που ήταν ιδιοκτησία του κ. Στέγκου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μπω σε αυτό το διάλογο που επιχειρεί να καλλιεργήσει αθλιότητες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μαλέσιος έμενε κάπου και έφυγε. Ο κ. Μανίκας το ίδιο. Ρωτώ, ο κ. Παπανδρέου, έμενε; Ναι ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει. Θα κάνουμε αυτό το διάλογο με αθλιότητες μέχρι τις εκλογές;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, έμενε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι είναι αυτά που λέτε; Φυσικά και όχι. Αν και βάζω σε αυτού του είδους τα ερωτήματα το χαρακτηρισμό που τους ταιριάζει εσείς συνεχίζετε@

ΒΙΤΑΛΗΣ: Απ` όσα προκύπτουν από την τριμελή Επιτροπή, που συζήτησε χθες με τους βουλευτές και απ` όσα είπε δημοσίως ο κ. Ανθόπουλος το βράδυ στον «Αντένα», προκύπτει ότι οι κύριοι Κίρκος, Κουρουπλής και Διαμαντής, δεν είχαν υπογράψει, αλλά πλαστογραφήθηκε η υπογραφή τους. Και επειδή μιλάτε για εξατομικευμένες ευθύνες, ρωτώ: Λήφθηκε μια απόφαση με το πολιτικό περιεχόμενο που είπατε και αυτό είναι κατανοητό. Όμως, εδώ βλέπουμε ότι τρεις βουλευτές, που φώναζαν από την αρχή, εμείς δεν έχουμε σχέση, βγαίνει ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή τους. Με αυτούς τους ανθρώπους τι γίνεται; Μένουν εκτός ψηφοδελτίου, θα αιωρούνται σκιές πάνω τους, μετά από τα όσα είπε δημόσια ο κ. Ανθόπουλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, όσον αφορά το πολιτικό μέρος της απόφασης αυτό δεν αλλάζει. Ημουν σαφής. Δεύτερον, όσον αφορά την έρευνα που θα γίνει με άνεση χρόνου για εξατομίκευση ευθυνών, λογικό είναι να ζητά καθένας να ξεκαθαριστεί η θέση του. Θα γίνει και αυτό. Το θέμα είναι ότι είναι άλλο αυτό το κομμάτι και άλλο το κομμάτι που αφορά το πολιτικό μέρος της απόφασης. Εχει το δικό της συμβολισμό, τη δική της δυναμική και φυσικά παραμένει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο κ. Ανθόπουλος χθες ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης του και σήμερα βρίσκεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κάποιους παρόμοιους χειρισμούς έχει κάνει και ο κ. Κατσανέβας, ο οποίος δεν θα είναι μεν υποψήφιος, ωστόσο παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Θα υπάρξει κάτι ανάλογο για τον κ. Κατσανέβα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει, επανειλημμένα, ότι θα υπάρξει σχετική έρευνα με άνεση χρόνου για την εξατομίκευση των ευθυνών. Η πολιτική απόφαση δεν είναι πειθαρχική, δεν αναγνωρίζει ατομικές ευθύνες, αλλά στέκεται πολιτικά για να απαντήσει σε ένα θέμα της κοινωνίας και να δείξει το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Συμβολίζει την πολιτική που θέλουμε να κάνουμε. Και θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τα συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα. Από κει και πέρα, σε σχέση με τις ατομικές ευθύνες, φυσικό είναι ότι θα κατανεμηθούν. Δεν είναι θέμα που γίνεται αυτή τη στιγμή. Ο κ. Ανθόπουλος βγήκε χθες και είπε κάποια πράγματα, τα οποία δημιουργούν μείζον θέμα και σε αυτό το θέμα υπήρξε απάντηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο κ. Ανθόπουλος, πριν βγει στην τηλεόραση είχε αφηγηθεί με τον ίδιο τρόπο τα περιστατικά στην τριμερή αντιπροσωπεία του κόμματός σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχε κάνει σχετικές αναφορές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τις μέχρι τώρα έρευνές σας προκύπτει ότι ο κύριος διακινητής αυτής της υπόθεσης είναι ο κ. Ανθόπουλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι ο κ. Ανθόπουλος ανέλαβε συγκεκριμένες, σαφείς ευθύνες για τις οποίες δόθηκε σημερινή απάντηση και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επομένως, παραμένει υπό έρευνα το ποιος ήταν ο εμπνευστής και διακινητής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάποια στιγμή φυσικά θα πρέπει να δοθούν και αυτές οι απαντήσεις. Ομως, αυτή την ώρα, προέχει η ανταπόκρισή μας σε ένα αίτημα της κοινωνίας και βεβαίως η πορεία μας στον προεκλογικό αγώνα.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιη την απόφαση για τους τρεις, που διαπιστωμένα δεν έχουν υπογράψει, εφόσον παραπέμπεται ο κ. Ανθόπουλος, που λέει ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω μιλήσει επανειλημμένα γι αυτό σήμερα.

ΖΟΥΛΑΣ: Να το θέσω προσωπικά. Πώς θα αισθανόσασταν εάν κάποιος είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή σας και σας έθεταν εκτός προεκλογικού αγώνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν απαντώ προσωπικά εδώ. Επαναλαμβάνω, ότι υπήρξε ένα μείζον θέμα. Μια απαράδεκτη τροπολογία, που ψηφίστηκε με απαράδεκτο τρόπο. Την επόμενη ημέρα βγήκε η κυβέρνηση και τοποθετήθηκε για την ουσία της τροπολογίας και δόθηκε και μια πολιτική απάντηση με την απόφαση του Ε.Γ. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε τον πολιτικό συμβολισμό αυτής της απόφασης. Δεν θέλουμε «μύγα στο σπαθί μας». Καμία γκρίζα σκιά στο δημόσιο βίο. Στα θέματα αρχών, αξιών, ευθύνης και ηθικής, δεν δεχόμαστε καμία διαπραγμάτευση. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα. Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι δεν είναι πειθαρχική η απόφαση, ούτε έχει τέτοιο χαρακτήρα. Είναι μια πολιτική απάντηση σε ένα αίτημα της κοινωνίας, σε μια κρίσιμη φάση, για την παράταξή μας. Βεβαίως, θα προχωρήσει όταν έρθει η ώρα σε εξατομίκευση ευθυνών. Για τον κ. Ανθόπουλο δόθηκε και μια άλλη απάντηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούγεται μια κριτική και από ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ότι ουσιαστικά το κυβερνών κόμμα, σύρθηκε σε αυτή την απόφαση μέσα από την πίεση που του άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, επαναλαμβάνω τα τρία ερωτήματα που έχω θέσει μέχρι τώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτον, ποια είναι η απάντησή του στους τρεις βουλευτές που υπέγραψαν και μάλιστα όταν ο ένας ούτε καν αναίρεσε την υπογραφή του. Δεύτερον, γιατί ο κ. Αλογοσκούφης άφησε να περάσει η τροπολογία με μια τυπική τοποθέτηση, κατά πλειοψηφία, και δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Γιατί δεν κινητοποιήθηκε όπως όφειλε, για να αποκρούσει κάτι για το οποίο εκφράστηκαν με τα βαρύτερα λόγια; Και τρίτον, γιατί η επίσημη τοποθέτηση της Ν.Δ. καθυστέρησε από την Τετάρτη το βράδυ, μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι; Μήπως έγινε όταν αντιλήφθηκαν ότι ετοιμαζόταν η πολιτική κίνηση, που τελικά έγινε από τον κ. Παπανδρέου; Μήπως ήταν μια εκ των υστέρων απόφαση της Ν.Δ.; Πείθεται κανείς όταν επί δύο ημέρες δεν υπήρξε καμία πολιτική αντίδραση, καμία επίσημη τοποθέτηση δια του εκπροσώπου της; Αυτά τα τρία ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ανθόπουλος τέθηκε εκτός Κ.Ο. Ο Υπουργός που αποδέχθηκε την τροπολογία κ. Πάχτας παραμένει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Υπάρχει η πολιτική απόφαση. Αργότερα θα γίνει η κατανομή των ευθυνών. Ο κ. Πάχτας μόλις είπε ότι παραβίασε τη δεοντολογία παραιτήθηκε από υπουργός. Είναι το ίδιο πράγμα να συζητάς με εκπρόσωπο εταιρείας και ανάλογα να πράττεις και το ίδιο να παραβείς την εγκύκλιο του κόμματός σου; Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Για την πράξη του ο κ. Πάχτας, δηλαδή, την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, εκλήθη να παραιτηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλούσε ο κ. Πάχτας με την εταιρεία; Το είχε μελετήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να προσέχουμε και να είμαστε ακριβοδίκαιοι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Περιποιεί τιμή για το κυβερνών κόμμα η παραμονή του κ. Πάχτα στις τάξεις του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη τοποθετείτε έτσι το θέμα. Υπάρχει μια πραγματικότητα: Ο κ. Πάχτας παραβίασε την εγκύκλιο. Λειτούργησε από μόνος του σε ένα θέμα που έπρεπε να λειτουργήσει με βάση τον τρόπο εμφάνισης και συμπεριφοράς των υπουργών και υφυπουργών στο Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό κλήθηκε να παραιτηθεί. Διότι είναι φυσικό όταν έχεις μια υποχρέωση να δρας με ένα συγκεκριμένο τρόπο και δεν ενημερώνεις, για παράδειγμα, τον προϊστάμενο υπουργό ή το γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, τότε είσαι έξω από τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό @και το τονίζω- κλήθηκε να παραιτηθεί. Οσο δεν έχει προχωρήσει η έρευνα της υπόθεσης θα παρακαλούσα να παραμείνουμε εδώ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς θέλω να σας επισημάνω, το πώς λειτούργησε ο κ. Πάχτας, ως μέλος της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να μου απαντήσετε αν περιποιεί τιμή να παραμένει ο κ. Πάχτας στις τάξεις του κόμματός σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει για το τι έγινε. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή ατομικές αναφορές. Το έχω αποφύγει προσεκτικά. Είπα πως η απόφαση έχει ένα πολιτικά συμβολικό χαρακτήρα. Για τον κ. Ανθόπουλο είναι κάτι χωριστό, γιατί έκανε ο ίδιος αναφορές για τις πράξεις του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς, λοιπόν, άνθρωποι που δεν κρίνονται κατάλληλοι @δεν ξέρω για ποιους λόγους, εσείς ξέρετε ως μέλος του κόμματος και ως υπουργός και μέλος της κυβέρνησης- να εκπροσωπούν το κόμμα σας στη νέα Βουλή, ωστόσο για το πολύ μικρό αυτό χρονικό διάστημα παραμένουν και βεβαίως χωρίς να υπάρχει καμία άλλη συνέπεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν καμία άλλη προσωπική κατηγορία, προς το παρόν, με εξαίρεση τον κ. Ανθόπουλο. Προς το παρόν δεν υπάρχει ατομική κατηγορία. Σας είπα ήδη ότι ήταν μια πολιτικά συμβολική κίνηση. Δεν μπορείτε να κατανοήσετε τι σημαίνει «πολιτικά συμβολική κίνηση;»

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμβολική είναι αυτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Εχει ένα δυνατό συμβολισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, επιφυλάσσεστε να πείτε αν ήταν επί της ουσίας προβληματική η τροπολογία; Ηταν μόνο τυπικό το πρόβλημα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα. Απαράδεκτη τροπολογία, είπα. Σε αυτή την αίθουσα το έχω πει, τουλάχιστον, έξι φορές. Να μην επαναλαμβάνω τα ίσια.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υστερα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, προκύπτει θέμα αξίωσης αποζημίωσης της «Τεχνικής Ολυμπιακής»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι νομικός. Διάβασα το πρωί κάποιες νομικές ερμηνείες, οι οποίες @μεταξύ μας- ήταν από ό,τι κατάλαβα λίγο έωλες. Αλλά δεν θα κάνουμε εδώ νομική συζήτηση περί αποζημιώσεων. Είναι δυνατόν; Εδώ τα θέματα είναι πολιτικά. Πολιτικά αυτή η τροπολογία πρέπει να ακυρωθεί. Συμφωνούμε; Εάν συμφωνούμε πάμε στον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Πότε θα καταθέσει ο κ. Χριστοδουλάκης @όπως έχετε δεσμευτεί κι εσείς ο ίδιος- τη νέα τροπολογία που θα ακυρώνει την παλιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Είναι έτοιμη, ούτως ή άλλως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατέθηκε μια τροπολογία για τα κανάλια, για το αγγελιόσημο. Εχετε κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν κατατέθηκε κάτι για αγγελιόσημο. Κατέθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης τροπολογία για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αγγελιόσημο αυτό, ο ειδικός φόρος τηλεόρασης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν είναι αγγελιόσημο ο ειδικός φόρος. Το αγγελιόσημο, αφορά τις εφημερίδες, δεν αφορά τα κανάλια. Για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, ακούστε: Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέθεσε όντως σχετική τροπολογία. Αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν σας το κρύβουμε. Συζητείται περίπου ένα χρόνο. Υπήρξε, κάποια στιγμή, μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία στην Ελλάδα, ο ειδικός φόρος τηλεόρασης που, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Ο φόρος αυτός δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα. Και σε τελική ανάλυση η μείωσή του @διότι περί μειώσεως πρόκειται, δεν εξαλείφεται- μάλλον ευνοεί το Δημόσιο. Δεν χάνει τίποτα. Γιατί; Διότι τα χρήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να χάνει με τη μείωση του φόρου, θα τα πάρει πίσω μέσω του ΦΠΑ, διότι οι επιχειρήσεις που διαφημίζονται, είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ίδια χρήματα για άλλης μορφής δραστηριότητες, οι οποίες και πάλι μέσω του ΦΠΑ θα αποδώσουν στο Δημόσιο. Αρα, το Δημόσιο δεν μπορεί να κρατάει επ` άπειρον έναν ειδικό φόρο που υπάρχει μόνο στη χώρα μας σε όλη την Ε.Ε. Δεν προχωρεί σε απότομη ρύθμισή του για να μην υπάρξουν προβλήματα στα έσοδα του Δημοσίου. Το κάνει σταδιακά. Και έχουμε υπολογίσει ότι μεγάλο μέρος των εσόδων αυτών θα ξαναγυρίσουν πίσω μέσα από τη δραστηριότητα, την παραπέρα διαφήμιση ή τη χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων για άλλες δραστηριότητες, που όπως ξέρετε όλοι, φορολογούνται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το θυμηθήκατε τώρα προεκλογικά να το περάσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ένα χρόνο τώρα γίνεται αυτή η συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Και το αφήσατε για την τελευταία ημέρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα: Όταν κάτι έχει ωριμάσει. Εξάλλου, δεν αφορά κάποιον, αφορά όλους. Εχει διαφορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, δείχνει μείωση μεν της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, αύξηση δε της παράστασης νίκης, εξαιτίας των γεγονότων με την επίμαχη τροπολογία. Θέλω να μας κάνετε ένα σχόλιο επί των ευρημάτων αυτών και αν πιστεύετε ότι όλη αυτή η εξέλιξη με την επίμαχη τροπολογία θα έχει επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω πώς χάρη στη δυναμική και τον πολιτικό συμβολισμό της κίνησης του Γιώργου Παπανδρέου, πολύ γρήγορα θα ξαναμπούμε στην τροχιά της ανόδου. Και αυτό γιατί; Γιατί το συγκεκριμένο θα ξεπεραστεί -έχουμε απαντήσει με τρόπο που πείθει την ελληνική κοινωνία@ και όταν η πολιτική ξαναγυρίσει στο τραπέζι, η πολιτική υπεροχή των ιδεών μας, η υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου και η ανταπόκριση στις προσδοκίες του ελληνικού λαού θα είναι εκείνες που θα οδηγήσουν στη νίκη της παράταξής μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που προβάλλετε, είναι ότι η διεθνής κοινότητα έχει θετική γνώμη για την Ελλάδα και την πολιτική της Αθήνας. Θα ήθελα, υπό το φως και αυτού του επιχειρήματος που έχετε συχνά αναφέρει, να σχολιάσετε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department, ο οποίος -όπως ξέρετε- χαρακτήρισε πολύ θετικές τις τελευταίες αποφάσεις της Τουρκίας και κάλεσε τις υπόλοιπες πλευρές να επιδείξουν την ίδια προθυμία. Επίσης, υπάρχει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που σημειώνει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας επιχειρεί με τη δήλωσή του να θέσει την επίλυση του Κυπριακού σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Σχεδίου Ανάν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, μας καλύπτει, δεν χρειάζεται να κάνω άλλο σχόλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπαδόπουλος, την περασμένη εβδομάδα, είπαν ότι αντιτίθενται σε αυτό που ζητά ο κ. Ανάν, δηλαδή να γίνουν δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα προκαθοριστεί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος κ.τλ. Διάβασα μια δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διατυπώνει αυτή τη θέση με διαφορετικό τρόπο και λεέι ότι στην πορεία, βλέποντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και εφόσον βρισκόμαστε προ μιας θετικής εξέλιξης να συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες στην ημερομηνία του χρονοδιαγράμματος. Θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτή η θέση είναι διαφορετική, εάν @εν πάση περιπτώσει- το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προτού συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα των δημοψηφισμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δείτε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και τις αναφορές του κ. Παπανδρέου. Απαντούν πλήρως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια πρόταση για διορισμό Αμερικανού μεσολαβητή, εκτός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης επ` αυτού ποια είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο, τι είχαμε να πούμε, το έχουμε πει. Εχουμε πει ότι συζητούμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, θέλουμε διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν και τα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν, αφού βεβαίως συζητηθούν και όχι καθοριστούν. Το είπαμε αυτό και την περασμένη Δευτέρα. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ πρέπει να εκπροσωπεί και να δεσμεύεται αποκλειστικά από τον ΟΗΕ και το πλαίσιό του. Και εκεί καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο ΟΗΕ φροντίζει να το δείχνει αυτό, επιλέγοντας τους κατάλληλους μεσολαβητές. Και γνωρίζετε ότι αυτό πάντα το προσέχει, είναι μια πάγια τακτική του ΟΗΕ όταν επιλέγει τους διπλωμάτες που θα ασχοληθούν με αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπήρχαν εκλογές στην Τουρκία και το ψευδοκράτος, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πάγωσε για πολλούς μήνες με τη συγκατάθεση όλης της διεθνούς κοινότητας. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την επίσπευση των εκλογών, με θέμα το Κυπριακό, και με δεδομένο επίσης ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο τα δύο μέρη στην Κύπρο, αλλά την Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί υπάρχει και μια συμφωνία για την ασφάλεια, θεωρείτε ότι είναι λογικό να συνεχιστεί ή θα πρέπει να δοθεί ένα περιθώριο χρόνου, μέχρι τουλάχιστον τη συγκρότηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε λογικές περιθωρίων χρόνου. Εάν όντως υπάρχει δυνατότητα να αρχίσουν να συζητούν οι κοινότητες αυτό θα το εκτιμήσει και θα το αποφασίσει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα φανούμε σε καμία περίπτωση ότι είμαστε εμείς που δημιουργούμε το όποιας μορφής πρόβλημα, γιατί δεν το δημιουργούμε. Και επειδή ποτέ δεν το έχουμε δημιουργήσει θα πρέπει να προσέχουμε σταθερά, να είμαστε στην ίδια γραμμή. Επομένως, εάν προκύψει θέμα έναρξης συζητήσεων ή διαδικασιών, είναι σαφές ότι υπάρχει απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτή την απόλυτη συνεννόηση θα κινηθούμε. Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπαδόπουλος είναι σε θέση να αναλάβει, αν χρειαστεί, όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Αλλά, δεν έχουμε μπροστά μας κάτι τέτοιο, ως υπόθεση ημερών. Υπάρχει πράγματι κινητικότητα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι θέμα ολίγων ημερών το όλο αυτό ζήτημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή, θα συζητάτε για το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα στον κ. Παπαδόπουλο. Το προσέξατε; Δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι το πρόσεξα. Εσείς όμως σε λίγες ημέρες θα είστε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μετά τις 11 Φεβρουαρίου που θα διαλυθεί η Βουλή, βεβαίως υπάρχει ένα θέμα. Αλλά εάν στο πλαίσιο της συνεννόησης που έχει γίνει χρειαστεί κάποια παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε χαράξει όλες τις κινήσεις, έχουμε συμφωνήσει σε αυτές, έχουμε συμφωνήσει απόλυτα το πλαίσιο. Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω αν θα γίνει ή όχι. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μικρή περίοδο για την Ελλάδα, ένα μεσοδιάστημα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συζητήσει και συμφωνήσει και με την ελληνική κυβέρνηση όλους τους χειρισμούς που πρέπει να υπάρξουν, αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο που δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προβλέψω.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 January 2004 - 15:05:09 UTC