Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-01-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική δήλωση, σχετικά με τη σημερινή δημοσίευση τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων με πρόθεση ψήφου, που δεν συνάδει με τους κανόνες που ακολουθεί η ΣΕΔΕΑ: Δεν χρειάζεται όλη αυτή την περίοδο να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε δημοσκοπήσεις και ιδίως τηλεφωνικές, οι οποίες δεν είναι παρά ενδείξεις. Όταν είναι τηλεφωνικές δεν είναι ούτε καν @όσον αφορά ειδικά τη διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου- πολιτικά αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καλέσω τόσο το ΣΕΔΕΑ, όσο και τα ΜΜΕ να προσέχουν και να τηρούν απόλυτα τη δεοντολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αποστασιοποιημένα από το ποιος σταθμός μετέδωσε τη δημοσκόπηση, άκουσα τον κ. Μαυρή να λέει ότι υπάρχει μια καινούργια έφεση να γίνονται τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, επειδή τα γεγονότα αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα και μια δημοσκόπηση με κάλπη χρειάζεται 10 με 15 ημέρες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι κανόνες του ΣΕΔΕΑ επιβάλλουν να μην υπάρχει πρόθεση ψήφου στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι πολιτικά αναξιόπιστο και επιστημονικά ασθενές. Όταν, λοιπόν, καταφεύγουμε σε κινήσεις που γνωρίζουμε ότι αποτελούν μόνον ενδείξεις ιδιαίτερα ρευστές σε μια κοινή γνώμη που συνεχώς μεταβάλλεται, τότε σημαίνει ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να λειτουργούμε σύμφωνα με τους κανόνες και τη δεοντολογία του ΣΕΔΕΑ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναρωτιέμαι, αν είχε μικρύνει η ψαλίδα θα κάνατε αυτή τη δήλωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν ανησυχείτε για το αν θα μικρύνει η ψαλίδα, θα μπορείτε να το διαπιστώσετε από αυτές που θα γίνουν@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί μας καταλογίζετε προθέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλόγισα προθέσεις, έκανα παρατηρήσεις. Αν χρειαστεί να καταλογίσω προθέσεις -που δεν μπορώ να το αποκλείσω για το μέλλον- να είστε βέβαιος ότι θα το κάνω καθαρά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με προβληματίζει το γεγονός ότι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, ακόμη και με πρόθεση ψήφου, εμφανίστηκαν αν θυμάστε κι εσείς καλά και σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, όταν ξεκίνησε το πρώτο κύμα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το υιοθέτησα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν κάνατε, όμως, ποτέ τέτοια επίσημη δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμφανίστηκαν πληροφορίες κάποιων συναδέλφων σας περί ύπαρξης τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων. Με ρωτήσατε εδώ και είπα ότι δεν τις σχολιάζω, γιατί δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν πιστεύω ότι έχει την απαραίτητη τεκμηρίωση. Το θυμάστε. Το έθεσα καθαρά δεοντολογικά, δεν πήγα παραπέρα.

ΖΟΥΛΑΣ: Σήμερα δεν δημοσιεύεται κάποια πρόθεση ψήφου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην εφημερίδα υπάρχει.

ΖΟΥΛΑΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες οι δημοσκοπήσεις επί της προθέσεως ψήφου. Θέλω να μου πείτε, εάν ισχύει η παρατήρησή σας γενικότερα για τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι ανάλογες δημοσκοπήσεις στο εξωτερικό θεωρούνται εγκυρότατες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι παντού στο εξωτερικό. Μπορεί να είναι σε ορισμένες χώρες που έχουν μια συνηθισμένη ροή πραγμάτων. Η δεοντολογία, η τακτική και οι κανόνες που ακολουθούμε αμφισβητούν την αξιοπιστία και την επιστημονική επάρκεια αυτών των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων, όσον αφορά @το τονίζω αυτό- την πρόθεση ψήφου. Είναι λάθος. Η κοινή γνώμη, αυτές τις ημέρες, βομβαρδίζεται από μια σειρά γεγονότα, τα οποία δεν συμβάλλουν και δεν είναι εύκολο @αν δεν λειτουργήσεις με επιστημονικό τρόπο- να αναλύσεις τις βαθύτερες μεταβολές που γίνονται και να διερευνήσεις τα τελικά κριτήρια που θα επικρατήσουν για την πρόθεση ψήφου. Για παράδειγμα -χωρίς αυτή τη στιγμή να επιμένω ιδιαίτερα- θα μπορούσα να πω ότι είναι διαφορετικό το κλίμα της Τρίτης και διαφορετικό αυτό της Τετάρτης, όπως διαμορφώθηκε από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Μην κάνουμε, λοιπόν, λάθη που μπορεί να μας παρασύρουν σε λάθος συμπεράσματα, διότι τότε δημιουργούμε μια εντύπωση σκοπιμότητας, που καταλαβαίνετε ότι δεν είναι σωστή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το γεγονός ότι έχετε στείλει προτάσεις για να επιβληθούν κανόνες και στις δημοσκοπήσεις με κάλπη, σημαίνει ότι και οι δημοσκοπήσεις με κάλπη δεν έχουν εχέγγυα; Ποια είναι η ποιοτική διαφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά που προτείναμε για τις δημοσκοπήσεις που γίνονται με κάλπη στηρίζονται στους κανόνες του ΣΕΔΕΑ και του ΕΣΟΜΑΡ. Είναι προτάσεις που επεκτείνουν τους κανόνες. Δεν είναι αντίθετές τους.

ΤΑΚΗΣ: Σχετικά με την τροπολογία του κ. Χριστοδουλάκη, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση: Σήμερα, στις 10.30 το πρωί, οι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν μια τροπολογία, η οποία ακυρώνει την τροπολογία Πάχτα. Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέθεσε τη δική του στις δώδεκα παρά πέντε το μεσημέρι,, ενώ είχε πει χθες ότι την είχε καταθέσει από χθες. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να αποφεύγουμε στην πολιτική να θυμίζουμε παιδικό παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Η τροπολογία του κ. Χριστοδουλάκη είχε σταλεί από χθες στη Βουλή. Όπως γνωρίζετε, με βάση την εγκύκλιο, τηρούνται κάποιες διαδικασίες. Είναι αυτές που δεν τηρήθηκαν από τον κ. Πάχτα. Δηλαδή, μονογράφει τις υπουργικές τροπολογίες ο κ. Κοσμίδης και στη συνέχεια, με βάση την εγκύκλιο που υπάρχει, πρέπει να λάβει γνώση και ο Πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε χθες στη Βουλή και σήμερα η τροπολογία κατατέθηκε. Είναι γνωστό ότι ο κ. Χριστοδουλάκης είχε στείλει την τροπολογία υπογεγραμμένη από χθες. Τώρα, εάν έσπευσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. να καταθέσουν τροπολογία, αυτό δεν μας ενοχλεί. Ούτως ή άλλως, είχε κατατεθεί η υπουργική. Εκείνο που πραγματικά μπορεί να πει κανείς ότι θυμίζει παιδικό παιχνίδι είναι η προσπάθεια εκμετάλλευσης, ενώ γνώριζαν ότι βρισκόταν από χθες το βράδυ η τροπολογία στα γραφεία της Βουλής.

ΤΑΚΗΣ: Ένα δεύτερο ερώτημα που θέλω να κάνω αφορά ένα «σκάνδαλο», όπως αναφέρει μερίδα του Τύπου, στο οποίο εμπλέκεται η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και έχει να κάνει με μια ανακοίνωση διαγωνισμού υπέρ της INTRACOM, που την τελευταία στιγμή ανέστειλε την απόφαση το ΣτΕ. Εχετε κάτι επ` αυτού να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει σημερινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Ανάπτυξης κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εξηγεί όλες τις διαδικασίες που έχουν τηρηθεί και έχουν τηρηθεί απόλυτα. Η κα Ξενογιαννακοπούλου, πολύ ορθά και χωρίς να υποχρεούται γι` αυτό, έδωσε εντολή να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες, μέχρι να έρθει η τελική απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα.

ΤΑΚΗΣ: Εσείς έχετε ερευνήσει το θέμα για τη Γενική Γραμματέα; Γιατί ο Τύπος λέει ότι έδωσε περισσότερους πόντους στην INTRACOM.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και ορθότατα να σταματήσει τη διαδικασία με δική της πρωτοβουλία, ώστε να μην υπάρξουν ούτε αδικαιολόγητες σκιές, αλλά ούτε και παρεξηγήσεις σε οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

ΖΟΥΛΑΣ: Καθώς, πλην της κυβέρνησης, ατύπως εκπροσωπείτε και τον κ. Παπανδρέου, θα ήθελα ένα σχόλιο για όσα χθες ανέφερε περί στελεχών που φοβούνται μην χάσουν τα προνόμιά τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν μια καίρια παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία. Και λέει ότι εμείς θα αλλάξουμε, θα εκπροσωπήσουμε μπροστά, θα είμαστε ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό, ανοικτό στην κοινωνία. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή τη νέα σελίδα θα χρειαστούν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές νοοτροπίας, θα αναμετρηθούμε με τη γραφειοκρατία, με το όποιο κόστος. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει.

ΖΟΥΛΑΣ: Δεν απευθυνόταν, δηλαδή, και στα στελέχη -πλην της κοινωνίας- αυτή η παρέμβαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προς όλους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η «Αυριανή» καταγγέλλει ότι μεγαλοδημοσιογράφοι θέλουν να την κλείσουν. Τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επ` αυτού έχω και μια ερώτηση από την εφημερίδα, από τον κ. Τσιρογιάννη, ο οποίος με ρωτά το εξής: «Εάν συμφωνεί η κυβέρνηση με τις πρακτικές που αναπτύσσει η ΕΣΗΕΑ κατά τις απεργίες των συντακτών της εφημερίδας «Αυριανή», οι οποίες εκφράστηκαν με παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και το κάψιμο εφημερίδων, από τους συνδικαλιστές». Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργάνων να διεκδικούν αυτό που νομίζουν σωστό για τα μέλη τους και ότι υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές για να επιβάλουν την τήρηση των συμβάσεων και των νόμων. Η αρμόδια αρχή είναι η Επιθεώρηση Εργασίας και βεβαίως όταν γίνεται μια παρανομία, υπάρχει η δυνατότητα της προσφυγής στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Υπάρχει οργανωμένη πολιτεία, οργανωμένο κράτος και αυτό έχει την ευθύνη να απονέμει το δίκαιο, να εξασφαλίζει το δίκαιο των εργαζομένων, να φροντίζει για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να συμφωνήσει με την αυτοδικία. Ούτε τη λογική της παρέμβασης με τη λογική της αυτοδικίας. Η αυτοδικία είναι μακριά από τις αρχές της οργανωμένης πολιτείας. Και αυτό το επισημαίνω ιδιαίτερα: Οποιος θέλει να καταγγείλει κάτι, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές για να το κάνει. Δεν είναι σωστό να το επιβάλει μόνος του.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου Μπους με τον κ. Ερντογάν. Από τη δήλωση του κ. Ερντογάν φαίνεται ότι η Τουρκία συμφωνεί, εν πάση περιπτώσει, σε γενικές αρχές πάνω στο Σχέδιο Ανάν. Και το βασικότερο όλων είναι η ενεργή ανάμειξη πλέον του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να σημειώσω, όμως, ότι αυτό είναι κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη. Το επισημαίνω για να είμαστε ακριβείς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οι πληροφορίες δημιουργούν εντυπώσεις, όμως.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τις αγνοώ, αλλά, δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε πληροφορίες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εκτιμάτε ότι υπό το κλίμα των εκλογών και με δεδομένες πλέον κάποιες αναγκαιότητες που τίθενται, μπορεί να γίνει ενεργή η συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, τώρα μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών, σε αυτόν τον διάλογο ή σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου για το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι σε σχέση με την παρέμβαση του κ. Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν έχει άδικο. Χρόνια τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία -και η Ελλάδα βεβαίως, που συμπαρίσταται, στηρίζει συνεννοείται συνεχώς και συμπλέει στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας- είναι πολλά βήματα μπροστά, όχι ένα, από την Τουρκία ή από την τουρκοκυπριακή πλευρά, στα θέματα της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Και ήμασταν πολλά βήματα μπροστά και στην εποχή του Προέδρου κ. Κληρίδη, είμαστε πολλά βήματα μπροστά τώρα με τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο. Αυτό πρέπει να το επισημάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν έχει να κάνει με κανέναν εθνικό εγωισμό, έχει να κάνει με την αποκατάσταση της πραγματικότητας, έχει να κάνει με την αλήθεια. Την ιστορική καταγραφή της αλήθειας. Δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να αρχίσει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, ανά πάσα στιγμή. Αυτό θέλω να το τονίσω. Πάντοτε θέλουμε την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο και τη διαπραγμάτευση, βάσει του Σχεδίου Ανάν. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Ημασταν έτοιμοι, είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι. Δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε για την καθυστέρηση. Βεβαίως, η Κυπριακή Δημοκρατία, η ελληνοκυπριακή Κοινότητα, που έχει τον αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει διακηρύξει αυτή την ετοιμότητά της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 January 2004 - 14:05:10 UTC