Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-02-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, εισαγωγικά, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, να κάνω ένα πρώτο σχόλιο. Θα υπάρξουν, βεβαίως, και ολοκληρωμένες τοποθετήσεις στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πρώτον, υπάρχει μια τεράστια αντίφαση στη Ν.Δ.. Μέχρι τώρα, ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι η οικονομία μας είναι γκρίζα, κατεστραμμένη και ότι τα πράγματα είναι μαύρα. Τώρα, προσπαθεί, προφανώς μέσα στο άγχος και την αγωνία του, να προχωρήσει σε παροχές. Αρα, αναγνωρίζει ότι η οικονομία έχει αυτές τις δυνατότητες. Αρα, αναγνωρίζει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο οικονομικό πεδίο.

Δεύτερον, υπάρχει μια σειρά επιμέρους παρεμβάσεων που έχουν κάνει οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. γύρω από ορισμένα θέματα. Το πρώτο και κύριο είναι η εμμονή της Ν.Δ. στην απαράδεκτη και καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών, ασφαλιστική μεταρρύθμιση της περιόδου @90-@93, με το λεγόμενο «νόμο Σιούφα». Όπως θα θυμάστε, με εκείνο τον ασφαλιστικό νόμο είχαν περικοπεί βασικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Υπήρχε η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος για το ασφαλιστικό σύστημα. Με εκείνο το νόμο, η κατώτερη σύνταξη είχε προσδιοριστεί γύρω στις 65.000 δρχ., υπήρχε σοβαρή επιβάρυνση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των ορίων ηλικίας. Η Ν.Δ. εμμένει σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θίγει τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο. Προαναγγέλλει ότι εάν ερχόταν στην εξουσία, θα επαναφέρει αυτές τις καταδικασμένες πρακτικές. Ο ελληνικός λαός θα το μάθει και θα κρίνει.

Τρίτον, η Ν.Δ. υπαινίσσεται και απολύσεις σε ορισμένους τομείς. Βέβαια δεν είναι σαφές το κείμενο. Διαβάζω το κείμενο για την Ολυμπιακή Αεροπορία και περιμένω απάντηση. Η Ν.Δ. προβλέπει πώληση της Ο.Α. σε ιδιωτική εταιρία και ανάληψη από το κράτος της αποζημίωσης του πλεονάζοντος προσωπικού της παλαιάς Ο.Α.. Αυτό σημαίνει απολύσεις; Εκ πρώτης όψεως είναι σαφές. Περιμένουμε την απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέταρτον, σημειώνω την προσπάθεια επαναφοράς απόψεων για πλήρη εκποίηση @και έχει σημασία αυτό, ούτε καν διατήρηση ποσοστών που να μπορεί το κράτος να έχει τον έλεγχο ή να επηρεάζει τις αποφάσεις- πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (όπως είναι ο ΟΤΕ) και παράδοση σε συμφέροντα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε ικανοποιημένος ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ως υπουργός της κυβέρνησης, από τη μέχρι τώρα προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα μηνύματα που δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, από τις προσπάθειες που γίνονται και από τη στράτευση όλων των στελεχών μας στην κοινή προσπάθεια. Φυσικά έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη και θα τα κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι` αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά όλα τα στελέχη δεν τα βλέπουμε. Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής, ούτε τον υπεύθυνο του προεκλογικού σας αγώνα έχουμε δει να δραστηριοποιείται, ούτε τον κ. Λαλιώτη, ο οποίος ανακάμπτει, αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνει, ούτε βλέπουμε κάποια άλλα στελέχη να δραστηριοποιούνται και όπου, τέλος πάντων, έχουν εμφανιστεί παρατηρείται μια απόκλιση, όσον αφορά τη διατύπωση θέσεων ή ακόμα στον τρόπο που υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο της οκταετίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τέτοια εικόνα. Όλα τα στελέχη μας δίνουν τη μάχη. Όλα τα στελέχη μας μετέχουν στην κεντρική προσπάθεια του εκλογικού αγώνα. Όλα τα στελέχη μας παλεύουν για τις θέσεις μας, όπου μπορούν. Και αυτοί που είναι στα ψηφοδέλτια, στις περιφέρειές τους. Υπάρχουν αναφορές, δηλώσεις, συνεντεύξεις τους και αντιπαράθεση με στελέχη της Ν.Δ., καθώς και συνεχής επαφή με το λαό για την υπεράσπιση του προγράμματος και των θέσεών μας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τέτοιο θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις χθεσινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ανοίγει η ψαλίδα ξανά στις τέσσερις μονάδες και εμφανίζουν τη Ν.Δ. ως καταλληλότερη να κυβερνήσει τον τόπο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ενδείξεις μιας συγκυρίας. Εμείς, όμως, τώρα έχουμε περάσει τον κάβο. Βαδίζουμε μπροστά, προχωράμε με το Γιώργο Παπανδρέου και αυτή η πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής είναι εκείνη που θα μας δώσει τη δύναμη και παράλληλα την εντολή της κοινωνίας για την τελική νίκη.

ΤΑΚΗΣ: Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι έχει ανοίξει ξανά η ψαλίδα και έχει φτάσει στις τέσσερις μονάδες; Θεωρείτε ότι θα ξανακλείσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι υπήρξε ένας επηρεασμός από τις τελευταίες εξελίξεις. Όμως, τώρα, περάσαμε τον κάβο. Δεν υπάρχουν, πια, οι επηρεασμοί από αυτές τις εξελίξεις. Το θέμα έχει κλείσει, με τη γενναία απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λέτε ότι είναι ενδείξεις της συγκυρίας. Όταν η ψαλίδα έκλεινε, μας είχατε πει ότι παγιώνεται μια πορεία νίκης. Τότε, που σας ευνοούσε, παγιωνόταν πορεία νίκης. Τώρα, απλά, είναι ένδειξη συγκυρίας. Απλά, προσπαθήσατε να παράξετε πολιτικό αποτέλεσμα τότε. Αυτοδικαίως, δικαιούμαστε να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ αποκλίνει από την εξουσία. Στη δική σας λογική βαδίζω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Θα έπρεπε, όμως, να προσέξετε ότι και αυτοί οι οποίοι προφανώς επηρεάστηκαν από την πρόσφατη ιστορία του «Πόρτο Καράς», δεν δηλώνουν ότι ψηφίζουν ένα άλλο κόμμα. Αυτός ο επηρεασμός, που φάνηκε αυτή την περίοδο, προφανώς ξεπερνιέται. Περάσαμε τον κάβο. Προχωράμε μπροστά. Η πρωτόγνωρη @και επιμένω σε αυτό- συμμετοχική διαδικασία της κοινωνίας την επόμενη Κυριακή, θα δώσει στην παράταξή μας μια αποφασιστική ώθηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει χρόνος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο πολιτικός χρόνος, περίπου πέντε εβδομάδων, είναι πολύ σημαντικός. Εξάλλου, σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια ιδιαίτερα σημαντική υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι αυτός τον οποίο εμπιστεύεται ο λαός.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σχετικά με τη διαδικασία της Κυριακής θα ήθελα να ρωτήσω: Υπάρχουν, σήμερα, στον Τύπο κάποιες κριτικές και θα ήθελα να αναφέρω κάποια από τα σοβαρά στοιχεία αυτής της κριτικής, όπως για παράδειγμα, προσωπικά δεδομένα και διαφύλαξή τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιο είναι το πρόβλημα; Οποιος προσέρχεται εκεί, προσέρχεται αυτοβούλως, με δική του επιλογή, για να ψηφίσει. Δίνει το όνομά του, την ταυτότητά του, δηλώνοντας ότι επιθυμεί, σε αυτή την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε, να δώσει την εντολή στο Γιώργο Παπανδρέου για μια πιο δημοκρατική και συμμετοχική κοινωνία, για το σχέδιο και το όραμα που έχουμε για τη νέα τετραετία. Δεν προσέρχεται κρυφά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εκεί είναι και η ένσταση και από το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Θέλω να πάρω μια απάντηση σε μια κριτική που γίνεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κριτική αυτή είναι παντελώς αναιτιολόγητη για τον εξής λόγο: Όταν κάποιος προσέρχεται εθελοντικά και αυτοβούλως ανταποκρίνεται σε μια πρόσκληση, να έρθει και να ψηφίσει. Τη στιγμή που επιλέγει να το κάνει, δίνει το όνομα και το επίθετό του, δηλώνει δηλαδή ότι συμμετέχει σε αυτή την πορεία. Ότι θέλει το Γιώργο Παπανδρέου ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ότι θέλει να του δώσει την εντολή να προχωρήσει, να αλλάξει τα πράγματα και να εφαρμόσει το σχέδιό του για τη χώρα και την κοινωνία. Αυτό δεν πρέπει να γίνει με το όνομα και το επίθετό μας; Αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΤΑΚΗΣ: Πώς θα διασφαλίσετε το ενδεχόμενο μιας πολυψηφίας. Δηλαδή, ένας οπαδός σας ή ένας που θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα ενδεχομένως, πηγαίνει σε 15 τοπικές και ψηφίζει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Πληροφορική έχει πάρα πολλές δυνατότητες.

ΤΑΚΗΣ: Θα έχετε οn-line σύστημα σε όλη την Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, σε όλη την Ελλάδα. Θα υπάρχει η δυνατότητα να έρθει το όνομα στον κεντρικό υπολογιστή. Διαφορετικά, δεν έχει κανείς λόγο να το κάνει. Όμως, μιλάμε για υπεύθυνους πολίτες.

ΤΑΚΗΣ: Μα, μπορεί κάποιοι να θέλουν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα, να μην είναι οπαδοί σας, να είναι οπαδοί άλλων κομμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην υποβαθμίζουμε το θέμα. Χρησιμοποιούμε κεντρικό υπολογιστή, προκειμένου να μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τι έχει γίνει. Πέραν, όμως, αυτού, δεν θέλω να υποβαθμίσουμε σε τεχνικούς όρους αυτή τη διαδικασία. Είναι μια πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία, είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συμμετάσχουν και θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη διαδικασία αυτή με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, θα μου επιτρέψετε να σας πω, γιατί άκουσα σε κάποιες συζητήσεις, ότι όσοι άνθρωποι κι αν πάνε να ψηφίσουν σε αυτή τη διαδικασία, δεν αποδεικνύεται κάτι, δεδομένου ότι, ας πούμε 3,5 εκατομμύρια, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Οπότε, και 3 εκατομμύρια φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου να πάνε να τον ψηφίσουν, πάλι θα υπολείπονται από το ποσοστό που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να το πείτε δημόσια αυτό το επιχείρημα! Κατά τ` άλλα, δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Εχουμε περίπου 150 χιλιάδες μέλη. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να μην περιοριστεί η διαδικασία της εντολής γι` αυτή τη μεγάλη αλλαγή που επαγγελλόμαστε μόνο σε αυτούς τους ανθρώπους. Τους τιμούμε, είναι τα μέλη μας. Είναι οι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξή μας. Θέλουμε, όμως, και τους άλλους πολίτες. Ξέρετε γιατί; Γιατί θα χρειαστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούν ευρύτερη πλειοψηφία, ευρύτερη στήριξη, ευρύτερη στράτευση. Και αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να την έχουμε ως εντολή, ως δήλωση στράτευσης, ως δήλωση ευθύνης, συμπόρευσης και συνέργιας σε μια μεγάλη προσπάθεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απειλητικό ακούγεται κ. Εκπρόσωπε. Συνήθως, θέλουμε το λαό μαζί, όταν έχουμε δύσκολα να βγάλουμε πέρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε μια άλλη αντίληψη για τη σχέση μας με το λαό. Είναι μια νέα σχέση της πολιτικής με τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης που είναι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου, δεν παρέστησαν στις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου, όσον αφορά τα μέτρα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Πώς είναι δυνατόν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να μην είναι παρόντες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου. Αρχηγός του κόμματος είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πηγαίνει στις εκλογές και εξαγγέλλει μέτρα για την επόμενη τετραετία. Οι αρμόδιοι υπουργοί που έκαναν την πολιτική μέχρι σήμερα, γιατί δεν ήταν παρόντες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, για να εξαγγείλει τα μέτρα έλαβε υπόψη του @και αυτό το είπε- και την υπάρχουσα πολιτική και τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και βεβαίως επέλεξε, με βάση τις διαδικασίες που υπάρχουν, και τα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, το πρώτο και κύριο ζήτημα είναι εκεί να βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι στους οποίους απευθύνεται η εξαγγελία. Και οι ενδιαφερόμενοι, οι Ελληνες μικρομεσαίοι, ήταν εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν βρίσκετε λόγο που δεν ήταν εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να είναι. Και εγώ δεν ήμουν, μπορούσα να πάω, αλλά έχω την άποψη ότι εκεί, σε αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει πρώτα απ` όλα και πάνω απ` όλα να είναι οι ενδιαφερόμενοι. Και οι ενδιαφερόμενοι ήταν εκεί. Υπήρχε πραγματικά μια πρωτοφανής προσέλευση των μικρομεσαίων.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Απόψε το βράδυ αναμένουμε μια συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπους με τον Κόφι Ανάν. Θα είναι κυρίως για το Κυπριακό, από ό,τι λένε οι εφημερίδες. Θέλω να σας ρωτήσω, με βάση τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν κάποιες ζυμώσεις; Βλέπετε ότι είμαστε πλέον κοντά σε επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα και το ξέρετε. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι -και βεβαίως το έχουμε δηλώσει και εμείς και ο κ. Παπαδόπουλος- για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Από εκεί και πέρα, πρέπει να εξετάσουμε και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Αν είναι ειλικρινείς @και ευχόμαστε να είναι- θα αρχίσουν οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις, με βάση το σχέδιο Ανάν. Από εκεί θα φανεί η θέληση της κάθε πλευράς να συμμετάσχει στη συζήτηση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Εμείς έχουμε δηλώσει επανειλημμένα τη θέλησή μας να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, θέλω να θυμίσω τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, τα όσα είπε στον κ. Ανάν, γύρω από το θέμα των διαδικασιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά αυτά που είπε, διότι μέσα από τις συζητήσεις, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, θα δημιουργηθεί και το θετικό κλίμα εμπιστοσύνης που θα μας δώσει τη δυνατότητα για τη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 February 2004 - 14:05:09 UTC