Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να αρχίσω την ενημέρωσή σας με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Στις 12 το μεσημέρι, βρισκόταν στο Ζάππειο Μέγαρο, για την έναρξη λειτουργίας του εθνικού συστήματος διαχείρισης και εποπτείας φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο έχει να κάνει με τον έλεγχο της αξιοπιστίας και της ποιότητας για τις εκπομπές των ραδιοσυχνοτήτων που έχει σχέση με ραδιόφωνο, τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα και ασύρματες επικοινωνίες.

Το απόγευμα, θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 11 το πρωί, με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη. Στη 1 μετά το μεσημέρι, με το Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Πέμπτη, θα μεταβεί στη Φλώρινα για τα εγκαίνια του εργοστασίου ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών Εσωτερικών και Τύπου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Στις 11.30, θα επισκεφθεί το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.

Να σας ενημερώσω, όσον αφορά το πρόσωπό μου, ότι θα παραιτηθώ την Πέμπτη, επομένως θα πραγματοποιηθεί και αύριο η συνάντησή μας, εδώ. Την Πέμπτη δεν θα έχουμε πολιτική ενημέρωση, εκτός εάν προκύψει κάτι πολύ έκτακτο. Την Παρασκευή, θα παρουσιάσουμε τον υπηρεσιακό υπουργό Τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ανακοινωθεί αύριο.

Ξέρετε ότι έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση, η οποία θα παρουσιαστεί τώρα με μορφή υπουργικής απόφασης -κατάθεση κοινής υπουργικής απόφασης με τον κ. Σκανδαλίδη- για το θέμα των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, κατά την προεκλογική περίοδο. Επειδή παρατήρησα ότι ορισμένοι βιάζονται και γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» θέλω να τονίσω ότι το συμψηφισμό με τις υποχρεώσεις των τηλεοπτικών σταθμών, μέρους του τέλους συχνοτήτων για το έτος 2003 τον είχε προτείνει και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., τον είχε αποδεχθεί και η Ν.Δ. στην προηγούμενη διακομματική επιτροπή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Διευκρινιστικά, από πότε ξεκινά η απαγόρευση για τα στελέχη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από αύριο το πρωί.

ΤΑΚΗΣ: Υπήρξε μια δημοσκόπηση, τηλεφωνική μεν, αλλά δημοσκόπηση, χθες στο MEGA. Στο ερώτημα, τι πρέπει να κάνει ο κ. Παπανδρέου ως νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως Πρωθυπουργός, αν εκλεγεί, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 40% απαντά ότι θα πρέπει να διώξει αυτούς που λέμε προβεβλημένα κορυφαία στελέχη, να αφήσει εν πάση περιπτώσει πολύ λίγα δίπλα του. Τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να «απαντήσω» σε δημοσκόπηση.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή μιλάτε για κοινωνία πολιτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν με ρωτάτε τι γίνεται γενικότερα, θα σας απαντήσω ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με γενικότερες αλλαγές που θα προωθηθούν. Υπάρχει εντολή να αλλάξει το κόμμα μας. Θα γίνει ένα ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα, που φυσικά απαιτεί και νέες νοοτροπίες και νέες συμπεριφορές από τα στελέχη, από όλους μας. Ένα κόμμα κοντά στον πολίτη, που έχει άμεση σχέση με τον πολίτη. Για ένα τέτοιο κόμμα πήραμε εντολή στο δημοψήφισμα.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά οι πολίτες μιλούν για πρόσωπα και λένε να φύγουν από δίπλα του ορισμένα πολιτικά στελέχη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να το επαναλάβω: Είπα ότι στη διαδικασία της πρόσκλησης προς τον ελληνικό λαό για την εντολή που ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου ανταποκρίθηκαν ένα εκατομμύριο πολίτες και περισσότεροι. Αυτή η εντολή των πολιτών δόθηκε για να αλλάξει το κόμμα μας και φυσικά για να αλλάξουμε την κοινωνία και να της προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται. Να εφαρμόσουμε το όραμα και το σχέδιό μας για το μέλλον. Είναι φυσικό, ότι οι αλλαγές στο κόμμα μας απαιτούν αυτό να γίνει ανοικτό, δημοκρατικό και να βρίσκεται κοντά στον κάθε πολίτη. Να μπορεί να συμπορεύεται και να συνεργεί με τα βασικά κινήματα. Και αυτό απαιτεί από όλα τα στελέχη διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές συμπεριφορές. Είναι λογικό ότι όλοι μας κρινόμαστε. Ο ελληνικός λαός απαιτεί από εμάς να αλλάξουμε, να προχωρήσουμε μπροστά, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε στο Γιώργο Παπανδρέου, την Κυριακή. Απαιτεί από εμάς να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του. Πρέπει και εμείς να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, τη νοοτροπία μας, τη δράση μας, σε αυτή την εντολή και να ανταποκριθούμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, σε αυτή.

ΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο: Ο κ. Παπανδρέου έκανε κάλεσμα και στο χώρο το φιλελεύθερο, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Σήμερα, ακούσαμε τον κ. Ανδριανόπουλο να χαρακτηρίζει πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την πρόταση - πρόσκληση και να λέει ότι θα τη συζητήσει με τον κ. Μάνο. Υπάρχει κάτι νεότερο; Υπάρχει περίπτωση τα δύο αυτά στελέχη να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Φυσικά, συζητήσεις πάντα γίνονται. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω @και αυτό αξίζει, πράγματι, να το προσέξουμε ιδιαίτερα- είναι το εξής: Ο κ. Παπανδρέου απευθύνει μια πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονται, επιθυμούν, να στρατευθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε το όραμα και το σχέδιό του για την κοινωνία πράξη. Να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να προχωρήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα στον 21ο αιώνα. Θέλουμε ένα μεγάλο ρεύμα πλειοψηφίας, που να εκφράζει όλη την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, όλους τους ανθρώπους που έχουν απόψεις, ιδέες, που θέλουν να συμβάλουν με την παρουσία τους στην παρέμβαση και τη δουλειά τους σε αυτό. Είμαστε ανοικτοί για να δημιουργήσουμε αυτό το ρεύμα πλειοψηφίας, που θα εγγυηθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, θα γίνουν πράξη. Θα γίνουν πράξη με ασφάλεια και σταθερότητα.

ΤΑΚΗΣ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι η Δημοκρατική Παράταξη περιλαμβάνει και αυτά τα δύο στελέχη, που σας ανέφερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας κρίνεται από την πολιτική στην οποία στρατεύεται ή επιθυμεί να στρατευθεί.

ΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, όχι και από την πολιτική που έχει ασκήσει στο παρελθόν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, από την πολιτική στην οποία νιώθει ότι μπορεί να εκφράσει τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και στην οποία επιθυμεί να στρατευθεί. Εκεί ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή ακούω πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες να επαναλαμβάνεται, και από εσάς, αλλά και από άλλα στελέχη, η ανάγκη ενός ανοιχτού δημοκρατικού κόμματος, θέλω να θέσω το ερώτημα, εάν δεν ήταν ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει βήματα και αυτό είναι σαφές. Είχε αλλάξει πολλά, αλλά δεν είχαμε φθάσει στο σημείο που θέλαμε για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες του 21ου αιώνα. Είχαμε τους μηχανισμούς μας, τα τοπικά συμφέροντα. Με όλα αυτά πρέπει να αναμετρηθούμε και πρέπει να τα αλλάξουμε. Τα στελέχη θα κριθούν και από την προσαρμογή τους -και αυτό είναι απολύτως λογικό- σε αυτές τις νέες ανάγκες, στη νέα εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός. Ενα εκατομμύριο πολίτες προσήλθαν την Κυριακή, για να δώσουν την εντολή: «Προχωρήστε, αλλάξτε, ανταποκριθείτε στις νέες συνθήκες, εφαρμόστε αυτά που επαγγέλλεσθε». Από εκεί θα κριθούμε. Μπορούμε να συμμετάσχουμε στην εφαρμογή ή όχι; Μπορούμε αξιόπιστα να ανταποκριθούμε ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο και το κάθε στέλεχος σε αυτό κρίνεται.

ΖΟΥΛΑΣ: Να ρωτήσω γιατί από τις σημαίες που είδαμε χθες στη συγκέντρωση λείπει το έμβλημα ουσιαστικά, αλλά και ο τίτλος «ΠΑΣΟΚ»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατεβαίνουμε στις εκλογές με τον τίτλο ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή θέλουμε να αγκαλιάσουμε όλη τη Δημοκρατική Παράταξη, να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα πλειοψηφίας, που να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές θα γίνουν πράξη. Ολοι έχουν θέση σε αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει ακριβώς τι δείχνει ή πως παρουσιάζεται ένα έμβλημα, μια σημαία ή μια διαφήμιση. Μας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής. Η στήριξη και η εφαρμογή του λόγου που εκφέρει, του οράματος που επαγγέλλεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό ζητά ο ελληνικός λαός. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό, με όλες τις αλλαγές που απαιτούνται, πάντα μέσα από διάλογο και συναίνεση, θα γίνει πράξη.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Πριν από λίγο ο κ. Παπαθεμελής συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή. Είναι βέβαιο ότι στρατεύεται στη Ν.Δ. Ποιό είναι το δικό σας σχόλιο και εάν είναι πλήγμα αυτό για το ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας επιλέγει το φυσικό του χώρο στις νέες συνθήκες.

ΚΟΥΙΝ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για την ορκωμοσία της Παρασκευής: Μόνο οι δύο υπηρεσιακοί Υπουργοί θα ορκιστούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε παραιτείται ο κ. Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μετά τη διάλυση της Βουλής, αύριο-μεθαύριο.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Καραμανλή, ισχύει αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου ότι θα συζητηθεί στη Διακομματική ή αυτό που είπατε εσείς ότι θα γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων; Μιλώ για τη συγκεκριμένη τηλεοπτική αναμέτρηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουσιαστικά είπαμε το ίδιο πράγμα. Το ότι ο κ. Ρουσόπουλος δεν το κατανόησε, λίγο μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Η ουσία είναι ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί το διάλογο, είναι υπέρ του διαλόγου, θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό να καταλάβει τα πραγματικά προγράμματα των κομμάτων, τις πολιτικές και τις διαφορές τους. Βεβαίως, οι λεπτομέρειες και οι κανόνες που πρέπει να έχει αυτός ο διάλογος θα καθοριστούν από τις συνεννοήσεις των κομμάτων. Αυτή είναι η ουσία. Στη Διακομματική εισηγητής είναι η κυβέρνηση. Δεν εισηγείται η κυβέρνηση τα debate των αρχηγών. Πιστεύω ότι το καταλαβαίνετε απόλυτα. Μιλώ από άποψη τάξης. Είναι ένα τυπικό θέμα, γι αυτό ίσως έγινε η χθεσινή παρεξήγηση. Αλλά, ο κ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να το εκμεταλλευτεί. Δεν εισηγείται η κυβέρνηση στη Διακομματική τους κανόνες των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών. Είναι άλλο η διακομματική συνεννόηση και άλλο η Διακομματική του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για το debate των αρχηγών. Αυτό είναι απόλυτα σαφές. Εξάλλου, αυτό εννοούσε και ο κ. Παπανδρέου: Διακομματική συνεννόηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 February 2004 - 15:05:08 UTC