Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-03-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Γεια σας.

Αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ θα ήθελα να προχωρήσω αμέσως στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Βρισκόμαστε μια ημέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σήμερα, ουσιαστικά, ξεκινά το έργο μας. Από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει προεκλογικά αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία και θα υλοποιηθούν. Αυτό είναι απτή απόδειξη πολιτικής συνέπειας και αξιοπιστίας. Υπογράψαμε με όλους τους πολίτες ένα δεσμευτικό συμβόλαιο, συμβόλαιο τιμής και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας.

Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των πολιτών που έχουν οικονομική ανάγκη. Στόχος μας είναι η εμπέδωση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα συγκεκριμένα μέτρα που βάζουμε σε εφαρμογή.

Σταχυολογώ ορισμένα από αυτά:

Πρώτον, κατάργηση από 1ης Ιουλίου της εισφοράς από 1 έως 5% επί των συντάξεων υπέρ του λογαριασμού αλληλεγγύης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι, οι οποίοι θα κερδίσουν από 5 έως 120 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους.

Δεύτερον, αύξηση του ΕΚΑΣ και της αγροτικής σύνταξης.

Τρίτον, οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων. Κανένα χρέος δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου.

Τέταρτον, χαρακτηρισμός ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά.

Πέμπτον, ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Εκτον, κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Και,

Εβδομον, οριστικό τέλος στην απαράδεκτη πολιτική ομηρία των συμβασιούχων του Δημοσίου.

Για τη δολοφονία του Γιασίν, έχει ήδη κάνει δήλωση στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγη ώρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. Η κυβέρνηση επιθυμεί μια γόνιμη σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την Εκκλησία, στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος. Σεβόμαστε τους θεσμούς. Μιλάμε με τους εκπροσώπους τους. Συνεργαζόμαστε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως γνωρίζετε, από το νόμο, στην Κυβερνητική Επιτροπή μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας.

Την Πέμπτη, στις 9.30, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Στις 12.00 θα παραστεί στην αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αργότερα στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Κορυφής. Από τις Βρυξέλλες θα επιστρέψει την Παρασκευή. Το απόγευμα της Κυριακής θα αναχωρήσει για τη Λουκέρνη, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση για το Κυπριακό.

Τέλος, θα ήθελα, εκ μέρους της κυβέρνησης, να ευχαριστήσουμε όλους όσοι απέστειλαν στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και επιστολές. Εχουμε λάβει, τις ημέρες αυτές, πάνω από 35.000 συγχαρητήρια μηνύματα, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να απαντηθούν. Θέλουμε, λοιπόν, να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που έστειλαν τηλεγραφήματα και ευχές και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις αν μου επιτρέπετε. Η μία είναι πολύ σύντομη. Μήπως ξέρετε να μας πείτε ποιο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να το ανακοινώσω σήμερα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έχει πει επανειλημμένα ότι για την Εκκλησία και για τον ίδιο το θέμα των ταυτοτήτων είναι ανοικτό. Είναι και για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως γνωρίζετε, είχε πάρει σαφή θέση στο θέμα και αυτή η σαφής θέση παραμένει.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μπορείτε να την επαναλάβετε, σας παρακαλώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είχε δηλώσει ότι πρέπει να συζητά η Πολιτεία με όλους τους φορείς και στο πλαίσιο διαλόγου να βρίσκονται οι αρμόζουσες λύσεις.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή είναι κάπως ασαφές, υπάρχει ένας νόμος που έχει ψηφιστεί και ισχύει. Προτίθεται η κυβέρνηση να τον αλλάξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα θα γίνει διάλογος και θα προχωρήσουμε στις αποφάσεις που θα ληφθούν, μετά την ολοκλήρωσή του.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Απ` όσο θυμάμαι, η προεκλογική θέση ήταν ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Αυτό θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, ήδη, που είπα, απαντά στο ερώτημά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Με τι θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέματα οικονομίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιο συγκεκριμένα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθούν αύριο το πρωί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μετέχετε στην Κ.Ε.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συμμετέχω για να μπορώ μετά να σας ενημερώνω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ανεξάρτητα από τις πομφόλυγες Πάγκαλου, κατανοεί η Κυβέρνηση ότι το πρώτο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η δίωξη αρχαιολόγων για το Μουσείο Ακρόπολης; Δεδομένου ότι στέλνονται και άσχημα σήματα προς το εξωτερικό, τι σκέπτεστε να κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στον κ. Πάγκαλο. Η Κυβέρνηση έχει λάβει σαφή θέση για το θέμα. Γνωρίζετε ότι, ήδη, ο Υπουργός κ. Τατούλης έχει μιλήσει γι@ αυτό. Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την ανέγερση του Μουσείου Ακροπόλεως. Σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουμε σε ζητήματα που άπτονται νομικών διαδικασιών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μας είπατε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μονιμοποιήσει τους εκτάκτους υπαλλήλους. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο πάνω σ@ αυτό; Πότε θ@ αρχίσει και με ποιο τρόπο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Ηδη, συνομίλησα σήμερα με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παυλόπουλο. Η διαδικασία είναι να γίνει πρώτα το Διάταγμα, το οποίο θα ορίζει πώς θα γίνει αυτή η καταγραφή των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το καθεστώς μοριοδότησης. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, έτσι ώστε, μέχρι το καλοκαίρι, να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι το συντονιστικό όργανο των συμβασιούχων καταλογίζει στην Κυβέρνηση ότι έχει αθετήσει μια υπόσχεση. Συγκεκριμένα, η συμφωνία που φέρεται να έχει συμφωνηθεί και η οποία είχε προκύψει από την επίσκεψη του Συντονιστικού στον Πρωθυπουργό, προεκλογικώς, προέβλεπε ότι, όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα προωθηθούν αυτομάτως και θα γίνουν μόνιμοι, ενώ τώρα η Κυβέρνηση μιλά για κάποια μοριοδότηση των συγκεκριμένων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει μία Κοινοτική Οδηγία με τον αριθμό 70/1999. Η τότε Κυβέρνηση καθυστέρησε να κάνει πράξη τα όσα η Οδηγία προέβλεπε. Ουσιαστικά, επί πέντε χρόνια, οι υπάλληλοι αυτοί βρίσκονται υπό ομηρία. Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση, ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το σημείο εκείνο που θα προέβλεπε την άμεση αλλαγή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα υπερτερεί των Κοινοτικών Οδηγιών. Η τότε Κυβέρνηση είχε αρνηθεί αυτή τη μετατροπή. Ετσι, λοιπόν, για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, κρίνεται απαραίτητο σήμερα να υπάρξει ένα διάταγμα, δηλαδή μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα και θα περιλαμβάνει αυτά τα δύο θέματα. Στο ζήτημα της μοριοδότησης, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο μόνος λόγος που τίθεται είναι ότι, αυτοί οι άνθρωποι που επί χρόνια εργάστηκαν και εργάζονται υπό ομηρία ουσιαστικά, να έχουν το προβάδισμα έναντι όσων άλλων θελήσουν να είναι υποψήφιοι για μια θέση στο Δημόσιο.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Εχετε προϋπολογίσει περίπου τον αριθμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή. Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

ΖΟΥΛΑΣ: Ποιος θα κρίνει αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υπηρεσιακά συμβούλια.

ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα που έχει προκύψει με τη συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής και την επιδίωξη να υπάρξει ψήφισμα που θα θέτει και πάλι θέματα Τσαμουριάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ επί του συγκεκριμένου θέματος και θα σας απαντήσω το απόγευμα. Η θέση μας παραμένει ίδια με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία απογραφής. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της; Πότε η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι εντός δύο μηνών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κατ` αρχάς, κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ για τα νέα σας καθήκοντα. Θα αναφερθώ στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες μεταφέρονται στη Λουκέρνη. Εκεί θα γίνει η περίφημη άτυπη τετραμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας. Σας ερωτώ: Σας προβληματίζει ότι η μη συμμετοχή Ντενκτάς στην ουσία υποβαθμίζει τις συνομιλίες και εγκυμονεί κινδύνους για την όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα χρησιμοποιήσω μια φράση που είπε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Είπε: «Δεν θα σχολιάσω τις τακτικιστικές κινήσεις του κ. Ντενκτάς». Εμείς, όπως και η κυπριακή ηγεσία, προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο, τόσο διότι υπάρχει πραγματική θέληση από τις δύο πλευρές να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, όσο και γιατί μας το ζήτησε ο ΟΗΕ που, επί χρόνια, επικαλούμαστε τη βοήθειά του για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Νομιμοποιείται ο κ. Ταλάτ να είναι αυτός ο συνομιλητής, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αποφασίστηκε ο Ντενκτάς, ως επίσημος συνομιλητής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή θα προηγηθεί της συνάντησης της Λουκέρνης η Σύνοδος Κορυφής, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση σκέπτεται μήπως να ζητήσει ενεργότερη ανάμιξη της Ε.Ε. στις συνομιλίες της Λουκέρνης; Οπως ξέρουμε από τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης, ο ρόλος της Ε.Ε. είναι πολύ περιορισμένος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας θυμίσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ζήτησε ήδη να περιληφθεί το Κυπριακό στις συζητήσεις του Συμβουλίου Κορυφής. Επιθυμούμε η Ε.Ε. να μετέχει στις διαδικασίες. Θα μετέχει σε κάποιο επίπεδο, όπως ήδη γνωρίζετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με ποιο στόχο; Δηλαδή, τι ζητάμε ακριβώς από την Ε.Ε., από τη Σύνοδο Κορυφής; Γιατί αυτά που διάβασα στον τουρκικό Τύπο έχουν να κάνουν με το να μην περιληφθούν οι παρεκκλίσεις στο πρωτογενές Δίκαιο. Φαντάζομαι ότι αυτό ζητάει ο κ. Μολυβιάτης. Αυτό είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα έχουμε παρουσία δύο πρωθυπουργών στη Λουκένρη, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά. Εχουμε καταλήξει, εάν στη Λουκέρνη υπογράφεται το τελικό κείμενο συμφωνίας ή εάν η υπογραφή αυτή μετατίθεται, τουλάχιστον, από ελληνικής πλευράς για μετά τα δημοψηφίσματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τη διαδικασία, η οποία είναι δεσμευτική. Δεν μπορώ και δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω σε αυτό. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να παρακαλέσω, εάν είναι δυνατό και από τη δική σας πλευρά, σε ζητήματα που μπαίνουν σε μεγαλύτερο βάθος θεμάτων -είναι κάτι που θα σας το ζητήσω και για θέματα που αφορούν άλλα υπουργεία- να υπάρχει δυνατότητα να απευθύνεστε και στα αρμόδια υπουργεία. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω όλα τα θέματα σε μεγάλο βάθος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ακόμα και όταν αφορά τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, απλώς σας πρότεινα κάτι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 March 2004 - 14:05:05 UTC