Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αρχίζει μια νέα εποχή στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι δύο πυλώνες της Ορθοδοξίας έδειξαν στάση συνετή και μετριοπαθή για το καλό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε, με την εργώδη και συστηματική της προσπάθεια, η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου. Είναι ένα μήνυμα σταθερότητας από την κυβέρνηση για την τήρηση της νομιμότητας και των ιερών κανόνων. Είμαστε σε μια εποχή, όπου οι πανανθρώπινες αξίες, αλλά και η συμβολή των Εκκλησιών που τις αναδεικνύουν, στον κοινωνικό χώρο, μπορεί να προσφέρουν πολλά στη συνεργασία και την ειρήνη.

Κατά τα λοιπά, όπως γνωρίζετε, η μόνη είδηση της ημέρας είναι το debate, το βράδυ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Επ` αυτής της ειδήσεως, λοιπόν, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρέπει να πέσει στην «παγίδα» της όξυνσης και των υψηλών τόνων. Εχετε αυτή την εκτίμηση κι εσείς, ως πολύ στενός συνεργάτης; Εχετε δώσει τέτοιες οδηγίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορθώς χρησιμοποιείτε τον όρο «παγίδα». Ο Κώστας Καραμανλής, όπως γνωρίζετε, ουδέποτε όξυνε ή δημιούργησε κλίμα όξυνσης στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατά τα λοιπά, οδηγίες δεν δίνω εγώ στον Πρωθυπουργό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δώστε μας μια πρόγευση, τι θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό το βράδυ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα, με τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν, τις οποίες φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, γνωρίζει σε βάθος όλα τα θέματα. Ξέρετε ότι και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί σειράν ετών, είχε εμπλακεί, είχε ιδιαίτερη γνώση του κάθε θέματος που απασχολεί τον Ελληνα πολίτη. Και τώρα, ως Πρωθυπουργός, με καθημερινή, συστηματική δουλειά, σε συνεργασία με τους υπουργούς, αλλά και σε επαφή με τον κόσμο, γνωρίζει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες. Εχουμε μπροστά μας μια τετραετία. Η προσπάθειά μας είναι να δείξουμε, να αποδείξουμε, να επιτύχουμε ότι το κόμμα που κυβερνά σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, είναι μια δύναμη εμπιστοσύνης που μπορεί να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του Ελληνα πολίτη και του ελληνικού κράτους. Μια σχέση, που ξέρετε πολύ καλά, ότι είχε διαρραγεί για πολλά χρόνια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά την έκφραση αυτής της αισιοδοξίας για τη συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, παύει πλέον να είναι σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παύει να είναι σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Αυτό δεν αποδεικνύεται ή δεν συμπεραίνεται από πουθενά. Μίλησα για το πλαίσιο της νομιμότητας, στο οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση. Θυμάστε πολύ καλά ότι από τότε που η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιπολίτευση, είχε δηλώσει ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα και ότι δεν θα εμπλακεί στα ενδότερα της Εκκλησίας, για τα οποία αρμοδία να τα λύσει είναι μόνο η Εκκλησία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά, αλλά εγώ δεν εμπλέκομαι στο εκκλησιαστικό. Με ενδιαφέρει η Πολιτεία και οι νόμοι του κράτους. Μέχρι τώρα η διαδικασία εκλογής ή λειτουργίας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας ήταν παράνομη; Τώρα επέρχεται η νομιμότητα, ύστερα από αυτή τη συμφωνία που λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ότι επήλθε η νομιμότητα. Προφανώς παρεξηγήθηκε αυτό που είπα στην αρχή. Είπα ότι στο πλαίσιο της νομιμότητας, των νομίμων κανόνων της ελληνικής Πολιτείας, κινήθηκε η υπουργός Παιδείας για να βοηθήσει, ώστε να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε για πάνω από ένδεκα μήνες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το καινούργιο, δεν το καταλαβαίνω σαν πολίτης; Πέρα από τα εκκλησιαστικά, να μην μπλέκουμε εκεί. Για τους νόμους της Πολιτείας τι καινούργιο έγινε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση που επικρατούσε το τελευταίο ενδεκάμηνο -και δεν χρειάζεται να τη διευκρινίσουμε τώρα- ήταν, μάλλον, μια κατάσταση τεταμένων σχέσεων, μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εκκλησιαστικώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ουσιαστικά. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που δεν ισχύει σήμερα, με την εργώδη και συστηματική προσπάθεια -όπως είπα- της σημερινής κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει κάποιο διάβημα στον Αμερικανό πρέσβη για τις δηλώσεις του ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό Σύνταγμα και η σκέψη των Ελλήνων ή θεωρεί φυσιολογική την ευθεία ανάμιξη του ανθύπατου στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και χθες η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις πρέσβεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άλλο ρώτησε ο συνάδελφος: Εάν θα κάνετε κάποιο διάβημα; Όταν προτρέπει ένας πρέσβης να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, είναι ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μας πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την άποψη του κ. Μίλερ. Θα τη διαβάσω και θα σας ενημερώσω. Δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει διατυπωθεί. Κατά συνέπεια, θα μείνω σε αυτό που είπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει από τώρα δεδηλωμένη θέση για τη διαδοχή του Πρόντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν διάφορες υποψηφιότητες, ακούγονται κάθε μέρα πολλά ονόματα, εάν μπορείτε να μας πείτε, η ελληνική κυβέρνηση ποιόν υποψήφιο υποστηρίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι νωρίς ακόμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την άλλη εβδομάδα είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί στην ώρα του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, είπατε ότι η κυβέρνηση δεν οικειοποιείται τα έργα που έχουν γίνει, επί περιόδου ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, βλέπουμε κορυφαία στελέχη σας και υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο κ. Σουφλιάς, να δείχνουν προς τα έξω την αποστασιοποίησή τους, σε σχέση με την καμπάνια της Ν.Δ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάποια δήλωση. Αλλωστε, ο κ. Σουφλιάς, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είναι αυτός ο οποίος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για να προχωρήσουν μια σειρά από έργα που είχαν αρχίσει να λιμνάζουν. Η μαραθώνια διαδρομή στην οποία αναφέρθηκα χθες, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, ποια είναι τελικά η αλήθεια; Η μεν Ν.Δ. με τα σποτ, πριν από τις ευρωεκλογές, παρουσιάζει τα έργα ως δικά της, και από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου φωτογραφίζεται στη γέφυρα του Ρίου @ Αντιρρίου. Πού είναι η αλήθεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ αρχάς, θα σας παρακαλέσω να δείτε το σποτ και αν παρατηρήσετε αυτό που είπατε μόλις τώρα και την κατηγορία που ακούγεται αυτές τις τελευταίες μέρες, τότε το ξανασυζητάμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Γιακουμάτος, χθες, σε τηλεοπτικό δελτίο είπε ότι διαφημίζουμε τα ολυμπιακά έργα για να τα δούνε στο εξωτερικό, επειδή τα κανάλια εκπέμπουν δορυφορικά. Μήπως θα πρέπει να επιτιμήσουμε την κυβέρνηση, γιατί δεν έβαλε και το αεροδρόμιο των Σπάτων, όπως και το μετρό να τα δουν στο εξωτερικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων προσφέρεται για σχόλια τέτοιου είδους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο υπουργός τα ξεκίνησε, από εκεί εμπνεύσθηκα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα στο δικό σας σχόλιο, το οποίο μάλλον ήταν εκπεφρασμένο με μια ελαφρά ειρωνεία. Σέβομαι την ελαφρά ειρωνεία, μερικές φορές είναι και απαραίτητη, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω.

ΖΟΥΛΑΣ: Καθώς θα αρχίσουν να παραδίδονται τα έργα, τώρα, και να εγκαινιάζονται, θα ήθελα να πληροφορηθώ αν η κυβέρνηση θα προσκαλέσει τον πρώην πρωθυπουργό, όσο και τους πρώην υπουργούς που είχαν την επιμέλειά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτονοήτως, ναι.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 June 2004 - 13:05:08 UTC