Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, στο χώρο του Ζαππείου, ο οποίος παραδοσιακά φιλοξενεί το Κέντρο Τύπου, εδώ και χρόνια, σε μεγάλα γεγονότα, όπως αυτό των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Με την ευκαιρία να σας πω ότι το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου είναι πλήρως εξοπλισμένο για να μπορέσει να φιλοξενήσει τους δημοσιογράφους που θα έρθουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι δεν θα καλύψουν τα γεγονότα των Ολυμπιακών Αγώνων εντός των γηπέδων, αλλά εκτός των γηπέδων.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι όταν αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε πριν από περίπου τρεις μήνες, είχαμε μόνο 18 διαπιστεύσεις από τα διεθνή ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή, οι διαπιστεύσεις υπερβαίνουν τις 1.200. Να σας πω, επίσης, ότι επειδή εκείνη την περίοδο, δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο η ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όσο και η ενημέρωση εκπροσώπων των επιμέρους υπουργείων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνεται σε αυτόν εδώ το χώρο, θα ήθελα όσοι από εσάς το επιθυμούν, εννοώ πολιτικοί συντάκτες που παρακολουθούν καθημερινώς στο press room την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, να φροντίσουν ώστε από τη Γραμματεία να προμηθευτούν τις κάρτες εισόδου στο Ζάππειο, ειδικά για εκείνη την περίοδο.

Ερχομαι στα λίγα που έχω να σας πω σήμερα και αμέσως μετά θα δώσω το λόγο στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να μιλήσει για τις ευρωεκλογές και την προετοιμασία τους.

Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα, το πρωί, συνεργασία, διαδοχικά, με τον Ελληνα Επίτροπο στην Ε.Ε. Σταύρο Δήμα και με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Αυτή την ώρα συναντάται με την κ. Ειρήνη Παπά. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και στις 7 το απόγευμα θα συναντηθεί με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.

Αν υπάρχει κάποια ερώτηση είμαι στη διάθεσή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή είναι και ο κ. Παυλόπουλος εδώ, με δεδομένη την εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα των συμβασιούχων, θεωρείτε ότι ήταν η ενδεδειγμένη ή η πιο ευφυής για σας τακτική; Σας καταλογίζουν σκοπιμότητα από ό,τι κατάλαβα.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε δημοσιογράφος είναι ελεύθερος να γράφει αυτό που νομίζει. Η αλήθεια, όμως, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα είναι η ακόλουθη: Το Π.Δ. βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κάνει την επεξεργασία που προβλέπεται κατά το Σύνταγμα. Το ΣτΕ θα στείλει @δεν έχει στείλει ακόμη, ορισμένοι έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα- ένα ερωτηματολόγιο, όπως συνήθως συμβαίνει σε διατάγματα αυτού του τύπου, για διευκρινιστικές ερωτήσεις που αφορούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για ερωτηματολόγιο που αφορά, ούτε θέματα συνταγματικότητας, ούτε θέματα εξουσιοδότησης. Κάποιοι θέλουν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Κάποιοι ενοχλούνται γιατί το θέμα των συμβασιούχων βαίνει προς τη λύση του. Και, βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε και ποιοι είναι αυτοί @είναι οι υπεύθυνοι για το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων, χρόνια ολόκληρα- και εκείνοι οι οποίοι, ενόψει της ετυμηγορίας της Κυριακής, γιατί βεβαίως την Κυριακή, ο ελληνικός λαός αποφασίζει για πολλά πράγματα και γι` αυτό, έχουν περιέλθει σε κατάσταση πανικού και δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι συνέβη. Τονίζω, λοιπόν, ότι το ερωτηματολόγιο δεν έχει έρθει καν ακόμη και ορισμένοι έσπευσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, γιατί έτσι θέλουν να τα βγάλουν. Το ερωτηματολόγιο, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε, αφορά διευκρινίσεις και σε καμία περίπτωση ζητήματα που σχετίζονται με τη συνταγματικότητα ή με την εξουσιοδότηση, με βάση την οποία εκδίδεται το σχετικό Διάταγμα. Ούτως ή άλλως, αυτά είναι θέματα που κρίνει το ΣτΕ από μόνο του, δεν είναι ανάγκη να ρωτήσει τον αρμόδιο υπουργό. Κάποιοι, λοιπόν, θα πρέπει και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θεσμικά να καταλάβουν, ποιος είναι ο ρόλος του ΣτΕ και κυρίως να μην εκθέτουν το ΣτΕ και να μην το εμπλέκουν στα μικροκομματικά τους παιχνίδια. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ενόψει της ετυμηγορίας της Κυριακής, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Θα θυμίσω αυτό που ισχύει, παραφράζοντας το σχετικό στίχο «το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη». Το κακό είναι ότι εμπλέκουν θεσμούς και το ΣτΕ, το οποίο κάνει τη δουλειά του και καλά θα ήταν να το αφήσουν έξω από τα μικροκομματικά τους παιχνίδια.

ΛΑΓΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή ακριβώς έχει προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ελληνα Επίτροπο κ. Δήμα, αν συζητήθηκε το θέμα των συμβασιούχων, δεδομένης της πληροφορίας που υπήρξε, τουλάχιστον, χθες για κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τη χώρα μας, για τους συμβασιούχους.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ρητή διάψευση χθες ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Και όχι μόνον από το υπουργείο, αλλά και από τα αρμόδια fora της Ε.Ε.. Αλλά, σας είπα ότι παρά τις διαψεύσεις και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις στο θέμα αυτό, κάποιοι ψάχνουν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Είναι δείγματα του πανικού τους. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Και το γνωρίζουν όλοι. Εκείνο που υφίσταται είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με το Διάταγμα Ρέππα-Σκανδαλίδη, το οποίο δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά συνέχισε την ομηρία, εξέθεσε τη χώρα και στην Ε.Ε.. Αυτό είναι γνωστό. Αντί, λοιπόν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί αν είναι έκθετη η χώρα, είναι έκθετη από τις προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν έλυσαν το ζήτημα, ψάχνουν να προκαλέσουν θέματα, τα οποία δεν υπάρχουν. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Όταν συζητείτο το Διάταγμα Ρέππα-Σκανδαλίδη @το ξαναλέω- το οποίο κανένα πρόβλημα δεν έλυσε, αλλά συνέχισε το καθεστώς ομηρίας, όλοι εκείνοι που κατασκευάζουν αυτά τα σενάρια που βλέπουμε σήμερα, τότε δεν είχαν την παραμικρή ανησυχία για το τι συνέβαινε. Θυμάστε εσείς, πραγματικά, την εποχή εκείνη να υπάρχει οποιοσδήποτε προβληματισμός, μια ανάλογη συζήτηση με αυτή που γίνεται σήμερα; Τι είναι εκείνο, το οποίο σήμερα που το πρόβλημα βαίνει προς τη λύση του, δημιουργεί όλη αυτή τη συζήτηση, ενώ την εποχή εκείνη υπήρξε συστηματική σιωπή, ιδίως από ορισμένες πλευρές. Αλλά, σας είπα και το επαναλαμβάνω: Στην κατάσταση πανικού που βρίσκονται και εν όψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν θεσμούς, να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και το κυριότερο να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη. Δεν θα το καταφέρουν. Και οι εργαζόμενοι και η κοινή γνώμη γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση, όπως ακριβώς είχε πει, πραγματοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και μέσα στο χρονοδιάγραμμα το οποίο η ίδια η κυβέρνηση καθόρισε. Τους ενοχλεί και το ξέρουμε. Οσο και αν τους ενοχλεί, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Οση παραπληροφόρηση και αν υπάρχει, εμείς θα συνεχίσουμε. Από εκεί και πέρα, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός βγάζει τα συμπεράσματά του για τις μεθόδους και τις μεθοδεύσεις εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το καθεστώς, το οποίο τόσα χρόνια δημιουργήθηκε, αυτό το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων, το οποίο @τονίζω- βαίνει στο τέλος του.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ρουσόπουλε, μια διευκρίνιση, είπατε ότι συναντιέται με την κ. Ειρήνη Παπά, ο Πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησε η κ. Ειρήνη Παπά να δει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σας θυμίζω ότι είναι και υπουργός Πολιτισμού.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Να ευχαριστήσω τον κ. Παυλόπουλο που έκανε τη δουλειά μου πιο εύκολη σήμερα και να τον παρακαλέσω να πει όσα έχει προετοιμάσει για την Κυριακή των εκλογών.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 12 του μηνός, ημέρα Σάββατο, στο εξωτερικό και στις 13 Ιουνίου στην Ελλάδα. Ο μηχανισμός των εκλογών από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι απολύτως έτοιμος, όπως φάνηκε και από τη σημερινή προετοιμασία, το πρωί και τον έλεγχο, τον οποίο κάναμε, παρουσία και των δημοσιογράφων.

Θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι όλοι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, όχι μόνο γιατί η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική @αυτό είναι το λιγότερο- αλλά γιατί στις ευρωεκλογές κρίνεται η συμμετοχή, από πλευράς ουσίας βεβαίως, αλλά και η πορεία της χώρας, στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και ξέρουμε ότι η Ε.Ε. προχωρεί μέσα από δυσκολίες προς την ολοκλήρωσή της. Η συμβολή της Ελλάδας μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστική σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της Ε.Ε. να οδηγηθεί προς την ολοκλήρωσή της. Για να γίνει αυτό πρέπει η παρουσία της Ελλάδας να είναι ισχυρή. Αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό. Η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές σημαίνει ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα δρώμενα στην Ευρώπη.

Πέραν τούτου, θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε η εκλογική διαδικασία να είναι η καλύτερη δυνατή την Κυριακή. Να είναι η καλύτερη δυνατή για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Εχουμε τα τεχνολογικά μέσα και τη βούληση να διευκολύνουμε όλους, ώστε να ασκήσουν αυτό το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα με τον τρόπο που ταιριάζει στο επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Ηδη, εδώ και καιρό, είναι έτοιμοι και οι εκλογικοί κατάλογοι και τα εκλογικά τμήματα. Καθένας, μπορεί να πληροφορηθεί εάν είναι εγγεγραμμένος και πού ψηφίζει. Στο πλησιέστερο ΚΕΠ, στο Δήμο, στη Νομαρχία, στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α μπορούν να δουν αν είναι εγγεγραμμένοι και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν. Υπενθυμίζω ότι οι εκλογικοί κατάλογοι είναι οι ίδιοι που είχαμε και στις εθνικές εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα είναι τα ίδια. Αυτό που αλλάζει, είναι το γεγονός ότι οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Επειδή, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει πλέον σταυρός προτίμησης και επομένως δεν ψηφίζουμε τους βουλευτές όπως στις εθνικές εκλογές, δεν χρειάζονται ειδικά εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότες. Γι@ αυτό και οι ετεροδημότες που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο της κατοικίας τους, π.χ. στην Αθήνα, ψηφίζουν όπως και στις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αλλά, επειδή δεν υπάρχουν τα ειδικά εκλογικά τμήματα, έγινε ρύθμιση ώστε να ψηφίζουν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα προς την κατοικία τους. Ιδίως αυτοί πρέπει να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν, για να μην υπάρξει η παραμικρή ταλαιπωρία. Τονίζω, λοιπόν, ότι είναι οι ίδιοι εκλογικοί κατάλογοι, τα ίδια εκλογικά τμήματα, με εξαίρεση τα τμήματα των ετεροδημοτών που δεν ισχύουν. Εχουν ενταχθεί στα πλησιέστερα εκλογικά τμήματα προς την κατοικία τους. Εχει δοθεί και στα πολιτικά κόμματα η σχετική δισκέτα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να τα πληροφορηθούν οι πολίτες και στα εκλογικά κέντρα των κομμάτων. Παράκληση θερμή να προσέλθουν και να πάρουν τις πληροφορίες αυτές, ώστε την Κυριακή να μην υπάρξει η παραμικρή ταλαιπωρία. Είμαστε στη διάθεσή τους. Μην το κάνουν, όμως, την τελευταία στιγμή, γιατί αυτό σημαίνει δική τους ταλαιπωρία. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους ως την Κυριακή. Τα πάντα θα είναι ανοικτά και θα λειτουργούν.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό, σας είπα ότι η ψηφοφορία θα γίνει το Σάββατο. Η ψηφοφορία αυτή γίνεται στις 24 χώρες, οι οποίες είναι μέλη της Ε.Ε. Εχουμε 92 εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, τα οποία είναι σε 16 από τις 24 χώρες. Και αυτό, γιατί σε ορισμένες χώρες δεν υπήρξαν εκλογείς που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν ή δεν έχουμε τις ανάλογες διπλωματικές αρχές, οπότε μπορούν να ψηφίσουν σε άλλη χώρα. Γι` αυτό και έχουμε 16 χώρες στις οποίες ψηφίζουν Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και μιλάμε για 92 εκλογικά τμήματα, τα οποία είναι πλήρως στελεχωμένα αυτή τη στιγμή. Εχουν παρουσιαστεί και οι επόπτες εκλογών και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Ο εκλογικός μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος. Το σύνολο των Ελλήνων που θα ψηφίσουν σ@ αυτά τα 92 εκλογικά τμήματα, είναι 35.123. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί -τοπική ώρα- και θα τελειώσει στις 9 το βράδυ.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι, όταν τελειώσει η ψηφοφορία σ` αυτά τα εκλογικά τμήματα, οι σχετικοί σάκοι θα έρθουν στην Αθήνα. Η διαλογή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στην Αθήνα από το Εφετείο Αθηνών, μαζί με τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα της χώρας. Δηλαδή, θα τελειώσει η ψηφοφορία το Σάββατο στο εξωτερικό, θα έρθουν οι σάκοι στην Αθήνα, θα ανοίξουν και θα γίνει διαλογή, όπως με τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα στο Εφετείο Αθηνών, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Αυτό, για να υπάρχει ταυτόχρονη διαλογή και μετάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων.

Αυτά, σε ό,τι αφορά το εξωτερικό.

Για την Ελλάδα, η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα τελειώσει στις 7 το απόγευμα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι ο ίδιος, όπως και στις εθνικές εκλογές. Συνολικά, οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 9.777.873 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 19.645. Οι ετεροδημότες έχουν ενσωματωθεί στα τμήματα εκείνα τα οποία είναι πλησιέστερα προς την κατοικία τους. Το σύνολο των ετεροδημοτών είναι 147.504. Στην περίπτωση των ετεροδημοτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη «Ε» και βεβαίως, όποιος ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο που έχει δηλώσει, δεν μπορεί να ψηφίσει αλλού. Και αυτό διευκρινίζεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο και αυτή τη σημασία έχει η ένδειξη «Ε». Επίσης, υπάρχουν οι διπλο-εγγεγραμμένοι που είναι 47.787 και εκεί, δίπλα από τον κάθε εγγεγραμμένο υπάρχει η ένδειξη «Δ», όπου διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να ψηφίσει κάποιος αλλού, καθώς επίσης και οι κυρώσεις που υφίσταται σ` αυτή την περίπτωση.

Καθένας ψηφίζει με το δελτίο ταυτότητας ή με ελληνικό διαβατήριο εν ισχύει. Το λέω αυτό για να μην υπάρχει η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε στις εθνικές εκλογές. Ειδικότερα για τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς, μπορούν να ψηφίσουν και με το υπηρεσιακό έγγραφο που έχουν. Δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Είναι γνωστό ότι οι βουλευτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγονται με τη λίστα που έχει δώσει το κάθε κόμμα.

Πέραν τούτου, θα ήθελα να τονίσω ότι εάν κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, μπορεί να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία και να ψηφίσει. Παίρνει βεβαίωση από τον οικείο Δήμο ή την Κοινότητα, στην οποία είναι εγγεγραμμένος, την οποία προσκομίζει στο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, στο οποίο θέλει να ψηφίσει και μπορεί να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο του Δήμου ή της Κοινότητας όπου είναι εγγεγραμμένος. Γι αυτό είπα πριν, ότι κάθε ένας πρέπει να πληροφορηθεί εάν έχει εγγραφεί στους καταλόγους, ώστε το πιστοποιητικό αυτό να το πάρει έγκαιρα και να μην τρέχει την τελευταία στιγμή. Επαναλαμβάνω τη διευκρίνιση: ο μεγάλος αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους έγκειται στο ότι οι εκλογικοί κατάλογοι πλέον συμπίπτουν με τα δημοτολόγια. Στα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι εκείνοι οι οποίοι, για παράδειγμα, βρίσκονται στην Ελλάδα βρίσκονται και στο εξωτερικό, λείπουν χρόνια και δεν έχουν έρθει να ψηφίσουν ποτέ εδώ και μπορεί να μην έρθουν και τώρα. Εξ ου και δεν είναι δυνατόν το ποσοστό της αποχής, σε σχέση με προηγούμενες ευρωεκλογές, να το συγκρίνουμε με αυτό που μπορεί να προκύψει τώρα. Διότι τώρα σε αυτές τις εκλογές πρέπει στο ποσοστό της αποχής να συνυπολογιστεί και το ποσοστό εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, άρα στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά, για παράδειγμα, δεν έρχονται ή δεν θα έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν, επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό. Αντιθέτως, η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, γιατί και στις εθνικές εκλογές είναι γνωστό ότι οι εκλογικοί κατάλογοι συντάχθηκαν έτσι, ώστε να συμπίπτουν με τα δημοτολόγια.

Σε πολύ γενικές γραμμές αυτές είναι οι πληροφορίες που ήθελα να σας δώσω. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣΔΑ από σήμερα μέχρι και την Κυριακή το βράδυ θα είναι στη διάθεσή σας και στη διάθεση όλων για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με τον καλύτερο τρόπο.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΛΑΓΟΥ: Διαδικαστικά: Σε περίπτωση που κάποιος μπερδευτεί και θέσει επί του ψηφοδελτίου σταυρό προτίμησης, αυτό συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου;

ΠΑΥΛΟΓΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΕΦΕΡΛΗΣ: Εισπράττουμε, θα έλεγα, μια μεγάλη αδιαφορία από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης αποχής, μεθαύριο;

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣΔΑ δεν πρόκειται να ασκήσουν κριτική στον τρόπο με τον οποίο κάθε Ελληνας πολίτης ασκεί το δικαίωμά του ή δεν το ασκεί. Εμείς πιστεύουμε ότι η αποχή δεν θα είναι μεγάλη και κάνουμε έκκληση στους πολίτες -γιατί αυτό μπορεί να κάνει η κυβέρνηση- να προσέλθουν στις κάλπες για να είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής τέτοιο, ώστε να επιτρέπει την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Γιατί το ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές αυτές σημαίνει και βούληση του ελληνικού λαού να μετέχει στα δρώμενα στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό κάναμε αυτή την έκκληση προς τον ελληνικό λαό, έκκληση την οποία απηύθυνε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος τις προηγούμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα καταδείξει το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού. Άλλωστε, έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης εκφράζει τις πολιτικές θέσεις και τις τοποθετήσεις του. Είναι και αυτό ένα κεκτημένο του επιπέδου της Δημοκρατίας μας. Πιστεύουμε ότι η προσέλευση θα είναι τέτοια την Κυριακή, ώστε η χώρα θα βγει ισχυρότερη στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, κάθε πολίτης θα ασκήσει το δικαίωμά του, όπως νομίζει. Και τονίζω ότι είναι υποχρεωτική μεν η ψηφοφορία, αλλά η κυβέρνηση δεν το θέτει σε αυτή τη βάση. Το ζήτημα δεν είναι τι λέει μόνο το Σύνταγμα, αλλά πώς αισθάνεται ο καθένας το χρέος του απέναντι στον τόπο και απέναντι στην Ε.Ε., αυτές τις κρίσιμες ώρες.

ΚΑΠΕΤΑΝΗ: Ωστόσο, εάν υπάρξει υπέρβαση ενός ορίου ασφαλείας, θα λέγαμε, σε σχέση με τη συμμετοχή ή την αποχή, υπάρχει περίπτωση να εξετάσετε το ενδεχόμενο επαναφοράς των διοικητικών κυρώσεων που έχουν καταργηθεί;

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, διότι γνωρίζετε ότι στην περίπτωση αυτή, παρόμοια θέση είχαμε πάρει και στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα ορίζει στην περίπτωση αυτή ποιες είναι οι κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν. Επομένως, επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, αυτού που ίσχυε πριν από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν είναι νοητή, διότι πλέον το Σύνταγμα καθιερώνει και την υποχρεωτικότητα, αλλά και το ποιες είναι οι συνέπειες. Οι συνέπειες που υπήρχαν πριν δεν μπορεί να υπάρξουν τώρα, λόγω της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, όχι μόνο για λόγους πολιτικής βούλησης, αλλά και για λόγους συνταγματικούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 June 2004 - 13:05:10 UTC