Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί, είχε συνεργασία με τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα ημερήσιας διάταξης την Απασχόληση.

Ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο, επικοινώνησε με τον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρεχάγκελ, τον οποίο συνεχάρη προσωπικά, αλλά και τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας για τη μεγάλη επιτυχία, η οποία κάνει υπερήφανους όλους τους Ελληνες. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μπορούσατε να μας αιτιολογήσετε τη στάση που πήρε η κυβέρνηση στο θέμα του Επιτρόπου και γιατί συνταχθήκατε με τους ατλαντιστές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ερώτηση, η οποία έχει απαντηθεί επαρκώς από τον Πρωθυπουργό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας λέγατε ότι θα ανακοινωθεί η στάση σας την κατάλληλη ώρα. Τελικά, στάση δεν υπήρξε. Δεν είχατε προκαθορισμένη στάση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρακολουθήσατε, ίσως, καλά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως δεν παρακολουθήσατε, ενδεχομένως, και τη συζήτηση στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πήγατε με το ρεύμα, με την πλειοψηφία, δεν είχατε στάση εκ των προτέρων διαμορφωμένη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν μιλάμε τα ίδια ελληνικά, αλλά η στάση, σημαίνει να έχουμε θέση. Και θέση υπήρχε.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Εβερτ, σε μια συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», επανέρχεται στην ιστορία του Χρηματιστηρίου με νέες βολές κατά υπουργών της κυβέρνησης, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μήπως ξέρετε γιατί το κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Εβερτ έχει ένα ενδιαφέρον για πάρα πολλά θέματα και ειδικά για το θέμα του Χρηματιστηρίου. Το ενδιαφέρον του είναι σεβαστό και συνάδει με το ενδιαφέρον που έχει δείξει η κυβέρνηση.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά αυτό το ενδιαφέρον να συνοδεύεται με επιθέσεις κατά υπουργών, είναι λίγο περίεργο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, τουλάχιστον, δεν είδα επίθεση κατά υπουργών. Είδα ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για το τι θα γίνει. Υπάρχει, ήδη, απάντηση. Μπορώ να σας πω κι εγώ σήμερα, σε σχέση με το Χρηματιστήριο, ότι όπως είναι γνωστό, το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι πλέον μέτοχος της ΕΧΑΕ, στην οποία ανήκει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Δημόσιο, το 2003, πούλησε το μερίδιό του στις Τράπεζες, οι οποίες κατέχουν την πλειοψηφία της ΕΧΑΕ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Τράπεζες για το διορισμό της νέας διοίκησης στη γενική συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Η εποπτεία του Χρηματιστηρίου, όπως ξέρετε, ασκείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία έχει, ήδη, οριστεί νέα διοίκηση, μετά τις εκλογές.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή με το πρώτο σχόλιό σας δείξατε αυτή την απεξάρτηση της κυβέρνησης από το τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο -είναι εύλογη- δηλαδή, η κυβέρνηση θα δεχθεί, θα δεχόταν ένα αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των μετόχων των σημερινών, εάν επέλεγαν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επικεφαλής, αυτή τη στιγμή, της Σοφοκλέους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει πρόσωπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με το Χρηματιστήριο πότε θα ασχοληθεί η κυβέρνηση, με τα παλιά του Χρηματιστηρίου; Γιατί το είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ασχολείται καθημερινά με όλα τα προβλήματα που παρέλαβε. Εάν θυμάστε καλά, σας είχα πει και με αφορμή άλλη συζήτηση, πριν από 15 ημέρες εδώ, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που εγείρονται από την υπόθεση του 1999. Δεν είμαι σε θέση να σας πω, εάν αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι τους επόμενους δύο, τρεις ή πέντε μήνες, αλλά το συζητούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και παραγραφή, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πλησιάζει η παραγραφή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα χρόνο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή με τη Σύνοδο Κορυφής έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο, που είναι το θέμα του Ευρωσυντάγματος, μένει σε εκκρεμότητα πάντα το θέμα του Προέδρου της Κομισιόν. Θα ήθελα να ρωτήσω, ενόψει μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που αναμένουμε να γίνει μέσα στον Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά, πρόκειται σ@ αυτή τη φάση να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες αναφορικά με πρόσωπο το οποίο μπορεί να υποδειχθεί για τη θέση του κ. Πρόντι; Κάποια ελληνική πρωτοβουλία, με την έννοια, δηλαδή, κάποιες ζυμώσεις, λόγω και του κ. @Αχερν, ο οποίος θα αρχίσει διαβουλεύσεις, έχουμε κάτι παραπάνω σαν πρωτοβουλία, σαν πρόταση σ@ αυτή την περίπτωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διάρκεια του διημέρου της Συνόδου Κορυφής έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, όχι μόνο διμερείς με τον Προεδρεύοντα κ. Αχερν, αλλά και με πολλούς άλλους ηγέτες. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον κ. Σιράκ και με τον κ. Μπερλουσκόνι και με τον κ. Μπλερ. Αλλοτε, συναντήθηκαν ανά δύο, άλλοτε έγιναν συναντήσεις με περισσότερους ηγέτες. Υπήρξαν, λοιπόν, ζυμώσεις στο διήμερο αυτό, οι οποίες δεν οδήγησαν, όπως όλοι ξέρετε, στην επιλογή ενός προσώπου. Αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλέγεται με διαφορετικό τρόπο, απ@ ό,τι στο παρελθόν. Δεν απαιτείται ομοφωνία. Χρειάζεται η συγκέντρωση ορισμένων ψήφων, για να μπορέσει να επιλεγεί ένα πρόσωπο και από την άλλη πλευρά να μη γίνει αντισυγκέντρωση του λεγόμενου blocking minority. Η κυβέρνηση συμμετέχει σ` αυτές τις διαδικασίες και συζητά. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι, ότι για την Ελλάδα ο τελικός στόχος έχει ιδιαίτερη αξία. Το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη αξία.

ΖΟΥΛΑΣ: Ακούγοντας προσεκτικά τον Πρωθυπουργό, κυρίως τις απαντήσεις που έδωσε σε σχέση με τη στήριξη που θα προσέφερε στον πρώην Πρωθυπουργό, σε περίπτωση που το όνομά του ακουγόταν, διερωτώμαι γιατί η κυβέρνηση δεν το εισηγείται η ίδια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα δεν αποκλείεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είναι ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις συζητήσεις που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν προτίθεται ο Πρωθυπουργός να μεταβεί στην Πορτογαλία για το ματς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 June 2004 - 14:05:07 UTC