Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Να ξεκινήσω, εκφράζοντας τη λύπη μου για τη χθεσινή διακοπή του προγράμματος της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των ολυμπιακών ομάδων ανδρών Ελλάδας-Νοτίου Κορέας. Η ΕΡΤ έχει εκδώσει, από χθες, σχετική ανακοίνωση για το συμβάν. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία έχει εκδώσει, ήδη, σχετικές ανακοινώσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, θέλουμε να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε φαινόμενα έλλειψης εγρήγορσης και ολιγωρίας στον κρατικό μηχανισμό.

Σήμερα το πρωί, έγιναν τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στις έξη το απόγευμα.

Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης εγκαινίασε, πριν από λίγο, το νέο τμήμα του νοσοκομείου «Γεώργιος Γενηματάς», το οποίο προορίζεται για τις ανάγκες των εκπροσώπων των ξένων ΜΜΕ, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους εύχομαι να είναι αχρείαστο.

Τίθεται από σήμερα σε λειτουργία ο ανελκυστήρας για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ακρόπολη.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης εγκαινίασε, πριν από λίγο, στο Σαρόγλειο. το Athens Business Club 2004. Στόχος αυτής της επιχειρηματικής λέσχης -που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συμμετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών- είναι η προβολή ελληνικών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διεθνών επενδυτικών συνεργασιών και εμπορικών ανταλλαγών.

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο περιστύλιο του Ζαππείου μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ιδιαίτερα συμβολική εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Θα παρευρεθούν μαθητές που διακρίθηκαν στο ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Τη βράβευση θα κάνουν η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα @ Μπενάκη και η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί, ως επίτιμος καλεσμένος ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Ρουντ Λούμπενς.

Στις 2.30 μετά το μεσημέρι, ξεκινά στο Ζάππειο εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων για την παρουσίαση του ραδιοφωνικού ολυμπιακού σταθμού 104,4.

Στις έξη το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της παιδικής πολυφωνικής χορωδίας της Πάτρας.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι από αύριο ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις κυκλοφορίας από τις τρεις το μεσημέρι, εν όψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα παραμείνουν κλειστές, μετά τις τρεις, η άνοδος και η κάθοδος της Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, καθώς επίσης και η Κηφισίας. Παρακαλούνται όσοι έχουν εισιτήρια για την τελετή έναρξης να μεταβούν στο Ολυμπιακό Στάδιο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στις 9.15 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή άφιξης της ολυμπιακής φλόγας στο βωμό του ιερού βράχου της Ακρόπολης, όπου και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Αύριο, στις 9.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αντναν Ρέτζιτς και στις 11.30 με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς. Στη 1.30 μετά το μεσημέρι, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή των μελών της ΔΟΕ. Στις 6.30 το απόγευμα, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν και στη συνέχεια στις 7.20 με το πρωθυπουργικό ζεύγος της Μ. Βρετανίας τον κύριο και την κυρία Μπλερ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα τα δεχθείτε. Τι κάνετε για να μη δεχθείτε, τι αποφάσεις πήρατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, δεν είστε ενήμερος παρότι παρέπεμψα στις ανακοινώσεις. Σήμερα στις 8 το πρωί, όπως σας είπα πριν από λίγο, είχα μια σύσκεψη στην ΕΡΤ με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ, τους αρμόδιους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις των υπευθύνων για την υπόθεση αυτή, δηλαδή του διευθυντή λειτουργίας και κατά συνέπεια και του γενικού διευθυντή προγράμματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ δεν είναι υπεύθυνος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Πρόεδρο, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αιτήσεις ζητήθηκαν από εσάς ή υπεβλήθησαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως είχα ανακοινώσει από χθες το βράδυ, θα γίνει αυστηρή έρευνα και θα επιβληθούν κυρώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αντώναρος, το πρωί, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, ρωτήθηκε για το αν υπάρχει θέμα Στάγκου και είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει. Θα υπάρξει, κάποια στιγμή, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενδεχομένως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αληθεύει ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον αγώνα και είδε το μαύρο; Μήπως μπορείτε να μας μεταφέρετε το κλίμα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχατε με τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν παρακολουθούσε τον αγώνα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από εμένα για το χθεσινό συμβάν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θεωρείτε ότι με την παραίτηση του κ. Καλημέρη και του Διευθυντή Λειτουργίας ολοκληρώθηκε ο κύκλος των υπευθύνων για το μπλακ-άουτ της ΕΡΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ζητηθούν παραιτήσεις ή ευθύνες και από άλλα πρόσωπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ελληνική γλώσσα, αν ολοκληρώνεται κάτι και απαντάται με «ναι», σημαίνει αυτό που λέμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Από την ενημέρωση που έχετε, αυτό το φαινόμενο ή τέτοιου είδους φαινόμενα, υπάρχουν εγγυήσεις να μην επαναληφθούν μετά την τελετή έναρξης και ως το τέλος Αυγούστου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ελαβα και πάλι διαβεβαιώσεις σήμερα το πρωί. Θέλω να σας υπενθυμίσω, όμως, ότι η τελετή έναρξης αύριο το βράδυ που είναι το πρώτο σημαντικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων θα μεταδοθεί διακαναλικά από τα τρία κρατικά κανάλια. Ετσι, λοιπόν, ακόμη και αν παρατηρηθεί ένα αντίστοιχο φαινόμενο -το οποίο ήταν εσωτερικό τεχνικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα γενικής μετάδοσης- η ΕΡΤ είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά, αυτό το πρόβλημα ήταν μία τεχνική αστοχία, αμέλεια ή δόλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η ανακοίνωση της ΕΡΤ στην οποία σας παραπέμπω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στην αυριανή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα παρευρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι. Εχουν ανακληθεί πολλές διαπιστεύσεις. Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους και να σχολιάσετε το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε ερώτημα θέματος που δεν αφορά την κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ποιο είναι το σχόλιό σας για την ανάκληση των διαπιστεύσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης γι@ αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς, ως παλιός δημοσιογράφος, τι γνώμη έχετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Απώλεσα οικειοθελώς την ιδιότητα του δημοσιογράφου, πριν από τέσσερα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να θέσω διαφορετικά την ερώτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάρετε την ίδια απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρωί, είχαμε την προσαγωγή τριών @ τεσσάρων Κινέζων, που κινηματογραφούσαν στο Τατόι συστοιχίες PATRIOΤ. Χθες το βράδυ, είχαμε την προσαγωγή ενός Βρετανού δημοσιογράφου, ο οποίος προσπάθησε να μπει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει κάποια επιπρόσθετα μέτρα, όσον αφορά την ποινική δίωξη ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν εδώ και καιρό, όπως και οι Μεξικάνοι, να αγνοήσουν τα μέτρα. Επίσης, θα θέλαμε κάποιες λεπτομέρειες, όσον αφορά το περιστατικό με τους Κινέζους, σήμερα το πρωί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι, γιατί η ερώτησή σας εμπεριέχει και την απάντηση. Όπως είπατε, προσήχθησαν, που σημαίνει ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και λειτουργούν. @Αρα, δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σκέψη να αφαιρεθούν διαπιστεύσεις; Γιατί ο κύριος από την «OBSERVER@ είναι διαπιστευμένος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσιογράφοι, όπως ξέρετε, συνηθίζουν να κάνουν τέτοια ρεπορτάζ, ή όχι;

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έχει στρατοπεδεύσει τμήμα της Αμερικανικής Ειδικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν περίπου 400 Αμερικανούς στρατιώτες, με όλο τον εξοπλισμό τους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί. Θα ήθελα να τις επιβεβαιώσετε ή να τις διαψεύσετε και αν ισχύουν τελικά, αν αυτή η στρατοπέδευση του συγκεκριμένου τμήματος εντάσσεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ΝΑΤΟϊκή συνδρομή ή αφορά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ξανατεθεί το θέμα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αντίστοιχο δημοσίευμα. Εχει απαντήσει ο κ. Βουλγαράκης. Δεν έχει αλλάξει τίποτε από τότε.

ΚΟΥΙΝ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση, τουλάχιστον, το γεγονός ότι η Προεδρία δεν θέλησε ή δεν θεώρησε σωστό να καλέσει ούτε έναν ξένο ανταποκριτή σε αυτή τη δεξίωση, δεδομένου ότι θα παραβρίσκονται ξένοι ηγέτες και η ΔΟΕ εκεί; Απ` ό.τι γνωρίζω είναι εκτός συνήθους πρακτικής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και προηγουμένως η κυβέρνηση δεν θα κάνει σχόλιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Φαντάζομαι, κ. Εκπρόσωπε, ότι ο κατάλογος των ξένων ηγετών θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Θα έρθουν και άλλοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ακόμα καλύτερα, λοιπόν. Έστω, κατά προσέγγιση, μια ημέρα πριν από την έναρξη των Ο.Α. δεν μπορείτε να μας δώσετε τα ονόματα αυτών που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα θέμα που αφορά τη ΔΟΕ. Οι διαπιστεύσεις δεν γίνονται από την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να δώσω εγώ, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία. Η κυβέρνηση παρέχει όλες τις διευκολύνσεις που οφείλει να παράσχει το υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά, το ποιοι ηγέτες έρχονται και το πώς διαπιστεύονται, είναι θέμα που αφορά τη ΔΟΕ. Εάν, όμως, έχω στοιχεία θα σας τα δώσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πάντως οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι η ΔΟΕ παραπέμπει σε εσάς, άρα, πρέπει να λύσετε μεταξύ σας το πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ποιοι δίνουν αυτές τις πληροφορίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο ανάλογος εκπρόσωπος, ο ομόλογός σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έχω κάποια στοιχεία που αφορούν τον Πρωθυπουργό και τις συναντήσεις του, θα σας τα δώσω, όπως σας τα έδωσα και σήμερα. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορώ να σας ενημερώσω, όπως έχω κάνει και άλλες φορές.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μήπως δεν μας δίνετε τον κατάλογο αυτών των προσωπικοτήτων για λόγους ασφαλείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μόλις απάντησα γιατί δεν σας το δίνω. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να αποκρυφτεί. Θα φανεί ποιοι θα έρθουν στην Ελλάδα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπους και εάν έχει λάβει, επίσης, επίσημη πρόσκληση ο Πρωθυπουργός για κάποια δεξίωση που θα γίνει στο κότερο του κ. Λάτση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση στην οποία αναφέρεστε, θα γίνει και θα είναι σύντομη στην αμερικανική Πρεσβεία, η οποία παραθέτει δεξίωση απόψε στις 7 προς τιμήν του πρώην Αμερικανού Προέδρου, όπου θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός. Σε άλλη αντίστοιχη δεξίωση δεν θα παραστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για το περιστατικό με τους Κινέζους δημοσιογράφους, σήμερα το πρωί στο Τατόι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο για το θέμα αυτό. Εντοπίστηκαν να βιντεοσκοπούν στη στρατιωτική περιοχή του Τατοΐου. Όπως είναι γνωστό αυτό απαγορεύεται. Έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών, όπου γίνονται οι αναγκαίες διαδικασίες. Αν διαπιστωθεί η διάπραξη ποινικού αδικήματος, θα εφαρμοστούν τα νόμιμα, αλλιώς θα αφεθούν ελεύθεροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είχαν διαπίστευση;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, μέχρι τώρα, είναι διαπιστευμένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ώρα συνέβη το περιστατικό;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν γνωρίζω ακριβώς. Πριν μία-δύο ώρες.

Σας ευχαριστούμε.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 August 2004 - 14:05:11 UTC