Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Είναι μια παγκόσμια γιορτή, μια γιορτή της Ελλάδας, της γενέθλιας γης του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Χρονόμετρο του κόσμου είναι σήμερα η Ελλάδα. Ο απόλυτος χρόνος και τόπος όπου συναντάται ολόκληρη η υφήλιος. Ωρα Ελλάδος και η ώρα της Ελλάδος.

Η Ολυμπιακή φλόγα που φώτισε χθες την Ακρόπολη θα ανάψει στο Ολυμπιακό Στάδιο απόψε. Είναι ο αγγελιαφόρος των αρχών και των ιδεωδών του Ολυμπισμού.

Για την επιτυχία αυτής της γιορτής, η οποία αρχίζει σήμερα, έχουμε εργαστεί με κόπο και ενθουσιασμό όλοι οι Ελληνες. Τη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια θα γιορτάσουμε σήμερα το βράδυ όλοι οι Ελληνες και δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο. Σήμερα, λοιπόν, κόβουμε το νήμα.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια της για ένα θλιβερό γεγονός που είχαμε σήμερα το πρωί και αφορά τη δημοσιογραφική οικογένεια. Δυστυχώς, σήμερα το πρωί, πέθανε ο Κινέζος οπερατέρ Τσαν Λι, εν ώρα καθήκοντος, καλύπτοντας τη λαμπαδηδρομία.

Να σας ενημερώσω σχετικά με το πρόγραμμα:

Αύριο, στις 2 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ζαππείου μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία «Ρεμπέτικο» που προβάλει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Στις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του περιπτέρου του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, όπου θα παραστεί ο Πρωθυπουργός.

Τη Δευτέρα το πρωί, εκτός από τις συναντήσεις που έχω ανακοινώσει ήδη από χθες, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αμερικανό πολύ-ολυμπιονίκη Καρλ Λούις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως, όλοι σήμερα θα συζητούσαμε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως συζητάμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Θέλω να μας πείτε την άποψη της κυβέρνησης για όσα έχουν συμβεί. Και το τι έχει συμβεί και τη γνώμη της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη. Οπως ξέρετε, έχει επιληφθεί του θέματος, ήδη η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι οποίες έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Θα αναμένουμε την έκβαση της υπόθεσης, όπως άλλωστε περιμένουν και όλοι οι Ελληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ατύχημα, χθες το βράδυ, μπορείτε να μας πείτε τι ώρα ακριβώς έγινε, αν εγράφη σε κάποιο βιβλίο συμβάντων και πώς μετεφέρθησαν οι δύο αθλητές μας στο ΚΑΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ηδη, έχει εκδοθεί ανακοίνωση της Αστυνομίας και διενεργείται προανάκριση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας μεταφέρετε τα συναισθήματα και την αντίδραση του Πρωθυπουργού, μόλις έγινε γνωστό το θέμα Κεντέρη από χθες το βράδυ και μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως, χθες το βράδυ, μόλις έγινε γνωστό αυτό το θέμα. Βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση και περιμένει τις αποφάσεις της ΔΟΕ.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι ο όλος χειρισμός, όπως έχει γίνει, υπάρχουν ευθύνες για τον προπονητή και αν ο όλος χειρισμός έχει πλήξει το κλίμα που υπήρχε μεταξύ των Ελλήνων αυτό το τελευταίο διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, αυτή την ώρα διεξάγεται έρευνα. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ένα συμβάν την έκβαση του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμη. Θέλω να σημειώσω, με αφορμή την ερώτησή σας, και θα μείνω εδώ, ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα του Ολυμπισμού. Τα ιδεώδη του Ολυμπισμού τα αναδεικνύουμε σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου γης. Τα αναδεικνύουμε με αγώνες, οι οποίοι επιτάσσουν κανόνες για όλους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με τους χειρισμούς: Πιστεύετε ότι ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής έκανε τους καταλληλότερους χειρισμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κρίνω τους χειρισμούς μιας υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η παραίτησή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν θα κρίνω χειρισμούς σε μια υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι εζητείτο οι δύο αθλητές να επιστρέψουν στο Ολυμπιακό Χωριό και αυτοί βρίσκονταν στο σπίτι του προπονητή τους, από ό,τι απεδείχθη, κατά τη γνώμη σας συνιστά κάποιο πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω ευθέως ότι δεν γνωρίζω τη διαδικασία. Eκπροσωπώ την κυβέρνηση και όχι τη ΔΟΕ ή την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε αν είχαν ειδοποιήσει οι δύο αθλητές, οι οποίοι εισήλθαν χθες το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Χωριό, κάποιον αρμόδιο ότι αποχωρούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξει κάποιο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν για το τι έχουν πάθει οι δύο αθλητές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πληροφορήθηκα, πριν από λίγο, ότι το ΚΑΤ έχει εκδώσει ήδη ένα ακόμη ιατρικό ανακοινωθέν.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί εκδόθηκε το πρωί, από ποιο όργανο ένα οιονεί ιατρικό ανακοινωθέν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ολη τη νύκτα, όπως καταλαβαίνετε, υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους δημοσιογράφους. Το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου εξέδωσε το ανακοινωθέν, το οποίο παρέλαβε, τα ξημερώματα, από το ΚΑΤ για την ταχύτερη δυνατή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΦΙΛΗΣ: Το ανακοινωθέν του ΚΑΤ είναι αυτό που διανείματε από εδώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Απλώς, έγινε η διανομή του από εδώ, ώστε να υπάρχει πολύ πιο γρήγορη ενημέρωση από ό,τι θα υπήρχε εφόσον ο μηχανισμός τη νύκτα στο ΚΑΤ δεν ήταν έτοιμος.

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ αν υπάρχει θέμα η ελληνική επιτροπή να αποσύρει τους δύο αθλητές από τους αγώνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσετε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Εχει ενημερωθεί η κυβέρνηση αν οι δύο αθλητές -γνωρίζετε τη συζήτηση που γίνεται- είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν, έστω και τώρα, σε έλεγχο αντιντόπινγκ, ώστε να σταματήσει αυτή η τεράστια συζήτηση που έχει ανοίξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάποιου είδους ενημέρωση ή δίαυλος, διότι υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν. Μίλησα για τη ΔΟΕ και για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Τέτοιου είδους τεχνικά ερωτήματα -δημοσιογραφικής ουσίας, βεβαίως- θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμοδίους.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:Η κυβέρνηση γνωρίζει, εάν θα αντικατασταθεί ο Κεντέρης το βράδυ στο άναμμα της δάδας και από ποιόν; Έχει υπάρξει συνεννόηση της κυβέρνησης να μην είναι ο Κεντέρης εκείνος που θα ανάψει τη δάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Σας υπενθυμίζω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται από τη ΔΟΕ και τον «ΑΘΗΝΑ 2004». Υπάρχουν καταστατικά που διέπουν τη λειτουργία τους. Σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται αρμοδιότητες της οποιασδήποτε κυβέρνησης, ανά τον κόσμο, όπου γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Επειδή μιλάμε για ένα τροχαίο, έχει βρεθεί η μοτοσικλέτα και η Αστυνομία έχει πιστοποιήσει τον κάτοχό της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, όταν διενεργείται προανάκριση δεν δίνονται πληροφορίες στη δημοσιότητα. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα δοθούν όλες οι πληροφορίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μα, αυτό είναι πολύ απλό, κ. Υπουργέ, εάν υπάρχει μοτοσικλέτα και σε ποιόν ανήκει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αρχαίοι φιλόσοφοι μιλούσαν για το απλό, λέγοντας ότι είναι το πιο σύνθετο πράγμα να επιτευχθεί.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως όλο αυτό το θρίλερ που εξελίσσεται ακριβώς την ημέρα της έναρξης, μπορεί τελικά να αποβεί μπούμερανγκ; Γιατί χθες και τα ξένα ΜΜΕ μίλησαν ότι με την έναρξη στην ουσία μιλάμε, τουλάχιστον, σε αθλητικό επίπεδο για λήξη των Ο.Α. σε ό,τι αφορά τη διοργανώτρια χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Θα ήθελα να τιμήσουμε τους πάνω από 400 Έλληνες αθλητές τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα που έλαβε ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Να τους τιμήσουμε, λέγοντάς τους ότι έχουν να δώσουν έναν καλό αγώνα, είμαστε στο πλευρό τους και θα περιμένουμε από αυτούς να αποδείξουν με τη συμμετοχή τους ότι είναι πιστοί στα ολυμπιακά ιδεώδη. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση και είναι μεγάλη η ελληνική ομάδα που μετέχει σε αυτήν. Ασφαλώς, δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΚΟΡΑΗ: Φοβάστε ότι μπορεί όλο αυτό το θρίλερ να έχει απογοητεύσει τους Έλληνες πολίτες και να μην προσέλθουν μαζικά στα γήπεδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω τον μάντη κακών ειδήσεων. Δεν μπορώ να προβλέψω, βεβαίως, τι θα γίνει. Ελπίζω ότι όλοι οι Έλληνες θα ακολουθήσουν την απόφαση που πήραν, να παρακολουθήσουν τα ολυμπιακά αθλήματα.

ΠΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα τη γνώμη σας. Σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση, ένας τέτοιος συγκεκριμένος χειρισμός, δεν είναι για γέλια και για κλάματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιόν χειρισμό αναφέρεστε ακριβώς;

ΠΕΓΚΟΣ: Στο χειρισμό όπως ξεκίνησε η ιστορία του Κεντέρη και της Θάνου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα ποιος χειρίστηκε και τι. Σε ποιόν χειρισμό αναφέρεστε.

ΠΕΓΚΟΣ: Πώς εξελίχθηκε όλη η ιστορία. Είναι στο ολυμπιακό χωριό, πήραν τα κλειδιά, έφυγαν και στη συνέχεια δύο ολυμπιονίκες οι οποίοι ζητούσαν ένα περιπολικό, δεν θα έμπαιναν ποτέ σε μια μηχανή. Έτσι δεν είναι; Αυτό λέω, το όλο σκηνικό, το οποίο μεταδίδεται στα πέρατα της γης. Δεν είναι για γέλια και για κλάματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα χαρακτηρισμό για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξέφρασα μόνο ένα σχόλιο με αφορμή προηγούμενη ερώτηση και θα μείνω σε αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι δύο Ολυμπιονίκες μας αποτελούν, τρόπο τινά, επένδυση της ελληνικής Πολιτείας, η αξιοπιστία της οποίας δεν κρίνεται μόνο στην εμπρόθεσμη παράδοση των έργων, αλλά και στο σεβασμό των κανόνων, όπως είπατε πριν από λίγο. Θα ήθελα να ρωτήσω, αφού η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή ως τώρα στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας, αλλά και επειδή όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία αισθάνεται αυτή τη στιγμή να βαρύνεται από τη σκιά της καχυποψίας και της κατεργαριάς, πώς έχει αντιδράσει έως αυτή τη στιγμή; Τι έχει ζητήσει να μάθει και τι εκκρεμεί να μάθουμε κι εμείς από εσάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι δόκιμο να πω οτιδήποτε περισσότερο για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ευχάριστη. Είναι ένα θέμα, για το οποίο δεν πρόκειται να βγάλω εγώ κανενός είδους απόφαση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου, ούτε πάνω από όλα η αρμοδιότητά μου. Θα περιμένουμε την απόφαση των αρμοδίων οργάνων και στη συνέχεια θα υπάρξουν αντίστοιχα σχόλια. Όμως, συμφωνώ μαζί σας για τα περί συμβόλων, τα οποία με πολύ ωραίο λόγο αναφέρατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι θα σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λένε ότι κάποτε φύτεψαν το «αν» και αυτό δεν βλάστησε. Με το «αν», λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι εγώ δεν μπορώ να δώσω καμία απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας, κατ@ αρχάς, ποια είναι η κατάσταση των αθλητών και δεύτερον, υπήρξαν καχυποψίες σχετικά με όλο αυτό το συμβάν και με το αν ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο ντόπινγκ; Τι λέτε εσείς γι@ αυτές τις υποψίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη κάνει μία αναφορά για την κατάσταση των αθλητών, την οποία ενδεχομένως δεν ακούσατε. Εχουν εκδοθεί ιατρικά ανακοινωθέντα από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται στις 7:30 το πρωί και πριν από λίγο, στις 13:15.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα, έχω ήδη πει πολλά πράγματα. Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να υποθέσω κάτι, το οποίο μπορεί να συμβαίνει ή να μη συμβαίνει. Δεν το γνωρίζω, θα περιμένω τις αποφάσεις της ΔΟΕ. Αυτό το «κάτι» το οποίο εσείς αναφέρατε ως χρήση διαφόρων ουσιών, οι οποίες είναι απαγορευμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εν γένει στον Αθλητισμό, είναι ένα θέμα που έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλές χώρες και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν και με αφορμή και αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Κινέζο οπερατέρ που πέθανε σήμερα το πρωί, ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε σε ποια τηλεόραση δούλευε και αν υπάρχει το spelling του ονόματός του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το όνομά του το ανέφερα, ήδη. Δεν γνωρίζω πού δούλευε, μπορούμε όμως να το πληροφορηθούμε και αμέσως μετά να σας το πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παραπομπή των Κεντέρη και Θάνου στο Πειθαρχικό έγινε βάσει του νέου Καταστατικού Χάρτη της ΔΟΕ που ψηφίστηκε χθες, την ώρα μάλιστα που ο Ρίτσαρντ Πάουντ, ο Πρόεδρος της WADA, δεχόταν έντονες πιέσεις αν και πότε θα εξετασθούν οι δύο αθλητές. Πιστεύετε ότι ήταν μία περίεργη συγκυρία γεγονότων ή υπάρχει κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τη λειτουργία της ΔΟΕ. Ολες οι χώρες που μετέχουν @και νομίζω ότι είναι 202 στον αριθμό- σέβονται τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΔΟΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει εντοπισθεί ο οδηγός ο οποίος φέρεται να μετέφερε τους δύο αθλητές στο νοσοκομείο. Και μία δεύτερη ερώτηση: Υπάρχει ένα νέο περιστατικό που αφορά τρεις Ρώσους δημοσιογράφους οι οποίοι φωτογράφιζαν και πάλι στο Τατόι συστοιχίες PATRIOT;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι «όχι». Δεν γνωρίζω αν περιλαμβάνεται αυτό στην προανακριτική διαδικασία της Τροχαίας. Θα μας το πει η Τροχαία όταν τελειώσει η διαδικασία. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι «ναι». Οντως υπήρξε ένα τέτοιο περιστατικό. Εξ όσων γνωρίζω, έχουν προσαχθεί ήδη στο αστυνομικό τμήμα. Υπάρχουν περισσότερα επ@ αυτού, κ. Οικονόμου;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εχουν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών, όπου γίνεται η αναγκαία διερεύνηση της όλης υπόθεσης. Και ανάλογα, εάν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία θα κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος τους, διαφορετικά θα αφεθούν ελεύθεροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:@Ηθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να μας πείτε @λεπτομερώς, ενδεχομένως- τα μέτρα ασφαλείας για απόψε, στην τελετή έναρξης, τι είδους τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί, τι μέτρα θα ληφθούν και πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θα πάρει στον κόσμο να μπει και να βγει από το στάδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται απόψε, είναι αυτά που έχουν προγραμματισθεί εδώ και πολύ καιρό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αναφερθώ λεπτομερώς στο ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας και φαντάζομαι ότι κατανοείτε το λόγο.

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας, δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Είναι ένα θέμα της Οργανωτικής Επιτροπής. Μπορώ, όμως, να το πληροφορηθώ και λίγο αργότερα να σας ενημερώσουν οι συνεργάτες μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες το βράδυ, είχαμε ένα ακόμα κρούσμα με τους Μεξικανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι προσπάθησαν να μπουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Ενας από τους τέσσερις είχε εμπλακεί και στην περίπτωση με τη φωτογράφηση των PATRIOT. Θα υπάρξουν κάποια μέτρα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους ή για όσους, εφεξής, προσπαθήσουν να κάνουν κάτι ανάλογο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την πρώτη περίοδο όπου είχαμε κάποια τέτοια φαινόμενα, θα θυμάστε ότι οι δημοσιογράφοι που συλλαμβάνονταν, επειδή προσπαθούσαν να μπουν παρανόμως σε χώρους που φυλάσσονταν, κατόπιν των σχετικών συστάσεων, αφήνονταν ελεύθεροι. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε αδίκημα το οποίο παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους, βεβαίως και θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από το νόμο.

ΚΟΡΑΗ: Αναφορικά με τις δύο κατ@ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπλερ και με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν, θα υπάρχει ατζέντα στις συζητήσεις; Και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν ειδικά στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής θέσει το θέμα των μαζικών παραβιάσεων των τελευταίων ημερών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και οι δύο εθιμοτυπικές συναντήσεις, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της έλευσής τους για την παρακολούθηση της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «ολυμπιακή διπλωματία», όπως γνωρίζετε, ασκείται περισσότερο μέσα στα γήπεδα και λιγότερο @αυτές τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων- σε πρωθυπουργικά γραφεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαι μπερδεμένος, περιμένετε ότι αυτοί οι δύο αθλητές, τελικά, θα συμμετάσχουν στους Αγώνες ή όχι; Πείτε μου «ναι» ή «όχι». Περιμένω μία συγκεκριμένη απάντηση, αν μπορείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν να το γνωρίζω, όταν η ΔΟΕ, η οποία είναι η μόνη αρμόδια, δεν έχει πάρει καμία απόφαση, δεν έχει ακόμη συσκεφθεί για να συζητήσει το θέμα; Η απάντηση ήταν πολύ συγκεκριμένη από την αρχή: η ΔΟΕ είναι εκείνη η οποία, αφού εξετάσει το θέμα και κάνει τις απαραίτητες, κατά τον Κανονισμό Λειτουργίας της, έρευνες, θα δώσει την απάντηση και στο δικό σας ερώτημα. Ερώτημα που, πιστέψτε με, απασχολεί και όλους τους Ελληνες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο τουρκικός Τύπος, χθες, έγραφε ότι ο κ. Καραμανλής θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προσκεκλημένος του κ. Ερντογάν στη γενέτειρά του. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, φέτος δεν έχουν διακοπές.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 13 August 2004 - 14:05:08 UTC