Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Τα πρώτα μετάλλια για την Ελλάδα αποτελούν γεγονός. Θέλω να εκφράσω και από αυτό το βήμα τα θερμά συγχαρητήρια στους «χρυσούς» αθλητές κατάδυσης Νίκο Σιρανίδη και Θωμά Μπίμη, αλλά και στον «χάλκινο» αρσιβαρίστα πολυολυμπιονίκη Λεωνίδα Σαμπάνη.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέματα συζήτησης του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην προώθηση Διατάγματος για τον περιορισμό των συναρμοδιοτήτων σε τρεις και κάτω υπογραφές, άρα και συναρμοδιότητες. Αυτό αφορά περίπου 90 περιπτώσεις σημαντικών διοικητικών πράξεων, κυρίως για τη διευκόλυνση του πολίτη και για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι βασικοί άξονες του πρώτου σχεδίου νόμου για εξορθολογισμό της νομοθετικής διαδικασίας με άξονες την αναγκαιότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων, τις οικονομικές επιπτώσεις και τη διαφάνεια.

Θέλω να θυμίσω ότι από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός είχε δώσει οδηγίες στους υπουργούς για τον περιορισμό της πολυνομίας για νομοσχέδια, τα οποία πρέπει να προετοιμάζονται πάρα πολύ καλά, έτσι ώστε να έχουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και να είναι λειτουργικά.

Οσον αφορά τις εκδηλώσεις που γίνονται, εδώ, στο Ζάππειο: Καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Περιστύλιο έκθεση «Η τέχνη του καρναβαλικού στοιχείου» που διοργανώνει ο Οργανισμός «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006». Στις 3 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προβάλλεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη. Στην ίδια αίθουσα, αμέσως μετά θα προβληθούν δύο ντοκυμαντέρ: «Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης» και «Ερέχθειο και Χρόνος». Στις 8 το βράδυ, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διοργανώνει στο Περιστύλιο βραδιά ελληνικής γαστρονομίας και μουσικής.

Να σας ενημερώσω για το αυριανό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: Αύριο, θα μεταβεί στην Ολυμπία, όπου θα παρακολουθήσει τον αγώνα σφαιροβολίας που θα διεξαχθεί στο αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την υπόθεση Κεντέρη και Θάνου, αν γνωρίζετε τι περιλαμβάνει το πόρισμα της Τροχαίας που θα δοθεί σήμερα στον εισαγγελέα και αν υπάρχει σκέψη στις επικοινωνίες που έχετε με τους αθλητικούς παράγοντες αφαίρεση της άδειας προπονητή στον κ. Τζέκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο ερώτημα έχει απαντηθεί από ημέρες και χθες επανέλαβα την απάντηση. Η διαδικασία της προανάκρισης δεν κοινοποιείται σε πολιτικά πρόσωπα. Κοινοποιείται μόνο στον εισαγγελέα. Από τον εισαγγελέα, λοιπόν, και τις ενέργειές του στη συνέχεια θα μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, θα ήθελα να κάνω μια γενική, αλλά και εξειδικευμένη τοποθέτηση: το ποιοι αθλητές μετέχουν σε αγωνίσματα, ποιοι προπονητές, ποιες ομάδες μετέχουν ή δεν μετέχουν είναι θέματα αρμοδιότητας ανεξάρτητων αθλητικών φορέων. Συγκεκριμένα σε αυτό που με ρωτήσατε, θέλω να επαναλάβω ότι χρέος της Πολιτείας είναι να θέτει τους κανόνες και να διασφαλίζει την τήρηση αυτών. Η εξυγίανση του Αθλητισμού είναι απαίτηση της κοινωνίας και υποχρέωση της Πολιτείας. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση, όπως είπα χθες, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποκρισίες.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Στην περίπτωση του κ. Τζέκου, όμως, υπάρχουν κατηγορίες ότι παραβίασε το σχετικό νόμο, ότι δεν επιτρέπεται να πουλάνε ουσίες αυτοί οι οποίοι είναι προπονητές. Αυτό δεν είναι κυβερνητικό θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα το αντίθετο. Είναι θέμα νομοθετικό.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Η εφαρμογή του νόμου...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά το Σύνταγμα σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες είναι θέμα νόμου και η εφαρμογή του νόμου επαφίεται στη δικαστική εξουσία.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Πρέπει να επιληφθεί αυτοβούλως κάποιος εισαγγελέας για το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατό να μου ζητάτε να απαντήσω στο αν πρέπει ένας εισαγγελέας να επιληφθεί αυτοβούλως; Καταργεί το «αυτοβούλως» αυτό που με ρωτάτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να αλλάξουμε ατμόσφαιρα και να κάνω μια καθαρά πολιτική ερώτηση και αναφέρομαι στο Κυπριακό, στις εξελίξεις: Θα γνωρίζετε βεβαίως ότι αυτή την ώρα υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία στην κυπριακή κυβέρνηση. Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις κυρίως από τις ΗΠΑ για να αναγνωρίσει η κυπριακή κυβέρνηση το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το άνοιγμά του, κάτι που θα σημαίνει το ελεύθερο εμπόριο με τις έξω χώρες και θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η εξέλιξη. Να σας πω ότι αύριο στην Τουρκία γίνεται μια σύσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία για πρώτη φορά, εκτός από τον ψευδοπρωθυπουργό Ταλάτ, συμμετέχει και ο Ντενκτάς και είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν. Θα ήθελα να γνωρίζω έχει πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με το ζήτημα αυτό και ποια είναι η θέση της για τις εξελίξεις αυτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέματα, κυρίως, ICAO (International Civil Aviation Organization)@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το ICAO έχει αρνηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέματα ICAO και όχι θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση ή με μεμονωμένη, μικρή ή μεγάλη χώρα. Θα σας υπενθυμίσω ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ICAO. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρωτοβουλία ή διάθεση από την πλευρά του ICAO. Και αυτό το έχουμε επισημάνει κι εμείς, ως κυβέρνηση, ότι δεν θα θέλαμε να υπάρχει για να γίνει αυτό που είπατε προηγουμένως σχετικά με το αεροδρόμιο στα κατεχόμενα.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε πώς ακριβώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξυγίανση του αθλητισμού; Ποια μέτρα παίρνετε ή σκέπτεστε να πάρετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και χθες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τα μέτρα που χρειάζονται θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. Το τι ακριβώς θα γίνει, δεν είμαι σε θέση να σας το πω, εδώ. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα μελετήσουν τα προβλήματα με τους αρμόδιους φορείς στο χώρο του αθλητισμού και όταν είναι έτοιμοι θα ανακοινώσουν τα νομοθετικά διατάγματα ή άλλες πράξεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Εννοείτε ότι έχει δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς να προχωρήσουν σ@ αυτά τα θέματα, μετά το γεγονός που έγινε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, πράγματι, έδωσε σχετική εντολή στους υπουργούς. Ο πρώτος στόχος με τον οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση ήταν ο χώρος του ποδοσφαίρου. Συνεχίζουμε και στους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας μεταφέρθηκε χθες η εικόνα για τον προπονητή κ. Τζέκο ότι εκτός από προπονητής, διατηρεί και την ιδιότητα του εισαγωγέα, του εμπόρου ενισχυτικών ουσιών. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πέρα από το γεγονός του ότι αν υπάρχει ή όχι ασυμβίβαστο, ήταν στη δυνατότητα και τις προθέσεις της Πολιτείας, του κράτους και της κυβέρνησης να παρέμβει, ώστε να μη μπορεί το ίδιο πρόσωπο να διατηρεί αυτές τις δύο ιδιότητες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαναλάβω: Δεν υπάρχει πρόσωπο, όσο γνωστό και αν είναι, σε όποιο χώρο και αν ανήκει, να είναι πάνω από το νόμο. Αυτό είναι ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Το επιτάσσει το Σύνταγμα μεν, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, χρειάζεται και πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση έχει αυτή την πολιτική βούληση. Ουδείς είναι πέραν και πάνω των κανονισμών και των νόμων αυτής της Πολιτείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ότι η κυβέρνηση θα κάνει εξυγίανση στον αθλητισμό, θα γίνει και κάποια έρευνα, ενδεχομένως, για περιπτώσεις ντόπινγκ, θα πάει πιο πίσω η έρευνα, θα καταλογιστούν ευθύνες; Υπάρχει αυτή η πρόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά θέματα ντόπινγκ, θα ήθελα να σας πω ότι μίλησε, χθες, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ορφανός. Αυτό το οποίο βρήκαμε, ήταν δυστυχώς ένα νομοθετικό πλαίσιο και τίποτε περισσότερο. Με πρωτοβουλία του κ. Ορφανού, μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του, οι αρμόδιοι του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ εγκαταστάθηκαν σε γραφεία εντός του υφυπουργείου. Άρα, λοιπόν, υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία πολύ προτού εμφανιστεί η γνωστή υπόθεση που συζητάμε εδώ και λίγες ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο υφυπουργός Αθλητισμού, χθες, είχε μια -θα λέγαμε- πιο προωθημένη, εάν μου επιτρέπεται η έκφραση, τοποθέτηση απέναντι στο επίμαχο ζήτημα των ημερών. Είπε ότι θα ήθελε η ελληνική πλευρά να θέσει εκτός ολυμπιακής ομάδας τους δύο αθλητές. Εσείς, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, κρατάτε -θα μπορούσαμε να πούμε- λίγο περισσότερη «άμυνα», περιμένοντας τις εξελίξεις. Αυτό δεν φωτογραφίζει δύο γραμμές μέσα στην κυβερνητική θέση απέναντι στο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν έτσι όπως ακριβώς το λέτε, εάν όντως είχε κάνει ο κ. Ορφανός τη δήλωση την οποία φέρεται ότι έκανε. Δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση ο κ. Ορφανός. Δεν δίνω πρόθεση σε κανέναν δημοσιογράφο για το πως μεταφέρθηκε η δήλωση σε αυτή την αίθουσα. Έχω στη διάθεσή μου το δελτίο Τύπου με ημερομηνία 15 Αυγούστου 2004, όπου ουδέποτε ο κ. Ορφανός -και προκύπτει από αυτό το δελτίο- χρησιμοποίησε τη φράση, την οποία επαναλάβατε κι εσείς προηγουμένως. Η απάντησή του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Πολιτεία πρέπει να κάνει τα βήματά της προσεκτικά. Αυτό που έπρεπε να κάνω, ως υφυπουργός, το έκανα και δημόσια και ιδιωτικά. Δεν μπορώ, όμως, να επιβάλω τη λήψη μιας απόφασης σε αθλητικό όργανο». Είναι ό,τι έχω πει κι εγώ εδώ σε αυτή την αίθουσα. Εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη, λέει ο κ. Ορφανός, το θέμα της συμμετοχής που δημιουργήθηκε, έπρεπε να κλείσει εσωτερικά από ελληνικά χέρια. Το να κλείσει ένα θέμα σημαίνει με την άλφα ή βήτα περίπτωση. Δεν σημαίνει μόνο με την άλφα περίπτωση, την οποία εσείς αναφέρατε, καλοπροαίρετα, είμαι βέβαιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, θα συμφωνείτε ότι τώρα δεν έχει κλείσει το θέμα. Ο κ. Υπουργός λέει ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει, επί τετραήμερο συνεχίζεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Αλλά, αυτό είναι ένα διαφορετικό ερώτημα. Εγώ λέω ότι ουδέποτε ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι έπρεπε να είχε γίνει αυτό που ακούστηκε, δίκην ερωτήσεως και χωρίς να υπάρχει -επαναλαμβάνω, είμαι βέβαιος γι αυτό- πρόθεση από το δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τι λέει ο κ. Ορφανός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς συμφωνείτε ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ένα θέμα το οποίο έχει ταλανίσει τη χώρα και έχει δημιουργήσει κακή εικόνα στο εξωτερικό, είναι δυνατόν να μην συμφωνούν όλοι ότι θα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα; Να έχουν δοθεί απαντήσεις; Αλίμονο!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ έντονες, πλέον, οι πληροφορίες και οι φήμες ότι έχει εμφανιστεί ο άνθρωπος ο οποίος μετέφερε τους δύο αθλητές στο ΚΑΤ. Θα μπορούσατε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε κάτι τέτοιο; Είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Οικονόμου ίσως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα της προανακριτικής διαδικασίας. Ξέρετε ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα. Κατά συνέπεια, θα περιμένουμε τον Εισαγγελέα να δώσει απαντήσεις σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το εάν εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος πολίτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι μέρος της εισαγγελικής έρευνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν βοηθά στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις άδειες κερκίδες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και έχει προκαλέσει τη δυσφορία της ΔΟΕ; Γιατί δεν αγοράζει εισιτήρια; Θυμίζω ότι την πρόταση την είχε υποβάλει η υφυπουργός Αθλητισμού Φάνη Πετραλιά, την απέρριψε μετά βδελυγμίας ο «ΑΘΗΝΑ 2004», ο οποίος την επανέφερε για να την απορρίψει πάλι, εν τέλει, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Και εν τέλει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα; Είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Οργανωτική Επιτροπή; Δεν είναι βασικός φορέας υλοποίησης των Αγώνων η κυβέρνηση και θα πιστωθεί και τα θετικά και τα αρνητικά στο τέλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι τα θετικά ή τα αρνητικά δεν πιστώνονται ή χρεώνονται μόνον από το εάν έχουν γεμίσει ή όχι οι κερκίδες κάποιων σταδίων. Γιατί ο γενικός αφορισμός ότι είναι άδειες οι κερκίδες δεν ευσταθεί και δεν είναι και αληθής. Έχω, ήδη, κάνει από χθες εκτενή αναφορά στο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βοηθήσει η κυβέρνηση να αγοραστούν κάποια εισιτήρια; Σήμερα στο MBC οι εκπρόσωποι Τύπου του «ΑΘΗΝΑ 2004» είπαν ότι υπάρχει μια συζήτηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνει κάτι τέτοιο, όπως έχουμε δηλώσει και παλαιότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν ότι ένα θέμα που έχει ταλανίσει την Ελλάδα, καλό είναι να είχε κλείσει νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να επισπευσθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της ΔΟΕ; Θα έπρεπε να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση από την ΕΟΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο ανεξάρτητες αρχές. Πιστεύω ότι κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 17 August 2004 - 13:05:15 UTC