Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η ελληνική κυβέρνηση συγχαίρει τους πρώτους ολυμπιονίκες και ιδιαιτέρως τις πρώτες γυναίκες ολυμπιονίκες που αγωνίστηκαν στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας μετά από 1611 χρόνια.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν @αθλητές και θεατές- για το σεβασμό που επέδειξαν στον ιερό αυτό χώρο. Ένα χώρο τον οποίο κληρονομήσαμε και διατηρήσαμε ανέπαφο ανά τους αιώνες.

Χθες, η υφήλιος αφουγκράστηκε την ηχώ του αυθεντικού. Ενθουσιασμός που αντικατοπτρίζεται στα εγκώμια των διεθνών ΜΜΕ που εξαντλούν τους υπερθετικούς.

Η Αρχαία Ολυμπία μας έφερε πιο κοντά με τις θεμελιώδεις αξίες του πολιτισμού μας. Η μοναδικότητα της Ολυμπιάδας της Αθήνας επιβεβαιώθηκε, χθες, με την επιστροφή της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας στον τόπο που γεννήθηκε το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να υπενθυμίσω την πρόταση που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει. Ηταν, λίγο πριν από τις εκλογές, όταν ο Κώστας Καραμανλής από την Ολυμπία είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προωθήσει την ιδέα διοργάνωσης Αγώνων αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα οποία θα ξεκινούν από την Ολυμπία, κάθε τέσσερα χρόνια, μεταφέροντας παράλληλα με τους αθλητές την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη που θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε αυτούς τους Αγώνες θα συμμετέχουν κυρίως Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Να σας ενημερώσω για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ζάππειο: Σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Περιστύλιο μπορείτε να παρακολουθήσετε εκδήλωση την οποία διοργανώνει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

@Ο Κώστας Καραμανλής, στις 7.30 το απόγευμα, θα παρακολουθήσει, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον αγώνα βόλεϊ Αργεντινής-Ελλάδος.

@Αύριο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνις.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τη χθεσινή απόφαση της ΔΟΕ γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση σε αθλητικούς, αλλά και σε πολιτικούς κύκλους για απόπειρα «κουκουλώματος» της όλης ιστορίας. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για την υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω την απόφαση της ΔΟΕ. Η υπόθεση, όπως γνωρίζετε, παραπέμπεται. Δεν έχουμε ακόμη τελική απόφαση για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολύ καλές οι πρωτοβουλίες που αναφέρατε. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι ο ελληνικός Αθλητισμός έχει ανατολικογερμανικής υφής κρατικοδίαιτο πρόσωπο. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει αναδιαρθρώσεις στον τρόπο που αμείβονται οι αθλητές, στα οικονομικά μεγέθη με τα οποία αμείβονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, μίλησα εκτενώς για την προσπάθεια που θα καταβάλει η κυβέρνηση για την εξυγίανση στο χώρο του Αθλητισμού. Επαναλαμβάνω, για τρίτη φορά σε αυτή την αίθουσα, ότι δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας, δεν θα μείνουμε στα λόγια. Είναι πολύ καλό να μιλάει κάποιος για καθαρούς Αγώνες. Είναι, όμως, ακόμη καλλίτερο να δίνεις τη δυνατότητα, στην Πολιτεία, ενός σοβαρού ελέγχου όλων αυτών των φαινομένων που κατά καιρούς, ανά τον κόσμο, στιγματίζουν τον Αθλητισμό. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο έγινε το 1999 και μέχρι πριν από λίγο καιρό, ώσπου οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης εξέδωσαν το Προεδρικό Διάταγμα, δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε λίγες ώρες συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο. Εκ τους αποτελέσματος, κρίνοντας τους χειρισμούς η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι παρέμεινε πρώτο θέμα επί επτά συνεχείς ημέρες το σκάνδαλο ντόπινγκ των δύο αθλητών, με αποτέλεσμα να σκιάζεται η επιτυχία των Αγώνων. Μήπως, θα έπρεπε να έχουν γίνει άλλοι χειρισμοί από τη δική σας πλευρά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας πω ότι ουδέποτε σχολιάζω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ που άλλωστε μόνα τους επιλέγουν ποιο είναι πρώτο, δεύτερο ή τρίτο θέμα στα δελτία ειδήσεών τους. Βεβαίως, δεν μπορεί να μην παραδεχθεί κάποιος ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, κάτι που άλλωστε είπα από την πρώτη στιγμή. Συμφωνώ μαζί σας ότι σκιάστηκε η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Το έχω πει εδώ και ημέρες, αν θέλετε να το επαναλάβω και σήμερα, δεν νομίζω ότι βοηθάει σε κάτι περισσότερο αυτή η επανάληψη. Οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της Πολιτείας, είναι γνωστές. Αναμένουμε όλοι τα αποτελέσματά τους.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν και ποιες πληροφορίες είχε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα για το μέγεθος του προβλήματος των αναβολικών στον ελληνικό Αθλητισμό και τι έπραξε, προκειμένου να μην εκτεθεί η χώρα στους Αγώνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη πληροφορία. Χθες, ρωτήθηκα «εάν προκύψει κάτι στη συνέχεια θα βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο»; Απάντησα, ναι.

ΖΟΥΛΑΣ: Σήμερα είχαμε και μια νέα ανακοίνωση για πέντε αρσιβαρίστες που έχουν συλληφθεί θετικοί στα τεστ ντόπινγκ και θέλω να μας πείτε αν ανησυχείτε μήπως αυτή η εικόνα που σκιάστηκε, όπως είπατε προηγουμένως, έχουμε μια συνέχεια διεθνών δημοσιευμάτων, πάλι, επικριτικά για τους Αγώνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ισχύει η πληροφορία δεν αποκλείεται να έχουμε μια συνέχεια τέτοιων δημοσιευμάτων, τα οποία όμως δεν αφορούν τη χώρα μας, ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Θυμίζω ότι η ΔΟΕ, όπως και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, πολλές φορές έχουν επισημάνει την ανάγκη να έχουμε καθαρούς Αγώνες, είτε σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, είτε άλλων αθλητικών διοργανώσεων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Μήπως ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τους λόγους που οδήγησαν την Ομοσπονδία της Πάλης να αποσύρει από τους Ολυμπιακούς τον ολυμπιονίκη Θάνο στο Σίδνεϋ, ο οποίος είχε κάποιο επεισόδιο με τον προπονητή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο πρώτο θέμα, που θίξατε για την Ολυμπία. Με αφορμή τα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες για το υπουργείο Πολιτισμού, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίξουν το φάκελο «Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο» που σύμφωνα με όσα λέγονται, ψιθυρίζονται και υπάρχουν σαν φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία, τον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές, έγιναν, θα χρησιμοποιήσω τη λέξη όργια, στη λήψη αποφάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να θιγούν μεγάλες περιουσίες πολιτιστικής υφής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο και δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο από την ερώτηση, όπως τίθεται. Να είστε βέβαιος, όμως, ότι εάν υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια θέματα δεν θα αφήσουμε αυτές τις καταγγελίες να πέσουν στο κενό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή, χθες, ο εν λόγω αθλητής έκανε κάποιες καταγγελίες στον ΑΝΤ1 και άφησε, αν θέλετε, αιχμές για τον προπονητή του, σκοπεύει η κυβέρνηση, εφόσον δεν ενημερώθηκε μέχρι τώρα, να ενημερωθεί, προκειμένου να προλάβει ανάλογες εξελίξεις με αυτήν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ πιθανό να έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτισμού. Θα ενημερωθώ και αν έχω κάτι θα σας το ανακοινώσω.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Χθες, σας ρώτησα αν πρόκειται να γίνει κάποια Ενορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με το θέμα Κεντέρη @ Θάνου και είπατε ότι θα περιμένετε τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάποια υπόνοια ή κάποια υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κρατικό μηχανισμό, πρέπει να περιμένετε τον Εισαγγελέα να επέμβει για να κάνετε μία Ενορκη Διοικητική Εξέταση; Δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουμε, τη δικαστική εξουσία. Ο Εισαγγελέας είναι πάνω από πολλούς άλλους και ως αρμόδιο όργανο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα να εκδώσει συμπεράσματα στη βάση μιας έρευνας που ήδη διεξάγεται και να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες. Όταν ο Εισαγγελέας έχει επιληφθεί ενός θέματος, είναι αυτονόητο ότι η Πολιτεία θα περιμένει την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία να κάνει τη δουλειά της.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Δεν αναφερόμουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Αναφερόμουν περισσότερο στο νοσοκομείο και στις αστυνομικές αρχές, το βράδυ του ατυχήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι θα ήταν καλύτερο να είχαμε κάποιες επιτροπές υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας ή του υπουργείου Πολιτισμού αντί του Εισαγγελέα; Εκτιμώ ότι είναι πολύ καλύτερα που ο Εισαγγελέας έχει αναλάβει την υπόθεση. Θα περιμένουμε το πόρισμά του.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ αυτονόητη την απάντηση. Τι να σας εξηγήσω; Ο Εισαγγελέας ως όργανο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης έχει επιληφθεί του θέματος. Υπάρχει κάτι καλύτερο απ@ αυτό; Σε μία συντεταγμένη Πολιτεία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι αν παρουσιαστεί αντίστοιχο φαινόμενο, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Μπορείτε να μας πείτε τι διαφορετικό θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εννοείτε όταν λέτε «τι διαφορετικό θα γίνει»;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εδώ και μία εβδομάδα περιμέναμε τις αποφάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της ΔΟΕ. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη και η εισαγγελική έρευνα στην οποία έχουν παραπεμφθεί τα πάντα. Αν είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο, τι θα γινόταν ώστε το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει «τι θα κάναμε», αλλά ποια είναι η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, να μην «κουκουλώσει» καμία υπόθεση σε οποιονδήποτε τομέα της καθημερινότητας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όμως, ως Πολιτεία, περιμένει αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας. Δεν έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία. Περιμέναμε την απόφαση της ΕΟΕΕ, της ΔΟΕ και τώρα την εισαγγελική έρευνα. @Αρα, πώς το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο; Εναπόκειται στον Εισαγγελέα αν θα το φτάσει στο κόκαλο ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το πρώτο και σημαντικότερο που μπορεί να γίνει για να έχουμε απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτηματικά που υπάρχουν;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εγώ θα περίμενα, ίσως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού να ξεκινούσε παράλληλα μια διαδικασία, προκειμένου να δει κάποια πράγματα, τα οποία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε διαφορετική λειτουργία και όχι επειδή η ελληνική Πολιτεία έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Επαναλαμβάνω ότι η ΔΟΕ είναι ανεξάρτητος διεθνής Οργανισμός. Το ποιοι μετέχουν @αθλητές, προπονητές, ομάδες- ή ποιοι δεν μετέχουν είναι καθαρά θέμα της ΔΟΕ και άλλων ανεξάρτητων αρχών. Αυτές, λοιπόν, αποφασίζουν να στείλουν το θέμα, το οποίο ταλάνισε την επικαιρότητα επί μία εβδομάδα, σε έναν άλλον Οργανισμό (ΙΑΑF) που ασχολείται με θέματα του στίβου. Παράλληλα, η ελληνική Πολιτεία, δια του Εισαγγελέως, κινεί τις δικές της διαδικασίες. Θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω μόνο σε επίπεδο εντυπωσιασμού. Αυτό, όμως, που προτιμάμε εμείς είναι να μην υπάρχει κανενός είδους λογική εντυπωσιασμού, να μη δοθεί καμία παράσταση, αλλά να δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα από την εισαγγελική έρευνα. Οταν σας λέω επί μέρες και διαπιστώνετε ότι σε δύο βασικά θέματα του αθλητισμού @ποδόσφαιρο, ντόπινγκ και αντιντόπινγκ κοντρόλ- η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να υλοποιεί σχέδια που επί χρόνια έμεναν στο συρτάρι άλλων κυβερνήσεων, αυτό δεν είναι απόδειξη σαφούς πολιτικής πρωτοβουλίας; Ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο; Να διορθώσει τα κακώς κείμενα;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είναι, όμως, υπόθεση της ΔΟΕ το να εφαρμοστεί ο νόμος περί ασυμβιβάστου για τον προπονητή κ. Τζέκο. Αυτό είναι υπόθεση της Πολιτείας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, συμφωνώ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: @ η οποία έδειξε μία ανεπάρκεια. Τώρα είναι θέμα εισαγγελικών αρχών ή είναι θέμα και θεσμικών οργάνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ο,τι έχει να πράξει η Πολιτεία, το πράττει και θα συνεχίσει με πολύ πιο βελτιωμένο τρόπο απ@ ότι σε περασμένα χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κι εσείς εδώ χθες και ο κ. Αλογοσκούφης είπατε ότι δώσατε το ποσοστό 8,3% των ΕΛΠΕ στο Όμιλο Λάτση γιατί ήταν υλοποίηση απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης. Δηλαδή, ακολουθείτε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο η πολιτική και άλλο οι συμβάσεις που υπογράφονται. Τις συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό Δημόσιο οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να τις ακολουθήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά σας κατηγορούν. Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι προχώρησε με αδιαφανείς διαδικασίες. Τι συμβαίνει, δηλαδή; Η υπήρχε απόφαση και δεν την γνώριζε ο πρώην υπουργός @διότι ήταν υπουργός ο κ. Παπουτσής- ή δεν υπήρχε απόφαση. Στο κάτω-κάτω της γραφής ο Πρωθυπουργός λέει ότι «εγώ δεν έχω δεσμευθεί για τίποτα». Ούτε έχει πει ότι θα εφαρμόσει συμβάσεις. Δεν έχει υπογράψει -λέει- κανένα γραμμάτιο με κανέναν. Τότε γιατί υπεγράφη; Μπορούσε να μην το εφαρμόσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θα θυμάστε έχουν, ήδη, γίνει επαναδιαπραγματεύσεις συμβάσεων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας -και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία από την πλευρά του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, ως υπουργού- έτσι ώστε να ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, λοιπόν, η προεκλογική μας δέσμευση, ότι επαναδιαπραγματευόμαστε συμβάσεις για τις οποίες πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει με καλύτερο τρόπο επ` ωφελεία του ελληνικού Δημοσίου, γίνεται ήδη πράξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτό είναι για ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου; Για ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου δώσατε το 8,3%;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα για τις συμβάσεις, οι οποίες είχαν εγείρει υποψίες προεκλογικά. Αυτές επαναδιαπραγματευόμαστε.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση για το περιστατικό των Χανίων: Οι δύο άνθρωποι από τους οποίους ζητήθηκε να μεταβούν στο Τμήμα, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους, ήταν υπάλληλοι σουηδικής εταιρείας που πραγματοποιεί αντιντόπινγκ ελέγχους εξουσιοδοτημένη από την «ουσάντο», η οποία είναι η αμερικανική υπηρεσία αντιντόπινγκ. Ο συγκεκριμένος έλεγχος έγινε στις 12/8/2004. Η ΔΟΕ διατείνεται ότι ελέγχους, μετά τις 30 Ιουλίου, πραγματοποιούν μόνο οι δικές της υπηρεσίες. Γνωρίζετε, μήπως, αυτή η έγγραφη εξουσιοδότηση που επέδειξαν στους αστυνομικούς από ποια υπηρεσία ή ποιόν οργανισμό είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, αλλά μπορώ να το ερευνήσω. Ο κ. Οικονόμου ίσως έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε επικοινωνία του Τμήματος Ασφαλείας Χανίων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του «Αθήνα 2004» υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι συγκεκριμένοι έχουν εξουσιοδότηση για να διενεργήσουν αντιντόπινγκ κοντρόλ και ενεργούν νομότυπα.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, από τον «Αθήνα 2004» είναι αυτή η εξουσιοδότηση;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, από τον «Αθήνα 2004» δόθηκε η επιβεβαίωση περί της νόμιμης ενέργειάς τους. Τα έγγραφα τους ήταν εντάξει, καθώς συνεργάζονται με συγκεκριμένη εταιρεία που έχει νόμιμη εξουσιοδότηση για να πραγματοποιεί αυτούς τους ελέγχους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο «Αθήνα 2004» -εάν μπορώ να διευκολύνω τη συζήτηση- είναι η Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα υπόλοιπα θέματα αναφέρονται όλα στη ΔΟΕ.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ; Ρωτώ, επειδή διατείνεται η ΔΟΕ ότι ελέγχους πραγματοποιεί μόνο αυτή μετά τις 30 Ιουλίου. Και βλέπουμε ότι μια αμερικανική υπηρεσία αντιντόπινγκ προσπαθεί να κάνει έλεγχο στις 12 Αυγούστου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα σας, καταλαβαίνετε ότι αφορά τη ΔΟΕ και όχι την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να διευκρινίσω εάν ήταν παράνομος ο έλεγχος της αμερικανικής υπηρεσίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω κατανοήσει απόλυτα τι προσπαθείτε να διευκρινίσετε. Απλώς σας λέω ότι αυτό είναι θέμα της ΔΟΕ και δεν μπορεί να το απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Ποιος ζήτησε να πάνε αυτοί οι δύο ελεγκτές για εξακρίβωση στοιχείων στο Τμήμα των Χανίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες. Η Ελληνική Αστυνομία.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Είχε κάποια κλήση η ΕΛ.ΑΣ. για να το ζητήσει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν παρούσα. Μάλλον δεν έχετε ενημερωθεί για το χθεσινό briefing, όπου ανέφερα χρονολογικά όλη την ιστορία. Η ΕΛ.ΑΣ. ήταν παρούσα.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Όταν πήγαν για τον έλεγχο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Και όταν πηγαίνει κάποιος για έλεγχο, βγαίνει η ΕΛ.ΑΣ. τον παίρνει και τον πάει στο Τμήμα, δηλαδή; Είναι δυνατόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι κι εσείς που ζείτε εδώ ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σας θέλετε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα μπει κάποιος να κάνει μια ζημιά στα μηχανήματα που χρησιμοποιείτε ή να σας ενοχλήσει στη δουλειά σας. Άρα, θέλετε τον έλεγχο της Αστυνομίας. Η όχι;

ΓΚΙΛΣΟΝ: Αυτή η εξακρίβωση δεν μπορούσε να γίνει επί τόπου, στο ξενοδοχείο; Έπρεπε να πάνε στο Τμήμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε διαφορετικό ερώτημα τώρα. Να τα πάρουμε ένα-ένα. Συμφωνείτε σε αυτό που σας είπα: Ότι χρειάζεται να τηρήσουμε κανόνες ασφαλείας;

ΓΚΙΛΣΟΝ: Στο πλαίσιο του Συντάγματος και των ατομικών δικαιωμάτων, εννοείται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε κανενός είδους παραβίαση του Συντάγματος. Εάν έχετε κάποια αντίθετη πληροφορία, ας την αναφέρετε.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Ρωτώ, γιατί δεν μπορούσε να γίνει εκεί ο έλεγχος και έπρεπε να πάνε στο Τμήμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γιατί η ΕΛ.ΑΣ έλεγξε στο Τμήμα και όχι επί τόπου, με συγχωρείτε, αλλά αυτό το ερώτημα δεν θα το απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 August 2004 - 14:05:08 UTC