Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα τον Τουρισμό. Παρακάλεσα τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλο να είναι μαζί μας, προκειμένου να σας ενημερώσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις για θέματα Τουρισμού, ενός χώρου που η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και τον οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα πολύ καλύτερα από ό,τι γινόταν έως τώρα.

Να σας ενημερώσω για τις εκδηλώσεις που γίνονται, εδώ, στο Περιστύλιο. Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η έκθεση «Γεύσεις της Ελλάδας». Στις 2 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Στις 5 το απόγευμα, στην ίδια αίθουσα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει συμπόσιο με θέμα την ελληνική διατροφή.

Να σας ανακοινώσω, επίσης, ότι σήμερα στις 9.15 το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης έγινε δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός, την Πέμπτη στις 11 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελειώνουν και μαζί το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να συνδράμει με στρατό το Ιράκ, επειδή έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν ο Πάουελ ξαναθέσει το αίτημα ποια θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την απάντησή μου για ερωτήσεις με «αν» την ξέρετε. Στο συγκεκριμένο ισχύει παλαιότερη απάντησή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να την επαναλάβετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, συμμετέχει, ήδη, στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ντοπάρισμα υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει παντού. Πριν από λίγες ημέρες δηλώσατε ότι θα βάλουμε το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Τα άλλα κράτη είναι διατεθειμένα να βάλουν το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους άλλων χωρών. Ωστόσο, θα μείνω στη διαβεβαίωση των αρμοδίων της ΔΟΕ -και αυτή πιστεύω ότι είναι μια ισχυρή διαβεβαίωση- ότι όλες οι χώρες θέλουν καθαρούς αγώνες. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει έναν επιπλέον λόγο, ως γενέτειρα χώρα του Ολυμπισμού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν και η κυβέρνηση ζητά την αναμόρφωση του καθεστώτος που ισχύει για τα προνόμια, διακρίσεις, τιμές κ.τλ. στους ολυμπιονίκες. Αν δηλαδή θα υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικού είδους τιμές και διακρίσεις στο μέλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ωστόσο το θέμα εντάσσεται στη διαδικασία που έχω αναφέρει αυτές τις ημέρες, να επανεξετάσουμε, δηλαδή, από την αρχή πολλά πράγματα γύρω από τον Αθλητισμό. Η κυβέρνηση δεν είναι της άποψης @και θέλω να το τονίσω αυτό- ότι κακώς δίνονται προνόμια. Δίνονται καλώς τα προνόμια στους αθλητές. Είναι άνθρωποι, οι οποίοι μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι, βοηθούν το γόητρο της χώρας και τον Αθλητισμό που συνδυάζεται με τις μεγάλες αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο, στα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου αναδεικνύεται μια διάσταση απόψεων και αντιλήψεων, σε σχέση με το θέμα της αφαίρεσης των διακρίσεων και των άλλων προνομίων από τους ολυμπιονίκες. Και αναφέρομαι ευθέως στον κ. Κουκουδήμο που τυγχάνει Γενικός Γραμματέας του Αθλητισμού. Υπάρχει αυτή η διάσταση και πώς απαντά η κυβέρνηση στις απόψεις του κ. Κουκουδήμου ότι δεν είναι και τόσο εύκολο ή τουλάχιστον ότι δεν πρέπει να αφαιρούνται τόσο εύκολα τα προνόμια από τους αθλητές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έχω απαντήσει από χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος, χθες, έκανε δηλώσεις και χαρακτήρισε την κυβέρνηση αμήχανη και άνανδρη στο θέμα του ντόπινγκ. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος ως πρώην υπουργός Πολιτισμού έχει τις δικές του ευθύνες για τις οποίες θα συζητήσουμε αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Ο Πρωθυπουργός στις συζητήσεις του με τον κ. Πάουελ θα επιχειρήσει να γίνει μια ανανεωμένη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τροποποιήσεις στο Σχέδιο Ανάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαρκής η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με την κυπριακή, να παραμείνει το Κυπριακό ένα ζήτημα διεθνές, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη βιώσιμη λύση που θα βοηθήσει στην επανένωση του νησιού.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Όταν λέτε καλύτερη και βιώσιμη εννοείτε τροποποιήσεις στο Σχέδιο Ανάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο, τι είχα να πω, το είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, όσον αφορά τον κ. Τζέκο, τον προπονητή, είχε γίνει κάποια έφοδος από την εφορία, πριν από ένα χρόνο, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι δίκαιο να πει κανείς ότι εσείς θέλετε να τον ρίξετε, ούτως ώστε @ας πούμε- να αποδείξετε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποτύχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση του ντόπινγκ, όπως είπα και άλλες φορές σε αυτή την αίθουσα, είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να ξεκινά με αφορμή συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά για την ελληνική Πολιτεία δεν προσωποποιείται, παρά μόνο στο βαθμό που απασχολεί την έρευνα του εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας διενεργεί προανάκριση και τα συμπεράσματά του θα τα δούμε στο χρόνο που εκείνος θα κρίνει. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνω, είναι να εξυγιάνει το χώρο του Αθλητισμού. Κανένας δεν είναι υπεράνω κανονισμών και νόμων.

ΖΟΥΛΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Βενιζέλος ως πρώην υπουργός Πολιτισμού έχει τις δικές του ευθύνες. Ηθελα να ρωτήσω αν η σημερινή κυβέρνηση έχει κάποιες ευθύνες, δεδομένου ότι τα σκάνδαλα έχουν συμβεί επί των ημερών της και ήδη βρίσκεται στην εξουσία έξη μήνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, προσπάθησε να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα. Στον συγκεκριμένο τομέα του αντιντόπινγκ κοντρόλ -θα επαναλάβω για πολλοστή φορά- ενώ υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο από το 1999, έπρεπε να έρθει μια νέα κυβέρνηση, όπως είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, για να το ενεργοποιήσει, να βρει στέγη στην επιτροπή και να αρχίσει να λειτουργεί. Τις ευθύνες που υπάρχουν στην υπόθεση Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου @την οποία όλοι γνωρίσαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες- έπρεπε να έρθει μια νέα κυβέρνηση για να τις αναδείξει και να τις στείλει στον εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά το Συνέδριο του @94 οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάρα πολύ σημαντικοί, όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο όσον αφορά το περιβάλλον, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Θα μας δώσει στοιχεία η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν ήδη δοθεί κάποια στοιχεία για την προστασία του Περιβάλλοντος, για τις ενέργειες που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η σημερινή, έτσι ώστε να προστατευτεί το Περιβάλλον και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αειφόρο ανάπτυξη, κυρίως στο νομό Αττικής, όπου λαμβάνουν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι στις καντίνες και σε άλλα σημεία πώλησης γύρω από τις εγκαταστάσεις, ενδεχομένως και μέσα, γίνεται υπερτιμολόγηση ειδών διατροφής. Μάλιστα, πολλά συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης προσπάθησαν να μπουν μέσα, αλλά δεν είχαν διαπιστεύσεις. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για πολλά φαινόμενα μαύρης αγοράς, δηλαδή εισιτηρίων που γίνονται γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Τι μέτρα έχει πάρει ή θα πάρει η κυβέρνηση γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πληροφορία ότι συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης προσπάθησαν να μπουν και δεν τα κατάφεραν, δεν είναι αληθής. Μίλησα, ήδη, με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα. Οσον αφορά, στο επίμαχο θέμα των τιμών ελέγχονται τα πάντα συστηματικά. Είναι ελάχιστα τα προϊόντα στα οποία διαπιστώθηκε αυξημένη τιμή και είναι αυτά που δεν ελέγχονται αγορανομικά. Τα προϊόντα -και έχω έναν κατάλογο από τον «Αθήνα 2004»- είναι σε τιμές που βρίσκονται στο πλαίσιο που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι οι Κασσάνδρες, οι οποίες μίλησαν πολύ προ των Ολυμπιακών Αγώνων για μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα που θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διαψεύστηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα των εισιτηρίων, για τη μαύρη αγορά που γίνεται δεν απαντήσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει και άλλη φορά. Όταν γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες η Αστυνομία επιλαμβάνεται του θέματος και στη συνέχεια ο εισαγγελέας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος λόγος επέβαλε στην κυβέρνηση να αυξήσει τα εισιτήρια της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ στο εξωτερικό, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τις ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ, σύμφωνα με την οποία η προσωρινή επιβάρυνση στα δρομολόγια εξωτερικού σχετίζεται με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν σε δρομολόγια εσωτερικού και ότι είναι συμβατές με αυτές που έχουν ήδη γίνει από το σύνολο των αεροπορικών εταιρειών στο διεθνή χώρο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με αυτό που είπατε για τον κ. Βενιζέλο: Μιλήσατε ευθέως για δικές του ευθύνες. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος και με δεδομένο το γεγονός ότι χθες όλως παραδόξως, ενδεχομένως, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους και σας διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την κομματικοποίηση του Αθλητισμού και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επίσης σπίλωση του Ολυμπιακού Κινήματος και του σημαντικού έργου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι έχετε να πείτε και για τον Βενιζέλο και κυρίως γι` αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Βενιζέλο απάντησα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπανδρέου είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι χθες κατέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει καμία δήλωση επίθεσης κυβερνητικού στελέχους προς το ΠΑΣΟΚ ή τον κ. Παπανδρέου. Κατά συνέπεια, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Θα περίμενε κανείς την Ολυμπιακή Εκεχειρία που επικαλείται να τη σεβαστεί πρώτος ο ίδιος.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, σήμερα συνήλθε η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το νέο νομοσχέδιο για τη σύσταση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς, επίσης, και τους βασικούς άξονες της νέας στρατηγικής μας για τον τουρισμό, ο οποίος θα εισέλθει σε μια νέα εποχή. Κυρίαρχα χαρακτηριστικά θα είναι η συμβολή στην ανάπτυξη και προβολή της χώρας με πλήρη αξιοποίηση του μεταολυμπιακού τοπίου. Πολιτισμός, περιβάλλον, ανάπτυξη, ποιότητα υπηρεσιών, νέες υποδομές και ανταγωνιστικότητα, σε συνδυασμό με τιμές που να αντιστοιχούν στο πραγματικό τουριστικό προϊόν, έλεγχο και συγκεκριμένο πλαίσιο νέων κανόνων με πλήρη παρακολούθηση και έρευνα της εφαρμογής τους, συνθέτουν τη μελλοντική εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Πρώτο στάδιο, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, είναι το νοικοκύρεμα του ακατάστατου, ανεξέλεγκτου, άναρχου και κατακερματισμένου τουριστικού περιβάλλοντος, το οποίο μας κληροδοτήθηκε. Μια καινούργια εποχή ξεκινά και πρέπει να σας πω, ως αρμόδιος για τον τουρισμό υπουργός, ότι μετά από αυτή τη σημερινή συνεργασία και την προώθηση του νομοσχεδίου, αισθανόμαστε ότι εγκαινιάζουμε πραγματικά μια δυναμική ανελικτική περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Σε ένα πρόσφατο σχόλιο στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ο κ. Μαρίνος έκανε κάποιες παρατηρήσεις ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν αξιοποίησε την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων για να αυξήσει τον τουρισμό. Είπε ότι οι Τούρκοι είπαν ότι όταν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες «ελάτε εδώ». Δηλαδή, οι Τούρκοι αξιοποίησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η Ελλάδα δεν το έκανε. Τι έχετε να σχολιάσετε γι αυτό; Έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια τους τελευταίους έξι μήνες για να αξιοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ποια είναι τα συγκριτικά στοιχεία, πρόπερσι, πέρσι, φέτος την ίδια εποχή; Γιατί υπάρχει αυτή η πτώση;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μαρίνος στο άρθρο του αναφέρθηκε πολύ σωστά στην έλλειψη επικοινωνιακής πολιτικής και στρατηγικής για την προβολή του τουρισμού διασυνδεδεμένου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά αναφερόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως κι εμείς επισημάναμε εξ αρχής. Στο χρονικό διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών ξέρετε πολύ καλά ότι ειδικότερα για τον τουρισμό δεν μπορούσε να αναπτύξει κανείς τη συγκεκριμένη πολιτική, δεδομένου ότι όλα είχαν δρομολογηθεί από τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό τον καιρό δουλέψαμε μεθοδικά, συστηματικά, οργανωμένα, έτσι ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα νέο νομοσχέδιο, που αποτελεί τη βάση για το στρατηγείο, πλέον, του ελληνικού τουρισμού και για τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται. Κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου -αν και δεν υπήρχε υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως μετονομάζεται με το νέο νομοσχέδιο- έγιναν κάποια βήματα με απώτερο στόχο να συμβάλει ο τουρισμός στη διαμόρφωση ενός πιο φιλόξενου περιβάλλοντος για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών των Αγώνων που, όμως, είναι συγχρόνως και επισκέπτες της χώρας μας. Σημασία έχει τι γίνεται από εδώ και πέρα. Η ανακοίνωση που έκανα πριν από λίγο, περιγράφει με σαφήνεια το νέο πλαίσιο, στο οποίο αναπτύσσεται η πολιτική μας για τον τουρισμό και βεβαίως τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται με αξιοποίηση του μεταολυμπιακού τοπίου. Η κυβέρνηση, η οποία έγκαιρα αντελήφθη τη σημασία που έχει ο τουρισμός για την ανάπτυξη και την προβολή της χώρας μας, προχώρησε άμεσα -από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων της- στη σύσταση του υπουργείου, του οποίου προΐσταμαι. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η στρατηγική μας έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση του μεταολυμπιακού τοπίου. Είναι μια στρατηγική σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον, δεκαετίας.

ΓΚΙΛΣΟΝ: Είπατε ότι όλα είχαν δρομολογηθεί και μιλάτε για τα μεταολυμπιακά. Θα ήθελα να ρωτήσω, απλώς, από τότε που ανέλαβε η Ν.Δ. τι κονδύλια δαπανήθηκαν για διαφήμιση των Ολυμπιακών Αγώνων και το συνδυασμό τουρισμού και Ολυμπιακών Αγώνων; Μπορείτε να μας πείτε;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, δεν γνωρίζετε ότι η διαφημιστική καμπάνια δρομολογείται διαδικαστικά από τον προηγούμενο χρόνο. Το ερώτημα σας, λοιπόν, είναι ένα ερώτημα που κι εμείς θέτουμε δημόσια: Δηλαδή, για ποιο λόγο δεν ελήφθη καμία πρόνοια από πέρσι το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ώστε να ξεκινήσει διαφημιστική προβολή για τον τόπο. Εάν η ερώτησή και οι παρατηρήσεις σας είναι κριτική προς την προηγούμενη κυβέρνηση, επιτρέψτε μου να μην απαντήσω εγώ, να σας απαντήσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είχα την τύχη να μένω για πολλά χρόνια στην Κρήτη, βλέπουμε ότι φέτος στην Κρήτη, εάν και αυξήθηκαν οι επισκέψεις ξένων τουριστών, μειώθηκαν κατά 30%-40%. Τι θα κάνετε εσείς του χρόνου, γιατί μιλάτε ότι θα κάνετε πάρα πολλές ενέργειες για να αξιοποιήσετε το ολυμπιακό έτος κ.λ.π., αλλά βλέπουμε ότι αυτό το σλόγκαν «ήλιος, παραλίες» δεν «πουλάει» πια. Αυτό το προσφέρει η Ισπανία, η Τουρκία και πολλές χώρες στον κόσμο. Σε τι θα διαχωρίσεις θα είναι οι αλλαγές στο διαφημιστικό στο εξωτερικό για την Ελλάδα.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο η διαφήμιση και η προβολή. Είναι οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον ελληνικό τουρισμό, στις οποίες αναφέρθηκα πριν. Νέες υποδομές, αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μεγάλης κλίμακας διαφημιστική καμπάνια, που για πρώτη φορά γίνεται από την Ελλάδα. Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι εμείς τις χώρες στις οποίες αναφέρεστε, δεν τις βλέπουμε ανταγωνιστικά, τις βλέπουμε μέσα από τη σύγκριση που εκ των πραγμάτων, θα γίνει ανάμεσα στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Η πολιτική μας στοχεύει σε όλα όσα σας ανέφερα πριν και δεν αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά όλη την Ελλάδα. Σας έδωσα το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίζεται η νέα αντίληψη και η νέα στρατηγική για τον τουρισμό, που είναι «Πολιτισμός, Περιβάλλον, Ανάπτυξη». Και επειδή αναφερθήκατε στην Κρήτη, όλοι το γνωρίζουμε ότι αυτή η πανέμορφη γωνιά της πατρίδας μας συνδυάζει αυτά τα τρία στοιχεία. Χρειάζεται, όμως, να γίνει, ακόμη, πολλή δουλειά. Είπα πριν -και το επαναλαμβάνω- ότι εγκαινιάζουμε μια καινούργια εποχή, ιδιαίτερα αισιόδοξη και δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό. Και για να μην θεωρηθεί ότι παρέλειψα να απαντήσω σε μια παρατήρηση συναδέλφου σας πριν, σας λέω ότι τη γειτονική χώρα τη βλέπουμε μέσα από όρους άμιλλας, που οδηγεί στη συνεργασία και τη συνεννόηση για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερα φιλόξενου περιβάλλοντος για τον τουρισμό. Δεν την βλέπουμε αυστηρά ανταγωνιστικά. Εξάλλου, με τις πρωτοβουλίες που πρόκειται σύντομα να αναπτύξει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, θα διαμορφωθεί και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τον τουρισμό, όπως συμβαίνει με άλλους τομείς κοινών δράσεων των κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν έχετε δει κάποια διαθέσιμα στοιχεία για το ποια είναι η τουριστική κίνηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και εάν βρίσκεται στα επίπεδα των προσδοκιών που είχαμε για αυτή την περίοδο ή βρίσκεται χαμηλότερα;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα όσα είπα πριν -και απαντώντας σε ένα μέρος του ερωτήματός σας- δεν έχουμε την προσδοκώμενη κίνηση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Ένα στοιχείο ενδιαφέρον για εσάς είναι ότι στο πρώτο τετράμηνο αυτού του έτους, ενώ είχαμε λιγότερη κίνηση, είχαμε περισσότερες εισπράξεις από τον τουρισμό, της τάξεως του 4%-5%. Φαίνεται, όμως, ότι όπως είχαμε προβλέψει οι Ολυμπιακοί Αγώνες από μόνοι τους σε συνδυασμό και με άλλα μεγάλα γεγονότα, διαφημίζουν την Ελλάδα. Απόδειξη αποτελεί αυτό που μας έρχεται και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, ότι δηλαδή ο μήνας Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε τουριστική δραστηριότητα. Όλα αυτά, όμως, αφορούν τη φετινή χρονιά. Θεωρούμε ότι στο τέλος θα «κλείσουμε ταμείο» έχοντας περίπου ισορροπήσει τα πράγματα. Δεν στεκόμαστε, όμως, εκεί. Κοιτάμε μπροστά, βλέπουμε το νέο ορίζοντα που προβάλει. Γνωρίζουμε ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και η Ελλάδα πρέπει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της να βρεθεί, να ενεργήσει και να δρα με τους όρους της παγκόσμιας αγοράς. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον και βεβαίως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνιστούν την πλατφόρμα, στην οποία οικοδομείται η νέα στρατηγική επικοινωνίας, προβολής και τουριστικής δραστηριότητας της χώρας μας.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Τελικά η διαχείριση των τουριστικών ακινήτων περιελήφθησαν στις αρμοδιότητες, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που συζητήσατε σήμερα;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως εξ αρχής είχαμε πει, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως μετονομάζεται η παλιά Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Για όλα τα θέματα, όμως, που αφορούν την ανάπτυξη, είναι εύλογο και αυτονόητο ότι θα συνεργαστούμε με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αυτή η εταιρεία διανύει μια φάση εξυγίανσης, πάντοτε με έναν και μόνο σκοπό: Την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού.

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗΣ: Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι χώρες που επλήγησαν από τη διεθνή τρομοκρατία, όπως η Ισπανία και η Τουρκία, έχουν παρουσιάσει αύξηση των αφίξεων τουριστών κατά 12% στην περίπτωση της Ισπανίας και 53% στην Τουρκία;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ` όλα να πούμε ότι η γειτονική και φίλη Τουρκία είναι έξω από τη ζώνη του ευρώ. Εκ των πραγμάτων, από πλευράς τιμών, είναι πιο ανταγωνιστική από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισπανία έχει μεγάλη παράδοση, τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας και αυτή το μεταολυμπιακό τοπίο -διότι μετά τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης έχουμε αυτή την «έκρηξη»- με μία δυναμική επικοινωνιακή παρουσία να στείλει το σήμα της σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να σας πω ότι, τη χρονιά που πέρασε, οι δύο χώρες που αναφέρατε ξόδεψαν πάρα πολλά χρήματα για την προβολή τους. Περίπου 60 δις δραχμές -για να σας το αποδώσω σε δραχμές- η Ισπανία και κοντά στα 40 δις δραχμές η γειτονική Τουρκία. Είναι σημαντική η προβολή για μία χώρα και κυρίως για τον τουρισμό. Όλα αυτά εξηγούνται. Πάντως, να πούμε και κάτι γενικότερο: Στην Ευρώπη παρατηρείται κάμψη του τουρισμού αυτό το χρόνο. Και δεν μιλάμε μόνο για την Ισπανία όπου επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για τα νούμερα που μας δώσατε, διότι έχουμε μία άλλη, εντελώς διαφορετική εικόνα. Έχουμε πτώση του τουρισμού στη Γαλλία ή στη γειτονική Ιταλία. Σημασία, όμως, για εμάς έχει -μιας και εδώ βρίσκομαι για να σας πω τι κάνει η χώρα μας- πώς βγαίνουμε μπροστά, πείθοντας για τα πλεονεκτήματα αυτής της χώρας. Κάτι, βέβαια, που θα περάσει και μέσα από την προβολή, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων, μέσα σε ένα φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Τουρισμός δεν είναι μόνο ο αριθμός επισκεπτών μιας χώρας, είναι συνδυασμός πολλών άλλων παραγόντων, όπως τα παρουσιάσαμε αυτό τον καιρό. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, ανταγωνιστικά, θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στο μέλλον. Η δε κυβέρνηση η οποία αντελήφθη έγκαιρα τη σημασία του ελληνικού τουρισμού, με σοβαρότητα, σύστημα και μεθοδικότητα -αντιλαμβανόμενη πώς έχουν τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά και υιοθετώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους- θα βγάλει την Ελλάδα μπροστά από τον επόμενο χρόνο. Πάντοτε έλεγα -και το επαναλαμβάνω- ότι η χώρα μας θα είναι σε θέση να συγκριθεί και να κριθεί κυρίως από το πώς αξιοποιεί το μεταολυμπιακό περιβάλλον, εκεί όπου θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί η νέα μας πολιτική.

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗΣ: Μία διευκρίνιση: Επειδή, ακριβώς, υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα τρομοκρατικών κτυπημάτων και στην Κωνσταντινούπολη και στη Μαδρίτη, δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, ούτως ώστε να αποδίδουμε σε στρατηγικές επικοινωνιακές την αύξηση των δεδομένων προς αυτές τις χώρες και τη μείωση στη δική μας χώρα, που δεν έχει υποστεί κανένα κτύπημα, τουλάχιστον.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Θα σας βοηθήσω και εγώ, συνοδεύοντας τη συλλογιστική σας, λέγοντάς σας ότι τα πακέτα «κλείνονται» από τον προηγούμενο χρόνο. Όλος αυτός ο κόσμος που πηγαίνει σε αυτές τις χώρες, δεν είναι τουρίστες της τελευταίας στιγμής, που ξαφνικά ένα πρωί ξύπνησαν και αποφάσισαν να ταξιδέψουν. Είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις, συνεργασίες, υπογραφή των συμβολαίων με τους μεγάλους operators που διακινούν, αυτή τη στιγμή, περίπου το 50% του ευρωπαϊκού τουριστικού ρεύματος. Αυτά έγιναν από πέρυσι. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά ήταν συμφωνημένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, θα σας κάνω μία σχετική ερώτηση. Η Γαλλία, στην οποία ζω, είναι η πρώτη -σύμφωνα με τις στατιστικές- τουριστική χώρα στον κόσμο από άποψης αριθμού επισκεπτών. Κατά το 1998, εκεί έγινε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Αυτό δεν την ωφέλησε, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα ωφελήσουν την Ελλάδα;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα πριν και το επαναλαμβάνω, ότι από μόνοι τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνιστούν διαφημιστικό γεγονός μεγάλης σημασίας. Είναι ευκαιρία να γνωρίσει όλος ο κόσμος την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, αυτή που ζείτε και εσείς, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες και οι συνάδελφοί σας, καθ@ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα και τη χώρα μας. Η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή της εικόνα. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη Γαλλία, όπου αναφερθήκατε, έχει μεγάλη παράδοση στον τουρισμό, όπως -πρέπει να πω- εμπειρία έχει αποκτήσει και η χώρα μας. Και για να μη θεωρούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση και σχέση μέσα στην παγκόσμια τουριστική αγορά, σας λέω ότι αυτή την ώρα -και παρά τη δυσκολία αυτής της χρονιάς, όπως την περιγράψαμε- είναι δέκατη στον κόσμο σε τουριστική κίνηση. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα. Εκείνο που αποφασίστηκε σήμερα -κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία αποδέχθηκε την εισήγηση που της υπέβαλα- είναι η νέα πολιτική για τον τουρισμό να καλύπτει και άλλες πτυχές τουριστικής δραστηριότητας που, μέχρι στιγμής, δεν είχαν ανάπτυξη στη χώρα μας. Εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού: Πολιτιστικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, αγροτουρισμός, αθλητικός τουρισμός με πλήρη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που πρόκειται να μείνουν και μετά την επόμενη ημέρα των αγώνων, αστικός τουρισμός. Πρέπει να σας πω -και το γνωρίζω από την προγενέστερη ιδιότητά μου ως δημάρχου της πόλης της Αθήνας- ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών της Ελλάδας παρέκαμπτε την Αθήνα. Η Αθήνα, όμως, έχει αλλάξει. Τα τελευταία εννιά χρόνια έγιναν μεγάλες, βαθιές αλλαγές, που την έχουν καταστήσει πιο φιλόξενη και λειτουργική πόλη. Προσφέρεται δε -συνδυάζοντας τον πολιτισμό, τον ξεχωριστό δικό της τρόπο ζωής- για ξεκούραση, για ενημέρωση, για περισσότερη γνώση, αλλά και για προσκύνημα, αν θέλετε, στη χώρα που τόσα πολλά έχει δώσει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα, λοιπόν, βγαίνει ανταγωνιστικά μπροστά με τις δικές της δυνατότητες. Σας είπα πρωτύτερα ότι υπήρξαν και άλλες πόλεις και χώρες οι οποίες αξιοποίησαν τη μετα-ολυμπιακή περίοδο. Εσείς αναφερθήκατε στη Γαλλία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Εγώ αναφέρθηκα, όμως, στη Βαρκελώνη, η οποία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σχεδόν δεκαπλασίασε την τουριστική της κίνηση, έχοντας όμως, πρωτύτερα και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, βελτιώσει τις υποδομές της. Η Αθήνα προσφέρεται για συνεδριακό τουρισμό. Η ενδοχώρα της Ελλάδας προσφέρεται για κάθε μορφής τουρισμό και περιήγηση. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία, με την ευκαιρία που τώρα μας δίνεται, προβάλλονται και τελικά πείθουν. Χρειάζεται, όμως, να γίνει πάρα πολλή δουλειά. Μόνος μου χαρακτήρισα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, το περιβάλλον αυτό ακατάστατο, ανοργάνωτο. Αυτές είναι ευθύνες που ανάγονται στο παρελθόν. Εμείς, εκ χαρακτήρος και νοοτροπίας δεν κοιτάμε πίσω. Κοιτάμε μπροστά, γι` αυτό και από την πρώτη κιόλας ημέρα έλεγα «αξιοποίηση του μεταολυμπιακού περιβάλλοντος».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι θα προσπαθήσετε οι τιμές να ανταποκρίνονται στο προσφερόμενο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τις υπηρεσίες και πρέπει να μειωθεί;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα θεωρώ ότι δεν είχε υπάρξει καν πολιτική, η οποία να στόχευε στην εναρμόνιση των τιμών με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όλα αυτά είναι πλέον ευθύνη δική μας. Ενόψει, δε, των Ολυμπιακών Αγώνων και με δεδομένη την εμπειρία από άλλες ολυμπιακές διοργανώσεις όπου πάντοτε παρατηρούνταν φαινόμενα κερδοσκοπίας, είμαι βέβαιος @και φαντάζομαι το καταλαβαίνετε και εσείς- ότι με τη νέα πολιτική που ακολουθείται, τα πράγματα μπαίνουν, πλέον, σε μία τάξη. Το γεγονός ότι, όπως είχε ο ελληνικός τουρισμός, τον ήθελε να είναι ο βασικός συντελεστής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με ποσοστό επί του εθνικού μας πλούτου -δηλαδή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος- που αγγίζει και το 18%, δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η νέα στρατηγική δεκαετίας στην οποία αναφέρθηκα, θέλει τον ελληνικό τουρισμό σχεδόν να διπλασιάζει τη συμβολή του στο ΑΕΠ, μέσα στα προσεχή δέκα χρόνια. Πάντοτε, όμως, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική διάσταση του τουρισμού που έχει να κάνει τόσο με τους ξένους, όσο και με τους Έλληνες περιηγητές αυτής της χώρας, που πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και φιλόξενα σε ένα περιβάλλον που είναι κατ@ εξοχήν περιβάλλον φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την αναφορά σας στο γεγονός ότι δεν υπήρχε τουριστική καμπάνια, το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Αλλά, πολλοί Αθηναίοι νοιώθουν ότι υπήρχε μία αρνητική καμπάνια, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τα ΜΜΕ@ (δεν ακούγεται ευκρινώς)

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχουμε στοιχεία. Απλώς, θέλω να σας πω ότι δεν μπορούσαμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση που εσείς, πολύ σωστά, περιγράψατε. Εμείς είχαμε εκλογές το Μάρτιο. Δεν είχαμε και πολλούς μήνες μπροστά μας να αλλάξουμε κάτι. Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο. Όσον αφορά τους επισκέπτες στην Αθήνα, οι πόλεις που οργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν πάντα κάποιο πρόβλημα λειτουργίας. Θυμάμαι ότι και στην Ατλάντα υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι Αθηναίοι έχουν συνεισφέρει στο να υπάρχει μία Αθήνα πολύ πιο προσιτή. Νομίζω ότι ήταν ένας σημαντικός χρόνος φέτος. Δεν έγινε η διαφημιστική καμπάνια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσον αφορά τους αριθμούς και τα στοιχεία. Μετά από τους Αγώνες θα είμαστε σε θέση να σας δώσουμε έναν πλήρη κατάλογο αφίξεων και αναχωρήσεων από τη χώρα. Θα πρέπει εδώ να διαχωρίσουμε τον τουρίστα από το θεατή. Υπάρχει διαφορετική ψυχολογία. Θα πρέπει να σας πω ότι πολλοί τουρίστες αποθαρρύνθηκαν στο να επισκεφθούν τη χώρα μας, φέτος. Όπως είπα στην αρχή, έχουμε αύξηση αφίξεων για το Σεπτέμβρη. Και νομίζω ότι αυτό υπόσχεται πολλά για το μέλλον του τουρισμού.

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να σας προσκαλέσω στο πάρτι που θα διοργανώσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το Σάββατο, στη Βάρκιζα. Είσαστε προσκεκλημένοι όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι και οι ξένοι ανταποκριτές, ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να περάσετε μία πολύ ευχάριστη βραδιά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 August 2004 - 14:05:09 UTC