Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε,

Η ελληνική κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, συγχαίρει τους Έλληνες αθλητές που με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους χαρίζουν στη χώρα μας και άλλες διακρίσεις.

Θα ήθελα να σας δώσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα που διεξάγεται στις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, για λογαριασμό του «Αθήνα 2004», τα οποία έχουν ήδη δοθεί στους συναδέλφους σας στο Main Press Center στο Μαρούσι.

Το 97,3% του συνόλου των θεατών δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την ασφάλεια των Αγώνων. Το 96,8% των ξένων θεατών δηλώνουν ότι έχουν πολύ θετικές εντυπώσεις από τη χώρα μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών, πάνω από 85%, χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς και το 81,8% δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον οδηγό του ταξί ο οποίος, την προηγούμενη Δευτέρα το βράδυ, κινητοποιήθηκε για να επιστρέψει στο Δανό Ολυμπιονίκη κωπηλασίας το αργυρό μετάλλιο που είχε ξεχάσει μέσα στο ταξί του. Είναι μία συμπεριφορά που τιμά τον ίδιο και τη χώρα.

Σήμερα, στο Περιστύλιο του Ζαππείου, μπορείτε να παρακολουθήσετε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας, με θέμα: «Της Κύπρου χρώματα». Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και γεύσεις από την Κύπρο.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάτιτς,

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε, χθες, την πώληση ενός τριετούς προγράμματος για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Τέτοιου είδους προγράμματα, συνήθως, τελούν υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας. Ισχύει η ίδια διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό που αλλάζει και το οποίο έθεσε με σαφή τρόπο ο Πρωθυπουργός χθες, είναι ότι θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των αρμόδιων υπουργείων και φορέων για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Δεύτερον, η προβολή αυτή να διέπεται από ενιαία φιλοσοφία, έτσι ώστε, η εικόνα της χώρας να κινείται στο ίδιο πνεύμα, προκειμένου να επιτύχουμε τη διείσδυση που επιδιώκουμε με τη διαφημιστική καμπάνια προβολής της στις άλλες χώρες του πλανήτη.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος θα έχει το συντονισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος θα τον έχει; Εσείς; Ο κ. Αβραμόπουλος; Γιατί ο κ. Αβραμόπουλος έχει κάνει κάποιες δηλώσεις ότι θα έχει ο ίδιος την τουριστική προβολή. Ο κ. Αβραμόπουλος φαίνεται ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι του έχουν ψαλιδιστεί κάποιες αρμοδιότητες του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε αρμόδιος υπουργός έχει τον πρωτεύοντα ρόλο. Υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, πλέον, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς που μετέχουν στις διαδικασίες προβολής της χώρας. Ο συντονισμός γίνεται όπως γινόταν και στο παρελθόν. Τότε γινόταν από τον υπουργό Τύπου, σήμερα γίνεται από τον υπουργό Επικρατείας, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στόχος μας είναι ό,τι ανέφερα προηγουμένως: Δεν θα δείτε στο μέλλον προβολή της χώρας με διαφημιστικές καταχωρήσεις, οι οποίες θα έχουν διαφορετική φιλοσοφία από υπουργείο σε υπουργείο ή από οργανισμό σε οργανισμό. Μιλώ, πάντα, για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτή είναι η αλλαγή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχει ξεκινήσει, ήδη, μειοδοτικός διαγωνισμός, διεθνής ή ευρωπαϊκός, για τη διαφημιστική καμπάνια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που εγκαίρως -και αυτό οφείλεται στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης- έχει ξεκινήσει η διαδικασία που θα καταστήσει αποτελεσματική τη διαφημιστική καμπάνια. Αν ανατρέξετε στο παρελθόν, θα δείτε ότι κάθε χρόνο η διαφημιστική προβολή της χώρας άρχιζε μετά το τέλος της περιόδου που, κατ` έθιμον, αυτοί που ήθελαν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα είχαν κλείσει τα πακέτα τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος ήταν ο λόγος της σημερινής ημίωρης συνάντησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον Πρωθυπουργό και αν υπάρχει κάποιο γεγονός που να αποδίδεται αυτή η συνάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχετε ακούσει ήδη πολλές φορές αυτούς τους πέντε μήνες που είμαστε κυβέρνηση: Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται σε τακτική βάση με όλους τους υπουργούς του και με πολλούς απ@ αυτούς συναντάται και καθημερινά. Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που να αφορά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει βρει κρατικά κονδύλια που έχουν δοθεί σε εταιρίες τύπου Τζέκου και τα έχει παραπέμψει στον Εισαγγελέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όντως, έχουν βρεθεί κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις οι οποίες, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού, ξεφεύγουν από τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 2725. Τα στοιχεία που έχει βρει, τα έχει στείλει στον εισαγγελέα που ασχολείται με τη συγκεκριμένη έρευνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά συγκεκριμένη εταιρία του κ. Τζέκου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μεταξύ άλλων και του κ. Τζέκου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και άλλες εταιρίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα ανακοινωθούν από τον εισαγγελέα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Από ποιο υπουργείο είχαν φύγει αυτά τα κονδύλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ήδη ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού τα έστειλε στον Εισαγγελέα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τα ποσά αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω ότι την περασμένη εβδομάδα είπατε πως η κυβέρνηση, πλέον, θα προβεί στη σύσταση μιας επιτροπής που θα αποφασίζει τι θα γίνει με τις διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή τη στιγμή δεν έχετε κάποιο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση ή η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων; Υπάρχει κάποιο σχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της φρόντισε πολύ γρήγορα να πληρώσει τις θέσεις των αρμοδίων για τα ολυμπιακά ακίνητα. Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να καταθέσουν τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες τους. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα έχουμε μια πρώτη αλλά ουσιαστική συζήτηση για την αξιοποίηση των μεταολυμπιακών χρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν γι αυτές τις εγκαταστάσεις και δεν ξέρετε ακόμη τι θα τις κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τι θα γίνει. Δεν σας είπα ότι δεν ξέρουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε. Σας είπα ότι ακόμη δεν έχουμε ανακοινώσει τι θα γίνει. Έχουν υπάρξει πολλές σκέψεις, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, είτε με ιδιωτικές εταιρείες, είτε με εταιρείες του Δημοσίου. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς φορείς για τη χρήση εκείνων των εγκαταστάσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, πέραν των αθλητικών. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι ενταγμένες στον αστικό ιστό της πόλης. Υπάρχουν γήπεδα ή γυμναστήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του αθλητισμού στην Ελλάδα, όπως και γήπεδα ή γυμναστήρια τα οποία έχουν ζητηθεί ήδη από Ομοσπονδίες του εξωτερικού για μελλοντικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα, διοργάνωση πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε ακριβώς το σχέδιο αξιοποίησης αυτών των εγκαταστάσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα: Όσον αφορά τα κρατικά κονδύλια περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχουν βρεθεί σε εταιρείες, είπατε ότι θα ανακοινωθούν από τον Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας έχει ένα ρόλο, κάνει μια συγκεκριμένη έρευνα. Ενδεχομένως πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Όταν μιλάμε για κρατικά κονδύλια, η κυβέρνηση δεν οφείλει να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό πού διατέθηκαν αυτά τα κονδύλια, ποιοι τα διέθεσαν και τί τελικά έγιναν; Θέμα της κυβέρνησης δεν είναι; Όχι του Εισαγγελέα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα και μάλιστα επανειλημμένα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ είναι το συνολικό ποσό ή μόνο στο Τζέκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το ποσό που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, ποια χρονική περίοδο έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο γι αυτό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιλήσατε χθες για ευθύνες του κ. Βενιζέλου, οι οποίες, όπως είπατε, θα συζητηθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιες ευθύνες αναφέρεστε και με ποιο τρόπο θα αποδοθούν αυτές οι ευθύνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ακόμα εν εξελίξει, δεν έχουν τελειώσει.

ΖΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι συναφές: Μιλήσατε για έκτακτες επιχορηγήσεις, οι οποίες ελέγχονται από το νόμο, οι οποίες έχουν δοθεί στην εταιρεία του κ. Τζέκου και σε κάποιες άλλες εταιρείες. Μιλήσατε για 1,5 εκατομμύρια ευρώ που έχουν σταλεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Η πτυχή αυτής της υπόθεσης είναι μια εκ των ευθυνών που χθες αποδώσατε στον κ. Βενιζέλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δύο σχόλια θα ήθελα: Εάν μπορεί ένας υφυπουργός να δέχεται μια πρόταση προφορικά, να την απορρίπτει ως παράνομη και το θέμα να κλείνει εκεί. Στην παρουσίαση της εταιρείας των κ. Τζέκου και Ιακώβου, στην οποία αναφέρθηκε ο τέως υπουργός κ. Βενιζέλος, προχθές, το 2002 παρίστατο η τότε πολιτική αθλητική ηγεσία της χώρας και η σημερινή και ο κ. Λιάνης και η κα Πετραλιά. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι δεν ρίχνετε ευθύνες και στους θεατές, που παρακολούθησαν διάφορους Ολυμπιονίκες να κερδίζουν ολυμπιακά μετάλλια, τα οποία εν συνεχεία για κάποιους λόγους τους αφαιρέθηκαν@

ΚΟΥΙΝ: Θα επανέλθω σε ερώτηση του συναδέλφου όσον αφορά τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση πώς θα τις αξιοποιήσει, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε σκεφθεί ή δεν είχε προγραμματίσει, τα έξοδα λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων έχει σκεφθεί κάποιος πώς θα πληρωθούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κυρίως έξοδα φύλαξης και συντήρησης. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η διαδικασία, τόσο πιο λίγα θα είναι αυτά τα έξοδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τον κατάλογο αυτής της ολυμπιακής περιουσίας, όσον αφορά το κόστος διατήρησης αυτών των εγκαταστάσεων, η δική σας κυβέρνηση τι ακριβώς έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση; Τι σας παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά τον κατάλογο αυτής της περιουσίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγονται πολλοί αγώνες αυτή την περίοδο. Δεν είναι κάτι που κρύβεται, είναι ένα τεράστιο ολυμπιακό έργο. Είναι γνωστά, έχουν τυπωθεί και σε φυλλάδια και έχουν διανεμηθεί από τα αρμόδια υπουργεία. Τα γνωρίζουν όλοι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επ` αυτού τότε: Προεκλογικά λέγατε ότι ήσασταν έτοιμοι για την κυβέρνηση και ότι έχετε σχέδιο για να αντιμετωπίσετε τα πάντα. Σήμερα μας λέτε ότι τώρα συζητάτε για το ποια θα είναι η μεταολυμπιακή χρήση αυτών των εγκαταστάσεων. Δεν ίσχυε, λοιπόν, αυτό που λέγατε προεκλογικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούσαμε να το συζητήσουμε προεκλογικά γιατί δεν ήμασταν κυβέρνηση. Σας είπα ότι υπάρχουν σχέδια, προτάσεις και ιδέες. Έχει αρχίσει, ήδη, να γίνεται μια δουλειά -δυστυχώς- από το μηδέν, η οποία πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επανέλθω πάλι στο θέμα της επιχορήγησης των κρατικών κονδυλίων: Κατ` αρχάς, να ρωτήσω εάν εκτός από την εταιρεία του κ. Τζέκου, υπάρχει και εταιρεία κάποιου άλλου επώνυμου από το χώρο του αθλητισμού σε αυτό που βρήκατε. Και δεύτερον, εάν θεωρείτε πώς σε όλη αυτή την ιστορία της διάθεσης των κρατικών κονδυλίων έχουν συμμετοχή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ομοσπονδίες, αθλητικά σωματεία και τι ευθύνες έχουν. Αποδίδετε ευθύνες σε αυτές τις ομοσπονδίες και τα σωματεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πάρα πολλά γι αυτό το θέμα. Δεν θα συμπληρώσω τίποτα περισσότερο σήμερα και έως το τέλος των Αγώνων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε λίγες ημέρες φθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ. Στην Αθήνα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλος. Διερωτώμαι πώς μπορεί να συνδεθούν αυτές οι δύο επισκέψεις αυτή την ώρα στην Αθήνα. Από τη Λευκωσία υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτι καινούργιο μεταφέρει ο κ. Πάουελ στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα συζητήσει με τον κ. Παπαδόπουλο, θα ενημερώσει και θα ενημερωθεί. Έχετε κάτι καινούργιο να μας πείτε επ` αυτού; Θα ήθελα να σχολιάσετε το γεγονός ότι η Τουρκία πεισμώνως αρνείται την τελωνειακή ένωση της Κύπρου με την Τουρκία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ισχύει το σχόλιο που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφορία γι αυτό που λέτε. Ωστόσο, να είστε βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση, θα θέσει και πάλι το θέμα του Κυπριακού,

όπως άλλωστε κάνει πάντοτε ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με ηγέτες ή υπουργούς άλλων χωρών,

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προεκλογικά οι αρμόδιοι τομεάρχες της Ν.Δ. είχαν καταγγείλει ως απαράδεκτη τη συμφωνία που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε για την εκχώρηση μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Σήμερα, υλοποιήθηκε η σύμβαση χωρίς να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Τι άλλαξε και κάτι που τότε θεωρούσατε απαράδεκτο, σήμερα το εφαρμόζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τοποθετήθηκα πριν από μια εβδομάδα στο θέμα, δεν θα συμπληρώσω κάτι περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις και πάλι μας είπατε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε καθόλου σχέδια, σχετικά με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τη χρησιμοποίησή της μετά τους Αγώνες και ότι κι εσείς τώρα δεν έχετε μια ξεκάθαρη πρόταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε, δυστυχώς από το μηδέν, μια υπόθεση που αφορά τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων. Γνωρίζω, όχι μόνον το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού να δώσει λύση στο θέμα, γιατί μιλάμε για περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Μιλάμε για εγκαταστάσεις που έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους οι Ελληνες πολίτες. Για εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν και αποτελούν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Για εγκαταστάσεις μεγάλης οικονομικής, αλλά και συμβολικής σημασίας. Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν υπάρχουν απλώς σκέψεις, σχέδια ή ιδέες, αλλά ήδη και επαφές που έχουν γίνει με αθλητικές ομοσπονδίες, με εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος και αφορούν τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων. Μόλις πριν από δύο ημέρες ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» καθηγητής κ. Χατζηεμαννουήλ προέβη σε εκτενείς ανακοινώσεις επί του θέματος, στο Athens Business Club στις οποίες και σας παραπέμπω. Υπάρχει σήμερα σχέδιο από την κυβέρνηση, το οποίο πιστεύω ότι πολύ σύντομα, μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, θα προχωρήσει, ώστε να γίνει πραγματικότητα.

ΠΛΑΒΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έρχεται αύριο ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προσκεκλημένος του Ελληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Επισήμως, είναι γνωστό ότι θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, της συμμετοχής του ΝΑΤΟ σε αυτήν και ο Αμερικανός στρατηγός θα παρακολουθήσει την τελετή λήξεως των Αγώνων. Θέλω να σας ρωτήσω εάν εκτός από αυτό το επίσημο σκέλος θα συζητηθεί και το θέμα ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ μετά το πέρας των Αγώνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιου είδους συζήτηση. Σας παραπέμπω στον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο. Αυτό το οποίο θυμάμαι και για το οποίο είχα ερωτηθεί, πριν από πολύ καιρό και είχα απαντήσει στο press room, ήταν εάν σκοπεύουμε να στείλουμε περισσότερες δυνάμεις. Είχα πει τότε ότι αυτό που γίνεται είναι η αντικατάσταση των αξιωματικών και των οπλιτών εκείνων που πηγαίνουν και είναι πενταετούς θητείας -οι περισσότεροι αν όχι όλοι- στο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται κάθε φορά για τη θητεία τους σε χώρους εκτός Ελλάδος. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό που είχα πει.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Εχουν ανακοινωθεί κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο θέμα ασφάλειας των Αγώνων και πώς έχετε σκοπό να το αντιμετωπίσετε; Θα επιτρέψετε να γίνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια των Αγώνων. Το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Θέλω να πιστεύω ότι οι διοργανωτές τυχόν διαδηλώσεων, σαν αυτές που αναφέρατε, θα λάβουν υπόψη τους την ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, και θα διαφυλάξουν τη μέχρι τώρα άριστη εικόνα της Ελλάδας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο κ. Βενιζέλος περίπου ζήτησε να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τη γνωστή υπόθεση Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου, ντόπινγκ κ.τ.λ. Το ίδιο είχε ζητήσει από την αρχή και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού. Η κυβέρνηση έχει θέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα προχθές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για τη συντριβή των δύο ρωσικών αεροπλάνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη ρωσική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Πάουελ υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σχετικά με την επίσκεψή του, υποτίθεται ότι θα υπάρχει κάποια διαδήλωση μπροστά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ. Είναι λάθος στιγμή, νομίζω, η επίσκεψή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι από την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήρθαν στην Ελλάδα πάρα πολλοί ξένοι ηγέτες, υπουργοί πολλών χωρών και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

ΚΟΥ@Ι@Ν: Μονολεκτικά, αν θέλετε, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή την έλλειψη προγραμματισμού της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τις εγκαταστάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα σχόλια περιττεύουν.

ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορώ να θέσω ένα ερώτημα που δεν είναι ολυμπιακό ή τίποτα άλλο. Σήμερα, γιορτάζονται στη Γαλλία τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση του Παρισιού. Σε έξη εβδομάδες συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας. Εχει η κυβέρνηση κάποιο σχέδιο, κάποια αντίληψη για ανάλογο ή περίπου ανάλογο χαιρετισμό και εορτασμό της επετείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επέτειος της απελευθέρωσης των Αθηνών, όπως γνωρίζετε, γιορτάζεται κάθε χρόνο. Κάτι ιδιαίτερο που να έχω υπόψη μου, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέφω στο θέμα των ρωσικών αεροσκαφών, ξέρω ότι δεν έχω πληροφορίες, αλλά είναι κάτι που για σας σημαίνει ότι θα αυξήσετε τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ή θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στον τομέα της ασφάλειας έχουμε εργαστεί με εντατικό ρυθμό σε συνεργασία με πολλές χώρες. Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί να μη σας καταλογίσει κάποιος ότι δημιουργείτε εντυπώσεις. Αναφέρατε επιλεκτικά την εταιρεία Τζέκου και δεν μιλάτε για κανέναν άλλον που τα έλαβε. Γιατί, εγώ άκουσα το πρωί τον κ. Λιάνη στην τηλεόραση να λέει ότι ήταν η συνήθης προετοιμασία, τα λεφτά που δίνονται για προετοιμασία αθλητών και δόθηκαν και σε πολλούς άλλους. Γιατί, αυτή η μονομέρεια να αναφέρετε μόνο τον Τζέκο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να καταλογίσει καθένας ό,τι θέλει. Σε ελεύθερη χώρα ζούμε, δημοκρατία έχουμε. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, είναι υποχρεωμένη όταν βρίσκει στοιχεία για υποθέσεις, οι οποίες εγείρουν πολλά ερωτηματικά -και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του εισαγγελέα- να στείλει αυτά τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Είπα και την προηγούμενη φορά -και θέλω να το ξέρετε ότι θα ισχύει στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης- ότι στόχος μας δεν είναι να διαφημίσουμε το έργο μας, ούτε να εντυπωσιάζουμε, ούτε να δίνουμε παραστάσεις. Στόχος μας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τιμώντας την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν θα την κάνουμε με εντυπωσιασμούς, οι οποίοι ξεφεύγουν από την ουσία. Θα μπαίνουμε πάντα στην ουσία των θεμάτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Να ενημερώνουμε, όμως, να μαθαίνουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Εννοείτε ότι ο εισαγγελέας δεν είναι κομμάτι του ελληνικού λαού;

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ ότι η ενημέρωση του ελληνικού λαού, όπως σωστά την είπατε, είναι να ενημερώνετε από την κυβέρνηση. Ο εισαγγελέας έχει άλλο ρόλο, η κυβέρνηση έχει άλλο ρόλο. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός που πήγαν αυτά τα εκατομμύρια ευρώ και σε ποιούς πήγαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι ο εισαγγελέας είναι εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, κ. Βλάχο. Μην το ξεχνάτε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εκπρόσωπος του ελληνικού λαού είναι η κυβέρνηση την οποία ψήφισε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναρίξτε μια ματιά στο Σύνταγμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να μας πείτε ο φάκελος που παρέδωσε χθες ο κ. Ορφανός στον εισαγγελέα τι περιείχε; Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι δουλειά του εισαγγελέα να βγάζει τα συμπεράσματά του. Αλλά, νομίζω ότι πρέπει να ξέρουμε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα στοιχείο περισσότερο. Αυτά τα οποία σας είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 August 2004 - 14:05:09 UTC