Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην αφή της παραολυμπιακής φλόγας, στο Ναό του Ηφαίστου.

Να σας ανακοινώσω το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την 69η Διεθνή Εκθεση.

Αύριο, Παρασκευή (10/9) ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στις 6 το απόγευμα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στις 8 το βράδυ θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της 69ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννου Βελλίδη και στις 9.30 θα παραστεί στην επίσημη καθιερωμένη δεξίωση στο Γ@ Σώμα Στρατού.

Το Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί το κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ και διάφορους εκθετήριους χώρους. Στις 12.30 θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Στις 8.30 το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

Την Κυριακή (12/9) στις 13.00 ο Πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης. Στις 14.30, θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλα τα χρόνια είθισται ο Πρωθυπουργός της χώρας, φθάνοντας στη Θεσσαλονίκη να τον υποδέχεται ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και κόσμος. Από την ενημέρωση που έχουμε, γιατί φέτος άλλαξε αυτό; Τι συμβαίνει; Θέλουμε το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός την εκλογική περιφέρειά του, όπως γνωρίζετε, την επισκέπτεται συχνά και τακτικά. Όπως πήγαινε πάντα στη Θεσσαλονίκη, έτσι θα πάει και αυτή τη φορά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εγώ μιλώ για το θεσμικό ρόλο του. Μέχρι σήμερα πήγαινε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ως βουλευτής@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και όσες φορές πήγε ως Πρωθυπουργός, πήγε με τον ίδιο τρόπο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν σχετίζεται δηλαδή με τις δηλώσεις του κ. Ψωμιάδη αυτή η (δεν ακούγεται ευκρινώς).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό υποδέχονται οι τοπικές Αρχές.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε την ώρα που θα φτάσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα φθάσει γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κυκλοφόρησαν στην Αθήνα κάποια φέιγ βολάν από κάποια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «γαλάζια στρατιά», η οποία σύμφωνα με δηλώσεις μελών της στις τηλεοράσεις αποσκοπεί στο να εκφράσει τους φιλάθλους της εθνικής ομάδας. Τα φέιγ βολάν αυτά έγραφαν «Τούρκοι, Μογγόλοι δολοφόνοι, δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ Αλβανέ» και κάτι τέτοια. Θέλω το σχόλιο της κυβέρνησης και αν συμφωνεί με το να εκφράζεται η εθνική ομάδα μέσα από τέτοιου είδους νεοφασιστικά σχήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι οπαδοί της εθνικής Ελλάδας, 33-34 χιλιάδες περίπου φίλαθλοι, ήταν παρόντες και παρούσες στο Στάδιο Καραϊσκάκη για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι με την Τουρκία. Συμπεριφέρθηκαν έτσι ακριβώς, όπως συμπεριφέρονται οι πραγματικοί φίλαθλοι. Φαινόμενα σαν αυτά που αναφέρετε είναι καταδικαστέα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην προφανή διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, σε σχέση με τους χειρισμούς υπουργών; Υπάρχουν οδηγίες του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και να κάνουν τις επιλογές του προσωπικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι υπουργοί παίρνουν τις αποφάσεις τους στα πλαίσια της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι εκάστοτε υπουργοί που ανακοινώνουν κάποια μέτρα έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού; Γιατί, βλέπουμε και υπουργούς να διαφωνούν μαζί τους δημόσια στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, κάτι που αλλοιώνει την εικόνα της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολα είναι σε πλήρη συντονισμό και αποσκοπούν, όπως σας είπα, στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος με την εντολή που έλαβε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα μπορεί να είναι στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως λέτε, όμως εδώ μιλούμε για τα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν τη δημόσια διοίκηση και αποτελούν πολιτικές επιλογές, γι αυτά εκφράζονται αντιρρήσεις. Γι αυτά τα πρόσωπα που ο υπουργός έχει δώσει έγκριση, τίθενται προς ενημέρωση, προς έγκριση από τον Πρωθυπουργό, για παράδειγμα, η λίστα με τους Διοικητές των Νοσοκομείων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε τα κυβερνητικά όργανα συνεδριάζουν τακτικά. Οι υπουργοί παίρνουν τις εντολές που απαιτούνται για να εφαρμόσουν και να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κομματικά στελέχη γι αυτές τις επιλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από το κομματικό δυναμικό ενός τόσο μεγάλου κόμματος -όπως η Ν.Δ., που έλαβε πάνω από 45% στις τελευταίες εκλογές- να έχει απόλυτη συγχορδία απόψεων. Είναι απόλυτα φυσικό στελέχη να έχουν τη μια ή την άλλη άποψη. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή η τακτική σας να χρησιμοποιείτε αποτυχημένους πολιτευτές και πρώην βουλευτές και να τους τοποθετείτε επικεφαλής δημοσίων οργανισμών -το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ και είδαμε τη γενική αποτυχία στις ΔΕΚΟ- δεν σας προβληματίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, επιλέγουμε τους άξιους και ικανούς. Άνθρωποι που δεν κατάφεραν μια φορά να εκλεγούν στη Βουλή, δεν είναι, όπως τους χαρακτηρίζετε, «αποτυχημένοι».

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μας δίνετε μια γεύση, τί περίπου θα ακούσουμε, από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να περιμένετε άλλες 48 ώρες για να ακούσετε τι ακριβώς θα πει ο Πρωθυπουργός.

ΜΠΟΙΛΕ: Υπάρχει τραστ υπουργών που διορίζει μόνο τους δικούς του, όπως αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο Πρωθυπουργός έχει αναθέσει συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο. Οι υπουργοί προχωρούν στην υλοποίησή του. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές της Ν.Δ. στηρίζουν τα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχετε να μας πείτε κάτι για τη Τζακάρτα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει με βδελυγμία τις τρομοκρατικές πράξεις από οπουδήποτε και εάν προέρχονται και κοστίζουν τη ζωή αθώων ανθρώπων.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία με ποιόν τρόπο θα αναγνωρίσει την ηρωική -όπως λένε οι ίδιοι οι Ρώσοι στο Μπεσλάν- στάση του Γιάννη Κανίδη, του εκπαιδευτικού, ο οποίος έπεσε θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας των Τσετσένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την πρώτη στιγμή, μετέβησαν επιτόπου εκπρόσωποι του αρμοδίου ελληνικού προξενείου, ώστε να φροντίσουν για τον Ελληνα που έπεσε θύμα της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας. Με τη δημόσια δήλωση σήμερα η ελληνική κυβέρνηση τιμά τη μνήμη αυτού του ανθρώπου, ο οποίος έμεινε εκεί προασπιζόμενος τα παιδιά που είχαν συλληφθεί από τους ένοπλους τρομοκράτες. Θα σας ενημερώσω αν γίνει κάτι περαιτέρω.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει μία σύγχυση. Έχει ακουστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χτίσει το σχολείο που χτύπησαν οι τρομοκράτες. Τα χρήματα θα τα πληρώσει η Αρχιεπισκοπή ή το ΥΠΕΞ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει μία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Και αν θυμάμαι καλά -το αναφέρω με επιφύλαξη- είναι ανακοίνωση του υφυπουργού κ. Στυλιανίδη. Σας παραπέμπω σ` αυτή, διότι είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε κάθε ευκαιρία, επιμένουν να ζητούν άνοιγμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Γνωρίζουμε ότι πήραν σαφή αρνητική απάντηση από τη ΓΣΕΕ. Λέγεται και από το ΣΕΒ, εξ ανάγκης. Μπορείτε να μας πείτε τη σαφή απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας προς τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, θα αναφερθεί και σ` αυτά τα θέματα. Είναι σαφές, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού; Όταν ψηφίστηκε, είχε αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, τότε, από τη Βουλή, καταγγέλλοντάς το. Και τώρα το αποδέχεται και το συνεχίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ερώτησή μου είχε δύο σκέλη. Αφορούσε και στις εργασιακές σχέσεις, γιατί και γι@ αυτές κάνουν προτάσεις οι εμπειρογνώμονες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι δεσμευτικές για τις χώρες στις οποίες αναφέρονται. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, είναι αμφιλεγόμενες και γίνονται αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων και από τους ειδικούς του Διεθνούς

Νομισματικού Ταμείου. Ας μην θεωρούμε, λοιπόν, όλα αυτά τα πράγματα σαν ένα «ευαγγέλιο».

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, εκ μέρους της κυβέρνησης, για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού που μετέδωσε χθες ο ΑΝΤ1, όπου έλεγε ότι είναι ντροπή τα όσα έγιναν στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα το πληρώσει, δεν είναι ευρωπαϊκό κράτος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ με τον ίδιο τρόπο που απάντησα και προχθές: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αύριο, δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 September 2004 - 13:05:12 UTC